H. Á. 2020.11.26 14:28 Frissítve: 2020.11.26 15:01

Anglia: hihetetlen sztorit osztott meg Gary Lineker Maradonáról

A szerdán elhunyt Diego Maradonáról világszerte emlékeznek meg a sportemberek, kor- és pályatársak, s így tett Gary Lineker is. A korábbi 80-szoros angol válogatott támadó a BT Sports tv-csatornán szerda este olyan sztorit mesélt el a nála mindössze egy hónappal idősebb argentin legendáról, amit a stúdióban helyet foglaló aranylabdás Michael Owen is csak tátott szájjal hallgatott...

 

Lineker (balra) és Maradona a világválogatott 1987-es meccse előtt

Gary Lineker a '80-as évek második felének legjobb angol csatára volt, a Leicester Citynél nevelkedett támadó pályafutása csúcsán három idényt töltött a Barcelonában 1986–1989 között, s már játékosként is jó kapcsolatot ápolt Diego Maradonával, akinél csak egy hónappal fiatalabb.

Az 1994-es visszavonulása óta immár televíziós újságíróként dolgozó Lineker Maradona halálhíre kapcsán osztott meg egy elképesztő sztorit a BT Sport beszélgetős műsorában, ahol Rio Ferdinand, Michael Owen, és Peter Crouch is jelen voltak a stúdióban.

„Diego hihetetlen volt. Alkalmam nyílt az angol labdarúgás centenáriumi ünnepsége alkalmából rendezett gálameccsen a világválogatottban egy félidőt együtt játszanom vele a Wembley Stadionban. Az összes játékos – például Michel Platini – csak őt figyelte. Először már az öltözőben mindenkit ámulatba ejtett, amikor egy szál rövidnadrágban egy összegurigázott zoknival öt percen keresztül dekázott a bal lábával” – kezdte Lineker a visszaemlékezést.

„Aztán amikor kimentünk a pályára, akkor még rátett egy lapáttal, és az egyik leghihetetlenebb dolgot művelte, amit valaha futballpályán láttam. Lehet, hogy az otthonukban a tévék előtt ülőknek ez nem hangzik olyan nagy dolognak, de aki futballozott, az tudja, hogy miről beszélek. Szóval, azzal kezdte, hogy egy labdával dekázva bement egészen a kezdőkörig, aztán dekázás közben egyszer csak felrúgta a labdát olyan magasra, amilyen magasra csak tudta. Megvárta, amíg leesik, majd bumm! Megint óriásit rúgott bele, anélkül, hogy lepattant volna a földre a labda. Aztán megint és ismét és újra, összesen 13 alkalommal dekázott így. És most jön a hihetetlen: egyszer sem lépett háromnál többet két érintés közben. Mindannyian csak néztük, és azt mondtuk, ez lehetetlen” – idézte fel az 1987 augusztusában történteket Lineker, aki elárulta, hogy a Barcelonánál meddig jutottak, amikor utánozni akarták Maradona trükkjét.

„Megpróbáltuk utánacsinálni a következő napon Barcelonában az edzésen. A legtovább, amíg valaki eljutott, három érintés volt, de a harmadikhoz már rohannia kellett. Soha nem láttam senkit, akinek ilyen gömbérzéke lett volna” – emlékezett vissza Lineker a 33 évvel ezelőtti gálamérkőzésen történtekre. S hogy mennyire hihetetlen és lehetetlen, amit elmesélt a maholnap 60 éves korábbi klasszis, azt jól jelzi az alábbi videón 2:00-nál a korábbi aranylabdás Michael Owen arckifejezése is...

LINEKER SZTORIJA

Egyébként  az 1987-es gálameccs több szempontból is történelmi volt – már persze magán az apropón túl.

Egyrészt a Wembley Stadionban a lelátón helyet foglalt a Fekete Gyöngyszem, azaz Pelé, akinek aktív játékosként nem adatott meg, hogy az ikonikus létesítményben pályára lépjen. A meccs előtt találkozott is egymással a két legenda Pelé és Maradona.

A korszak olyan kiválóságai bámulták Maradona Lineker által taglalt bemelegítését és aztán léptek pályára, mint a már említett Platini, vagy a regnáló aranylabdás, Igor Belanov, aztán Rinat Daszajev, Paulo Futre, Andoni Zubizarreta, vagy éppen Détári Lajos, aki nagy valószínűséggel az egyetlen magyar labdarúgó volt, aki pályafutása során Diego Maradonával egy csapatban szerepelt – még ha csak egy gálameccsen is. Détári a 62. percben Josimar helyén lépett pályára, míg Maradona – legalábbis lapunk korabeli tudósítása szerint – végigjátszotta a mérkőzést.

A találkozó egyébként az angol ligaválogatott 3–0-s sikerét hozta: minden idők legifjabb vb-résztvevője, az északír Norman Whiteside mellett a duplázó angol Bryan Robson volt még eredményes.

A GÁLAMECCS ÖSSZEFOGLALÓJA

DIEGO MARADONÁRA EMLÉKEZÜNK
Elhunyt Diego Armando Maradona
Videó: amikor Maradona meglőtte a futballtörténelem egyik legszebb gólját
Casillastól Linekerig, így búcsúzik a futballvilág Maradonától
Ilyen volt Diego Maradona, az „Isteni” csirkefogó
Az argentin elnök háromnapos nemzeti gyászt hirdetett
Mindörökké ifjan – Bodnár Zalán nekrológja Diego Maradonáról
Amikor Maradona duplázott ellenünk az 1982-es vb-n... – videó
„Remélem, az égi pályákon még játszhatunk együtt” – Pelé Maradonának
Maradona nyomában – helyszíni riport Nápolyból
A Boca-stadionban csak Maradona páholyában égtek a fények – videó
Nem akárhogy tiszteleghet a Napoli Maradona emléke előtt
Maradonára emlékeznek világszerte – képgaléria
„Isten halott”; „Nem lesz hozzá fogható” – Maradona-címlapok
„Sosem kért bocsánatot” – Shilton nem tudja elfelejteni „Isten kezét”
 A további, Maradonával kapcsolatos cikkeinket, híreinket megtekintheti ide kattintva.

 

2021.01.21 19:58:05

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Kloppék 68 bajnoki után kaptak ki ismét az Anfielden, 27 gólszerzési kísérletükből egyetlen gólt sem született.

2021.01.19 20:38:24

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

A Chelsea menedzsere alaposan megdicsérte a mérkőzés előtt ellenfelüket, aki aztán nem is cáfolt rá.

2021.01.17 10:03:39

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK Az MU kész megadni Sergio Ramosnak azt, amit a Real nem, Guardiola csak mesterkedik?

2021.01.17 14:24:25

Angol labdarúgás B. Á.

Az első félidőben a Liverpool, a másodikban az MU előtt adódtak a nagyobb lehetőségek.

2021.01.13 18:01:04

Angol labdarúgás K. T. I.

Cavaleiro a második félidőben egyenlített, ezzel 2014 óta először szerzett pontot londoni derbin Scott Parker csapata.