Szemtől szembe – Somogyi Zsolt jegyzete

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2022.08.16. 00:09


„Sohasem foglalkoztam a játékvezetőkkel, és ezt a szokásomat nem rúgom fel egy ekkora marha miatt” – a máig idézett Ron Atkinson fogalmazott így egy meccs után.

Nem lehetett eltiltani, hiszen épp arról beszélt, hogy nem értékeli a bíró teljesítményét – a 83 esztendős szakember sok helyen dolgozott, Sir Alex Ferguson előtt a Manchester Unitedet vezette, de többek között a West Bromwich, az Aston Villa, az Atlético Madrid edzője is volt. Sok aranyköpése közül ezt emlegetik a legtöbbet, hiszen nem hagyott kétséget afelől, mit gondolt a játékvezetőről.

Thomas Tuchel finomabb volt, őt mégis eltiltják, mint ahogy Antonio Contét is – Londonban rendezték a német–olasz csúcsrangadót, amely három másodpercig sem tartott, és két piros lappal ért véget. Pedig, ahogy az mostanában divat a meccsek előtt, és a Premier League-ben a mérkőzések után is, férfias kézfogással indult a történet, ám a német kifogásolta, hogy a kolléga nem nézett a szemébe (ilyenkor pedig kötelező udvariassági előírás), az olasz meg nem vette jó néven, hogy nem engedik el a kezét, és a legszebb megyei hármas sztori alakult ki. „Mi van, mi van, mi van?!”, illetve „Mit csinálsz, haggyá' má'!”, a mikrofonok mindent rögzítettek. A Tottenham egyenlítő gólja a 96. percben nyilván felkorbácsolta az indulatokat, néhány másodperccel később következett az a bizonyos kézfogás, amely taszigálásba, lökdösődésbe, üvöltözésbe csapott át. Két kedves angyalföldi barátomat idézem: nehéz eldönteni, Kristóf vagy Levi-e a nagyobb Arsenal-rajongó, az egyik piros, ágyús dresszben alszik, a másik piros, ágyús sportszár nélkül nem hajlandó oviba menni, na most ők úgy vélik, az Arteta-csapat remek szezonrajtja miatt idegesek a riválisok…

Na jó, ez félig vicc, az már kevésbé, hogy a világon sok millió gyereknek mutat példát, amikor az edzők, legyen bármi az eredmény, kezet ráznak a meccs végén, és nagyon nem jó üzenet, ha afféle kocsmai verekedést látunk a lefújás után. Épp az edzőktől, akik egész héten a fegyelmezett viselkedést kérik számon, és azt követelik a játékosoktól, hogy uralkodjanak az érzelmeiken…

Egy kézfogással rendezhetik a félreértést – de miket is beszélek: inkább integessenek egymásnak Messengeren, az a legegyszerűbb.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik