MAGYAR ASZTALITENISZ-VÁLOGATOTT – NÉVJEGYEK

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.04.16. 12:24
Hazai és nemzetközi versenyekkel, edzőtáborokkal készült férfi- és női válogatottunk a világbajnokságra. A szövetségi kapitányok által vezényelt felkészülés végeztével jöhet a vizsga, azaz kiderül, versenyzőink 2019 áprilisában hol helyezkednek el a nemzetközi mezőnyben. A rajt előtt tovább a két kapitányt a várakozásokról is megkérdeztük.

A FÉRFIAK SZÖVETSÉGI KAPITÁNYA: ARANYOSI PÉTER A FÉRFIAK SZÖVETSÉGI KAPITÁNYA: ARANYOSI PÉTER

– Hosszú idő, hatvankilenc év után ad ismét otthon Budapest a sportág világbajnokságának. Reményei szerint milyen hasznot hozhat a magyar asztalitenisznek az április 21-én kezdődő vb? Hogy látja, a hazai rendezésű vb nyomasztja vagy inkább feldobja a játékosait? Mi alapján döntött a vb-csapat összeállításánál?
– Az, hogy Budapesten lesz a világbajnokság, mindenképpen a sportágra irányítja a figyelmet. A média megkülönböztetett érdeklődését már az elmúlt hetekben is megtapasztaltuk, s biztos vagyok benne, hogy ez a verseny alatt csak intenzívebb lesz. A magyar asztalitenisz múltbéli eredményeinek elismerése, hogy a nemzetközi szövetség nekünk adta a rendezési jogot, biztos vagyok benne, hogy a verseny jó hírünket viszi a világban, s abban is reménykedem, hogy a vb után a szokottnál több gyerek jelentkezik majd a kluboknál.

– Hogy látja, a hazai rendezésű világbajnokság nyomasztja vagy inkább feldobja a játékosait?
– Ezt nem lehet általánosítani, van, akire pozitívan hat a hazai rendezés, a magyar közönség, másokat esetleg megbénít. Szerencsére az elmúlt években már rendszeresen otthont adtunk world tour versenyeknek, így a válogatott játékosaink megszokhatták a hazai környezetet. Ez segítséget jelenthet, de azt azért hadd tegyem hozzá, hogy egy világbajnokság mindig más, nekünk, edzőknek az is a dolgunk, hogy körülményektől függetlenül a legjobb eredményt hozzuk ki mindenkiből.

– Mi alapján döntött a vb-csapat összeállításánál?
– Évek óta kialakult egy mag a válogatottnál, így aztán a Majoros Bence, Szudi Ádám, Ecseki Nándor, Lakatos Tamás négyes esetében gondolkoznom sem kellett, nekik egyértelműen helyük volt a világbajnoki csapatban. Mivel rendezőként hat asztaliteniszezőt nevezhettünk, ezért lehetőségem volt rá, hogy a feltörekvő fiatalok közül még két játékosnak lehetőséget adjak. Nem volt könnyű a döntés, végül András Csaba, Juhász Patrik és Both Olivér közül az előbbi kettőre esett a választásom.

– Milyen reményekkel várja a versenyt? A magyar asztalitenisz jelenlegi helyzetében milyen eredménnyel lenne elégedett?
A legfontosabb, hogy tisztában legyünk azzal, hogy az asztalitenisz az elmúlt évtizedekben nagyon sokat változott. Korábban elképzelhetetlen volt például, hogy brazil játékos legyen a világranglista tíz legjobbja között, miként az is, hogy olyan országoknak legyen klasszis asztaliteniszezője, mint Nigéria, Thaiföld vagy Kazahsztán. Ezt figyelembe véve egyesben arra lehet esélyünk, hogy egy-egy bravúros győzelemmel néhány fordulót menjenek a játékosaink, és nagyon remélem, hogy párosban vagy vegyes párosban közel kerülhetünk az éremhez.

– A mieinken kívül kiket ajánlana a szurkolók figyelmébe? A nemzetközi mezőnyben kikre lesz érdemes különösen figyelni?
– Az tudjuk, hogy az ázsiaiak kiválóak, ezért inkább az Ázsián kívüliekről beszélnék. A brazil Hugo Calderano, Európából pedig a dán Jonathan Groth és a francia Simon Gauzy a világbajnokság kellemes színfoltja lehet, az iráni Noshad Alamijanról pedig ajánlásként legyen elég annyi, hogy az Ázsiai Játékokon az elődöntőig jutott.

– Születnek meglepetések, vagy minden a papírforma szerint alakul? Mit tippel, kik nyerik a világbajnokságot?
Azt hiszem, nem vállalok kockázatot, ha azt mondom, a kínaiak minden számban favoritnak számítanak, és jó eséllyel nyernek is, talán Harimoto Tomokazu zavarhat be nekik. A tizenöt éves japán decemberben megnyerte a world tour sorozat évzáró fináléját, ha ott első tudott lenni, ugyanez Budapesten sem elképzelhetetlen.

A FÉRFI VB-KERET

ANDRÁS CSABA

Született: 2002. augusztus 2.
Klubja: BVSC-Zugló
Játékstílus: jobbkezes, támadó
Világranglista-helyezés: 741.
Legjobb világranglista-helyezés: 444. (2017. április)
2019-es nemzetközi mérlege: 19 győzelem/10 vereség
Versenyszáma: egyes, páros (Juhász Patrikkal)

A kapitány szemével: Kevés hiányzott hozzá, hogy a korosztályánál idősebbek között kvalifikálja magát a tavalyi ifjúsági olimpiára. Juhász Patrik és Both Olivér mellett a hazai utánpótlás meghatározó játékosa. Az első érintései már most kiválóak, a gyorsasága is dicsérhető. A januári budapesti world tour versenyen a felnőttek között is megmutatta, mire képes, a selejtezőben nála jóval előrébb jegyzett játékost sikerült legyőznie.

ECSEKI NÁNDOR

Született: 1996. október 13.
Klubja: TTC Ober-Erlenbach (német)
Játékstílus: balkezes, támadó
Világranglista-helyezés: 114.
Legjobb világranglista-helyezés: 94. (2018. november)
2019-es nemzetközi mérlege: 7 győzelem/7 vereség
Versenyszáma: egyes, páros (Szudi Ádámmal), vegyes páros (Madarász Dórával)
Legjobb eredményei: 4x magyar bajnok (páros: 2017, 2018; csapat: 2015, 2016), ifjúsági Eb-1. (páros: 2014), ifjúsági Eb-2. (vegyes páros, 2014)

A kapitány szemével: Kimagasló fizikai állapotban van, ráadásul balkezes, ami sokszor előnyt jelent az asztalnál egyesben és párosban is. Az esetek többségében kihozza magából azt, ami benne van, viszont az eredményeit általában befolyásolja, milyen stílusú játékossal kerül szembe. A rövid és a passzív játékát még fejlesztenie kell, a Szudi Ádámmal alkotott párosa már többször bizonyította, hogy az európaiak közül bárkit képes legalább megszorongatni, a többséggel szemben esélyes a győzelemre is.

JUHÁSZ PATRIK

Született: 2001. április 10.
Klubja: TTC Wehrden (német)
Játékstílus: jobbkezes, támadó
Világranglista-helyezés: 832.
Legjobb világranglista-helyezés: 542. (2017. április)
2019-es nemzetközi mérlege: 10 győzelem/14 vereség
Versenyszáma: egyes, páros (András Csabával)

A kapitány szemével:Ez a világbajnokság számára is elsősorban a tanulást, a fejlődést segítheti. Éles, modern a játéka, a fonákja kiemelkedő, kifejezetten jó versenyzőtípus, viszont a rövid tenyereseit és a labdameneteken belül az első érintéseket még fejleszteni kell. Az eredményességét időnként befolyásolja, hogy miként sikerül összehangolnia a tanulást az élsporttal járó kötelezettségekkel és az edzésekkel.

LAKATOS TAMÁS

Született: 1995. augusztus 12.
Klubja: Roskilde Bordtennis BTK (dán)
Játékstílus: jobbkezes, támadó
Világranglista-helyezés: 135.
Legjobb világranglista-helyezés: 98. (2018. március)
2019-es nemzetközi mérlege: 2 győzelem/5 vereség
Versenyszáma: egyes, páros (Majoros Bencével)
Legjobb eredményei: magyar bajnok (egyes, 2016), 2x Top 12-győztes (2016, 2018), ifjúsági olimpiai 4., (egyes: 2010), ifjúsági Eb-1. (páros: 2013)

A kapitány szemével: A két évvel ezelőtti düsseldorfi világbajnokságon kellemes meglepetésre és nem utolsósorban kiváló játékkal az akkor a világranglistán 25. helyen álló német Bastian Stegert legyőzve bejutott a legjobb 32 közé, ami amellett, hogy gyönyörű eredmény, bizonyítja, kiélezett helyzetekben képes erőn felül teljesíteni. Jó érzékű és adottságú asztaliteniszező, aki nagyon hasznos tagja a válogatottunknak, a további fejlődéshez azonban fizikailag mindenképpen javulnia kell.

MAJOROS BENCE

Született: 1997. július 28.
Klubja: TSV Bad Königshofen (német)
Játékstílus: jobbkezes, támadó
Világranglista-helyezés: 108.
Legjobb világranglista-helyezés: 92. (2018. november)
2019-es nemzetközi mérlege: 5 győzelem/8 vereség
Versenyszáma: egyes, páros (Lakatos Tamással), vegyes páros (Bálint Bernadett-tel)
Legjobb eredményei: 4x magyar bajnok (egyes: 2018; páros: 2016, 2017; vegyes páros: 2018), U21-es Eb-2. (páros: 2017), ifjúsági Európa Top 10 bronzérmes (2015)

A kapitány szemével: Profi szellemű, nagy akaraterejű, jó versenyző, aki az elmúlt időszakban sokat erősödött. Fiatal korát meghazudtolóan rendkívül tudatos asztaliteniszező, nemcsak edzésekkel, mentálisan is felkészül egy-egy versenyre. A szervarepertoárján még van mit fejleszteni, miként a lábtechnikáján és a labdamenet első két-három érintésében is javulnia kell. Bármikor képes lehet bravúrra, amit az is bizonyít, hogy már eddig is elcsípett néhány világklasszist.

SZUDI ÁDÁM

Született: 1996. január 29.
Klubja: SPG Walter Wels (osztrák)
Játékstílus: jobbkezes, támadó
Világranglista-helyezés: 136.
Legjobb világranglista-helyezés: 136. (2019. április)
2019-es nemzetközi mérlege: 9 győzelem/10 vereség
Versenyszáma: egyes, páros (Ecseki Nándorral), vegyes páros (Pergel Szandrával)
Legjobb eredményei: 4x magyar bajnok (egyes: 2017, 2019; páros: 2018; vegyes páros: 2015), 2x ifjúsági Eb-1. (páros, 2013, 2014)

A kapitány szemével: Remek fejű, az asztalnál jól koncentráló játékos, az utóbbi időben sokat fejlődött, sokszor beigazolódott, hogy a kritikus helyzetekben is lehet rá számítani, ami a világbajnokságon is hasznos lehet. Párosban Európa legjobbjai között van, az asztal feletti rövid játéka kiváló. A védőkkel szemben általában remek teljesítményre képest, fonákpörgetésben és agresszivitásban viszont még javulnia kell, miként azt is meg kell tanulnia, hogy bizonyos szituációkban a legjobb döntést hozza.

A NŐK SZÖVETSÉGI KAPITÁNYA: BÁTORFI ZOLTÁN

– Hosszú idő, hatvankilenc év után ad ismét otthon Budapest a sportág világbajnokságának. Reményei szerint milyen hasznot hozhat a magyar asztalitenisznek az április 21-én kezdődő vb? Hogy látja, a hazai rendezésű vb nyomasztja vagy inkább feldobja a játékosait? Mi alapján döntött a vb-csapat összeállításánál?
– Azt tudom, hogy külföldről kifejezetten nagy az érdeklődés a budapesti világbajnokság iránt, de remélem, a magyar szurkolók is ott lesznek a lelátón, s az itt látottak alapján még inkább megszeretik ezt a sportágat. Amatőr szinten rengetegen pingpongoznak, az élsport viszont sajnos beszűkült, egy ilyen esemény azonban kiváló alkalmat jelent, hogy fiatalokat, gyerekeket nyerjünk meg a sportágnak, mert az hosszú távon megkönnyítheti a klubok, következő lépcsőként pedig a válogatottakat irányító szakemberek dolgát.

– Hogy látja, a hazai rendezésű vb nyomasztja vagy inkább feldobja a játékosait?
– A felkészülési versenyek és az edzőtáborozás során úgy éreztem, inkább pozitívan hat a játékosokra a lehetőség, hogy magyar közönség előtt mutathatják meg magukat. Mindannyian várják a rajtot, a várhatóan remek hangulatot, a látványos show-elemeket, a felhajtást. Egyébként is az a tapasztalatom, hogy ilyen szintű esemény mindig feldobja a sportolót, a world tour versenyeken pedig azt tapasztaltuk, hogy a szurkolók minden egyes győzelemért nagyon hálásak.

–Mi alapján döntött a vb-csapat összeállításánál?
– Póta Georgina, Pergel Szandra és Madarász Dóra helye elvitathatatlan, a kérdés legfeljebb az lehetett, hogy mellettük kik kapnak lehetőséget. Mivel a cél egyértelmű, el kell kezdeni építeni a jövő csapatát, ezért úgy döntöttem, mélyebbre nyúlok, és a fiataloknak adom meg a lehetőséget a tapasztalatszerzésre, mert néhány év múlva egyébként is ez a korosztály adja majd a válogatott gerincét.

– Milyen reményekkel várja a versenyt? A magyar asztalitenisz jelenlegi helyzetében milyen eredménnyel lenne elégedett?
– Az asztalitenisz-versenyek esetében mindig elmondjuk, hogy sok függ a sorsolástól, és ez most is igaz. Már az első fordulóban jöhet olyan ellenfél, aki ellen nincs esély, szóval a cél megfogalmazásánál ezt is figyelembe kell venni. Ettől függetlenül jó lenne, ha egyesben mindenki legalább a kiemelési helyének megfelelően vagy annál jobban szerepelne. A párosok kapcsán nagyon bizakodó vagyok, a Póta, Ekholm duó a nyolc közé is juthat, szép eredményt remélek a Madarász, Pergel egységtől és a Szudi, Pergel vegyes pártól, optimistaként bízom benne, egy párosunk éremért küzdhet.

– A mieinken kívül kiket ajánlana a szurkolók figyelmébe? A nemzetközi mezőnyben kikre lesz érdemes különösen figyelni?
– A japán Ito Mimára külön is felhívnám a figyelmet. Kicsit furcsa a játékstílusa, de gyors, kiválóan szervál, szerintem megkeserítheti a kínaiak életét. Az európaiak közül az erdélyi Szőcs Bernadettet, a német Petrissa Solját és az osztrák Sofia Polcanovát lesz érdemes nézni, természetesen a magyarok mellett.

– Születnek meglepetések, vagy minden a papírforma szerint alakul? Mit tippel, kik nyerik a világbajnokságot?
– A kínai Ting Ning számít a női egyes első számú favoritjának, a legutóbbi két világbajnokságról ő vitte haza az aranyat, de mivel honfitársa, a januári budapesti world tour versenyt megnyerő Csen Meng remek formában van, nem tartom elképzelhetetlennek a trónfosztást, de még egyszer mondom, a japán Ito Mima meglepheti a kínaiakat.

A NŐI VB-KERET

BÁLINT BERNADETT

Született: 1996. február 15.
Klubja: Szekszárd AC
Játékstílus: jobbkezes, támadó
Világranglista-helyezés: 161.
Legjobb világranglista-helyezés: 145. (2018. május)
2019-es nemzetközi mérlege: 6 győzelem/5 vereség
Versenyszáma: egyes, páros (Nagyváradi Mercédesszel), vegyes páros (Majoros Bencével)
Legjobb eredményei: magyar bajnok (páros: 2019), ifjúsági vb-3. (csapat: 2013), 2x ifjúsági Eb-1. (csapat: 2012, 2013), 2x ifjúsági Eb-2. (páros: 2013; vegyes páros: 2014), 2x ifjúsági Eb-3. (páros: 2014; csapat: 2014)

A kapitány szemével: Utánpótlásszinten román színekben versenyezve szép eredményei voltak, most viszont a felnőttek között végre a magyar csapatot erősítheti. Fiatal játékos, ez lesz az első világbajnoksága, amit elsősorban tapasztalatszerzésre használhat fel. Mint mindig, most is sok függ a sorsolástól, de abban azért bízom, hogy egyesben sikerül feljutnia a főtáblára, a Nagyváradival alkotott kettőse igen erős, s a sorsolás függvényében reményeim szerint megy is egy-két fordulót.

FEHÉR ORSOLYA

Született: 1999. augusztus 25.
Klubja: DVTK Sport Kft.
Játékstílus: jobbkezes, támadó
Világranglista-helyezés: 224.
Legjobb világranglista-helyezés: 224. (2019. március)
2019-es nemzetközi mérlege: 10 győzelem/11 vereség
Versenyszáma: egyes, páros (Hartbrich Leonie-val)

A kapitány szemével: Fiatal játékosról van szó, akinek még időre van szüksége. A felnőttek között rutint kell szereznie, ebben segítheti ez a világbajnokság. A hozzáállása nagyon jó, sokat edz, erős benne az akarat, de a korából adódóan természetesen még van miben fejlődnie.

HARTBRICH LEONIE

Született: 1999. szeptember 8.
Klubja: TTC Weinheim (német)
Játékstílus: jobbkezes, támadó
Világranglista-helyezés: 222.
Legjobb világranglista-helyezés: 222. (2018. november)
2019-es nemzetközi mérlege: 13 győzelem/10 vereség
Versenyszáma: egyes, páros (Fehér Orsolyával)

A kapitány szemével: Fehér Orsolyához hasonlóan még nagyon fiatal, számára elsősorban a tapasztalatszerzést jelentheti ez a világbajnokság. Jó mentalitású, szorgalmas asztaliteniszező, van benne akarat, érezni rajta, hogy szeretne fejlődni, ezért sokat is tesz.

MADARÁSZ DÓRA

Született: 1993. szeptember 3.
Klubja: Szekszárd AC

Játékstílus: jobbkezes, támadó
Világranglista-helyezés: 70.
Legjobb világranglista-helyezés: 70. (2019. április)
2019-es nemzetközi mérlege: 9 győzelem/10 vereség
Versenyszáma: egyes, páros (Pergel Szandrával), vegyes páros (Ecseki Nándorral)
Legjobb eredményei: 3x Eb-3. (páros, 2012, 2016; csapat, 2011), 9x magyar bajnok (egyes, 2014, 2017, 2018; páros, 2014, 2015, 2017, 2018; vegyes páros, 2013, 2017), 2x Top 12-győztes (2013, 2015), ifjúsági Eb-1. (vegyes páros, 2009)

A kapitány szemével: Most, hogy rendeződött a helyzete és Franciaországba szerződött, megnyugodott, rendkívül motiváltnak tűnik, ami reményeim szerint a világbajnokságon is megmutatkozik. Egyesben főtáblás lesz, ami mindenképpen jó kiindulópont, s ugyan nem mindegy, milyen ellenfelet kap, de az első fordulóban nyernie kell, azt követően pedig meglátjuk, ki jön szembe. Párosban és vegyes párosban is bizakodó lehet, mindkét számban jó az esélye arra, hogy menjen néhány kört.

NAGYVÁRADI MERCÉDESZ

Született: 1994. május 18.
Klubja: SH-ITB Budaörsi 2i SC
Játékstílus: jobbkezes, támadó
Világranglista-helyezés: 372.
Legjobb világranglista-helyezés: 168. (2017. november)
2019-es nemzetközi mérlege: 3 győzelem/2 vereség
Versenyszáma: páros (Bálint Bernadett-tel)
Legjobb eredményei: 2x magyar bajnok (páros, 2016; vegyes páros, 2016), 2x Top 12-győztes (2017, 2018)

A kapitány szemével: Most csak párosban kapott lehetőséget, Bálint Bernadett-tel indul. Erős kettősről van szó, szereztek már néhány értékes skalpot, bízom benne, hogy egy-két szép győzelemmel hívják fel magukra a figyelmet.

PERGEL SZANDRA

Született: 1988. december 24.
Klubja: SH-ITB Budaörsi 2i SC
Játékstílus: balkezes, támadó
Világranglista-helyezés: 62.
Legjobb világranglista-helyezés: 61. (2018. január)
2019-es nemzetközi mérlege: 10 győzelem/9 vereség
Versenyszáma: egyes, páros (Madarász, Dórával), vegyes páros (Szudi Ádámmal)
Legjobb eredményei: 2x Eb-3. (páros: 2016; csapat, 2011), 11x magyar bajnok (egyes: 2019; páros: 2007, 2011, 2014, 2015, 2017, 2018; vegyes páros, 2006, 2008, 2015, 2018), 3x Top 12-győztes (2009, 2012, 2014)

A kapitány szemével: Az idén remek formában játszik, az elmúlt hónapok nemzetközi versenyein és az országos bajnokságon is bizonyított. Ahogy az ilyen esetben megszokott, a jó teljesítmény magával hozza az önbizalmat, amit a felkészülés során is érezni lehetett. Két évvel ezelőtt Düsseldorfban egyesben, párosban és vegyes párosban is remekelt, nagyon elégedett lennék, ha a 2017-es az eredményeket képes lenne megismételni, sőt abban is bízom, hogy túl is teljesíti őket.

PÓTA GEORGINA

Született: 1985. január 13.
Klubja: TTC Berlin (német)
Játékstílus: jobbkezes, támadó
Világranglista-helyezés: 32.
Legjobb világranglista-helyezés: 14. (2015. január)
2019-es nemzetközi mérlege: 5 győzelem/5 vereség
Versenyszáma: egyes, páros (a svéd Matilda Ekholmmal)
Legjobb eredményei: 2x Eb-1. (csapat, 2007; páros, 2008), 4x Eb-2. (páros, 2007, 2012, 2015; csapat, 2008), 5x Eb-3. (páros, 2010, 2011; vegyes páros, 2007; csapat, 2003, 2011), világkupa-4. (2014), world tour-döntő-3. (2014), 12x magyar bajnok (egyes: 2006, 2008, 2012, 2015, 2016; páros: 2005, 2007, 2008, 2009, 2010, 2012, 2013)

A kapitány szemével: Nagyon tudatos, profi versenyző, aki pontosan tudja, mikor mire van szüksége ahhoz, hogy a lehető legtöbbet tudja kihozni magából. Két számban indul a világbajnokságon, egyesben a 32 között emelik ki, a svéd Ekholmmal alkotott párosát viszont jóval előrébb, a tizedik helyre rangsorolták, érzésem szerint ebben a számban juthat legtovább.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik