Hová tűnt Damon Hill?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2011.03.17. 12:25
null
Nem lehet elég korán kezdeni
„Hová tűnt Damon Hill?" – röppent a magyar légtérbe 1997-ben egy mára szólássá vált kétségbeesés, amely megihlette szerkesztőségünket is, hiszen újonnan induló sorozatunkban egykori kedvencek visszavonulás utáni sorsával foglalkozunk. Postás, színész, alkoholista, szakértő, kommentátor, feltaláló, punkzenész és szexipari munkás: bizony, változatos ösvényeken vonulnak az örök sportpályák felé az egykori közönségkedvencek.

Csak azért nem kezdtük sorozatunkat a névadóval és ihletővel, mert az túl kézenfekvő lett volna, de tovább nem halogathattuk, hogy foglalkozzunk vele is. Az 1960-ban napvilágot látott Damon Graham Devereux Hill megtapasztalhatta a mennyet és a poklot, életében több alkalommal is. Édesapja ugyanis a kétszeres Formula–1-es világbajnok Graham Hill, így aztán nem kellett éppen szűkölködnie gyerekkorában Hill juniornak, legalábbis addig, ameddig az atya 1975-ben egy repülőgép-tragédiában életét nem veszítette; majd, mivel ő vezette a gépet, a kártérítésekre elúszott a családi vagyon.

SCHUMI LECSAPTA DAMONT

Hill legendás csatákat vívott a nagy Schumacherrel, és nemcsak a pályán, azon kívül is vívtak veretes, szerencsére csak verbális párbajokat. Hill többször is kritizálta a németet túlzottan erőszakos stílusa miatt, ám Schumi sem maradt adósa (a pályán és azon kívül sem).

Egy 1996-os sajtótájékoztatón egy szemtelen légy többször is megpróbált landolni Schumacher orrán és fején, amíg el nem unta ezt a pilóta, villámgyorsan elkapta a legyet, és a földre dobta, megjegyezvén: „Bocsi, Damon!". Virtual Da(e)mon, na ja... Az idény végén azért mégiscsak Hill nevethetett, lévén ő lett a világbajnok.

No de a vér nem válik vízzé, mint azt az Akela zenekar is leszögezte, így aztán ha csak 24 esztendősen is, de elkezdte autóversenyzői karrierjét a kis Hill. A démoni tehetség a gokart kivételével végigjárta az ilyenkor szokásos kategóriákat, mígnem már 30 fölött megérkezett a Formula–1-be, mégpedig a Brabham „színeiben", majd innen 1993-ban Alain Prost mellé került a Williamshez. Jó kocsiban ülve 0-s rajtszámmal a pontvadászat harmadik helyén zárt a francia, illetve Ayrton Senna mögött.

Egy évvel később éppen Senna lett a párja a visszavonuló Prost helyett, ám a brazilnak nemsokára tragikus véget ért az élete (Hill édesapjának is elhunyt verseny közben egy csapattársa, mégpedig a szintén legendás Jim Clark). Az idény végén Michael Schumacher csak kérdéses körülmények között – az utolsó futamon, egypontnyi előny birtokában a német összeakaszkodott az angollal, így végül mindketten kiestek – tudta megszerezni Hill elől a világbajnoki címet. Egy újabb ezüst után 1996-ban hősünk már mindenkit megelőzött (csapattársa, az újonc Jacques Villeneuve végzett mögötte), így apja után ő is világbajnok lett a száguldó cirkuszban; majd rögtön ezt követően nagy meglepetésre a harmatgyenge Arrowshoz szerződött, miután nem hosszabbított vele a Williams. A megbízhatatlan vasból kihozta a maximumot, a Hungaroringen kis híján nyert is – miközben elbújt Palik László szemei elől –, de mégis a Jordanhez igazolt, amellyel 1998-ban egy futamgyőzelmet is aratott, mielőtt 1999 végén vissza nem vonult.

Civilként is szívesen időzött a benzingőzben: foglalkozott autókereskedéssel és -kölcsönzéssel, részt vett motorversenyeken, akárcsak fiatalabb korában, de szakkommentátorkodott is; továbbá feltűnt autós tévéműsorokban, valamint reklámokban. Az egyre inkább egy jó karban lévő, sármosan idősödő Beatles-tagra hajazó Hill 2006-ban a silverstone-i pályáért, így az F1-es futamért is felelős szervezet, a BRDC elnöke lett, azaz nem szakadt el kedvenc sportjától (sőt a Monacói GP versenybíróságának is tagja lett). Különböző szériákban többször is kacérkodott a visszatéréssel, erre azonban ilyen-olyan okok miatt nem került sor.

Külön fejezetet illik szentelni zenei karrierjének, ugyanis Hill a Sex, Hitler and the Hormones nevű punkzenekar vajkezű gitárosa volt iskoláskorában. (A szex, Hitler és a hormonok nagy barátja a Formula–1-et is felügyelő Nemzetközi Automobil-szövetség, az FIA egykori vezetője, Max Mosley is, aki a fenti három dolgot a gyakorlatba is átültette, szakavatott örömlányok értő közreműködésével. Kész szerencse, hogy nem a Napalm Deathbe lépett be Hill, mert akkor ki tudja, mire ihlette volna Mosleyt...) Később csapatfőnökével, Eddie Jordannal és a legendás George Harrisonnal is egy bandában zajongott. A The Conrodsszal televíziós és autóversenyek utáni showműsorokban is virgázhatott, illetve közreműködött egy Def Leppard-dalban is.

Damon Hill (jobbra) a 2010-es Brit Nagydíjon (Fotó: Action Images)
Damon Hill (jobbra) a 2010-es Brit Nagydíjon (Fotó: Action Images)

Mindezek mellett az utánpótlásról sem feledkezett meg: egyik fia, Joshua az új-zélandi Toyota-szériában próbálgatja több generáció tehetségével felvértezett oroszlánkörmeit. Alakul a családi mesterhármas?

HOVÁ TŰNT DAMON HILL?

A LEGHÍRESEBB M. SCHUMACHER–HILL PÁRBAJ

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik