Atlétika: Baji Balázs bejelentette a visszavonulását

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2021.09.28. 20:16
null
Baji Balázs visszavonul (Fotó: Török Attila)
Világbajnoki bronzérmes gátfutónk, Baji Balázs szögre akasztja a futócipőt, úgy döntött, profi sportolóként ez volt az utolsó szezonja. Az atlétikától azonban nem távolodik el.

Baji Balázs, a Budapesti Honvéd gátfutója úgy döntött, befejezi sportolói pályafutását és felhagy a versenyzéssel.

A 32 éves sprinter karrierje során tizennyolc országos bajnoki címet szerzett, szabadtéren (13.15) és fedett pályán (7.53) 2017 óta egyaránt tartja a száztíz, illetve a hatvanméteres gátfutás magyar csúcsát. Két olimpián, 2012-ben Londonban és 2016-ban Rio de Janeiróban képviselte Magyarországot, 2016-ban Amszterdamban Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett.

Egy év múlva, legsikeresebb évében, a 2017-es londoni világbajnokságon magyar sporttörténelmet írt, amikor bronzérmet szerzett a száztíz méteres gátfutás döntőjében, amiért az év férfi sportolójának választották hazánkban, és megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét.

A 2019 februári súlyos sérülése megakasztotta karrierjét, kétszer is műtötték, egy év múlva tért vissza, idén elődöntőbe jutott a toruni fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon, és nem sokkal maradt le a tokiói olimpiáról.

„Bárki bármit mond, minden profi sportolónak nehéz meghoznia a döntést, hogy visszavonul, még akkor is, ha kényszerből születik – mondta Baji Balázs a Nemzeti Sportnak. – Úgy érzem, tudtam volna még küzdeni, ám az egészségem és a jövőm érdekében az a helyes döntés, hogy abbahagyom a versenyzést. Biztosan lesznek álmatlan éjszakáim, amikor meg fogom kérdőjelezni, de akármennyire nehéz és fájdalmas, most ez a logikus. Rendkívül hálás vagyok klubomnak, a Budapesti Honvédnak, nevelőegyesületemnek, a Békéscsabai Atlétikai Clubnak és persze a Magyar Atlétikai Szövetségnek, hogy mindvégig mellettem álltak. Hálás vagyok minden egyes pillanatért, és igyekszem a szép pillanatokra emlékezni, mert azokból szerencsére sokkal több van.”

A sportoló hozzátette, megkönnyítette a döntését, hogy egy másik izgalmas kihívással folytathatja az atlétikán belül, ugyanis szerepet kap a 2023-as budapesti világbajnokság szervezésében.

A visszavonuló Baji Balázzsal készült exkluzív interjúnkat a szerdai Nemzeti Sportban olvashatják.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik