11.7 – Bodnár Zalán jegyzete

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2024.04.15. 23:05

A címben jelölt szám még nem a 200 méteres síkfutás legújabb világrekordja. Hanem ennyi esélyt ad százalékosan Szoboszlai Dominik klubcsapata, a Liverpool bajnoki címének az Opta szuperszámítógépe, amely a hátralévő fordulók eredményeit tízezerszer (biztosan unatkozik…) szimulálva ezt okoskodta ki. Miután a hétvégén kikapott a Liverpool mellett az Arsenal is, a címvédő Manchester City aranyesélye felugrott egészen 70.1 százalékra, míg az Arsenalé 18.2, a Liverpoolé 11.7 százalékra csökkent, holott két hete még a Liverpoolt tartotta favoritnak a komputer (47.7 %). A pontszámok öt fordulóval a vége előtt így festenek: 73, 71, 71.

Szerencsére ott még nem tartunk, hogy a számítógép játssza le ezeket a meccseket. Azt mindenesetre jó látni, hogy az Opta gépének ugyanúgy gőze sincs arról, milyen befutó lesz az angol bajnokságban, mint nekünk. Én ki nem jelentem, amíg forró kötőtűket nem dugnak be a körmöm alá kora középkori tortúramesterek, hogy a Premier League a világ legerősebb bajnoksága, de az tény, hogy miközben ebben az idényben, úgy tűnik, a többi topligában eldőlt már a bajnoki arany sorsa, az angoloknál még van izgalom. Méghozzá nem kicsi, ilyen hármas befutót régen élvezhettünk végig ott is – ráadásul most magyar szereplője is van az idegtépő versenyfutásnak, így még élvezetesebb követni az eseményeket.

Miközben erre a számítógépre én nem támaszkodnék, hiszen mindig utólag okos (a sportfogadáson Opta barátunk sem gazdagodott még meg), azért a Liverpool esélyeinek meredek zuhanása valóban jelez valamit. Tényleg, mintha valami megtört volna az An­fielden. Az akkor még a tabella élén álló Liverpool az előző fordulóban elszórt két pontot a Manchester United otthonában (amely ellen nem sokkal korábban kiesett az FA-kupából), aztán átsétált rajta az Atalanta az Európa-ligában (0–3 az Anfielden), most pedig ugyancsak otthon kikapott a Crystal Palace-tól. Persze, tudjuk, ezt amolyan átmeneti idénynek tervezték Liverpoolban, mivel a nyáron teljesen lecserélte öregedő középpályássorát Jürgen Klopp, ám eddig remekelt a csapat, és úgy tűnt, akár négy trófeával is búcsúzhat a német sztáredző, jelen állás szerint viszont a már zsebben lévő Ligakupán kívül más nem jut.

Ám ennél a 11.7 százalékos esélynél jobb motivációs eszközt aligha kaphatott volna most a német edző, ezzel akár fel is paprikázhatja játékosait. Ha bajnokok lesznek, én a helyükben ilyen feliratú pólóban ünnepelnék a dobogó tetején: Man. City: 70.1, Arsenal 18.2, Liverpool 11.7…

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja! 
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik