Atlétika: Koroknai Máté végre megmutathatja, amit évek óta várnak tőle

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2021.07.09. 00:34
null
Elégedett idei teljesítményével Koroknai Máté, annak még inkább örül, hogy a korábban sérült lába jól bírja a terhelést (Fotó: Török Attila)
Koroknai Máté remek idényen van túl, és bár úgy véli, Achilles-ín-sérülése után talán sosem lesz tökéletes a lába, megtanulta kezelni, ami több mint félsiker.

 

Kifejezetten szép eredmény volt a sűrű szabadtéri idénye után, hogy Koroknai Máté 50.11-es idővel a hatodik helyen végzett a Gyulai István Memorial 400 méteres gátfutásának nemzetközi mezőnyében, vagyis két, jobb egyéni csúccsal nevező riválist is megelőzött.

„Eddig kilenc versenyen vettem részt az idén, ami azt jelenti, még sohasem volt ennyire sűrű a versenyszezonom – mondta a Nemzeti Sportnak a DSC-SI 28 éves versenyzője, aki májusban, Ostravában futotta 49.70-es egyéni csúcsát. – Elégedett vagyok az évemmel, leginkább azért, mert kiderült, hogy a korábban sérült lábam jól bírja a terhelést. Májusban volt egy kis pánik, amikor újra elkezdett fájni az Achilles-inam, ám szerencsére megtanultam, hogyan lehet kezelni – akupunktúrára járok, és esténként speciális pakolást teszek rá, így szinten tudom tartani. Nem javul, de nem is romlik az állapota.”

A Gyulai Memorialon kicsit jobb időre számított, viszont így sincs hiányérzete, mert mindent kiadott magából, úgy érzi, ebben ennyi volt. A székesfehérvári verseny után edzője, ifjabb Tomhauser István közölte vele: szerdán és csütörtökön nem akarja látni az atlétikai pályán, pihenje ki magát, mert jön az olimpia előtti finis, minden erejére szükség lesz.

Tanítványa azonban csak egy napra ugrott le kikapcsolódni a Balatonra, este már vissza is utazott Budapestre, mert csütörtökön jelenése van a pszichológusnál, és egyébként is nehezére esik most pihenni, amikor a nyakukon van az olimpia.

„Annak ellenére, hogy a szabadtéri szezonban új egyéni csúcsot értem el, bevallom, kicsit jobb időeredményekre számítottam; nem tudtam annyit edzeni, mivel sok versenyem volt, márpedig a ranglistás hely miatt muszáj volt újra és újra rajthoz állnom – fogalmazott. Legalább megérte az áldozat, mert élete első olimpiájára készülhet, a kvalifikációs listán a 39. helyet szerezte meg a negyvenes mezőnyben. – Több versenyem az olimpia előtt már nem lesz, július tizenkilencedikén utazunk Japánba, harmincadikán lesz az előfutam. Olyan 49.40 körüli idő már jó lenne tőlem, ami új egyéni rekord lenne, ezzel a huszonötödik és a harmincadik hely közé kerülhetek – de remélem, ennél azért jobb helyen fogok végezni.”

Koroknai Máté több mint két évtized után az első magyar atléta, aki 400 méter gáton kijutott az olimpiára, ez legutóbb a 2000-es sydneyi játékokon sikerült a fedett pályás Európa-bajnoki bronzérmes Bédi Tibornak, a nők közül viszont még senkinek sem – a férfi 400 méter gát 1900, a női 1984 óta van az olimpiai programban.

A sportoló hozzátette, foglalkoztatja Kovács Dusán 1997-ben elért 48.45-ös országos csúcsa is, viszont nem tartja valószínűnek, hogy még az idén közel kerül hozzá, ellenben a 2023-as budapesti vb-re szeretne olyan állapotba kerülni, hogy reális célként tűzze ki a már 26 éves rekord megdöntését.

400 MÉTER GÁTFUTÁSBAN INDULÓ MAGYAR ATLÉTÁK AZ OLIMPIÁKON
1908, LONDONKOVÁCS NÁNDORIDŐ NÉLKÜL8.
1936, BERLINKOVÁCS JÓZSEF53.79.
1952, HELSINKILIPPAY ANTAL52.710.
1980, MOSZKVASZALAI JÓZSEF50.2312.
1996, ATLANTAKOVÁCS DUSÁN48.5711.
2000, SYDNEYBÉDI TIBOR51.5450.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik