Pontzáporos Clippers–Kings, Adetokunbo térdsérülést szenvedett

Vágólapra másolva!
2023.02.25. 09:30
null
Fotó: Getty Images
Címkék
Minden idők második legtöbb pontját hozta Russell Westbrook bemutatkozása a Clippersben, a Bucks Heat elleni sikerét beárnyékolta sztárja sérülése, 12 hármast szórt Klay Thompson, szétszedte a Bulls a Brooklynt – nem telt unalmasan az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapja.

Washington Wizards–New York Knicks 109–115

Randle-re nem volt válasz. A Wizards kezdte jobban a mérkőzést, az első negyedet Kristaps Porzingis 19 pontjának is köszönhetően 38–27-re nyerték meg, ugyanakkor a lett magasember lendülete itt el is fogyott, ezt követően már csak négy pontot tudott felpakolni a táblára. A Knicksnél ezzel szemben Julius Randle ekkor kezdett igazán bemelegedni, és ő végül meg sem állt 46 pontig, 16/29 jó dobással és azon belül 7/14 elsüllyesztett triplával járult hozzá ahhoz, hogy az első negyed után minden játékrészt a Knicks nyerjen meg, és ez végül elegendőnek bizonyult a fordításhoz is. Hiába vezetett már 19 ponttal is a második negyed közepén a Wizards, Porzingis eltűnése után nem volt elég Kyle Kuzma 23 pontos teljesítménye, Bradley Beal (16 pont, 8 gólpassz) is csak a negyedik negyedre vált kicsit agresszívabbá, de ekkor a túloldalon is előlépett RJ Barrett, aki 3/3 dobását elsüllyesztette ekkor. A Knicks bizonyította, hogy nem törte meg a lendületét az All-Star szünet, ezzel a sikerrel az elmúlt hét meccsükből hatot megnyertek, annak pedig külön örülhetnek, hogy Mitchell Robinson visszatért, a center játszott is 28 percet, és ezalatt összehozott egy 10 pontos, 12 lepattanós dupla-duplát.

A Wizards legjobb dobói: Porzingis 23/15, Kuzma 23/9, Beal 16/3
A Knicks legjobb dobói: Randle 46/21, Quickley 16/9, Barrett 14/3

Atlanta Hawks–Cleveland Cavaliers 136–119

Kitombolta magát a Hawks. Nate McMillan vezetőedző menesztése óta először lépett pályára a Hawks, a játékosok láthatóan nagyon felszabadultak voltak a pályán, és ennek az áldozata a back-to-back pályára lépő Cavaliers lett. A vendégek már a nagyszünetre 24 pontos hátrányba kerültek, a harmadik negyed végén járt 32 pontnál is a különbség, és csak a végén tudtak némileg kozmetikázni az eredményen. Trae Young különösen ficánkolt ezen az estén, 34 ponttal és 9 gólpasszal vezette a csapatát, mellette Dejounte Murray (25 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz) kacérkodott egy tripla-duplával, míg Saddiq Bey (19 pont, 5/8 tripla) ismét bizonyította, hogy érdemes volt őt megszerezni a Pistonstól. A Cavaliersnél Darius Garland megpróbálta tartani a lépést a Hawks hátvédjeivel, el is jutott 33 pontig, de Donovan Mitchell most nem segítette ki, 6/17 dobását elsüllyesztve 19 pontot küzdött össze. A Hawks csapatként volt jobb ezen a meccsen, 58.8 százalékkal dobtak mezőnyből, kiosztottak egymás között 28 gólpasszt, és nyerték a lepattanózást is, így önbizalomtól telve készülhetnek a Nets elleni összecsapásra.

A Hawks legjobb dobói: Young 34/12, Murray 25/6, Bey 19/15
A Cavaliers legjobb dobói: Garland 33/12, Mitchell 19/6, Allen 14

Milwaukee Bucks–Miami Heat 128–99

Adetokunbo térdsérülése beárnyékolta a sima győzelmet. A Bucks már az első negyedben 42 pontot tett a táblára, azonban a 11. percben Janisz Adetokunbo cserét kért, mivel összekoccant a térde egy ellenfél térdével. Mike Budenholzer vezetőedző sem tudta megmondani, hogy pontosan mikor történt az eset, mindenesetre lecserélték és nem is tért vissza. A Bucks támadójátéka kicsit vissza is esett, védekezésben viszont mindenki feljebb kapcsolt: a két középső negyedben 42 pontot engedtek a Miaminak, és végig kényelmes 15-20 pontos előnyben kosarazhattak. Brook Lopez, Bobby Portis és a két év után visszatérő Meyers Leonard vezetésével uralták a lepattanózást, Holiday és Middleton intézte a szervezést, csapatszinten bevágtak 19 hármast, a kispad remekelt, nem nagyon akadt gyenge pontjuk. Jae Crowder szintén bemutatkozott, a védőspecialista elsőre 16 perc alatt kilenc pontot és három lepattanót jegyzett, nem érződött rajta a közel kilenc hónapos kihagyás. A Bucks zsinórban 13. sikere az idei leghosszabb széria az NBA-ben, de most aggódhatnak vezérük sérülése miatt.

Kevin Love bemutatkozása felemásra sikerült. A Cavstől kivásárlást kérő egykori All-Star is most debütált új csapatában, ráadásul a kezdőben kapott helyet. A dobásai értékelhetetlenek voltak (0/4 tripla, 0 pont), viszont leszedett 8 lepattanót, adott 4 gólpasszt, akadt labdaszerzése és blokkja is, hátul már éreztette a hatását. A komfortos dobóhelyzeteket kell majd megkreálni számára, mert a Heatben nagy szükség lesz a pontjaira. Jimmy Butler és Bam Adebayo jól célzott, a padról Caleb Martin is jól szállt be, de a támadójátékuk alapvető problémákkal küzdött. Kiszorultak a palánk környékéről, Kyle Lowry nélkül nem igazán tudták járatni a labdát, kiesett a kezükből egy 9/40-es triplázás, a Bucks Adetokunbo nélkül is megoldotta a védekezést. Annak örülhetnek, hogy a center Cody Zeller is jól mozgott első Heat-meccsén – sok munkájuk lesz még a játékuk kialakításával, idejük viszont annál kevesebb: back-to-back mennek Charlotte-ba.

A Bucks legjobb dobói: Holiday 24/15, Portis 18/3, Lopez 17/3.
A Heat legjobb dobói: Butler 23/3, Adebayo 18, Martin 17/6.

Minnesota Timberwolves–Charlotte Hornets 113–121

Megkezdte a szezont a Hornets? A rengeteg sérülés miatt eddig nagyon nem úgy alakult a Charlotte szezonja, ahogy tervezték, most viszont lassan minden fontos játékosuk visszatér, a Wolves ellen pedig zsinórban harmadik sikerüket aratták. LaMelo Ball 32 pontot, 10 lepattanót és 8 gólpasszt jegyzett, a végjátékban akadt egy borzasztó fontos triplája is, de Gordon Hayward (27 pont, 13 lepattanó) és PJ Washington (20 pont, 8 lepattanó) is remekelt, ez a trió pedig végig húzni tudta a többieket. A kispadról is jöttek a jó teljesítmények, így az első félidőben 72 pontot rámoltak be, és a negyedik negyedig kézben tartották az eseményeket. Itt még egyszer átvette a vezetést a Wolves, de Ball higgadtan bevert két hármast, Hayward is fontos játékokat csinált meg, így a végén annyira már nem kellett izgulniuk. A Hornets ráadásul 24 meccs után visszakapta a kézműtéten átesett Kelly Oubre Jr.-t, így minden adott a sorozat folytatására – a jelenlegi formák alapján a Heat ellen sem esélytelenek.

A kiscsapatok ellen nem megy a Wolvesnak. Bár a Hornets teljes kerettel jóval erősebb, mint a tabellán elfoglalt helye, összességében feltűnő, hogy a Minnesota mennyit hibázik a gyengébb gárdák ellen: az öt legrosszabb mérlegű gárda ellen 5–8-ra állnak, ezek a könnyebb győzelmek pedig nagyon hiányozhatnak a brutálisan sűrű nyugati középmezőnyben. Anthony Edwards mindent megtett, a negyedik negyedben a sereg élére állt, de aztán kiderült, hogy a sereg elég egyoldalú: a kezdőötös védekezésben egyáltalán nem működött jól, ha a kispadról nem hoz extrát Naz Reid és Nickeil Alexander-Walker, a csata már jóval hamarabb eldőlt volna. A Wolves visszacsúszott 50 százalékra, és mehetnek még lejjebb is: a következő öt meccsüket a Warriors, Clippers, Lakers, Kings és 76ers ellen játsszák.

A Wolves legjobb dobói: Edwards 29/9, Gobert 17, Reid 16/6.
A Hornets legjobb dobói: Ball 32/15, Hayward 27/6, Washington 20/6.

Chicago Bulls–Brooklyn Nets 131–87

Patrick Beverley megmenti a Bulls szezonját? A veterán periméter-védő kezdőként mutatkozott be új csapatában, a Chicago pedig valósággal ledózerolta a Brooklynt: már a nagyszünetben 63–29 állt az eredményjelzőn, később pedig 101–51-re is vezettek. Az alacsonyabb szerkezetre váltó, Beverley-Caruso védőpárost bevető Bulls végig nagy nyomást fejtett ki a Netsre, a LaVine–DeRozan–Vucsevics trió kiváló százalékkal dobott, a kispadról Andre Drummond dupla-duplázott, Pat Williams pedig 17 pontot jegyzett. Az eddigiekhez képest más arcát mutatta a Chicago, amire építve hamar play-in helyeken találhatják magukat: jelenleg másfél meccsre állnak a 10. Wizards mögött, LaVine el is mondta, hogy a hátralévő 22 meccsükön mindent ki fognak tenni a pályára. A Brooklynról sok mindent nem lehet mondani, a kezdőötös teljes csődöt jelentett, a 87 pontot is úgy kaparták össze, hogy a kispadról beszálló Cam Thomas és Seth Curry vezetésével a negyedik negyedben kihasználták, hogy a túloldalon a cserék játszanak. Jacque Vaughn vezetőedző szerint hiába ők a legkeményebben játszó csapat a ligában, ha nem teszik oda magukat, akkor így fogják velük feltörölni a padlót.

A Bulls legjobb dobói: LaVine 32/12, Williams 17/6, DeRozan 17.
A Nets legjobb dobói: Thomas 22/9, Curry 19/9, Bridges 13/6.

Phoenix Suns–Oklahoma City Thunder 124–115

A Suns Durant nélkül is jól halad. Rengeteg sérülés, egyéni problémák jellemzik a Phoenix szezonját, de egyrészt Kevin Durant hamarosan debütálhat, másrészt a gárda szépen csendben utóbbi 16 meccséből 12-t megnyert és visszakapaszkodott a nyugati 4-5. helyre. Ezúttal is Devin Booker és Chris Paul vezette a gárdát, Ayton dupla-duplázott, a kiegészítők közül pedig Okogie, Payne és Wainwright is elérte a 10 pontos határt. Védekezésben ugyan akadtak gondjaik, de a harmadik negyed végén az új szerzemény, Terrence Ross buzzer hármasa megakadta a jelet: hét ponttal ellléptek és onnantól végig kontrollálták a meccset. A Thunderben bokaproblémák miatt nem játszhatott Shai Gilgeous-Alexander, akit három negyeden keresztül pótolt a 28 pontot szóró Isaiah Joe, a végjátékban viszont senki nem tudott fellépni – a támadásokért felelős Josh Giddey 3/14-es mezőnymutatóval és alig 5 gólpasszal zárt, hátul pedig képtelenek voltak lelassítani a Suns vezéreit. Az OKC már a play-in vonal alá került, legközelebb a Kings ellen sem lesz könnyű dolga, utána pedig szintén kemény mérkőzések sora következik.

A Suns legjobb dobói:
Booker 25/3, Paul 16/3, Okogie 15/6.
A Thunder legjobb dobói: Joe 28/18, Jalen Williams 22/3, Dort 17/3.

Golden State Warriors–Houston Rockets 116–101

Klay Thompson megőrülése győzelmet ért. A GSW veteránja nemrég kapott zöld utat a back-to-backekre, most pedig teljesen le is dobta láncait: 12/17 triplát bombázott be, amikor pályán volt, 32 ponttal verte ellenfelét a Curry-Green-Wiggins triót nélkülöző Warriors. Mellette Donte DiVincenzo és Jordan Poole is elfogadhatóan játszott, és a félidőben úgy tűnt, hogy kiütés lesz a vége: a második negyedet 17 ponttal nyerték a hazaiak, Poole pedig félpályás buzzerrel küldte öltözőbe a feleket. A foghíjas vendégek azonban nem adták fel, fordulás után sikerült lejjebb tekerni a Golden State támadásait és benéztek 10 pont alá. Több azonban nem volt bennük, a záró játékrészt három perc alatt öt hármassal nyitotta a Warriors és sima végjátékban nyert. A Rockets továbbra is csont nélkül utolsó, a Warriors ezzel a sikerrel visszajött 50 százalékra és nagyon várja vissza a sérültjeit – a negyedik hely mindössze 3 meccsnyire van, teljes kerettel akár el is érhető.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 42/36, DiVincenzo 15/15, Poole 15/6.
A Rockets legjobb dobói: Martin Jr. 22, Washington 15/9, Tate 14/3.

Los Angeles Clippers–Sacramento Kings 175–176 – kétszeri h.u.

Minden idők második legtöbb pontja. 1983. december 13-án a Pistons háromszori ráadásban verte meg 186–184-re a Nuggetset, és ez a rekord is veszélyben forgott, hiszen a Clippers és a Kings közel járt a harmadik hosszabbításhoz is. Már a rendes játékidőben is potyogtak a kosarak, négy negyed után 153-153-ra álltak a felek. Az egyik oldalon Kawhi Leonard és Paul George vezette a táncot, Russell Westbrook 17 ponttal, 14 gólpasszal és 7 eladott labdával mutatkozott be, a padról pedig Norman Powell és Nic Batum 5-5 triplát termelt. A túloldalon a padról beszálló Malik Monk karriercsúcsot jelentő 45 pontot szórt, De’Aaron Fox 42 pontig és 12 gólpasszig jutott, Domantas Sabonis „megállt” 20 egységnél, rajtuk kívül pedig még négyen jutottak el legalább 10 pontig. Mindkét oldalon videójáték-statisztikát gyártottak, a Kings 111 mezőnykísérlettel próbálkozott, a Clippers 26/45 triplát vágott be, a két gárda összesen 71 alkalommal állhatott a büntetővonalra és 72 gólpasszt osztott ki.

A Kings többször is a sírból hozta vissza a meccset, a Clippers háromszor vesztette el. A vendégek négy és fél perccel a rendes játékidő vége előtt 14 pontos hátrányban voltak, de a hátralévő időben egy 22-8-as futással ki tudtak egyenlíteni – 1.1 másodperccel a vége előtt Monk saroktriplája kellett a hosszabbításhoz. Az első ráadásban jobban kezdett a Clippers, két perc után 162–156-ra vezettek, de a Kings egyenlített, ezúttal Monk büntetői után lett egál – Leonard utolsó pöcizése kimaradt, jöhetett a második hosszabbítás. Itt a Los Angeles két perccel a vége előtt 175-169-ra vezetett, de a Kings zsinórban hét pontot szórt, és végül Fox tempója jelentette a győztes kosarat - mivel Nic Batum utolsó másodperces hármasa célt tévesztett...

A Clippers legjobb dobói:
Leonard 44/18, George 38/15, Powell 24/15.
A Kings legjobb dobói: Monk 45/12, Fox 42/6, Sabonis 20.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik