NFL: egyértelmű az 1/1, de nem ő a börze legjobb játékosa – éjjel draft!

HERCZE KRISTÓFHERCZE KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2020.04.23. 15:44
null
Joe Burrow a 2020-as draft legnagyobb 1/1-esélyese (Fotó: Getty Images)
A koronavírus-járvány ellenére is megtartják a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) holt szezonjának legjelentősebb eseményét, a 2020-as játékosbörzét (draft), amelyre magyar idő szerint április 24. és 25. között kerül sor. Az első nap 24-én, reggel 2 órakor kezdődik, a második nap 25-én 1 órakor rajtol, a harmadik szintén 25-én, 18 órától veszi kezdetét. Alábbi írásunkban bemutatunk néhány olyan fiatal tehetséget, akiket könnyen lehet, hogy igen hamar a liga sztárjai között emlegetünk. Az éjjel kezdődő első körről élő tudósítással jelentkezünk!

Az idei játékosbörze nem is szólhat másról, mint Joe Burrow-ról, aki egyértelmű 1/1-esként érkezik az eseményre– noha a 23 éves irányító ki is érdemelte a megbecsülést, néhol azért a szerencse is közrejátszott abban, hogy az LSU Egyetem sztárja ennyire„lepipálja” a mezőnyt.

Burrow félelmetes idényen van túl, összesen 15 mérkőzésen kezdett, ezeken 5671 yardot passzolt, valamint kiosztott 60 (!) touchdownt, ezzel szemben csupán hat interceptiont dobott. Passzainak pontossága 76.3 (!) százalékos volt – a quarterbacknek összesen két találkozója volt, melyen nem érte el a 300 passzolt yardot, brutális teljesítményét ráadásul történelmi meneteléssel toldotta meg, miután az LSU a kiírásban mind a 15 meccsét megnyerte – októberben például a nagy rivális Alabamát győzte le 46–41-re – később, az állami döntőben a Clemson ellen diadalmaskodott 42–25-re.

Burrow kapcsán sok negatívumot nem is lehet felhozni, fizikai paraméterei tökéletesek, 193 centiméteréhez 100 kilogrammos súly párosul. Dobásai szépek, pontosak, bármilyen passzt képes kivitelezni, s mivel intelligens játékosról van szó, a védelmeket is hatékonyabban olvassa, mint a legtöbb újonc irányító. Szezon közben az erősebb csapatok ellen sem torpant meg, akkor villant, amikor nagy szükség volt rá, emellett személyiségét tekintve is csillagos ötös: a pályán és azon kívül is igazi vezér, akire felnéznek a társai.

Burrow a nem mindennapi idény végén meg is kapta az Év legjobb egyetemi játékosának járó Heisman-trófeát.

A másik oldalon azért persze akad kérdőjel is, Joe Burrow ugyanis 2015 és 2017 között az Ohio State Egyetemen játszott, ám ott nem tudta beverekedni magát a kezdőbe, így átment az LSU-hoz, ahol első szezonjában kezdett ugyan, de első évében inkább csak szenvedett, nem is teljesített jól, így a 2019-es kiírás az egyetlen, amit a megfigyelők alapul vehetnek. Az irányító gyengeségei között muszáj megemlíteni, hogy karereje nem kiemelkedő, illetve a nyomástól hajlamos visszaesni, ráadásul nem egy kifejezetten mobilis játékos, aki a kelleténél több ütést kap, mivel esetenként sokáig kivár, a labdát rendre az utolsó pillanatban engedi csak el.

Nem árt megemlíteni, hogy Burrow az egyetlen értékelhető évében „elit” egységgel dolgozhatott – a támadófal remekül védte, emellett elkapója (Justin Jefferson), futója (Clyde Edwards-Helaire) és tight endje (Thaddeus Moss) is olyan szintet képvisel, ami miatt a drafton az első három körbe várják őket.

És hogy miért is írtuk, hogy más kínja Burrow szerencséje? Ennek hátterében az áll, hogy az LSU tehetsége kapcsán néhány hónapja még megosztott volt a megfigyelők többsége, sokan az Alabama sztárját, Tua Tagovailoát tartották a legjobbnak, ám ő a Mississippi State elleni meccsen súlyos sérülést szenvedett, eltörte a csípőjét, ráadásként eltört a fiatal tehetség orra, illetve egy agyrázkódást is összeszedett.

Mivel Tagovailoa karrierje is veszélybe került, nem is volt kérdés, hogy a sérülés miatt„csökkent az értékéke” – igaz, a Crimson Tide irányítóját még így is a legjobb ötbe várják a börzén.

Szögezzük le: nem Joe Burrow a 2020-as draft legjobb játékosa, de szinte biztosan ő lesz az első kiválasztott. Amennyiben a Bengals (persze ha a gárda nem adja el a cetlit) megfelelő rendszert tud a quarterback köré felépíteni, akkor fényes évek elé néznek Cincinnatiben.

Chase Young (Fotó: Getty Images)
Chase Young (Fotó: Getty Images)

Akkor ki a legjobb? Az illető nem más, mint az Ohio State üdvöskéje, Chase Young, aki a tavaly 1/2-n kiválasztott Nick Bosa árnyékából kilépve brillírozott az előző évadban: a 21 éves irányítósiettető 12 találkozón 46 szerelés mellett összesen 16.5-szer vitte földre az ellenfél irányítóját (sack), emellett olyan szinten dominálta a vele szemben felálló támadófalembereket, mintha kisiskolásokkal játszott volna.

Youngot a legtöbb szakértő jobb játékosnak véli az imént említett Bosánál, és ha nem az irányítót kereső Bengalsé lenne az első választási jog, szinte biztosan Young neve kerülne fel a cetlire.

Chase Youngnak nem nagyon akad gyenge pontja, a felépítése is tökéletes: 193 centiméter magas, 120 kilogramm színtiszta izom. Gyors, agilis, olyan erővel bír, hogy a falembereket is egyből képes hátranyomni. Intelligens játékosról van szó, aki csak a labdát figyeli, mindeközben rögtön megtalálja a lyukat – s afelől ne legyen kétségünk, hogy át is fogja magát verekedni rajta.

Technikája nincs azon a szinten, mint Bosáé, ám évről évre rohamosan fejlődik, és már most olyan jó, hogy az NFL-ben az első naptól kezdve retteghetnek tőle az irányítók.



Young amellett, hogy a legjobb, az idei draft„legbiztosabb” választása is egyben. Minden bizonnyal 1/2-n elviszi a Washington, de legkésőbb a Detroit a harmadik pickkel.

A korábban már szóba kerülő Alabamán Tua Tagovailoán kívül is akadtak sztárok: itt van például az elkapó Jerry Jeudy, aki kétséget kizáróan a 2020-as osztály legnagyobb sztárja lehet. Akadnak szakértők, akik előrébb sorolják posztriválisát, CeeDee Lambet, de a még mindig csak 20 éves Jeudy biztosabb választás, olyan tehetség, aki már az első„bevetésén” remekelhet a profik között.

Jerry Jeudy lehet a következő Antonio Brown (Fotó: Getty Images)
Jerry Jeudy lehet a következő Antonio Brown (Fotó: Getty Images)

Ebben közrejátszik, hogy fegyverarzenálja tágas, például magasan ő futja a legprecízebb és legpontosabb útvonalakat az újoncok között, képessége ezen a téren ráadásul annyira kiemelkedő, hogy rengeteg NFL-játékost már most, ennyire fiatalon is könnyedén lekörözne.

Bár Jerry Jeudy „csupán” 4.45-ös 40 yardot futott a draft előtti felmérőn, a játéksebessége kifejezetten jónak számít (lásd a Twitter-bejegyzést, amelyben egy 4.29-et futó safetyt tart maga mögött), irányváltásai és mozgékonysága miatt rémálom a cornerbackek számára. Noha a magasságát tekintve nem tartozik a prototípus, megfigyelők által kiemelt célpontok közé, 186 centiméterével sincs hátrányban az általában alacsonyabb védőkkel szemben.

Dane Brugler on Twitter

Alabama WR Jerry Jeudy #4 has ridiculous play speed. The Ole Miss DB who can't close the gap in pursuit? That's Zedrick Woods #36, who ran a 4.29 40-yd dash at the Combine. https://t.co/uo41EFk9Nt



Jeudy a 2020-as felhozatal Antonio Brownja – tegyük gyorsan hozzá, ez a pályán látott produkciójára és képességeire vonatkozik, mert a pályán kívül neki nincsenek balhéi. Ő szuperatléta, akivel nem nagyon lehet mellélőni. Az egyetlen említésre méltó negatívum nála a koncentráció hiánya, ami miatt olykor könnyű labdákat is hajlamos elejteni, ezen a jövőben mindenképpen dolgoznia kell.

Tehetségét tekintve ott van a börze legjobbjai között, de várhatóan nem viszik el a top10-ben, az ő első állomása a profik között a Jets, a Raiders vagy a 49ers lehet – a jelenlegiek szerint a New York 1/11-en, a Las Vegas 1/12-n, a San Francisco pedig 1/13-on választhat.

Evezzünk vissza a védelemhez, negyedik„leendő” sztárunk Isaiah Simmons, a Clemson „mindenese”. Azért mindenes ő, mert a posztját tekintve jelenleg linebacker, ám a 21 éves tehetség az egyetemen a védelemben szinte mindenhol megfordult: hol irányítósiettető volt, hol cornerbacknek állt be, első idényében ráadásul hivatalosan söprögetőként játszott.

Isaiah Simmons (11) a draft egyik talánya (Fotó: Getty Images)
Isaiah Simmons (11) a draft egyik talánya (Fotó: Getty Images)

Ez a sokoldalúság adja a Simmonsban rejlő potenciál egy részét, igaz, épp ez vet fel nála kérdéseket, ugyanis rejtély, hogy a draftolása után milyen szerepkört szán neki a leendő csapata. Minden képessége megvan hozzá, hogy linebacker legyen a profik között, 196 centiméter magas, mellé 108 kilogramm – Simmons ezekkel a paraméterekkel a Combine-on repesztett egy 4.39-es (!) 40 yardos időt, rámutatva, milyen félelmetesen atletikus.

Intelligens védő, aki az irányítót figyeli, ösztönei jók passzvédekezésnél jók, így idő előtt tudja, mi közvetkezik, ennek az eredménye sok lefülelt passz. Mivel gyors, agilis és kiemelkedően mozgékony, így az irányító hajkurászására is hatékony fegyver, amit jól bizonyít, hogy legutóbbi szezonjában 104 szerelés mellett hét sacket is összehozott.

Simmons személyében adott egy szuperfegyver, ám mégsem lehet nyugodt, aki draftolja. Nem árt figyelembe kell venni, hogy a legutóbbi években hibridként használt védő kivételes adottságai ellenére sem biztos, hogy a linebacker sor közepén megállja a helyét, futás ellen ugyanis túl könnyű megtéveszteni – amikor a futójátékot kell megállítani, sokszor nem tudja, mi következik, továbbá gondot okoz neki, hogy leváljon a blokkokról és odaérjen az ellenfeléhez. Hiába kiváló több szempontból is, ha a játék más aspektusaiban alapvető hiányosságai vannak, közel sem biztos, hogy stabil, kezdő, állandóan a pályán lévő linebackerként lehet vele számolni.


Ezek fényében Isaiah Simmons a draft egyik legnagyobb„boom or bust” tehetsége, akivel óriásit kockáztat, aki elviszi. Könnyen lehet, hogy sztár lesz, de az is, hogy négy év múlva már egy középkategóriás játékosként emlékszünk rá, aki az egyetemen klasszis volt, de a profik között már képtelen volt kamatoztatni a benne rejlő potenciált.

Szinte biztos, hogy Simmonst top10-ben választják ki – az 1/4-en sorra kerülő Giants mellett 1/6-on a Los Angeles Chargers, 1/7-en pedig a Carolina Panthers számára is létszükség a linebacker poszt.

Jeffrey Okudah (fehérben) biztos választás (Fotó: Getty Images)
Jeffrey Okudah (fehérben) biztos választás (Fotó: Getty Images)

Sorunkat egy újabb Ohio State-zsenivel zárjuk, a cornerback Jeffrey Okudah-val, aki csapattársához, Chase Younghoz hasonlóan abba a kategóriába sorolható, akivel nem tud mellélőni a leendő együttese.

Egy nagyon fiatal reménységről van szó, aki csak most lett 21 éves, a játéka alapján viszont mégis bombabiztos választás. Cornerback létére 186 centiméter magas, ami ezen a poszton óriási előny, és hogy a nagyobb darab elkapók se legyenek vele szemben fórban, magasságához 91 kilogramm színtiszta izom párosul.

Okudah rendkívül intelligens, kiváló ösztön jellemzi, ennek köszönhetően elkapó legyen a talpán, aki le tudja magáról szakítani. Versenyszellem, aki nem szeret veszíteni, mindent be is vet azért, hogy ez ne történjen meg. Sebességből és technikából is rendkívül nehéz lesz őt megverni, amikor pedig hibázik, gyorsan összeszedi magát és javít. Rendkívül képzett játékos, aki rögtön az első idényében maradandót alkothat.


Okudah egy Patrick Peterson-klón. Nem balhés, példaértékű a hozzáállása, az elsők között érkezik meg az edzésekre, majd az utolsók között távozik. Szinte biztos, hogy 1/3-on elviszi őt a Detroit Lions.

Minden, ami az NFL 2020-as idényével kapcsolatos, egy helyen itt!

A 2020-AS NFL-DRAFT 1. KÖRÉNEK VÁLASZTÁSI SORRENDJE
1.Cincinnati Bengals
2.Washington Redskins
3.Detroit Lions
4.New York Giants
5.Miami Dolphins
6.Los Angeles Chargers
7.Carolina Panthers
8.Arizona Cardinals
9.Jacksonville Jaguars
10.Cleveland Browns
11.New York Jets
12.Las Vegas Raiders
13.San Francisco 49ers
a Coltstól
14.Tampa Bay Buccaneers
15.Denver Broncos
16.Atlanta Falcons
17.Dallas Cowboys
18.Miami Dolphinsa Steelerstől
19.Las Vegas Raidersa Bearstől
20.Jacksonville Jaguarsa Ramstől
21.Philadelphia Eagles
22.Minnesota Vikingsa Billstől
23.New England Patriots
24.New Orleans Saints
25.Minnesota Vikings
26.Miami Dolphinsa Texanstól
27.Seattle Seahawks
28.Baltimore Ravens
29.Tennessee Titans
30.Green Bay Packers
31.San Francisco 49ers
32.Kansas City Chiefs
CSERÉK
1/13.
A San Francisco 49ers kapta az Indianapolis Coltstóla DeForest Bucknert érintő cserében
1/18.A Miami Dolphins kapta a Pittsburgh Steelerstőla Minkah Fitzpatrickot érintő cserében
1/19.A Las Vegas Raiders kapta a Chicago Bearstőla Khalil Macket érintő cserében
1/20.A Jacksonville Jaguars kapta a Los Angeles Ramstőla Jalen Ramseyt érintő cserében
1/22.
A Minnesota Vikings kapta a Buffalo Billstőla Stefon Diggst érintő cserében
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik