H. Á. 2021.10.18 15:11 Frissítve: 2021.10.28 16:07

Cardiff: elismerte bűnösségét a Sala végzetes útját szervező férfi

A BBC beszámolója szerint az első bírósági tárgyalási napon bűnösnek vallotta magát az Emiliano Sala két és fél évvel ezelőtti halálához vezető utazást megszervező David Henderson.

 

Az emlékezés virágai Sala arcképével a Nantes stadionjánál 2019 januárjában (Fotó: AFP)

A 66 éves Yorkshire-i férfi volt az, aki 2019. januárjában megkérte ismerősét, Dave Ibbotsont, hogy a Piper Malibu kis repülőgépével utazzon el Nantes-ba, s onnan vigye Cardiffba a frissen, klubrekordért, 15 millió fontért igazolt Emiliano Salát. Az argentin támadó január 21-én este utazott Walesbe, ám a repülőgép a La Manche-csatornába zuhant, s a pilóta és utasa is elhunyt.

David Henderson érkezik a bírósági tárgyalásra (Fotó: AFP)

Henderson a hétfői első bírósági tárgyaláson elismerte, semmilyen engedélye vagy felhatalmazása nem volt arra, hogy ilyen jellegű utazásszervezői tevékenységet végezzen.

Ezen kívül Hendersont azzal is vádolják, hogy veszélyeztette a repülőgép biztonságát, mégpedig azzal, hogy hagyta úgy repülni, hogy annak nem volt meg minden szükséges engedélye, továbbá műszaki állapota sem volt alkalmas éjszakai, valamint tenger feletti repülésre.

A 2019. január 21-én éjjel tengerbe vesző repülőgép roncsait két héttel később találták meg, de nem tudták felszínre hozni, csupán Emiliano Sala holttestét sikerült kiemelni, s a boncolás során nagy mennyiségű szén-monoxidot találtak a labdarúgó szervezetében, ami szintén a gép rossz műszaki állapotára utalhat.

A légi balesetek vizsgáló brit hatóság (AAIB) korábbi jelentéseiből az derült ki, hogy a repülőgépből szivárgott a szénmonoxid, ami okozhatta a gépet érvényes engedély nélkül vezető Ibbotson dezorientáltságát, ami jelentősen hozzájárult a repülő lezuhanásához.

Ibbotson holtteste nem került elő. A pilóta halálának ügyében elrendelt bírósági tárgyalást Henderson tárgyalásának lezárása után, leghamarabb 2022. február 14-én kezdik.

Sala tragédiájáról szóló cikkeinket ide kattintva olvashatja!

2021.11.23 22:33:03

Angol labdarúgás CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Solskjaer szinte valamennyi játékosa lelkében megtalálta azt a húrt, amelytől edző és futballista egyszerre rezonál. Főnök, akit szerettek a labdarúgói – annyira ritka eset, hogy már-már életszerűtlen. Részben talán azt is magyarázza, miért kellett vége szakadnia ennek a mesének.

2021.11.21 19:12:31

Angol labdarúgás T. Z.

A korábbi szélső jelentős fejtörést okozott Sir Alex Fergusonnak és számos más menedzsernek.

2021.11.20 18:09:00

Angol labdarúgás H. Á.

Ha a friss válogatott Aaron Ramsdale nem véd ilyen remekül, ki tudja, mennyi lett volna a vége.

2021.11.09 22:20:13

Angol labdarúgás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. „Ha négy játékost igazolsz, de kettő nem válik be, az nem a világvége. Viszont menedzserből csak egyet szerződtethetsz, és ha ő nem jön be, az katasztrófa. Majd jön a kérdés: mikor harapjak bele a citromba, hogy elismerjem, ez bizony rosszul sült el?”

2021.11.07 16:20:59

Angol labdarúgás BALÁZS DÁVID

A „kalapácsosok” megelőzték Kloppékat, és felléptek a harmadik helyre.