Chelsea: Tuchel is látja, egyre több vezetőedzői megkeresést kapok – Lőw Zsolt

R. B.R. B.
Vágólapra másolva!
2021.06.29. 11:57
null
Lőw Zsolt (jobbra) Arno Michels és Thomas Tuchel társaságában (Fotó: Getty Images)
Lőw Zsolt, a Bajnokok Ligája-címvédő Chelsea magyar másodedzője az InfoRádió Aréna című műsorában az Európa-bajnokság és a magyar válogatott mellett mesélt arról is, vannak-e vezetőedzői ambíciói.

 



„Nem szabad klubalkalmazottként a kiszemelt játékosokról beszélnem – válaszolta Lőw Zsolt arra a kérdésre, a Chelsea edzőjeként nézi-e a játékosokat az Európa-bajnokságon. – Arról viszont büszkén mesélek, hogy rengeteg játékosomat láttam és látom játszani, hiszen a franciáknál Mbappéval, Kimpembével, Kantéval, Giroud-val, Rabiot-val dolgoztam vagy dolgozom együtt, a német válogatottból Havertz, Rüdiger, Werner aktuálisan a játékosom. Az olaszoknál folyamatosan chatelésben vagyunk Verrattival, Florenzivel és Jorginhóval, össze sem tudom számolni, hogy hány volt vagy mostani játékosom szerepel az Eb-n. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy ilyen minőségű játékosokkal dolgozhatok és dolgozhattam.”

Lőw Zsolt Thomas Tuchel segítőjeként januárban került a Chelsea-hez, amellyel megnyerte a Bajnokok Ligáját. Azt megelőzően a Paris Saint-Germaint irányították.

„Minden klub más, de nem lenne korrekt az utolsó két klubomat összehasonlítani. A jelenlegi klubunknál nagyon jól érezzük magunkat, feszített tempójú időszakban vágtunk bele egy nagyon nehéz munkába, hiszen január végén csöppentünk bele a Chelsea életébe, és négy hónap alatt harminc mérkőzést játszottunk. A klub mindent megtett, hogy a lehető legjobban, legkomfortosabban érezzük magunkat és a legjobb minőségű munkát tudjuk letenni az asztalra. Ehhez szükség van nagyon jó klubvezetésre, jó klubszerkezetre, ahol mindenkinek megvan a helye és minden szakágat olyan profi és jól képzett emberek vezetnek, akikre tudunk támaszkodni.”

„A klubfutballnak ezen a szintjén már nagyon nehéz klubidentitásról beszélni. Amíg én az Újpest labdarúgója voltam – kilencéves koromban kezdtem Újpesten futballozni, és egészen 2002-ig az Újpest játékosa voltam –, addig lehetett klubidentitásról beszélni, de amikor az ember edzőként egy-két-három évente klubot vált, akkor felesleges talán arról beszélni, hogy most nekem kék a vérem. Mi klubalkalmazottak vagyunk, akiket azért szerződtetnek oda, hogy a lehető legnagyobb sikereket érjük el a legrövidebb időn belül. Aztán kialakulhat egy közös szimpátia a klubbal és a szurkolóival, az ember egyre jobban magáénak érzi a klubot, és részese lesz a történelmének, mint mi Párizsban, hiszen az utolsó évben négy trófeát tudtunk nyerni és bejutottunk a Bajnokok Ligája döntőjébe. Az ember ott hagyja a lábnyomát, de ehhez azért idő kell.”

Lőw Zsolt 2018 óta dolgozik Tuchel stábjában. Adódik a kérdés, mikor vállal vezetőedzői munkát.

„Mindig őszintén kezeltem a vezetőedzői megkereséseket, és sokat beszélgettünk róla Thomasszal – mondta Lőw Zsolt. – Mindig kikérem a véleményét, nem szeretnék bármit az ő háta mögött intézni. Mindent megbeszélünk, kipakoljuk az asztalra, valamikor jókat nevetünk rajta, valamikor jókat sírunk rajta, meg valamikor tényleg elgondolkozunk, hogy hoppá, ez most tényleg reálisnak tűnő lehetőség, és akkor megpróbáljuk megbeszélni és mint barát a barátnak tanácsot adni. Nyilván Thomas is látja, hogy az elmúlt időszakban mennyire megnövekedett a megkereséseknek a száma, de egyrészt az ő személyes kérése és igénye is az, hogy ameddig ilyen jól érezzük magunkat egymás társaságában és ilyen sikeresek vagyunk, addig dolgozzunk együtt. Hiszen mi értelme lenne egy jól működő szakmai és baráti kapcsolatot felbontani önös érdekből, hogy az ember kipróbálja magát valamilyen ismeretlenben. Akkor cserben hagynám a kollégáimat, cserben hagynám Thomast is, és nyilvánvaló, megszakítanék egy olyan jól működő dolgot, amivel jelenleg szárnyalunk.”

„Valamiért ez működik közöttünk. Jelenleg úgy érzem, hogy minden most kerek. A családom most már ki tud költözni hozzám Londonba, van egy gyönyörű házunk, a gyerekek ott fognak tanulni, a szakmámban jól érzem magam, sikeres vagyok. Olyan dolgokat csinálok és csinálhatok, amit szeretek, amihez van kedvem és nem kell olyan dolgokat csinálnom, amit esetleg vezetőedzőként kellene, amit nem szeretek vagy ami nem igazán érdekel az edzői szakmából. Hozzátartozik az a rengeteg sajtótájékoztató, az a rengeteg telefonálás, meg az a rengeteg döntés, meg egy hatvan-hetven fős stábnak a vezetése, tehát mindaz, ami nagyon komoly felelősséggel jár, engem igazából annyira nem vonz. Én a szakmát szeretem, a szakmával szeretek foglalkozni, arra szeretek fókuszálni, és most még egy egészséges balanszot tudok a család és a munkám között teremteni. Nem szeretném, ha önös érdekből ezt fölborítanám, elmennék vezetőedzőnek, megint klubot, megint országot váltanánk, és akkor a családom azt venné észre, hogy ennél még kevesebbet lát, amikor lát, akkor még kevesebbet vagyok ott fejben, még jobban stresszelek, még jobban leterhelt vagyok. Jelenleg jól érzem magam a bőrömben, köszönöm” – tette hozzá a 42 éves szakember.

A Lőw Zsolttal készült teljes interjút ide kattintva megtekintheti!

 


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik