Hová lett Faustino Asprilla?

Vágólapra másolva!
2011.04.14. 14:20
null
Asprilla (jobbra) megkeserítette a kapusok életét (Fotó: Action Images – archív)
„Hová tűnt  Damon Hill?" – röppent a magyar légtérbe 1997-ben egy mára szólássá vált kétségbeesés, amely megihlette szerkesztőségünket is, hiszen újonnan induló sorozatunkban egykori kedvencek visszavonulás utáni sorsával foglalkozunk. Postás, színész, alkoholista, szakértő, kommentátor, feltaláló, punkzenész és szexipari munkás: bizony, változatos ösvényeken vonulnak az örök sportpályák felé az egykori közönségkedvencek.

Az 1969-es születésű Faustino Hernán Asprilla Hinestroza kora egyik legveszedelmesebb támadója volt, ha jó kedvében és ünnepi formájában futballozott, a világ legjobb védőit is öngyilkos hangulatba kergette. A kolumbiai válogatottban 57 találkozóján 20 gólt vágó ék a Cúcuta Deportivo, az Atlético Nacional, a Parma, a Newcastle United, a Palmeiras, a Fluminense, az Atlante, az Universidad Chile és az Estudiantes La Plata játékosaként kereste a kenyerét, 1988 és 2003 között.

„POLIP” VS. BUSZ
„Polip" (a becenevet még fiatalabb korában akasztottak rá a barátai, mondván, a nagyétkű Asprilla a kezeivel minden ételt a szájába lapátol, amit csak elér) az 1993-as Kupagyőztesek Európa-kupájának fináléjában furcsa sérülés miatt nem lépett pályára. Nem sokkal előtte meg akarta verni az autóját megtörő busz sofőrjét, és amikor az bezárkózott, Asprilla mérgében belerúgott a tömegszállító jármű ajtajába, ám a benne lévő üveg csúnyán összevagdosta a lábát...

A nemzeti tizeneggyel megfordult az 1994-es és az 1998-as világbajnokságon, gólt viszont nem szerzett ezeken a tornákon. Fénykorát a Parmában és a Newcastle-ben élte: olasz klubjában olyan csillagok mellett futballozhatott a csatársorban, mint Alessandro Melli, Gianfranco Zola, Thomas Brolin, Marco Branca, Filippo Inzaghi vagy Hriszto Sztoicskov, míg az angolban mint Peter Beardsley, Les Ferdinand, David Ginola vagy éppen Alan Shearer.

A nem éppen nyugalmáról, megértéséről és sztoikus életszemléletéről közismert Asprilla sokszor balhézott össze játékostársaival, mestereivel vagy hétvégenként a rendőrséggel. 1995-ben engedély nélküli fegyverviselés miatt tartóztatták le, míg az 1998-as vb-ről hazazavarták, mert kritizálta a kapitányt.

A „szarkák" 6.67 millió fontot fizettek érte a Parmának (a Borussia Dortmund, a Real és az Atlético Madrid is érdeklődött akkor a futballista iránt), de ezt az összeget nem szolgálta meg maradéktalanul a dél-amerikai – viszont a Barcelona ellen a Bajnokok Ligájában szerzett mesterhármasa miatt ma is nagy kedvenc arrafelé. Egy kis érdekesség a kor bürokratikus útvesztőiről: amikor visszatért a Parmához, útlevelét mint „építőmunkás" kapta csak meg...

Utolsó mérkőzését 2003-ban játszotta le, de hivatalosan csak 2009-ben vonult vissza.

Azóta két magazinban is meztelenül pózolt, részt vett jótékonysági eseményeken, majd letartóztatták újra, mert egy géppisztollyal legénykedett a nagy, fülledt, rosszra csábító kolumbiai éjszakában. Szabadidejében show-műsorokban lép fel.

A saját farmján lakó Asprilla ma egy labdarúgó-akadémiát üzemeltet, és tehetségneveléssel tölti a hétköznapjait, valamintvan egy óvszergyára is.

Asprilla (középen) Les Ferdinand (balra) és Peter Beardsley társaságában
Asprilla (középen) Les Ferdinand (balra) és Peter Beardsley társaságában
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik