Wenger: A továbbjutás a lényeg, a csoportelsőség csak bónusz

Vágólapra másolva!
2013.12.11. 13:36
null
A két csapat londoni mérkőzésén az Arsenal 2–0-ra nyert (Fotó: Action Images9
Az Arsenal menedzsere, Arsene Wenger számára az a legfontosabb a Napoli elleni BL-mérkőzés előtt, hogy együttese bekerüljön a legjobb 16 közé, a csoportelsőség már csak plusz lenne.

 

Az „ágyúsok" a két fél londoni találkozóján 2–0-ra nyertek, és már akkor is bebiztosítják a továbbjutásukat, ha nem kapnak ki hárommal Nápolyban.

„A játékosaim koncentráltak és ambiciózusak, ez pedig nagy elégedettséggel tölt el – mondta az összecsapás előtt az Arsenalt gardírozó Arsene Wenger. – A szokásos játékunkat fogjuk játszani, és megpróbáljuk birtokolni a labdát. A Napoli elleni meccs sordöntő lesz a BL-ben."

Az angol csapat Lukas Podolski, Bacary Sagna, Yaya Sanogo, Alex Oxlade-Chamberlain és Abou Diaby nélkül utazik Olaszországba.

„Egyszerűek a prioritásaink, az első a továbbjutás. Számomra ez a legfontosabb, és ha az élen végzünk a csoportban, az csak annál jobb."

A Napoli mindkét eddigi hazai BL-meccsét megnyerte a szezonban: az Olympique Marseille és a Borussia Dortmund ellen is győzött.

„Az atmoszféra a nagy mérkőzések velejárója, tudjuk, hogyan kell megbirkózni ezzel. Mindenhol ezt lehet tapasztalni. Akárhol játszol Európában, mindenhol ehhez kell hozzászokni, a Fenerbahce otthonától a Dortmundéig, ezzel mindenhol muszáj megbirkózni" – vélekedett a várható hangulat hatásairól Wenger.

HITZFELD: SZALAI JÓ, DE...
Az edzőlegenda szerint légiósunk úgy viszonyul Huntelaarhoz, mint Schieber Lewandowskihoz. Bővebben itt!

A Napolit irányító Rafa Benítez szerint együttese mindent meg fog tenni az Arsenal ellen a továbbjutás érdekében.

„Az Arsenal nagyszerű csapat, amely nagyon gyorsan végigviszi a kontrákat. Ez lesz az utolsó esélyünk a továbbjutásra, úgyhogy mindent megteszünk, amit csak tudunk. Nem foglalkozunk a Marseille–Dortmund meccsel, egyszerűen csak megpróbálunk győzni az Arsenal ellen" – mondta Benítez, majd kollégája dicséretébe kezdett.

„Az Arsenalnak van a legjobb edzője a Premier League-ben. Wenger úgy készül majd erre a mérkőzésre, hogy kihozza a legtöbbet a játékosaiból, és nekünk is ezt kell tennünk. Jók a labdabirtoklást tekintve, de kontrákból is veszélyesek. A saját játékunkat kell játszanunk."

A Milan az Ajaxot fogadja a továbbjutásról döntő csatán. Massimiliano Allegri szerint együttesének sokkal többet kell futni, mint a hétvégi, Livorno elleni meccsen.

A piros-feketék már egy döntetlennel is biztosítanák a helyüket a nyolcaddöntőben.

„De nem arra játszunk, fantasztikus szurkolótáborunk előtt csak a győzelem elfogadható – mondta Massimiliano Allegri, a Milan vezetőedzője a szerda esti, Ajax elleni sorsdöntő összecsapás előtt egy nappal. – Az mindenesetre valóban előny számunkra, hogy a három létező eredmény közül kettő nekünk kedvez."

Az együttes a hétvégén a Livorno ellen csupán 2–2-es döntetlenre volt képes.

„A két kapott gólunkat egyaránt figyelmetlenség előzte meg, kissé szertelen csapat benyomását keltettük. Ez nem fordulhat elő szerdán, sokkal többet kell futniuk a játékosoknak, mint a Livorno ellen, ezt elég sokszor elmondtam nekik. Megértették mondandóm lényegét, ebben biztos vagyok."

„Az amszterdami csapat nagyon veszélyes, jól járatja a labdát, helyzeteit gyorsan ki tudja alakítani, de mi leszünk otthon, tehát nem engedhetjük, hogy a vendégek érvényesüljenek. Mindenki számára nagy a tét, ezt kell szem előtt tartanunk, és persze értékesíteni a helyzeteket. Elég stresszes az életünk, nem szeretnék szerda este még a kilencvenedik percben is idegeskedni" – tette hozzá Allegri.

Az Ajax jó formában várja a Milan elleni idegenbeli BL-mérkőzést, a legutóbbi hat meccsét megnyerte az együttes, közte a Barcelona ellenit is. A hollandok ugyanakkor csak győzelemmel biztosíthatják a helyüket a 16 között. Frank de Boer szerint az ilyen kiélezett találkozók bár nagy feszültséggel járnak, de pont ezektől fejlődnek a fiatalok.

„A Milan játszik otthon, és nagyszerű csapata van. Mindkét félnek ugyanannyi a nyerési és továbbjutási esélye, ötven-ötven százalékra mondanám. Az elmúlt időszakban sokat fejlődtek, de mi is jól teljesítünk. Ha a saját játékunkat játsszuk, megszerezhetjük a három pontot. Megpróbáljuk megtartani a labdákat. Kaká és Balotelli remek labdarúgó, figyelnünk kell rájuk, de jól érezzük magunkat, és képesek vagyunk nagyszerű teljesítményre. Ki kell használnunk azt a teret, amit a Milan enged nekünk, a legjobbunkat kell nyújtani. Felkészültünk, ahogy minden mérkőzésünkre. Ezek a találkozók nyilván nagyobb feszültséggel járnak, s a fiatal futballisták ezt még jobban érzik, de ez a nyomás jól is elsülhet. A játékosoknak fontos, hogy ilyen mérkőzéseken szerepeljenek, hogy fejlődjenek és erősebbé váljanak, ez fontos tapasztalat nekik."

A 2010–2011-es szezonban az Ajax 2–0-ra nyert a San Siróban a csoportkör zárófordulójában, de a Milan már az összecsapás előtt biztosította a továbbjutását, a holland csapat pedig így is lemaradt egy ponttal az olaszok mögött.

„Három évvel ezelőtt a Milan már továbbjutott, teljesen más helyzet volt" – utalt az Ajax legutóbbi milánói sikerére De Boer.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 6. FORDULÓ
E-CSOPORT
Schalke 04 (német)–FC Basel (svájci) 20.45 (Tv: Digi Sport 1)
Chelsea (angol)–Steaua Bucuresti (román) 20.45

F-CSOPORT
Olympique Marseille (francia)–Borussia Dortmund (német) 20.45
Napoli (olasz)–Arsenal (angol) 20.45

G-CSOPORT
Austria Wien (osztrák)–Zenit (orosz) 20.45
Atlético Madrid (spanyol)–Porto (portugál) 20.45

H-CSOPORT

Milan (olasz)–Ajax (holland) 20.45 (Tv: Digi Sport 2)
FC Barcelona (spanyol)–Celtic (skót) 20.45

 

A CSOPORTOK ÁLLÁSA
E-CSOPORT M Gy D V L-K Gk P
1. Chelsea 5 3 0 2 11–3 +8 9
2. Basel 5 2 2 1 5–4 +1 8
3. Schalke 5 2 1 2 4–6 –2 7
4. Steaua Bucuresti 5 0 3 2 2–9 –7 3
F-CSOPORT M Gy D V L-K Gk P
1. Arsenal 5 4 0 1 8–3 +5 12
2. Borussia Dortmund 5 3 0 2 9–5 +4 9
3. Napoli 5 3 0 2 8–9 –1 9
4. Olympique Marseille 5 0 0 5 4–12 –8 0
G-CSOPORT M Gy D V L-K Gk P
1. Atlético Madrid 5 4 1 0 13–3 +10 13
2. Zenit 5 1 3 1 4–5 –1 6
3. FC Porto 5 1 2 2 4–5 –1 5
4. Austria Wien 5 0 2 3 1–9 –8 2
H-CSOPORT M Gy D V L-K Gk P
1. Barcelona 5 3 1 1 10–4 +6 10
2. AC Milan 5 2 2 1 8–5 +3 8
3. Ajax 5 2 1 2 5–8 –3 7
4. Celtic 5 1 0 4 2–8 –6 3

A kiemelt csapatok már továbbjutottak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik