Hová lett Klas Ingesson?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2011.04.07. 18:12
null
Klas Ingesson (középen) az 1994-es vb-n (Fotó: Action Images – archív)
„Hová tűnt Damon Hill?” – röppent a magyar légtérbe 1997-ben egy mára szólássá vált kétségbeesés, amely megihlette szerkesztőségünket is, hiszen újonnan induló sorozatunkban egykori kedvencek visszavonulás utáni sorsával foglalkozunk. Postás, színész, alkoholista, szakértő, kommentátor, feltaláló, punkzenész és szexipari munkás: bizony, változatos ösvényeken vonulnak az örök sportpályák felé az egykori közönségkedvencek.
INGESSON, A CSAPATEMBER
„Klas Ingesson egyike volt az 1994-es vb-hősöknek. Középen és szélen is vezéregyéniség volt. A svéd emberek kedvence lett, elszántságának és annak köszönhetően, hogy mindent alárendelt a csapat érdekének” – írta róla az Aftonbladet.

Az egykori kőkemény középpályás, Klas Ingesson a svéd futball egyik legszínesebb egyénisége (nála is érdekesebb északi fazonokról lesz még szó ebben a sorozatban). Anno a skandináv futballista kérlelhetetlen, elszánt arcberendezkedésére pillantva az aktuális matricás albumban mindent tudtunk játékstílusáról, és nem is csalódtunk később a tv képernyői előtt.

Az 1968-ban, Ödeshögben született Ingesson labdarúgó karrierje során az IFK Göteborg, Mechelen, PSV, Sheffield Wednesday, Bari, Bologna, Marseille, Lecce útvonalon szolgált, de igazából válogatottbeli teljesítménye miatt lett legenda: az akkoriban igen erős háromkoronásokkal ugyanis az 1992-es Európa- és az 1994-es világbajnokságon is harmadik helyen végzett.

Ingesson a rák legyőzése után
Ingesson a rák legyőzése után

A Thomas Ravelli – Roland Nilsson, Patrik Andersson, Joachim Björklund, Jan Eriksson (Roger Ljung), – Jonas Thern (Stefan Rehn), Stefan Schwarz (Hakan Mild), Anders Limpar, Klas Ingesson (Jesper Blomqvist) – Tomas Brolin (Kennet Andersson), Martin Dahlin (Johnny Ekström, Henrik Larsson) féle gárda alaptagja 2001-ben akasztotta szögre vércsatakos futballcipőit, majd megvalósította gyermekkori álmát (anno odahaza felaprította önszorgalomból a kerítést és a kutyaólat is, de az atyai feddések miatt később felhagyott az effajta ház körüli tevékenységekkel), amelyet a rossz nyelvek szerint labdarúgói teendői alatt sem szüneteltetett: felcsapott (igazi, erdőben ténykedő) favágónak.

Az 57-szeres válogatott Ingesson, aki egy tv-műsorban (a sokat sejtető nevű Veszélyes örömök) is tevékenykedett, sokáig nem került vissza a sportág közelébe, 2009-ben pedig arról olvashattunk, hogy csontvelőrákban szenved. Egy időre legyőzte az aljas kórt, és újra a futballban tevékenykedett, az Elfsborg U19-eseinek és U21-eseinek adta át a tapasztalatait.

2013 januárjában kiújult a betegsége, és az őssejt-átültetés nem járt sikerrel, hamarosan elhunyt...

KLAS INGESSON-SHOW
KLAS INGESSON BIVALYERŐS LÖVÉSE – VAGY CSAK TRÜKK?
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik