Itt van Amerika
nemzetisport.hu
2018.08.10 17:38 Frissítve: 2018.08.10 17:40

NFL: gyilkossági ügy, balhék – a Hírességek Csarnokának legújabb tagjai

A Hírességek Csarnokába idén beválasztott Ray Lewis, Randy Moss, Terrell Owens hármas ugyan a pályán mindent megtett azért, hogy kiérdemelje a megtiszteltetést, de azon kívül nem mindig az egyenes utat járta.

Ray Lewist is beválasztották a Hírességek Csarnokába (Fotó: Imago)

 

Amikor egy állítólagos gyilkos, egy rendőrnőt elgázoló alak és egy öngyilkossággal korábban megpróbálkozó örök fekete bárány egyenruhában feszítenek, akkor vagy ebédidő van a börtönben, vagy a nővérek kísérik ki a betegeket a bolondok háza udvarára.

Viszont ahogy szombat óta tudjuk, a bolygók tökéletes együttállása esetén akár szebb képet is festhet három, a fenti leírásnak megfelelő jómadár összeöltözése.

Az immár 45 éves tradíciónak megfelelően a tengerentúli profi amerikaifutball-liga, az NFL idén is beavatta a Hírességek Csarnokának a legújabb tagjait.

A minden évben az előszezon startpisztolyaként funkcionáló eseményen tisztelik meg azokat a játékosokat, edzőket, játékosmegfigyelőket, csapattulajdonosokat és vezetőket, akik már legalább öt éve csak mikrofonnal, sörrel, vagy pattogatott kukoricával a kezükben nézik a meccseket, de a pályafutásuk során rettegésben tartották a vetélytársakat.

Ekkortájt a liga apraja-nagyja az Ohio állambeli Cantonba csődül, ahol majd' száz éve útjára indult a ma már dollármilliárdokat mozgató liga, s ahol az 1963 óta beválasztott nagyok bronz mellszobrai virítanak.

Idén sem volt ez másképp, több tízezer futballra vágyó sportturista és sportági legenda özönlötte el az amerikai léptékkel kisváros utcáit, hogy személyesen is végighallgathassa az ünnepelt nyolcas beszédeit, végigizgulja a tétet és minőséget teljességgel nélkülöző, ám a hat hónapos aszály után először végre amerikai focira emlékeztető gálameccset, melyet idén a Baltimore Ravens és a Chicago Bears vívott, és amellyel hivatalosan is kezdetét vette a 2018-as szezon.

Hogy került a vér a limóba?

Az idén a Hírességek Csarnokába beválasztott szerencséseknek dedikált összecsapáson és a rendeltetésszerű mellszoboravatáson kívül a szokásoknak megfelelően a kezükbe került egy rájuk szabott aranyszínű zakó is, amely jelzi, hogy ők már letettek valamit az asztalra.

Bizony, ez a bizonyos ruhadarab lógott szombaton egy állítólagos gyilkos, egy rendőrnőt egy grammnyi marihuána elszívása után elgázoló alak és egy öngyilkossággal korábban megpróbálkozó fekete bárány vállán. Nem mások ők, mint a pályafutása egészét a Baltimore Ravensnél töltő védőjátékos, Ray Lewis, a hat csapatot is megjárt elkapó, Randy Moss, és a még társát is felülmúlva hét együttesnél megforduló elkapó, Terrell Owens.

A kétszeres bajnok Lewis a pályán mindent megtett azért, hogy az egyik legfélelmetesebb sportági legendaként emlékezzenek rá: aprította 1996 és 2012 közt az útjába kerülő támadókat, és 2000-ben a vezére volt a védelemnek, amely olyan támadósort cipelt el a végső sikerig, amely még a piréz ligában sem igen állta volna meg a helyét. A bibi a történetben csupán az, hogy nemcsak a fehér krétavonalak között szerette püfölni a vele szembejövőket, hanem olyan helyeken is, ahol az ilyesmit törvény tiltja.

A 2000-es idény Atlantában rendezett nagydöntőjét követően a haverjai társaságában a nyakába vette a várost és a nagy bulizás közepette balhézni kezdett egy másik bagázzsal. Ahogy a pályán, az utcán sem jártak jól azok, akik az útjába álltak: Jacinth Bakert és Richard Lollart leszúrták, a Baltimore játékosát és két haverját pedig 11 nappal később gyilkossággal vádolták meg.

A védőjátékos arra nem nagyon talált magyarázatot, miként került a limuzinjába Baker vére, az pedig a mai napig rejtély, hogy mi történhetett az aznap viselt, hétköznapinak nem nevezhető fehér öltönyével, de megúszta kis ejnyebejnyével – miután bemószerolta a társait.

Lewis nem mindig járt „egyenes” úton


Persze, egyértelmű bizonyítékok hiányában és az agyonfizetett sztárügyvédeknek köszönhetően végül megúszta az esetet, egy évvel később pedig már bajnok és a nagydöntő legértékesebb játékosa, tizenkét évvel később pedig kétszeres győztes és sportági legenda volt, de talán még a Hírességek Csarnoka sem feledteti a karrierje elejét beárnyékoló botrányt...

Hiába a tábla és a rendőr is

Ugyan az első próbálkozásra rögtön be is szavazott Randy Moss sosem keveredett hasonló méretű galibába, de a 2007-ben szerzett 23 hatpontosával NFL-csúcsot tartó egykor megállíthatatlan elkapó is kiradírozna egy-két esetet az önéletrajzából.

Kapták el marihuána fogyasztásával, perelték nő bántalmazása miatt, szidták a szurkolók – sokszor a csapattársai iránt tanúsított tiszteletlensége és nagypofájúsága miatt –, de ezek egyike sem versenghet egy rendőrnő perében végződő sztorijával.

Moss, amikor még az első csapata, a Minnesota Vikings szurkolóit boldogította 2002-ben, egy grammnyi marihuána elfogyasztása után vissza szeretett volna fordulni egy olyan közúti ponton, ahol ezt pont nem lett volna szabad megtenni. Akkor sem zavartatta magát, amikor egy, a szándékát megsejtő rendőrnő az autója elé állt és jelezte, hogy a tábla nem csak viccből van kint, tényleg nem kéne pörögni-forogni – nekikoccant a rend őrének, aki nem viselte jól az ütközést. Moss mégis megúszta annyival, hogy 40 óra közösségi munka mellett ki kellett fizetnie egy halom pénzt a sértettnek.

Viszont épp akkor játszott New Englandben, amikor az elmúlt 18 évben öt bajnoki címet is bezsebelő Patriots nem ült fel a trónra, de a csúcsokat így is, ekkor is már-már hobbiszerűen döntögette, és Lewishoz hasonlóan egymaga képes volt az ellenfelek edzőinek rémálmokat okozni.

Mostani ünnepi beszédéhez olyan nyakkendőt vett fel, amelybe az utóbbi évek rendőri túlkapásainak áldozatul esett afroamerikai polgárok nevei voltak belehímezve – így kívánt tiltakozni a szerinte a feketéket a mai napig érő hátrányos megkülönböztetés ellen.

A „gesztus” megosztotta az embereket: elsősorban a színes bőrű réteg körében érthetően nagy sikert aratott, másrészt rengetegen megjegyezték, nem biztos, hogy a hely és az időpont megfelelő volt, a feszegetett problémakör pedig ennél sokkalta összetettebb. Arról nem beszélve, hogy az éremnek van másik oldala is: amíg Moss „listája” egyetlen nyakkendőn elfért, addig olyasmire nem nagyon emlékeznek, hogy bárki a bűnözők által megölt, – sebesített rendfenntartók nevét összegyűjtötte volna...

 
Touchdown, arcon köpés

Terrell Owens sem ütött el a két kitárgyalt legendától, Mosszal ellentétben azonban neki nem jött össze, hogy egyből bekerüljön a Hírességek Csarnokába: tavaly és tavalyelőtt is lemaradt, amit a szavazóbizottság tagjai szakmai indokokkal próbáltak megmagyarázni.

Az érvelésük csak azért hat hiteltelenül, mert Owensnél eddig csupán egy elkapó, bizonyos Jerry Rice zárta több yarddal a karrierjét, és hatpontosok terén is csak Rice és Moss jár előtte.

Sokkal valószínűbb, hogy Owenst azért nem választották be egyből, mert túl balhés volt.

A touchdownjait követően rendre a soros ellenfelet gúnyolta, 2006-ban konkrétan arcon köpte a védő DeAngelo Hallt. Nem véletlen, hogy csapatról csapatra járt ő is, hosszabb ideg csak a San Francisco 49ersnél tudott megmaradni, még a pályafutása elején. A kamerák előtt mindig olyan vidámnak mutatkozó Owensnek azonban nem csak szórakoztató balhéi akadtak: a 2006-os szezon elején önkívületi állapotban szedték össze a mentők, miután egy elefántnak elegendő adagot vett be a törött ujjára felírt fájdalomcsillapítóból – minden jel szerint direkt.

Habár az NFL váltig állítja, hogy nem a pályán kívül történtek miatt kellett két évig böjtölnie, mielőtt elfoglalhatta volna méltó helyét a Hall of Fame-ben, az elkapó nem hisz a mesékben: a nyolc beiktatott közül egyedüliként inkább el sem ment Cantonba az ünnepségre, hanem csapott magának egy bulit az egykori egyetemén Tennessee államban, ahol büszkén feszíthetett az arany zakójában – ahogy az Ohióba utazó állítólagos gyilkos és a füves gázoló is.

Minden, ami az NFL 2018-as szezonjával kapcsolatban történik, egy helyen!     

NFL, 2018, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
2018. 9. 7.,   2.20 Philadelphia Eagles–Atlanta Falcons  
2018. 9. 9., 19.00 Baltimore Ravens–Buffalo Bills  
2018. 9. 9., 19.00 Cleveland Browns–Pittsburgh Steelers  
2018. 9. 9., 19.00 Indianapolis Colts–Cincinnati Bengals  
2018. 9. 9., 19.00 Miami Dolphins–Tennessee Titans  
2018. 9. 9., 19.00 Minnesota Vikings–San Francisco 49ers  
2018. 9. 9., 19.00 New England Patriots–Houston Texans  
2018. 9. 9., 19.00 New Orleans Saints–Tampa Bay Buccaneers  
2018. 9. 9., 19.00 New York Giants–Jacksonville Jaguars  
2018. 9. 9., 22.05 Los Angeles Chargers–Kansas City Chiefs  
2018. 9. 9., 22.25 Arizona Cardinals–Washington Redskins  
2018. 9. 9., 22.25 Carolina Panthers–Dallas Cowboys  
2018. 9. 9., 22.25 Denver Broncos–Seattle Seahawks  
2018. 9. 10., 2.20 Green Bay Packers–Chicago Bears  
2018. 9. 11., 1.10 Detroit Lions–New York Jets  
2018. 9. 11., 4.20 Oakland Raiders–Los Angeles Rams  
A TELJES MENETREND ITT!
2023.01.29 09:13:12

Amerikai sportok nemzetisport.hu

Hiába szerzett 41 pontot a Lakers sztárja, a Boston Celtics hazai pályán legyőzte a kaliforniaiakat.

NBA
2023.01.26 09:06:50

Amerikai sportok nemzetisport.hu

Anthony Edwards elrontotta Brandon Ingram visszatérését – ez történt az NBA ma hajnali 10 meccsén.

2023.01.25 08:27:06

Amerikai sportok nemzetisport.hu

NBA
2023.01.23 11:27:52

Amerikai sportok nemzetisport.hu

Legyőzte a GSW-t a Nets, Dallasban nyert a Clippers, Portlandben a Lakers:

NBA