Visszavágott a Denver Lillardéknak, simán nyert a Bucks

Vágólapra másolva!
2021.05.25. 08:39
null
Sok mindent megpróbált a Miami (itt éppen Trevor Ariza) Jannisz Adetokunbo megfékezése érdekében, de a fehér mezes Bucks vezére így is eljutott 31 pontig a hétfői meccsen (Fotó: Getty Images)
Két hazai győzelemmel folytatódott az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszása magyar idő szerint keddre virradóra: 132–98-as sikerével a Milwaukee Bucks összesítésben már 2–0-ra vezet a Miami Heat ellen, míg a Denver Nuggets 128–109-es diadallal vett elégtételt a Portland Trail Blazersen a nyitó csata elvesztéséért – a párharc 1–1-ről folytatódik majd Oregonban.

 


Milwaukee Bucks–Miami Heat 132–98

Triplaparádé Wisconsinban. A párharc első mérkőzése csak hosszabbítást követően dőlt el, bár abból a meccsből egyértelműen megállapítható volt, hogy mindkét csapatnak van még hová fejlődnie támadásban. Nos, ezzel a fegyverrel a hazaiak tudtak élni, akik egy 8–0-s futással kezdték a második összecsapást, s kis túlzással már az első percekben eldöntötték a találkozó végkimenetelét. 46–20-ra nyerték meg ezt a tizenkét percet, s felépített előnyüket végig tartva, a nagyszünetben már 78–51-re vezettek. Tíz triplát süllyesztettek el az első játékrészben, míg 15/29-cel álltak huszonnégy perc után, az ütközet egészét tekintve pedig 22/53-mal zártak, ami új rájátszásbeli franchise-rekord. Jannisz Antetokunmpo (31 pont, 13 lepattanó, 6 gólpassz) ezúttal is hozta a kötelezőt, ráadásul a padról érkező Bryn Forbes (22 pont, 5 lepattanó, 6/9 tripla) valamint Khris Middleton (17 pont, 3/3 tripla) is elemében volt, így csapatként még akkor is jobban muzsikáltak, ha Jannisz hét hárompontos kísérletéből csak egyszer talált be. Pat Connaughton (15 pont, 5/9 tripla) szintén nagy segítség volt a kispadról, de Jrue Holiday (11 pont, 7 lepattanó, 15 gólpassz) teljesítményét is ki kell emelni, aki 15 gólpasszával olyan legendák mellé nőtt fel, mint Paul Pressey vagy Oscar Robertson. Lépéselőnyben a Milwaukee, folytatás csütörtökön Miamiban.

Nem volt esélye a Heatnek. Az első mérkőzésen egyértelműen sok pont maradt a Jimmy Butler, Bam Adebayo duóban, miután a gyűrű támadása helyett csak középtávolról dobáltak, az esetek többségében pontatlanul. Egyértelműen javulnia kellett „volna” a vendégeknek, ám a Milwaukee lényegében már az első percekben összeroppantotta ellenfelét. A hazaiakkal ellentétben a Miami pocsékul dobta a triplákat (8/28), pocsékul lepattanózott (36–61 a Bucks javára) Butler pedig az első negyedet követően szinte észrevétlenné vált, 4/10-es mezőnymutatóval, mindössze 10 pontig jutott. Adebayóval (16 pont, 4 gólpassz) szemben is remekül védekeztek, a pontjait leszámítva eléggé üresen maradt az ő statisztikai lapja is. Az sem segítette a vendégeket, hogy a Kendrick Nunn, Duncan Robinson páros is csak egy 6/20-at tudott mezőnyből felmutatni. A padról érkező Dewayne Dedmon (19 pont, 9 lepattanó) volt a legjobbjuk, mellette Goran Dragic (18 pont, 4 gólpassz) igyekezetét lehetne még dicsérni, bár utóbbi 1/5-ös triplamutatója azért szintén hagy kivetnivalót maga után. Ez nem a Heat meccse volt, javítási lehetőség odahaza.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 31/3, Forbes 22/18, Middleton 17/9
A Heat legjobb dobói: Dedmon 19/3, Dragic 18/3, Adebayo 16

A párharc állása: 2–0 a Bucks javára.


Denver Nuggets - Portland Trail Blazers 128–109


Élet-halál meccsnek fogta fel a Nuggets. A mérkőzés előtt arról szóltak a hírek, hogy a Denver játékosai nagyon felszívták magukat, és az összecsapást látva ezek az információk igaznak bizonyultak. Nikola Jokics dobásait ismét feladta kicsit a Blazers, az MVP-jelölt 38 pontját félelmetes, 15/20-as mezőnymutatóval (közte 2/4 triplával) és 6/6 büntetővel szállította mindössze 31 perc alatt, nem nagyon vette fel a keménykedéseket, és még 5 gólpasszra is futotta az erejéből. Nem ő volt viszont a csapat fő fazonszabásza, hanem a kezdőötösben Facundo Campazzo (6 gólpassz), illetve a cseresorból érkező Monte Morris (7 assziszt), a Denver sokkal jobban járatta a labdát, mint az első összecsapáson, ebből pedig sorra jöttek a jó dobóhelyzetek. A kezdőötösben négyen dobtak két hármast, Michael Porter Jr. hármat, megvolt a spacing, Porter Jr., Campazzo és Gordon is 10 pont fölé jutott, a kispadról pedig Paul Millsap és Morris is megtette ugyanezt, nagyon sok lábon álltak a hazaiak. 73 dobott ponttal mehettek nagyszünetre, a második félidőben pedig ugyan nem dobtak már ennyit, de ekkor felpörgették a védekezésüket, és szépen lebontották a portlandi támadásokat. Összességében mindkét oldalon jelentőset javultak és bizakodva utazhatnak Oregonba a következő két összecsapásra.

Keménykedett, de nem védekezett a Portland. A vendégek az első félidőben nagyon nem találták a Denver játékának ellenszerét, később is csak félig-meddig tudták megállítani a rohamokat – Anthony és McCollum is ütött egy flagrantet Jokicson, illetve Campazzón, Nurkic fellökte Jokicsot, de ez bőven kevés a playoffban. Csak azért nem lett már az első félidőben kiütés a vége, mert Damian Lillard 42 pontjából 32-t ekkor dobott, nyolc triplájával pedig beállította az egy félidőben dobott hármasok rekordját. Fordulás után Lillardöt gyakorlatilag leradírozta a Nuggets, és bár CJ McCollum és Norman Powell nem maradt adós a pontokkal, a többieket teljesen leépítette a denveri védekezés. Nurkic 2/8-cal, az első meccsen 4 triplát vágó Carmelo Anthony 1/4-gyel dobott mezőnyből. Nem számítva a meccs végét, amikor mindenki pályára került, a Lillard-McCollum-Powell trió mellé a többi öt rotációjátékos 22 pontot pakolt - a 128 pontot szóró Nuggets ellen ez édeskevés. Folytatás magyar idő szerint péntek hajnalban Portlandben.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 38/6, Porter Jr. 18/9, Millsap 15.
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 42/27, McCollum 21/6, Powell 15.

A párharc állása: 1–1.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik