Atlétikai vb: „Ötvennyolc!?” – megdöbbentő világcsúcsokat futott

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2023.08.09. 10:08
null
Usain Bolt a legendás futása után (Fotó: Getty Images)
„Láss csodát!” – biztat az augusztus 19-én kezdődő 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság szlogenje. Reményeink szerint a budapesti kilenc versenynap élmények sorát hozza majd mind az új stadion lelátóin helyet foglalók, mind az év legnagyobb sporteseményét a közvetítések révén világszerte figyelemmel kísérő atlétikabarátok számára. Hogy milyenekre gondolunk? A vb rajtjáig felelevenítjük az elmúlt negyven év legnagyobb, legkülönlegesebb, legmaradandóbb világbajnoki teljesítményeit. A mostani részben Usain Bolt világcsúcsai következnek a 2009-es berlini vb-ről.

 

2009. AUGUSZTUS 16., BERLIN, 21.35

Usain Bolt a 2000-es évek vége felé élte legjobb időszakát a teljes egészében káprázatos pályafutása során. Berlinbe a 2009-es világbajnokságra háromszoros olimpiai bajnokként (akkor még nem tudhatta, hogy 2017-ben elveszik a pekingi váltóaranyatNesta Carter doppingesetemiatt) és a 100 és 200 méter világcsúcstartójaként(9.69 és 19.30)érkezett. Legnagyobb ellenfele akkoriban az amerikai Tyson Gay volt, aki mindenki másnál közelebb tudott kerülni a jamaicaihoz, és reális eséllyel gondolhatta, hogy képes legyőzni őt. Teljes joggal járhatott ezen az agya, hiszen abban az évben addigGay futotta a legjobb időt 9.77-tel.

„Nem aggódtam emiatt különösebben – mondta Bolt. – Lausanne-ban esőben futottam 19.59-et kétszázon, nem adtam bele mindent, így is csak egy századdal voltam gyengébb Tyson az évi legjobbjánál. Egy héttel később Párizsban, a Golden League-versenyen 9.79-cel nyertem százon, és akkor már tudtam, hogy nem lesz baj Berlinben. Éreztem, bármilyen gyorsan fut, én gyorsabb leszek nála, és három aranyérmet viszek haza, ahogy a pekingi olimpiáról.”

Először 100 méteren csaptak össze. A döntőben Gay egyéni és amerikai csúcsot futott 9.71-gyel, de ezzel a brutálisan erős idővel sem volt esélye...

A finálé előtt gyúrópadon feküdve Bolt fogadott a masszőrével és az ügynökével száz-száz euróban, hogy mennyi lesz az időeredménye. Ő maga 9.54-et tippelt, a masszőre 9.57-et, az ügynöke 9.50-et. Bolt napra pontosan egy évvel korábban futotta a 9.69-es rekordot, és tovább már nem is élt ez az eredmény... Bolt 9.58-at repesztett, több mint egy tizeddel gyorsabban sprintelt egy évvel korábbi önmagánál.

Szabó Gábor, a döntőt az Eurosporton közvetítő riporter is hitetlenkedve kommentálta, ki sem mondva a másodpercet, csak a századok számát: „Ötvennyolc!?” A felvételhez kattintson ide!

„A rajt után nem sokkal éreztem, hogy Gay lemarad, az utolsó tíz méteren pedig már csak arra gondoltam, vajon ki nyeri meg a háromszáz eurót?” – elevenítette fel a történteket a győztes, aki azonnal a kijelzőre nézett, de nem azt olvasta le róla, hogy 9.58 másodperces elképesztő világcsúccsal ért célba, hanem hogy a masszőr, Eddie nyerte meg a fogadást.

2009. AUGUSZTUS 20., BERLIN, 20.35

A szintén élete formájában teljesítő Gayt is sokkolták a 100-on történtek, mert az újabb összecsapást már nem vállalta, visszalépett a 200-tól. Usain sajnálta, hogy így döntött, másodszor is le akarta győzni riválisát, de lelkesedésén semmit sem változtatott, és ismét tizenegy századot faragott saját világrekordjából (19.19), akárcsak 100-on. A rajtnál Bolt reakcióideje volt a legjobb (0.133), és a vb-k történetének legnagyobb előnyével nyerte meg a finálét, 62 századdal volt jobb a mögötte célba érő panamai Alonso Edwardnál. Rajta kívül még négy atléta futott húsz másodpercen belül, amire szintén nem volt példa korábban. A döntő felvétele itt

BerlinbenBolt még egy aranyat nyert, hiszen első lett a 4x100-as váltóval is, világbajnoki csúcsot futva. Minden idők egyik legnagyobb atlétája a pályafutása során nyolc olimpiai bajnoki címet szerzett, emellé 11 világbajnoki cím társul.

Páratlan eredménysorátlátva felvetődik a kérdés: meg lehet-e ismételni ezt?

Az idei 100-as világranglistát a brit Zharnel Hughes vezeti 9.83-mal, az amerikai Fred Kerley megvédené a címét, de az olaszok olimpiai bajnoka, Lamont Marcell Jacobs is fut, kérdés, milyen formában van. Hughes 200-on is indul, de ezen a távoninkább a címvédő Noah Lyles a favorit, aki 2023-ban 19.47-tel vezeti a ranglistát, és a botswanaiLetsile Tebogóra is figyelni kell.

A VERSENYSZÁMOK A BUDAPESTI VILÁGBAJNOKSÁGON
FÉRFI 100 MÉTER

Előselejtező, előfutamok: augusztus 19., elődöntő, döntő: augusztus 20.
FÉRFI 200 MÉTER
Előfutamok: augusztus 23., elődöntő: augusztus 24., döntő: augusztus 25.

A VILÁGBAJNOKSÁG TELJES IDŐRENDJE ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik