Pihenhet a Pats; rájátszásban a Colts és az Eagles is!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.12.31. 05:19
null
Andrew Luck (jobbra) három TD-passzt is kiosztott Nashville-ben, rájátszásba vezetve ezzel az Indianapolist (Fotó: Getty Images)
Előzetesen igen izgalmasnak ígérkezett az NFL alapszakaszának utolsó, 17. fordulója, hiszen hat csapatról még nem tudhattuk, a rájátszásban folytatja-e az idényt, vagy mehetnek nyaralni a játékosok. Végül a Baltimore Ravens, a Philadelphia Eagles és az Indianapolis Colts jutott a playoffba az utolsó három helyen – nézzük, hogyan alakultak az események!

A 2.25-ÖS MÉRKŐZÉSEN

A Titans–Colts találkozó előtt közvetlenül érkező hírek és az összecsapás eleje alapján joggal gondolhattuk, hogy akár mehetnénk is aludni: a Tennessee Titans sérülés miatt kezdőirányítőja, Marcus Mariota nélkül ment neki az utolsó rájátszást érő helyről döntő párviadalnak, mindez természetesen jelentősen csökkentette az esélyeit. Ráadásul az Indianapolis Colts hamar vezetést szerzett Dontrelle Inman elkapott touchdownjával, plusz nem sokkal később ugyanő másodszor is hat pontot szerzett Andrew Luck átadásából.

Igen ám, de még mielőtt végleg unalomba fulladt volna a mérkőzés, jött a csavar: Luck átgondolatlanul elpasszolt labdájával a Colts végzónájáig gyalogolt Jayon Brown (interception), aki nem sokkal később összeszedte a Marlon Mack által elhagyott labdát is (fumble). Mindkét csapat egy-egy mezőnygóllal folytatta, hétpontos Indy-előnnyel vonulhattak pihenőre a játékosok.

A harmadik negyedben azonban újra összeszedte magát az indianai csapat: Andrew Luck kiosztotta harmadik TD-passzát is – ezúttal Ryan Hewittnak.

Blaine Gabbert irányításával egy touchdownra még maradt ereje a Titánoknak – a negyedik negyedben még az egyenlítésért is támadhatott a hazai csapat, ám kétszer is eladta a labdát a Tennessee hetese, a Colts ezzel szemben egy mezőnygólt és egy hatpontost is elért, így az Indianapolis jutott utolsóként a rájátszásba. Még értékesebbé teszi a sikert, hogy rendkívül gyenge, 1–5-ös idénykezdés után tudott eljutni idáig Frank Reich alakulata.

A 2014-es idény után visszatér a playoffba az Indianapolis.

Nemcsak Adam Thielen (19), hanem a teljes Minnesota Vikings is elbukott (Fotó: Getty Images)
Nemcsak Adam Thielen (19), hanem a teljes Minnesota Vikings is elbukott (Fotó: Getty Images)


A 22.25-ÖS MÉRKŐZÉSEKEN

Az egy évvel ezelőtt konferenciadöntőbe jutó Minnesota Vikings sorsa a saját kezében volt az utolsó kör előtt, hiszen a már biztos bejutó Chicago Bears elleni győzelemmel garantáltan rájátszásba juthatott volna Mike Zimmer csapata. Azonban az első félidőben 13 pontos hátrányba kerültek a hazaiak, az első first downt csak több mint 6 perccel a második negyed vége előtt sikerült összehoznia a minneapolisi gárdának.

A szünetben történhetett valami az öltözőben – a második félidőre valamelyest összekapta magát a Vikings. A harmadik negyedben először vezetett hosszabb támadást a hazai csapat, melynek végén Stefon Diggs a célterületen belül kapta el Kirk Cousins passzát hat pontért cserébe.

Azonban a kissé álmosan kezdett második félidő után tudott válaszolni a Chicago: egy hosszú drive végén Tarik Cohen futott közelről a végzónába, majd egy sikeres kétpontossal 21–10-re változtatta az állást a Bears – ezt pedig egy field goal követte, így 2012 januárja óta először győzte le a chicagói csapat a Minnesotában a Vikingst. Mike Zimmer csapata nem tudta kihasználni a lehetőséget, itt az idény vége számára.

Nick Foles megint a rájátszásban vitézkedhet a Philadelphia Eaglesszel: a Carson Wentz helyére idén is beugró Super Bowl MVP irányításával a Sasok legyőzték a nem túl acélos Washington Redskinst – mivel a Vikings kikapott, a Wild Card-körben láthatjuk viszont a legutóbbi bajnokot.

Az Antonio Brownt térdsérülés miatt nélkülöző Pittsburgh Steelers megszenvedett a Cincinnati Bengalsszal, még azzal együtt is, hogy kiváló védőjátékosa, T. J. Watt kétszer is labdaszerzést harcolt ki (fumble). Azonban nem adta fel Ben Roethlisberger és csapata, a hátrány után egyenlített, majd mezőnygólokkal a győzelmet is kiharcolta a pittsburghi alakulat.

Big Ben a találkozón elérte az 5000 passzolt yardot az idényben. Mindeközben hiába szurkoltak a Clevelandnek Mike Tomlinék, a Baltimore Lamar Jackson remeklésének (két TD-t futott az irányító 92 yard kíséretében) is köszönhetően legyőzte a Brownst. A Titans–Colts döntetlenje esetén még rájátszásba juthatott volna a Steelers, ám győzelmével a Colts foglalta el az utolsó pozíciót.

A Los Angeles Rams a San Francisco elleni 16 pontos sikerrel tette biztossá magának az első fordulós pihenőt, ahogyan a Kansas City Chiefs is simán legyőzte az Oakland Raiderst, ezzel megszerezve az első kiemelést az Amerikai Főcsoportban. A Főnökök irányítója, Patrick Mahomes a mérkőzésen megszerezte idénybeli 50. TD-passzát is – erre korábban csak Peyton Manning és Tom Brady volt képes. Ráadásul 5000 yardig is eljutott – az 50-5000 kombó egyazon idényben eddig csak a fent említett kollégának, Manningnek jött össze korábban.

Tom Brady mutatta az irányt – helyesen, a Patriots pihenővel kezdheti a rájátszást (Fotó: Getty Images)
Tom Brady mutatta az irányt – helyesen, a Patriots pihenővel kezdheti a rájátszást (Fotó: Getty Images)


A 19 ÓRÁS MÉRKŐZÉSEKEN


A forduló előtt is biztos továbbjutónak számító New England Patriotsnak mindenképpen nyernie kellett a rájátszás első körében való pihenés bebiztosításához, illetve még az első kiemelés megszerzésére is volt esélye a Hazafiaknak. Tom Bradyék nem bízták a véletlenre a dolgokat: a rutinos irányító még az első félidőben három TD-passzt osztott ki, nem sok esélyt hagyva ezzel a New York Jetsnek.

A második félidőben sem változott a helyzet, Sam Darnold elhagyott labdája (fumble) után Kyle Van Noy hat pontért cserébe visszavitte a disznóbőrt az end zone-ba. A negyedik negyedben Brady kiosztotta negyedik hatpontost érő átadását, valamint elért egy mérföldkövet is: karrierje során 6000. alkalommal saját csapattársát találta meg a labdával. A New England sima győzelmével kiharcolta a rájátszás első körében való pihenőt – sorozatban kilencedszer.

A Houston Texans–Jacksonville Jaguars találkozónak is volt jelentősége az Amerikai Főcsoport kiemeléseinek szempontjából, hiszen a meccset megelőzően a Patriotshoz hasonlóan már biztos továbbjutó Texans a pihenőhétért és a csoportelsőségért küzdhetett.

Annak ellenére, hogy a Jaguars az összecsapás elején egy mezőnygóllal megszerezte a vezetést, a Patshez hasonlóan a Texans is viszonylag simán letudta a maga részét: DeShaun Watson a passzolás mellett futásban is jól teljesített, így már a nagyszünetre 14 pontos előnyre fordította a hátrányt, ráadásul a csapat a franchise történetében egy félidő alatt először mindössze egyetlen first downt engedett az ellenfélnek. A nagyszünet után már csak egy mezőnygólt szerzett a Houston, de ez is elég volt a sikerhez és a csoportelsőséghez.

A Green Bay Packersnél Aaron Rodgers egy ütközés után agyrázkódás gyanújával elhagyta a pályát és nem is tért vissza – a még vele is gyengén teljesítő, de nélküle végképp esélytelen sajtfejűeket simán lenullázta a Lions. A Saintsnél Drew Brees helyett kezdő Teddy Bridgewater adott ugyan egy TD-passzt, de nem tudta megszorítani a Carolinát, a New York Giants szoros mérkőzésen maradt alul a küzdelmeket a rájátszásban folytató Dallas Cowboys ellen, a Tampa Bay és az Atlanta hasonlóképpen izgalmas találkozóján végül a Sólymok örülhettek.


NFL 2018, ALAPSZAKASZ
17. FORDULÓ

Buffalo Bills
–Miami Dolphins 42–17
Green Bay Packers–Detroit Lions 0–31
Houston Texans–Jacksonville Jaguars 20–3
New England Patriots–New York Jets 38–3
New Orleans Saints–Carolina Panthers 14–33
New York Giants–Dallas Cowboys 35–36
Tampa Bay Buccaneers–Atlanta Falcons 32–34
Baltimore Ravens–Cleveland Browns 26–24
Denver Broncos–Los Angeles Chargers 9–23
Kansas City Chiefs–Oakland Raiders 35–3
Los Angeles Rams–San Francisco 49ers 48–32
Minnesota Vikings–Chicago Bears 10–24
Pittsburgh Steelers–Cincinnati Bengals 16–13
Seattle Seahawks–Arizona Cardinals 27–24
Washington Redskins–Philadelphia Eagles 0–24
Tennessee Titans–Indianapolis Colts 17–33

NFL on Twitter

The #NFLPlayoffs are SET!




NEMZETI FŐCSOPORT

Bejutott a rájátszásba: New Orleans Saints, Los Angeles Rams, Chicago Bears, Dallas Cowboys, Seattle Seahawks, Philadelphia Eagles

AMERIKAI FŐCSOPORT


Bejutott a rájátszásba: Kansas City Chiefs, Los Angeles Chargers, New England Patriots, Baltimore Ravens, Houston Texans, Indianapolis Colts

NFL 2018, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2019. 1. 5. – 1. 6.)
AFC
Houston Texans (3.) – Indianapolis Colts (6.)
Baltimore Ravens (4.) – Los Angeles Chargers (5.)
NFC
Chicago Bears (3.) – Philadelphia Eagles (6.)
Dallas Cowboys (4.) – Seattle Seahawks (5.)
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2019. 1. 12. – 1. 13.)
AFC
Kansas City Chiefs (1.) – Az alacsonyabban rangsorolt továbbjutó (4./5./6.)
New England Patriots (2.) – A magasabban rangsorolt továbbjutó (3./4./5.)
NFC
New Orleans Saints (1.) – Az alacsonyabban rangsorolt továbbjutó (4./5./6.)
Los Angeles Rams (2.) – A magasabban rangsorolt továbbjutó (3./4./5.)
KONFERENCIADÖNTŐK (2019. 1. 20. – 1. 21.)
AFC
A magasabban rangsorolt továbbjutó (1/.2./3./4./5.)–Az alacsonyabban rangsorolt továbbjutó (2./3./4./5./6.)
NFC
A magasabban rangsorolt továbbjutó (1/.2./3./4./5.)–Az alacsonyabban rangsorolt továbbjutó (2./3./4./5./6.)
SUPER BOWL 53 (2019. 2. 4.)
Az AFC győztese (1./2./3./4./5./6.)–Az NFC győztese (1./2./3./4./5./6.) 0.30
*Mercedes-Benz Stadium (Atlanta, Georgia)
A rájátszás összes mérkőzését élőben közvetíti a Sport Tv.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik