BACSKAI JÁNOS
2011.07.21 14:49 Frissítve: 2015.03.12 02:26

Hová lett Steve McManaman?

„Hová tűnt Damon Hill?" – röppent a magyar légtérbe 1997-ben egy mára szólássá váló kétségbeesés, amely megihlette szerkesztőségünket is, hiszen a tavasszal induló sorozatunkban egykori kedvencek visszavonulás utáni sorsával foglalkozunk. Postás, színész, alkoholista, szakértő, kommentátor, feltaláló, punkzenész és szexipari munkás: bizony, változatos ösvényeken vonulnak az örök sportpályák felé az egykori közönségkedvencek.

McManaman (jobbra) és Karembeu a BL-trófeával

 

A tipikusan angolos külsejű Steve McManaman Liverpool külvárosában látta meg a ködöt 1972-ben, és a Liverpool FC melwoodi Centre of Excellence-ében ismerkedett meg a futball alapjaival. Olyan hatásfokkal, hogy Sammy Lee óta ő lett az első Liverpool-játékos, aki a szamárlétrát teljesen végigjárta a klubnál, mielőtt a profik között is bemutatkozhatott volna. Igaz, a végső fokokat kettesével vette: 18 volt, amikor debütált a nagyok között, majd 20, amikor a megsérült legenda, John Barnes helyére beugorva remekelt az FA-kupa döntőjében a Sunderland ellen. Megválasztották a mérkőzés legjobbjának is, és az 1995-ös Ligakupa-fináléban szintén, amikor két gólt vágott a Boltonnak.

MECCS KÖZBEN VEREKEDETT ÖSSZE GROBBELAARRAL
Fiatalon a kora dacára sem hátrált meg soha, és nem csak az ellenfelekre volt ez igaz: egy alkalommal a Liverpool legendás kapusával, Bruce Grobbelaarral vívott egy röpke bokszmerccset – tétmérkőzés közben!

Ekkorra már válogatott játékosnak vallhatta magát, ami nem is csoda, hiszen 19 éves korától alapember volt klubjában a „vörösök" vöröse, aki törékeny alkatát meghazudtoló módon kőkemény is tudott lenni, hiszen csakis így lehet érvényesülni a csontrepesztő angol ligában. A szurkolók legfőképpen ördöngös cseleit és pontos lövéseit imádták. Az 1996-os hazai Európa-bajnokság egyik nagy felfedezettje lett, meg is mozgatott minden követ a megszerzéséért a Barcelona és a Juventus. A katalánok 12.5, a torinóiak 11 millió fontot fizettek volna érte akkor, amikor az Alan Shearerért kiadott 15 millió font volt a világrekord! McManaman maradt, hiszen akkor még hitt abban, hogy nevelőegyesületével feljuthat a klubfutball csúcsaira. Barátaival, Jamie Redknapp-pel, David Jamesszel, Jason McAteerrel, Stan Collymore-ral és Robbie Fowlerrel ha ezt a bércet nem is tudta meghódítani, a liverpooli éjszakai életet cserébe igen: se szeri, se száma nem volt ekkor a beszámolóknak a fenti hatos élethabzsolásáról. Meg is kapták becenevüket: ők lettek a Spice Boys.

„Macca" a gyepen is maradandót alkotott: 1997 végén az Onze Mondial nevű rangos szaklap beválasztotta az év csapatába, az 1997–1998-as bajnokságban pedig 12 gólt lőtt. A világbajnokságon viszont csak egyszer léphetett pályára, mert nem jött ki Glenn Hoddle szövetségi kapitánnyal. Mivel nem hosszabbította meg a szerződését a klubjával, utolsó idényében többször is tüntettek ellene a szurkolók, ám hiába, a szélső nem tudott ellenállni a Real Madrid csábításának. A Bosman-szabály miatt ingyen szerezték meg őt a madridiak, de megfizették az árát, hiszen heti 60 ezer fontos fizetést kapott (akkori forintban 40 milliót), valamint kétmillió fontos aláírási pénzt. „Megütötte a spanyol jackpotot" – kommentált a BBC.

Minden idők legjobban fizetett angol labdarúgójaként nem a legjobban kezdett a Realban: edzője, az egykori liverpooli John Toshack nem kedvelte, és csak nehezen tanult meg spanyolul. Márciusra lendült formába, és különösen a Bajnokok Ligájában remekelt: a Valenciával vívott finálé után több lap is a mezőny legjobbjának választotta meg, és egy szép gólt is rúgott. A nyáron talán az egyetlen angol volt, aki nem okozott csalódást a kontinenstornán, de arra tért vissza Madridba, hogy leigazolták a posztjára Luís Figót. McManaman a jobb szélen érezte magát a legjobban, azonban középen is szívesen futballozott, oda viszont a következő nyáron érkezett Zinedine Zidane, szintén rekordösszegért.

 McMANAMAN AZ EVERTONNAK SZURKOLT
Macca gyerekkorában lelkes Everton-drukker volt, s ez egészen prózai okból alakult így: talált egy Everton-bérletet, és fel is használta azt. Mivel már úgyis kint volt a mérkőzéseken, kötelességének érezte, hogy szurkoljon is a klubnak. Egyébként az Everton inasszerződést szeretett volna vele kötni 16 éves korában, de édesapja a Liverpoolhoz irányította a fiát. Aki John Barnes inasa lett, többek között pucolhatta a cipőjét.

Klubja nem kis nyomást helyezett rá, hogy a luxuscsere pozíciója helyett inkább távozzon: hívta a Roma, a Middlesbrough, a Leeds United és a Rangers is, mindhiába. A spanyol sajtónál éppen ekkor lett kedvenc, hiszen „Macca" nem sértődött meg, hanem minden edzésen példamutatóan hajtott, és ha csak perceket kapott a mérkőzéseken, akkor is megpróbálta abból kihozni a maximumot. A Real öltözőjének mókamestere lett, a szurkolók ráakasztották pontos passzaira utalva a „Postás" becenevet (bár egyesek szerint ebben akadhat némi gúny is, tekintve a spanyol posta levélelkeverési hajlandóságait), de a kispadozása miatt lemaradt a 2002-es világbajnokságról (2001-ben szerepelt utoljára a „háromoroszlánosok" között). Egy idényt még lehúzott a „királyi klubban", pedig volt, hogy azzal zsarolták, hogy nem nevezik egyik sorozatba sem, ha marad – hiába no, nehéz vezetői ésszel felérni, hogy egy olyan alkalmazott, aki érkezésekor minden idők hatodik legjobban kereső alkalmazottja volt a szakmájában, hetente csak perceket dolgozik...

Bár csábította az Everton és az Arsenal is, mégis a Manchester City ajánlatát fogadta el, és azzal a feltett szándékkal tért haza a Premiershipbe, szó szerint félpénzért, hogy 31 évesen visszakerül a válogatottba. Ám a biztató kezdés után sorra szenvedte a térd-, vádli- és Achilles-sérüléseket, felépülőben pedig szexbotrányba keveredett (na ja, újra egy csapatban volt Fowlerrel és David Jamesszel...). 2005-ben, miután megbukott az őt odacsábító menedzser, Kevin Keegan, utóda McManaman egykori játékostársa, Stuart Pearce lett, aki májusban felbontotta a szélső szerződését. Bár hívta a New York/New Jersey MetroStars, hősünk inkább visszavonult.

McManaman a Valencia elleni BL-döntőn

2006 legelején kis híján leakasztotta arról a bizonyos szögről a cipőjét, de a Hong Kong Rangersnél nem felelt meg az orvosi vizsgálatokon. Nem unatkozott e nélkül sem: a Goal II című filmben produceri feladatokat vállalt, különböző jótékonysági mérkőzéseken szerepel máig is, 2010-ben pedig az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA utazó nagykövete volt a BL-trófea körútjában szerepet vállalva. Ezenkívül a családi hagyományokat folytatva beszállt a lóversenyzésbe mint istállótulajdonos. Barátjával, a milliárdos Carson Yeunggal több közös üzletbe vágott bele, s ezek némelyike egészen zűrösen alakult. Yeung próbálta meg egyébként elcsábítani őt a tulajdonában lévő Hong Kong Rangershez, de később jobb ötlete támadt: amikor cége, a Birmingham International Holdings (BIH) lett a Birmingham City tulajdonosa, McManamant delegálta a klubhoz általános igazgatónak. Ekkor vetődött fel először, hogy menedzser lesz, amiről még ma sem tett le. A BIH-nél együtt dolgozik a szintén ex-realos Christian Karembeu-vel, akivel együtt lettek UEFA-követek.

McManaman rögtön a visszavonulása után elkezdett a médiában is tevékenykedni; először az ITV-nél BL-szakértősködött, majd az ESPN ázsiai részlegénél kommentátorkodott. Később a Setanta Sportsnál folytatta, itt saját showműsort is kapott, amely „Macca hétfő esti show-ja" néven futott. A 2010-es vb-n újra az ESPN-nek elemzett, Jürgen Klinsmann-nal és Ruud Gullittal együtt, s azóta is ennek a csatornának a munkatársa, bár tett egy kisebb kitérőt az arab el-Dzsazíránál is.

STEVE McMANAMAN GÓLJA A 2000-ES BL-DÖNTŐN

 


 

 

A HOVÁ LETTEK? SOROZAT RÉSZEI
Hová lett Preben Elkjaer-Larsen?
Hová lett Iván Zamorano?
Hová lett Roger Milla?
Hová lett Enzo Francescoli?
Hová lett Thomas Hässler?
Profi bokszvilágbajnokból lett kertész – hová lett Csonttörő?
Hová lett Gabriel Batistuta? 
Hová lettek? Világ- és Európa-bajnok is állt már postásnak
Hová lett Tomas Brolin?
Hová lett Ian Wright?
Hová lett George Weah?
Hová lett Faustino Asprilla?
Hová lett Klas Ingesson?
Hová lett Scottie Pippen?
Kluivert, Overmars és Ronald de Boer: hová lettek a tulipánok?
Hová tűnt Damon Hill?
Hová lett Fabrizio Ravanelli?

 

2022.10.04 21:05:44

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. ...akinek néhány éve még az egész világ udvarolt.

2022.10.02 13:40:18

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A Manchester United hiába szerzett három gólt, nem volt ellenszere a norvég klasszisra.

2022.10.01 12:23:30

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

Partey hatalmas gólt lőtt, Jesus és Xhaka is betalált a Tottenham ellen. A vége 3–1.

2022.09.09 00:12:49

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Bajnokcsapatainkat előselejtezős fordulók során át előszobáztatják a BL-ben, míg a sajátjaik akkor is automatikusan a főtáblán kezdik, ha nem is bajnokok.