Asztalitenisz-vb: 24 év után Európa felülmúlta Ázsiát

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2019.04.27. 15:06
Azt már tudjuk, hogy a budapesti világbajnokságról nyolc ország távozik éremmel, három ázsiai és öt európai – ilyesmire legutóbb 1995-ben volt példa.

A budapesti világbajnokság már eddig számos meglepetéssel, különlegességgel, rekorddal szolgált, amihez most, hogy minden számban kialakult a legjobb négy mezőnye, egy újabbat is hozzátehetünk.

Már biztos, hogy az öt szám 20 dobogós helyén és 32 érmén nyolc ország osztozik, ami ebben a sportágban nem kevés, de erre azért már volt példa – legutóbb például 2015-ben – az viszont sokkal ritkább, hogy ebből a nyolc nemzetből öt, azaz a többség európai.

Sokat, egészen pontosan 24 évet kell visszalapozni a sportág históriás könyvében, hogy hasonlóra példát találjunk. 1995-ben Tiencsinben az egyéni számokban hét ország nyert érmet, amiből a mostanihoz hasonlóan öt volt európai – az egyik éppen a női párosban bronzérmes Bátorfi Csilla, Tóth Krisztina kettős volt.

A Budapestről éremmel távozó országok – Kína, Japán, Dél-Korea, Németország, Románia, Svédország, Spanyolország és Portugália – közül a spanyolok és a portugálok a sportág történetében most először adtak dobogós versenyzőt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik