Foci a barátságért: a Chelsea-vel is játszhat a Vasas Kubala Akadémia

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.05.21. 13:15
null
Idén is megrendezik a gyermekfórumot a BL-döntő helyszínén
A Chelsea, a Schalke 04, a Lazio, a Benfica és a Galatasaray csapatával is összemérheti az erejét a Vasas Kubala Akadémia gyermeklabdarúgó-csapata a II. Nemzetközi Foci a Barátságért Gyermekfórumon, Lisszabonban. A BL-döntő hétvégéjén Portugáliába utazó együttes 16 csapatos utcai minitornán vesz részt az ibériai fővárosban, és neves ellenfelekkel mérheti fel a saját erejét. A gyerekek a fórum keretén belül találkozhatnak Franz Beckenbauerrel, az esemény nemzetközi nagykövetével, valamint élőben nézhetik meg a Bajnokok Ligája döntőjét az Estádio da Luz arénában. A fiatalokat elkíséri az eseményre a Gazprom „Riporter vagyok!" gyermekújságíró-versenyének magyarországi győztese is. A csapatnak Mészöly Géza, a fórumot szervező „Foci a barátságért" program hazai nagykövete is üzent, sőt, a várva várt Real Madrid–Atlético Madrid összecsapás kapcsán is hajlandó volt jóslatokba bocsátkozni.

Mészöly Géza, szövetségi edző figyelmét ezen a hétvégén több okból is Lisszabon városa irányítja majd magára. Az U19-es labdarúgó válogatott mestere egyrészt alig várja már az UEFA Bajnokok Ligájának döntőjét, másrészt egy magyar együttesnek is drukkol majd a portugál fővárosban. A Vasas Kubala Akadémia növendékei ugyanis a Gazprom „Foci a barátságért" programjának keretében utaznak ki Lisszabonba, hogy részt vegyenek a II. Nemzetközi Foci a Barátságért Gyermekfórumon, és hogy a helyszínen tekinthessék meg a várva várt finálét is. Mészöly Géza a program magyarországi fővédnökeként és utánpótlásedzőként is fontosnak tartja, hogy a fiatal labdarúgók szakmai szemmel kövessék az összecsapást.

„Egy ilyen mérkőzés külön csemege a hozzáértőknek és azoknak a fiatal sportolóknak, akik valóban profi labdarúgók szeretnének lenni. A srácoknak életre szóló élményben lesz majd részük, azt ajánlom, használják ki arra is, hogy példát vegyenek a legjobbakról. Figyeljék meg a játékosok labdabiztosságát, technikai tudását. A mezcserénél érdemes megnézni, milyen kidolgozott fizikumú sportolók lépnek pályára. Akik ezen a szinten játszanak, nagyon szorgalmas játékosok: amellett, hogy tehetségesek, rengeteget gyakorolnak, futnak, erősítenek. Taktikai érdekesség lehet, amelyre magam is kíváncsi vagyok, hogy melyik csapat vállalja föl a támadást, ki mer majd a megszerzett labdákból visszatámadni. Úgy érzem, az Atlético fog fellépni agresszívebben" – fogalmazott a fővédnök.

Torna a barátság jegyében

A Vasas fiataljai nemcsak elméleti tudás birtokába kerülhetnek majd a portugál fővárosban, hanem egy nemzetközi utcai mini labdarúgótornán is részt vesznek. A rövidített meccseket műfüvön játsszák majd 22x12 méteres pályán, egy csapatból egyszerre öt játékos léphet pályára. A Gazprom idén 16 országban hirdette meg a „Foci a barátságért" programot, így az akadémia a sorsolástól függően akár a Chelsea, a Schalke 04, a Lazio, a Benfica és a Galatasaray játékosaival is összemérheti az erejét, de találkozhat bolgár, fehérorosz, francia, holland, horvát, lengyel, orosz, szerb, szlovén és ukrán csapattal is.

„Sok nemzetközi tornán indultunk már ezzel a korosztállyal, van tapasztalatunk, remélem, ez a pályán is megmutatkozik majd és jól fogunk játszani – nyilatkozta Harmati Tamás, a kiutazó csapat edzője. – A kispályás focinak sok haszna van, mert a kis terület miatt sokkal több játékhelyzetet kell megoldaniuk a fiúknak, gyorsan kell helyes döntéseket hozniuk, fontos a jó technika és taktika. Az Akadémián is szeretjük az ilyen jellegű játékokat."

Fiatal újságíró egészíti ki a csapatot

A Vasas focistái nem utaznak egyedül Lisszabonba, egy honvédos kortársuk, Kis Dániel is elkíséri majd őket. Dani nyerte meg ugyanis a Gazprom „Riporter vagyok!" elnevezésű nemzetközi újságíró-pályázatát Magyarországon, és jutalmul ő is részt vehet a Gyermekfórumon. A versenyre egy angol nyelvű interjúval kellett neveznie, melyet egy szintén labdarúgó kortársával készített. Az elkészült cikket szakmai zsűri bírálta el, melynek többek között Mészöly Géza is tagja volt. „Dani pályázata azok közé az interjúk közé tartozott, amelyek remekül bemutatták a „Foci a barátságért" program alapelveit, amit a kiírásban külön is kértek: a tradíciót, a békét, a barátságot, a győzelmet, az egészséget, az egyenlőséget, a sportszerűséget és az elhivatottságot. Teljesen megérdemelten szerezte meg az első helyet" – mondta el a szakember.

„Alig hittem el, amikor azzal hívtak fel, hogy én nyertem meg az utat, szóhoz sem jutottam a döbbenettől. Nagyon érdekel a sportújságírás, jó lenne, ha a jövőben lenne lehetőségem komolyabban is foglalkozni vele. Mielőtt megírtam ezt a cikket, csupán annyi tapasztalatom volt benne, hogy amikor videojátékoztam, mindig hangosan közvetítettem magamnak a mérkőzéseimet – mesélte Dani. – Szerencsére már ismerem a Vasas csapatát is, én is focizom ugyanis, a Budapest Honvéd FC kapusa vagyok. Többször játszottunk már az Akadémiával a bajnokságban, hol ők, hol mi nyertük meg a meccseket. Még egy barátom is van a csapatban, akivel korábban csapattársak voltunk a Honvédban."

Dani egyetlen bánata, hogy nem focizhat majd Lisszabonban a többiekkel, rá ugyanis másfajta megmérettetések várnak. „Közvetítenem kell majd a teljes eseményről, így a minitornáról is. Szerettem volna játszani a fiúkkal, de az is érdekes kihívás lesz majd, hogyan tudok beszámolni az eredményeikről. Azért is izgatott vagyok, mert van még esélyem arra is, hogy a „Riporter vagyok!" verseny nemzetközi győztese is én legyek!"

Lisszabonban a program fővédnöke, Franz Beckenbauer és egy multinacionális médium fogja kiválasztani a nemzetközi nyertest, aki így világszerte is ismertté válik, hiszen ő tudósíthat egy vezető külföldi sajtóorgánum számára a program záróeseményéről és a BL-döntőről.

Mészöly Géza szerint az Atlético esélyesebb a sikerre a BL-döntőben
Mészöly Géza szerint az Atlético esélyesebb a sikerre a BL-döntőben

Utóbbi mérkőzést már Mészöly Géza is nagyon várja. „Kiegyenlített finálét várok, mind a két Madridnak meglesznek a helyzetei, hogy eldöntsék a párharcot. Közel azonosak az esélyeik. Az Atlético nagyon fel lesz dobva a spanyol bajnoki cím elhódítása miatt, ebben biztos vagyok. Ha a Barcelona nyerte volna a La Ligát, akkor ötven-ötven százaléknyi esélyt adtam volna mind a két csapatnak, ám a pozitív érzelmi többlet miatt most az Atléticót látom a favoritnak, ha nem is sokkal" – fogalmazott a szakember.

A Vasas Kubala Akadémia május 23-án utazik ki Lisszabonba, Portugáliába, hogy Magyarországot képviselje a II. Nemzetközi Foci a Barátságért Gyermekfórumon. A háromnapos eseményen több száz gyerek vesz majd részt, és a program zárásaként közösen tekintik majd meg az UEFA Bajnokok Ligájának döntőjét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik