Túlóra után maradt életben a Bucks; egyenlített a Lakers

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2020.09.07. 08:27
null
A Los Angeles Lakersnél feljebb kapcsolt LeBron James és Anthony Davis (Fotó: Getty Images)
Giannis Antetokounmpo megsérült, csapata, a Milwaukee Bucks nélküle harcolta ki a söprés elkerülését az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásában. A Los Angeles Lakersnél feljebb kapcsolt LeBron James és Anthony Davis, egyenlítettek a Houston Rockets ellen.

 

Miami Heat–Milwaukee Bucks 115–118 – hosszabbítás után

Giannis nélkül maradt életben a Milwaukee. Az előző találkozón elszenvedett bokasérülése után vállalta a játékot Giannis Antetokounmpo, sőt, egészen parádés formában kezdett: alig 11 perc alatt 8/10 dobást vállalt el és küldött a gyűrűbe, már ennyi idő alatt egymaga bevert 19 pontot, nem tudtak vele mit kezdeni. Egy betörésnél azonban megint megsérült a bokája, le kellett cserélni (egyébként a Heat vezetett ekkor) és nem tért már vissza a pályára, innentől nélküle kellett valahogy kiharcolnia csapatának azt, hogy ne söpörjék ki őket. Ez végül óriási csatában, de sikerült, a második negyedet 11 ponttal nyerték meg, a harmadikban Khris Middleton nagy dobásaival maradtak közel, majd a záró etapban egy 10–0-val vették át az irányítást. A rendes játékidő legvégén egypontos hátrányban támadhattak a győzelemért, a labda Donte DiVincenzóhoz került, aki kiharcolt két büntetőt, ám végül csak az egyiket tudta értékesíteni, így jöhetett a hosszabbítás. Ez viszont már Middleton terepének bizonyult: egymaga kilenc pontot szerzett ekkor, a hét másodperccel az órán bevert triplája után az ő két büntetője zárta le az összecsapást, úgyhogy sikerült életben maradnia a ligaelsőnek. Middleton végül egészen parádés meccset hozott össze (36 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz) és most összesen hatan érték el náluk a tízpontos határt, mindenki hozzátette a magáét – hogy mi lesz Giannisszal, az kérdés, mindenesetre az biztos, hogy legalább egy meccsük lesz még javítani.

Elrontotta a Heat. Az első negyedet még a teljes Milwaukee ellen is megnyerte kilenc ponttal a Miami, Jimmy Butler szerint azonban Giannis kidőlése után kicsit hátradőltek, hogy ez akkor megvan – nem lett meg, a végén több hibát is elkövettek. A negyedik negyedes hullámvölgyből még visszajöttek, Tyler Herro clutch triplájával vissza is vették a vezetést a rendes játékidő utolsó percében, majd maga Butler zárhatta volna le a küzdelmet, de a korábbiakkal ellentétben most elhibázta a fontos dobást 22 másodperccel a vége előtt – innen jöhetett még a Bucks, majd a hosszabbításban már nem tudták magukhoz ragadni az irányítást. Herrónak ott is volt két nagyon fontos triplája az utolsó percben, az újoncnak egyáltalán nem remegett meg a keze, Duncan Robinson és Jae Crowder is 6/12 triplát hozott fejenként, Bam Adebayo pusztított (26 pont, 12 lepattanó, 8 gólpassz), de egy plusz védekezés, vagy egy jó dobás hiányzott ahhoz, hogy veretlenek maradjanak a playoffban és lezárják a párharcot – következőleg újra próbálkozhatnak.

A Heat legjobb dobói: Adebayo 26, Robinson 20/18, Crowder 18/18
A Bucks legjobb dobói: Middleton 36/9, Antetokounmpo 19/3, B. Lopez 14/6, Bledsoe 14

Los Angeles Lakers–Houston Rockets 117–109

Simának indult, szoros lett belőle. Az előző meccs erőtlenebb játéka után most egyértelműen felszívta magát a Lakers és abszolút felnőtt a Rockets energiaszintjére elöl-hátul – a taktikán is sikerült kicsit igazítani, sokkal többet és jobban rohantak, ez pedig olyan jól működött, hogy már a nagyszünet előtt 21 pontos előnybe kerültek. Ekkor úgy tűnt, hogy sima meccsen egyenlítenek ki a Los Angeles-iek, de a Houston másképp gondolta, a texasiak triplaesővel nyitották a harmadik negyedet, amelyből egy 14–0-s roham lett, majd a vezetést is át tudták venni, teljesen lenullázták az elrontott első félidejüket – 41–23-ra nyerték a játékrészt, a laza helyzet helyett nagyon kapaszkodnia kellett a Lakersnek. LeBron James (28 pont, 11 lepattanó, 9 gólpassz, 4 szerzett és 7 eladott labda, 2 blokk) aztán a legjobb pillanatokban nyugtatta meg csapatát egy-egy betöréssel, fontos két ponttal, közben pedig sikerült rendezniük a sorokat és a záró etapban már visszavették az irányítást. Előbb futottak egy 8-2-t, majd amikor a Rockets megint közelített, akkor egy 9–0-t, innentől már csak három perce volt a Houstonnak visszajönni, ami nem sikerült – a Lakers kiharcolta az egyenlítést, James mellett pedig Anthony Davist (34 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) és Markieff Morrist (4/5 tripla a padról), valamint a 29 perc alatt +28-at hozó Rajon Rondót (10 pont, 9 gólpassz, 5 labdaszerzés) is érdemes kiemelni.

Teljesen nem sikerült eltüntetni az első félidőt. 21 pontos hátrányból előnyt csinálni óriási dolog, egy bő negyeden keresztül uralta ezt a meccset a Rockets, de hiába, ha az első félidőben rengeteg hibáztak – ez a Lakers azért annál jobb csapat, hogy ilyen hátrányból egy jó periódussal csak úgy meg lehessen verni. Pedig James Harden (27 pont, 50%-os dobóteljesítmény, 7 gólpassz), Eric Gordon (24 pont, 6/12 tripla) és PJ Tucker (18 pont, 11 lepattanó, 4/7 tripla, +18) is parádésan játszott, de 30 pontot és 7/15 hármast hozzátett a Covington-House duó is - Russell Westbrookot viszont nagyon bevitték az erdőbe Rondóék (10 pont, 4/15 mezőnyből, 4 gólpassz, 7 eladott labda, -14), az ő jó, vagy legalább nem ennyire rossz játéka kellett volna még a sikerhez. Csapatszinten 22-szer találtak be kintről 40 százalék feletti hatékonysággal, közel voltak a lepattanózásban is, a második félidőben már abszolút rendben voltak, de az elsőt nem tudták maradéktalanul kitörölni, így kikaptak, 1–1-ről folytathatják a szériát.

A Lakers legjobb dobói: Davis 34/3, James 28/3, Morris 16/12
A Rockets legjobb dobói: Harden 27/12, Gordon 24/18, Tucker 18/12

NBA, RÁJÁTSZÁS
FŐCSOPORT–ELŐDÖNTŐ
KELETI FŐCSOPORT

Miami Heat–Milwaukee Bucks 115–118 (31–22, 17–28, 40–35, 19–22, 8–11) – hosszabbítás után
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–1 a Heat javára

NYUGATI FŐCSOPORT
Los Angeles Lakers–Houston Rockets 117–109
(36–20, 31–31, 23–41, 27–17)
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–1

Card

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik