Nem lép a Chelsea útjára a Manchester City

Vágólapra másolva!
2023.01.22. 11:28
null
Ésszel, uraim, ésszel… (Fotó: AFP)
Idén sem ússzuk meg az átigazolási időszakot, mondhatni szerencsére, hiszen ha megnézzük kis hazánk és a nagyvilág híreit, még mindig a transzferhírek azok, amelyek nem keserítenek el vagy bosszantanak fel bennünket. A mínuszok helyett a százmillió eurók röpködnek a topligákban, a Premier League-gel kezdjük a második kört is.

 

Onnan is a két manchesteri gigásszal, és először a bajnokkal foglalkozunk.

Kritikusok mindig voltak és lesznek: sokak szerint nem úgy megy a MANCHESTER CITYNEK, ahogyan kellene, pedig a nyáron jól erősített, és bankot sem kellett robbantani az Erling Haaland, Kalvin Phillips, Manuel Akanji, Sergio Gómez, Stefan Ortega, Julián Álvarez sorért, hiszen jobb áron adták el a Raheem Sterling, Gabriel Jesus, Olekszandr Zincsenko, Pedro Porro, Itakura Ko ötöst. Az előző idényben „csak” Jack Grealisht, előtte a Rúben Dias, Nathan Aké, Ferran Torres triót, a 2019–2020-as kiírásban Joao Cancelót, Rodrit és Angelinót vették meg komolyabb pénzekért, az azt megelőző év egyetlen komolyabb fogása Rijad Mahrez volt, azaz nem lehet azt mondani, hogy Pep Guardiola évről évre egy új csapatot vetetett a tulajdonossal.

Három bajnoki cím a világ egyik, sokak szerint a legszínvonalasabb bajnokságában, egy FA-kupa, három Ligakupa és egy, a Chelsea ellen elveszített Bajnokok Ligája-döntő, ez az előző négy év dicsőséglistája.

 

 

A nagy cél természetesen a BL-arany, erre még várni kell, most Haaland remeklése ellenére egy mérkőzéssel többet játszva öt pont a lemaradás a listavezető Arsenal mögött, a Bajnokok Ligájában a kötelezőt hozva a következő körben a Lipcse vár rájuk. A Ligakupából kiütötte őket a Southampton, a tekintélyesebb hazai kupasorozatban nagyon megverték a Chelsea-t. Haaland 25 mérkőzésen 28 gólt lőtt, adott 3 gólpasszt, és összesen 1950 percet játszott, Phil Foden remekül kezdett, de őszre visszaesett a formája, Kevin De Bruyne 19, Mahrez 13, Julián Álvarez 11, Bernardo Silva 10 kanadai pontnál jár.

Benjamin Mendy karrierjének az ismert okok miatt talán már vége is, Kalvin Phillips felépült sérüléseiből, de nem sokat játszik, Grealish igyekszik bizonyítani, és Rodrira sincs panasz, de azt nem lehet mondani, hogy bombaformában lenne a csapat a nagyon fontos tavaszi menetelés előtt. Természetesen a bombaformát egy BL-aranyra aspiráló csapat szintjén értjük!

Bernardo Silvát a Real Madriddal, a PSG-vel és az FC Barcelonával, Kevin De Bruynét a Real Madriddal hozták hírbe, de ezeknek a transzfereknek nagyon pici az esélyük, és nem szeretnénk elvenni a Milan-drukkerek kedvét a Mercatótól, de nem látjuk az esélyét annak, hogy az olasz csapat bármilyen formában is megszerezze Grealisht. Akit elcserélne az Arsenal Bukayo Sakára, írja egy lap, Declan Rice-ot pedig a West Ham United odaadná sok-sok pénzért és Kalvin Phillipsért.

lkay Gündogan az ősszel krisztusi korba lép, a szerződése a nyáron lejár, nem meglepő módon van munkája az ügynökének, Ilhan Gündogannak, a Galatasaray, a Barcelona, a Juventus és a Bayern érdeklődéséről ír a szaksajtó. Egyesek szerint már meg is egyezett a Barcával, mások arról tudósítanak, hogy Joao Cancelo is távozhat, akár a Real Madridhoz, de más topklubokkal is tárgyal az ügynöke, Sergio Gómezt a Juventus vinné el a télen.

Kissé meglepő módon egyes szakírók szerint Guardiola vevő lenne Ferland Mendyre, 60 millió eurót sem sajnálna érte, Raphinháról már írtunk. Klasszikus szélsőből most Foden, Mahrez és Grealish alkotja a választékot, Julián Álvarez és Silva is megfordult néhányszor ezen a poszton; a húszéves, nagy tehetségű Cole Palmer egyelőre kevés lehetőséget tudott kiharcolni a mesterétől.

 

Jude Bellingham, Hvicsa Kvarachelija és Declan Rice nyári célpontok, előbbi 150, utóbbi 80 millióba kerülhet, ellenben több lap is arról ír, hogy a húszéves argentin szűrő, Máximo Perrone szinte már a Cityé: a tehetségnevelésben mindig is jeleskedő Vélez Sarsfield megkaphatja a nyolcmillió eurós kivásárlási árat a most éppen a korosztályos Copa Américán szereplő játékosért.

 

Rafael Leao mindenképpen jól jár a City érdeklődésével, mert vagy sztárfizetést kap Londonban, vagy jelentősen megemelik a bérét Milánóban, sokak szerint jót tenne a váltás Ansu Fatinak, és a katalánok sem ragaszkodnak hozzá foggal-körömmel – neki is 2024 nyarán jár le a szerződése, mint Rice-nak, aki visszautasította a West Ham United eddigi ajánlatait, nyilván 24 évesen a nagy ugrást tervezi.

Leao megszerzése is százmillió eurós mulatság lenne tokkal-vonóval, azaz ügynökkel-sleppel-rokonokkal-aláírási pénzzel, ehhez képes pár fontért meg le lehet igazolni a monacói ifiből a jól megtermett kapust, Lisandru Olmetát – igen, nem véletlenül ismerős a név a futball szerelmeseinek, az atyja a Marseille, a Lyon, a Racing Paris és az Espanyol korábbi BEK-győztes kapusa, Pascal Olmeta. A kis Olmeta a nyártól szabadon leigazolható.

Raphinha árát is lehet tudni: százmillió euró, plusz ötödennyi ügyvédi és ügynöki költség.

Többször írtunk már arról, hogy a City is milyen jó áron ad el fiatalokat tehetős középcsapatoknak, az előző nyáron csak a Southampton 41.3 milliót fizetett a Gavin Bazunu, Roméo Lavia, Samuel Edozie, Juan Larios négyesért – most a „szentek” a Kian Breckin, Carlos Borges kettős csábítása mellett az egyszerűség kedvéért elvitték a City akadémiájának vezetőjét, Jason Wilcoxot, az egykori remek csatárt is.

Jadon Sancho esetéből tanultak a manchesteriek, a fenti kvartett szerződésébe visszavételi lehetőséget is kikötöttek maguknak, ehhez ragaszkodnak most is, Borgest egyébként a Dortmund is vinné. Nagyon dicséri Guardiola a 18 éves jobbhátvédet, Rico Lewist, és új szerződést kötne vele klub, a The Athletic információi szerint Gareth Southgate azon gondolkodik, behívja a fiatalt a felnőttkeretbe.

 

Új erősítés lehet a chilei csodagyerek, Renato Huerta, az Universidad Chile 18 éves jobbszélsője, akinek van spanyol útlevele is, illetve az izraeli üstököst, Oszkar Gluhot is leigazolhatják, a kivásárlási ára 5.7 millió euró.

Guardiola ősszel 2025-ig hosszabbított a Cityvel, a közeljövő az övé, és jelen állás szerint a nyáron komolyabban „bele kell nyúlni” a keretbe, már csak azért is, mert akkor Kyle Walker 33, Kevin De Bruyne 32 éves lesz.

A PREMIER LEAGUE ÁTIGAZOLÁSAI, 2023 TELE

ARSENAL FC
Érkezett: Leandro Trossard (Brighton, 24 000 000 euró)
Távozott:

ASTON VILLA
Érkezett: Jhon Durán (Chicago Fire, 16 640 000 euró), Álex Moreno (Betis, 13 500 000)

Távozott: Danny Ings (West Ham, 12 000 000), Frédéric Guilbert (Strasbourg, ingyen)
Kölcsönbe: Cameron Archer (Middlesbrough)

AFC BOURNEMOUTH
Érkezett: Dango Ouattara (Lorient, 22 500 000)
Kölcsönből vissza: Will Dennis (Wealdstone)
Távozott:
Kölcsönbe: Will Dennis (Slough), Jamal Lowe (Queens Park), Emiliano Marcondes (Nordsjaelland), James Hill (Hearts)

BRENTFORD FC
Érkezett:
Kölcsönbe: Kevin Schade (Freiburg, 1 000 000 euró)
Kölcsönből vissza: Mads Bech Sörensen (Nice), Fin Stevens (Swansea), Tariqe Fosu (Stoke City)
Távozott:
Kölcsönbe:
Tariqe Fosu (Rotherham), Mads Bech Sörensen (Groningen)

BRIGHTON & HOVE ALBION
Érkezett:
Facundo Buonanotte (Rosario, 6 000 000 euró)
Kölcsönből vissza: Aaron Connolly (Venezia)
Távozott: Enock Mwepu (visszavonult), Leandro Trossard (Arsenal, 24 000 000)
Kölcsönbe: Aaron Connolly (Hull City)

CHELSEA FC
Érkezett:
David Datro Fofana (Molde, 12 000 000 euró), Benoit Badiashile (Monaco, 38 000 000 euró), Andrey Santos (Vasco da Gama, 12 500 000 euró), Noni Madueke (PSV, 35 000 000), Mihajlo Mudrik (Sahtar Doneck, 70 000 000)
Kölcsönbe: Joao Félix (Atlético Madrid, 11 000 000)
Kölcsönből vissza: Gabriel Slonina (Chicago Fire)
Távozott:

CRYSTAL PALACE
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe: Jack Butland (Manchester United), Malcolm Ebiowei (Hull City)

EVERTON FC
Érkezett:
Eldin Jakupovic (egyesület nélküli), Ellis Simms (Everton U21)
Kölcsönből vissza: Niels Nkounkou (Cardiff City)
Távozott: Allan (al-Vahda, ingyen), Salomón Rondón (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Niels Nkounkou (St.-Étienne)

FULHAM FC
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Anthony Knockaert (Volosz)
Távozott:
Kölcsönbe: Anthony Knockaert (Huddersfield)

LEEDS UNITED
Érkezett:
Maximilian Wöber (RB Salzburg, 12 000 000), Georginio Rutter (Hoffenheim, 28 000 000)
Távozott:

LEICESTER CITY
Érkezett: Victor Kristiansen (Köbenhavn, 14 000 000)
Kölcsönből vissza: George Hirst (Blackburn)
Távozott:
Kölcsönbe: George Hirst (Ispwich)

LIVERPOOL FC
Érkezett:
Cody Gakpo (PSV, 42 000 000)
Távozott:

MANCHESTER CITY
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Nahuel Bustos (Sao Paulo)
Távozott:
Kölcsönbe: Nahuel Bustos (Talleres), Diego Rosa (Bahia)

MANCHESTER UNITED
Érkezett:
Kölcsönbe: Jack Butland (Crystal Palace), Wout Weghorst (Burnley, 4 560 000)
Távozott: Cristiano Ronaldo (al-Naszr, ingyen)
Kölcsönből vissza: Martin Dúbravka (Newcastle United)

NEWCASTLE UNITED
Érkezett:
Loris Karius (egyesület nélküli), Garang Kuol (Central Coast Mariners, 350 000)
Kölcsönből vissza:
Matty Longstaff (Colchester United), Martin Dúbravka (Manchester United)
Távozott: Loris Karius (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Chris Wood (Nottingham), Garang Kuol (Hearts)

NOTTINGHAM FOREST
Érkezett:
Adnan Kanuric (egyesület nélküli), Gustavo Scarpa (Palmeiras, ingyen), Danilo Oliveira (Palmeiras, 20 000 000)
Kölcsönbe: Chris Wood (Newcastle)
Kölcsönből vissza: Brandon Aguilera (Guanacasteca), Josh Bowler (Olympiakosz), Alex Mighten (Sheffield Wednesday)
Távozott:
Kölcsönbe: Josh Bowler (Blackpool)
Kölcsönből vissza: Loic Badé (Rennes)

SOUTHAMPTON FC
Érkezett:
Mislav Orsic (Dinamo Zagreb, 6 800 000), Carlos Alcaraz (Racing Club, 13 650 000)
Kölcsönből vissza: Dan N'Lundulu (Cheltenham)
Távozott:
Kölcsönbe: Dan N'Lundulu (Bolton)

TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Alfie Whiteman (Degerfors)
Távozott:

WEST HAM UNITED
Érkezett:
Luizao (Sao Paulo, ingyen), Danny Ings (Aston Villa, 12 000 000)
Távozott: Craig Dawson (Wolverhampton, 3 750 000)

WOLVERHAMPTON WANDERERS
Érkezett: Diego Costa (egyesület nélküli), Pablo Sarabia (PSG, 5 000 000), Mario Lemina (Nice, 11 000 000), Craig Dawson (West Ham, 3 750 000)
Kölcsönbe: Matheus Cunha (Atlético Madrid)
Kölcsönből vissza: Leonardo Campana (Miami), Louie Moulden (Solihull Moors)
Távozott: Leonardo Campana (Inter Miami, 2 700 000), Léo Bonatini (Atlético de San Luis, ingyen)
Kölcsönbe: Goncalo Guedes (Benfica)

Dőlt betűvel az őszi átigazolások, vastaggal az elmúlt tíz nap eseményei.

A NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOKRÓL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik