Asztalitenisz-vb: Kínáé az első budapesti aranyérem

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2019.04.26. 14:54
null
Hszü Hszinnek (szemben) immár tíz, Liu Si-vennek hét vb-címe van (Fotó: Dömötör Csaba)
Megvan Kína első aranya a budapesti világbajnokságon, a vegyes páros döntőjében a Hszü Hszin, Liu Si-ven kettős 4:1-re legyőzte a címvédő japán Josimura Maharu, Isikava Kaszumi duót.

A vegyes párost az elmúlt években jobbára elengedték a kínaiak, nem tartották igazán fontosnak, amit bizonyít, hogy a legutóbbi három világbajnokságon mindössze egy „fél” döntősük volt, 2015-ben Hszü Hszin a dél-koreai Jang Ha Eunnal győzött. Így viszont másoknak is jutott sikerélmény, a japán Josimura Maharu, Isikava Kaszumi kettős például négy évvel ezelőtt ezüstérmet, míg 2017-ben, Düsseldorfban aranyérmet szerzett.

Amióta azonban kiderült, hogy ez a szám szerepel a 2020-as tokiói olimpia programjában, már a kínaiak is jobban figyelnek rá, Budapestre például összerakták a világ vitathatatlanul legjobb férfi párosjátékosát, Hszü Hszint, az ebben a műfajban ugyancsak menőnek számító Liu Si-vennel.

El is jutottak a fináléig, ahol a nyolcaddöntőben a Szudi Ádám, Pergel Szandra kettőst csak nehezen legyőző címvédő japánok ellen álltak asztalhoz.

A meccset 9-szeres világbajnokként kezdő Hszü Hszin – aki eddig férfi párosban három, vegyesben egy vb-címet szerzett, s mindet más partnerrel – most is varázsolt, s tegyük gyorsan hozzá, Liu Si-ven is káprázatos volt. A 28 éves kínai hölgynek korábbról hat vb-aranya van, amiből kettőt női párosban gyűjtött. Igaz, hogy a japánok 2:0-s kínai előnynél elcsíptek egy játszmát – azt is úgy, hogy 10:4-es vezetés után „csak” a hatodik szettlabdájukat tudták pontra váltani –, összességében nem lehetett kérdés, melyik páros a jobb.

A kínaiak ezzel megszerezték első aranyukat a budapesti világbajnokságon, ami pedig a két főszereplőt illeti, Hszü Hszinnek immár tíz, Liu Si-vennek hét vb-címe van, utóbbi ráadásul még a női egyes szombati fináléjában is érdekelt.

ASZTALITENISZ-VB
VEGYES PÁROS. DÖNTŐ
Hszü Hszin, Liu Si-ven (kínai)–Josimura, Isikava (japán) 4:1
(5, 8, –9, 9, 4)
Világbajnok: Hszü Hszin, Liu Si-ven (Kína), 2. Josimura M., Isikava K. (Japán), 3. Fan Csen-tung, Ting Ning (Kína) és Patrick Franziska, Petrissa Solja (Németország)

Az Ecseki Nándor, Madarász Dóra páros a 32 közé jutásért, a Majoros Bence, Bálint Bernadett duó a 16 közé jutásért, a Szudi Ádám, Pergel Szandra kettős a nyolcaddöntőben szenvedett vereséget

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik