VINCZE SZABOLCS
2021.09.28 20:16 Frissítve: 2021.09.29 07:24

Atlétika: Baji Balázs bejelentette a visszavonulását

Világbajnoki bronzérmes gátfutónk, Baji Balázs szögre akasztja a futócipőt, úgy döntött, profi sportolóként ez volt az utolsó szezonja. Az atlétikától azonban nem távolodik el.

Baji Balázs visszavonul (Fotó: Török Attila)

 

 
Baji Balázs: Most jött el a búcsú pillanata
Az út nem ért véget – Vincze Szabolcs jegyzete

Baji Balázs, a Budapesti Honvéd gátfutója úgy döntött, befejezi sportolói pályafutását és felhagy a versenyzéssel.

A 32 éves sprinter karrierje során tizennyolc országos bajnoki címet szerzett, szabadtéren (13.15) és fedett pályán (7.53) 2017 óta egyaránt tartja a száztíz, illetve a hatvanméteres gátfutás magyar csúcsát. Két olimpián, 2012-ben Londonban és 2016-ban Rio de Janeiróban képviselte Magyarországot, 2016-ban Amszterdamban Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett.

Egy év múlva, legsikeresebb évében, a 2017-es londoni világbajnokságon magyar sporttörténelmet írt, amikor bronzérmet szerzett a száztíz méteres gátfutás döntőjében, amiért az év férfi sportolójának választották hazánkban, és megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét.

A 2019 februári súlyos sérülése megakasztotta karrierjét, kétszer is műtötték, egy év múlva tért vissza, idén elődöntőbe jutott a toruni fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon, és nem sokkal maradt le a tokiói olimpiáról.

„Bárki bármit mond, minden profi sportolónak nehéz meghoznia a döntést, hogy visszavonul, még akkor is, ha kényszerből születik – mondta Baji Balázs a Nemzeti Sportnak. – Úgy érzem, tudtam volna még küzdeni, ám az egészségem és a jövőm érdekében az a helyes döntés, hogy abbahagyom a versenyzést. Biztosan lesznek álmatlan éjszakáim, amikor meg fogom kérdőjelezni, de akármennyire nehéz és fájdalmas, most ez a logikus. Rendkívül hálás vagyok klubomnak, a Budapesti Honvédnak, nevelőegyesületemnek, a Békéscsabai Atlétikai Clubnak és persze a Magyar Atlétikai Szövetségnek, hogy mindvégig mellettem álltak. Hálás vagyok minden egyes pillanatért, és igyekszem a szép pillanatokra emlékezni, mert azokból szerencsére sokkal több van.”

A sportoló hozzátette, megkönnyítette a döntését, hogy egy másik izgalmas kihívással folytathatja az atlétikán belül, ugyanis szerepet kap a 2023-as budapesti világbajnokság szervezésében.

A visszavonuló Baji Balázzsal készült exkluzív interjúnkat a szerdai Nemzeti Sportban olvashatják.

2022.09.14 15:04:38

Atlétika nemzetisport.hu

A Magyar Atlétikai Szövetség elnöke teljes lendülettel készül a 2023-as budapesti vb-re.

2022.08.16 22:56:32

Atlétika VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. A gyaloglás kicsit mindig háttérbe szorul az atlétika népszerűbb versenyszámai mögött.

2022.08.09 22:14:50

Atlétika CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Az idei, kitűnően sikerült, világsztárok sokaságát felvonultató Memorial időzítése például a lehető legjobb módon szolgálta egy világ- és egy Európa-bajnokság közötti feszes, alig néhány hetes periódusban az akkumulátorok feltöltése és a forma megőrzése elképesztően kényes egyensúlyának fenntartását.