Atlétika: három magyar jutott döntőbe a fedett Eb nyitányán

VINCZE SZABOLCS (Torun)VINCZE SZABOLCS (Torun)
Vágólapra másolva!
2021.03.04. 22:17
null
Jankovics Dániel a léc felett (Fotó: MTI)
Wagner-Gyürkés Viktória 3000 méteren, Szögi István 1500-on, Jankovics Dániel pedig magasugrásban döntőbe jutott a lengyelországi Torunban csütörtökön elkezdődő atlétikai Európa-bajnokságon.

 

Még nem működik teljesen zökkenőmentesen a rendszer Torunban, a fedett pályás atlétikai Európa-bajnokság helyszínén, de azt mindenképpen a szervezők javára kell írni, hogy ezzel a temérdek korlátozással, teszteléssel és ellenőrzéssel egyáltalán vállalták a rendezést, különben ki tudja, várhattunk volna újabb 16 hónapot a következő nagy atlétikai viadalig, mint a dohai szabadtéri világbajnokság óta.

DÖNTŐS VÉLEMÉNYEK
JANKOVICS Dániel, döntős magasugrásban: – Még ha nem is látszott, kicsit izgultam. Furcsa volt, hogy a hátam mögött láttam a nevemet, elöl meg a számlálót, ráadásul eleinte nem tudtam pontosan, mikor jönnek a távolugrók és mikor én, folyamatosan figyelni kellett. Az edzőimmel 225-re készültünk, hogy az lehet elég a döntőhöz, szerettem volna egyéni csúcsot ugrani. Ez a fináléba jutás azért lepett meg, mert én még készültem ugrani, csak mutatták, hogy nem kell, vége van, éppen megvagyunk nyolcan. Szerencsém is volt egy kicsit, két 228-as ugró is kiesett előlem.
SZÖGI István, döntős 1500 m-en: – Gyorsan kezdtünk, nem is voltam annyira elöl a mezőnyben, de visszaesett a tempó, én meg igyekeztem feljönni és előzgetni az embereket, hogy az első két hely valamelyikén végezzek, ami automatikus döntőbe jutást ér. Kemény volt, ment a lökdösődés, a lábaimon látszik a riválisok szögeseinek nyoma. Sajnos a végére kicsit elzsibbadtam, és csak negyedik helyen végeztem, kisebb hibáim voltak helyezkedésben és iramváltásban, de elöl akartam lenni, emiatt kockáztatni kellett.

Az egyik fogaskerék sajnos éppen nálam akadt meg, nem akartak beengedni, mert nem volt meg a rendszerben a negatív koronavírustesztem, amelyet néhány órával korábban végeztek el, és amely nélkül egyébként azonnal karanténba zártak volna, ergo nem állhattam volna ott a bejáratnál sem. Csak akkor nyugodtam meg kissé, amikor láttam, hogy a francia többpróbázót, Kévin Mayert meg a VIP-bejáratnál tartóztatják fel vehemensen, és hiába magyaráz a pocakos rendezőnek, úgy látszik, nem elég a VIP-belépőhöz, ha valaki világ- és Európa-csúcstartó.

A kontinensviadal nulladik napja egyben az egyik legzsúfoltabb volt magyar szempontból, mert a 21 fős csapatból hatan máris elkezdték a küzdelmeket, ráadásul nemcsak futásban, hanem a technikai számokban is. Az Eb első versenyszáma a férfi magasugrás volt, amelyben a show-t elvitte a felemás szakáll helyett hidrogénszőke hajjal versenyző olasz Gianmarco Tamberi. Mindenkivel lepacsizott, tapsolt az atlétákból álló közönségnek, beállt a kamera mögé, úgy bohóckodott az esemény kabalafigurájával, és még arra is maradt energiája, hogy hangosan buzdítsa csapattársát, az éppen a női 3000 méter előfutamában (egyébként hiába) küzdő Ludovica Cavallit. De ami nekünk jobban tetszett, hogy ellenfele, Jankovics Dániel élete első felnőttvilágversenyén bejutott a döntőbe, miután éppen nyolc ember ugrott 221 centit, köztük ő is.

Jankovicsék melegítésénél bevonult a selejtezőre a női súlylökőmezőny is, 2009 óta először Márton Anita nélkül, aki éppen kislányával, Lucával együtt élete új fejezetét kezdi Tápén, de a döntőt érő 18.16-ot talán még most is megdobta volna.

A női 3000 méteres síkfutás második előfutamában a nézőtérről bekiabáltak a magyar csúcstartó Wagner-Gyürkés Viktóriának, hogy kilenc percen belüli idő kell, és az Ikarus BSE futója lelkiismeretesen hozta is, amit kellett, nagyon szép, taktikus versenyzéssel, az erejét remekül beosztva 8:55.72-vel ért célba, ami a harmadik legjobb idő volt a mezőnyben, így nagyon simán bejutott a pénteki fináléba. Akárcsak másik friss országos bajnokunk, Szögi István, aki 1500 méteren összesítésben negyedik lett, így mindketten ott lesznek a pénteki döntőben.

Wagner-Gyürkés Viktória (Fotó: Török Attila – archív)
Wagner-Gyürkés Viktória (Fotó: Török Attila – archív)
SZEMFÜLESNEK KELL LENNI

– Még meg sem szokta a szállást, már futnia kellett. Nehéz volt?
– Nem bánom, hogy a nulladik napon kellett futnom, mert úgysem lenne soha elég idő – válaszolta Wagner-Gyürkés Viktória, miután döntőbe jutott 3000 m-en. – Ha vasárnap kell rajthoz állni, akkor az tűnt volna közelinek. Jó, egy nap talán még jólesett volna, de így is volt egy nap pihenni, és igyekeztünk belakni a szállást. A bemelegítés körülményei viszont még mindig nem ideálisak, most sem éreztem olyan jól magam, de a versenyen szerencsére ez már nem látszott.

– Taktikáznia kellett?
– Tudtam, ha kilenc percen belüli idő kell, akkor mindenki nyomni fogja. Ennek bizonyos szempontból egyébként örültem, mert jó formában vagyok, és jobban szeretem az ilyen versenyt, mintha matekozni kellene. Nem kezdtünk gyorsan, a tempó fokozatosan lett nagyobb, amit a végén is jól bírtam. Nem volt különleges taktikám, tudtam, hogy szemfülesnek kell lenni.

– Volt olyan forgatókönyv, hogy 1500 méteren is elindul?
– Bevallom, gondoltam rá még másfél hónapja, hogy ha háromezren nem jutnék döntőbe, pénteken elindulok ezerötszázon, de az edzőm mondta, hogy ezt felejtsem el, ilyesmiben nem gondolkodunk, és igaza van, mert ez a profi hozzáállás: döntőt fogok futni háromezren, és kész! Ha nem sikerül, az ezerötszáz úgysem vigasztalt volna.


Szögi István (Fotó: MTI)
Szögi István (Fotó: MTI)

36. FEDETT PÁLYÁS EURÓPA-BAJNOKSÁG, TORUN
Férfiak. 1500 m. Előfutam:
...4. Szögi István (Magyarország) 3:39.10, bejutott a döntőbe, ...40. Pápai Márton (Magyarország) 3:45.63, ...45. Kiss Gergő Xavér (Magyarország) 3:47.96, nem jutottak a döntőbe. Magas. Selejtező: ...8. Jankovics Dániel (Magyarország) 221, bejutott a döntőbe. Távol. Selejtező: ...10. Pap Kristóf (Magyarország) 766, nem jutott a döntőbe. Nők. 3000 m. Előfutam: ...3. Wagner-Gyürkés Viktória (Magyarország) 8:55.72, bejutott a döntőbe

A PÉNTEKI PROGRAM
10.00:
Ötpróba, 60 m gát (Krizsán Xénia, Nemes Rita). 10.11: Hármas, férfiak, selejtező. 10.17: 400 m, férfiak, előfutam (Huller Dániel). 10.20: Rúd, nők, selejtező. 10.52: Ötpróba, magas (Krizsán Xénia, Nemes Rita). 11.05: 400 m, nők, előfutam (Nádházy Evelin). 11.18: Súly, férfiak, selejtező. 11.50: 1500 m, nők, előfutam. 12.18: Távol, nők, selejtező (Lesti Diana). 12.30: 800 m, nők, előfutam. 13.05: Ötpróba, súly (Krizsán Xénia, Nemes Rita). 19.00: Ötpróba, távol (Krizsán Xénia, Nemes Rita). 19.06: Súly, nők, döntő. 19.13: Magas, nők, selejtező. 19.25: 400 m, férfiak, elődöntő. 19.45: 400 m, nők, elődöntő. 20.05: 800 m, férfiak, előfutam (Kazi Tamás, Vindics Balázs). 20.20: Távol, férfiak, döntő. 20.35: Súly, férfiak, döntő. 20.45: Ötpróba, 800 m (utolsó versenyszám, Krizsán Xénia, Nemes Rita). 21.00: 3000 m, nők, döntő (Wagner-Gyürkés Viktória). 21.35: 1500 m, férfiak, döntő (Szögi István)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik