NBA-idénycsúccsal szedte szét a Clipperst a New Orleans

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.03.15. 09:40
null
NBA-idénycsúccsal szedte szét a Clipperst a New Orleans
A Warriors nagyszerű játékkal győzte le a listavezető Jazzt, megint oktatott a Sixers, nem hibázott a Heat, a Celtics és a Bulls, de nyerni tudott az Atlanta és az OKC is – közben a Minnesota visszavágott a Portlandnek az előző esti vereségért.

 

Oklahoma City Thunder–Memphis Grizzlies 128–122

A végén parádézott az OKC. Az előző esti sima vereség után ezúttal teljesen más arcát mutatta a Thunder, amelynél hiányzott Hill, Bazley, Maledon, Dort és Horford, de visszatérhetett Gilgeous-Alexander: a fiatal irányító 30 ponttal és 4/6 triplával tette le a névjegyét és rendkívül fontos tagja volt a hazai alakulatnak. Az OKC alapvetően végig remekül támadott, szezoncsúcsot jelentő 57.5 százalékkal dobott mezőnyből, 51.6 százalékkal triplázott, simán nyerte a lepattanózást és igazából csak az iszonyatosan sok (25) eladott labda miatt nem döntötte el hamarabb a küzdelmet. A záró etap elején még 12 pontos hátrányban volt, de ezt követően sikerült leküzdenie az említett problémát, egy 14–2-vel kiegyenlített, majd átvette a vezetést és végül ellenállhatatlan játékkal be is húzta a győzelmet – összességében 38–22-re nyerték ezt a negyedet Jerome-ék, itt már abszolút parádéztak. Ki kell emelnünk a 19 éves Aleksej Pokusevskit, aki 23 pontos karriercsúccsal, 10 lepattanóval, 4 gólpasszal és 5/8 triplával jelentkezett, ő abszolút kihasználta, hogy ennyire tartalékos volt a keret.

Taylor Jenkins az ellenfelet dicsérte.
A vendégek vezetőedzője nem beszélt arról, hogy sokáig ők vezettek, vagy hogy a záró etap elején még úgy tűnt, hogy elvihetik a győzelmet, ő úgy értékelte a találkozót, hogy ez a Thunder most szenzációsan játszott és jár neki a dicséret – saját csapatáról annyit mondott, hogy nem volt meg a ritmusuk, de most inkább az ellenfél volt túl jó számukra. A labdaszerzésekből szerzett rengeteg pont melltt 60 egység fölé jutottak a festékből, Ja Morant (22 pont, 7 gólpassz) és Jonas Valanciunas (16 pont, 14 lepattanó, 4 gólpassz) is igyekezett, de védekezésben képtelenek voltak megállítani az OKC-t, így a végére egyszerűen felőrölték őket a hazaiak. Kellett volna nekik ez a győzelem a playoffharc miatt, így viszont négyből háromszor is kikaptak és következőleg a Sunsszal találkoznak.

A Thunder legjobb dobói:
Gilgeous-Alexander 30/12, Pokusevski 23/15, Williams 17/3
A Grizzlies legjobb dobói: Morant 22/3, Brooks 19/6, Valanciunas 16

Golden State Warriors–Utah Jazz 131–119

Ezt is tudja a GSW.
Sorozatban négy meccset vesztett a Warriors, méghozzá pocsék játékkal, néha értékelhetetlen teljesítménnyel, ezúttal viszont hazai pályán végig vezetett és gyakorlatilag dominálni tudott a ligaelsővel szemben. Steve Kerr alakulata már az első negyedben meglépett, amikor Steph Curry bő két perc alatt egymaga 11 pontot szerzett, a csapat pedig egy 15–0-s rohamot rakott össze és innentől igazából végig kézben tartotta a dolgokat – kulcsfontosságú volt, hogy most a cserékkel sem tűnt el az előny, Jordan Poole óriási dobásokkal és 18 ponttal jelentkezett, James Wiseman 16 egységet tett hozzá, de Paschall és Mannion is hozzá tudott szólni. Az egyensúly a kezdőben is megvolt, Curry végül 32 ponttal és 6/9 triplával zárt 9 gólpassz mellett, Andrew Wiggins is nagyot játszott (28 pont, 3/4 tripla, 3 labdaszerzés), Draymond Green pedig tripla-duplázott (11 pont, 12 lepattanó, 12 gólpassz, 4 labdaszerzés), így a hazaiak abszolút foghatatlanul támadtak: 56 százalékkal tüzeltek mezőnyből és 52 százalékkal dobták a triplákat, nem lehetett velük mit kezdeni. Kerr természetesen elégedett volt játékosaival, Green szerint pedig ez most fordulópont lehet számukra, meglátjuk, hogy a mai, Lakers elleni derbire mi marad meg ebből.

Hiába Gobert extrája. A kezdeti bizonytalankodás után a Jazz francia centere megállíthatatlannak bizonyult a palánkok alatt, a 24 pontja és 4 blokkja mellett ugyanis karriercsúcsot jelentő 28 lepattanót húzott le – a félelmetes teljesítményének köszönhetően ezen a téren nagyon meg is verték a Warriorst, de hiába, igazából így sem volt esélyük. A védekezésük folyamatosan lyukasnak tűnt, nem értek oda a triplákra és a kettő-kettőkkel is lebontották őket, míg elöl egyszerűen nem céloztak jól, ráadásul nem is a megfelelő dobásokat vállalták el. Ugyan Conley, Mitchell és Clarkson is 20 pont fölé jutott még Gobert mellett, de ha 131-et kap egy csapat, akkor ez még önmagában nem elég – az első negyed után végig csak futottak az eredmény után, így az utóbbi hat találkozójukból negyedszer kaptak ki, idegenben pedig már csak 1–5-ben vannak.

A Warriors legjobb dobói: Curry 32/18, Wiggins 28/9, Poole 18/9
A Jazz legjobb dobói: Gobert 24, Mitchell 24/12, Conley 23/9

Philadelphia 76ers–San Antonio Spurs 134–99

Újabb gála.
Az All-Star óta a harmadik nagyarányú győzelmét aratta a Sixers és egyáltalán nem számított, hogy Joel Embiid nincs, nélküle is parádézott a hazai csapat. A Rivers-legénység előnye már az első negyedben tíz pont fölé nőtt, majd ugyan a másodikban úgy tűnt, hogy meccset csinálhat ebből a Spurs, de a fordulás után a lovak közé csapott a Philly és 46–21-re nyerte a harmadik játékrészt – ezzel kiütötte ellenfelét és eldöntötte a küzdelmet, innentől már csak a végeredmény volt kérdéses. A terhek szépen megoszlottak, Tobias Harris (23 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz), Seth Curry (21 pont, 3/6 tripla) és Ben Simmons (14 pont, 9 gólpassz) is szépen szervezte a játékot, Furkan Korkmaz 4/4, Danny Green 4/7 triplát süllyesztett el, de Matisse Thybulle is hozzátett 2/2-t - nem is volt szükségük pontokra a centereiktől, se komoly játékpercekre senkitől (26 fölé csak Harris ment 29-cel), így is átgázoltak ellenfelükön. Tegyük hozzá, hogy most először lehettek nézők a csarnokban a szezon során, ami adott némi plusz energiát Simmonséknak, de ettől függetlenül is remek formában vannak és várják a Knicks elleni, nehezebbnek ígérkező csatát.

Nem volt esélye a Spursnek. DeMar DeRozan személyes okok miatt kihagyta a találkozót, így a vendégeknél is hiányzott a vezér és ők nem is tudták semmivel ellensúlyozni a gondjaikat. A második negyedben volt egy fellángolásuk, így a nagyszünetben csak nyolc pont volt a hátrányuk, de ezt követően kénytelenek voltak fejet hajtani a jobb csapat előtt – most nagyjából mindent rosszul csináltak, a 4/21-es triplázást pedig külön is érdemes kiemelni náluk negatívumként. A legutóbbi sima győzelem után most minden pont az ellenkezőjére fordult, abban bízhatnak, hogy következőleg a Pistons ellen ismét bekövetkezik egy ekkora fordulat...

A 76ers legjobb dobói:
Harris 23/3, Curry 21/9, Green 16/12, Korkmaz 16/12
A Spurs legjobb dobói: White 17/9, Eubanks 17, Walker IV 15/3

Orlando Magic–Miami Heat 97–102

Ezt is megnyerte a Heat.
Pár napja Miamiban találkoztak már a felek, akkor is egy szoros meccset tudott behúzni a Heat és Erik Spoelstra csapata most is ugyanezt tette – összességében tizenegyből tizedszer győzött a gárda és a széria során jó pár mérkőzésen volt nagyon hasonló a forgatókönyv. Ezúttal is a megszokott receptet alkalmazták a vendégek, három negyeden keresztül szorosan alakult a derbi úgy, hogy ők kőkeményen védekeztek és bár a harmadik játékrészben kicsit szétcsúsztak, de így is közel maradtak, nyolc pontnál nagyobb hátrányuk egyszer sem volt - majd jött a záró etap, ahol begyújtották a rakétákat és megfordították az összecsapást. Ezt természetesen ismét Jimmy Butler (29 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz, 5 labdaszerzés) alapozta meg, de Tyler Herro is felpörgött, egymaga tíz pontot szórt ekkor és a hajrában is lehetett rá számítani – három és fél perccel a vége előtt, egypontos hátrányban Butler kosarával, Herro triplájával és Olynyk büntetőivel egy 7–0-t futott a Heat és innen már nem volt visszaút. Az utolsó másodpercekben a Magicnek még volt labdája ahhoz, hogy egyenlítsen, de Butler ellopta azt, majd feltette a meccset lezáró kettest – újabb szoros meccs, újabb remek védekezés és újabb jól kivitelezett clutch időszak, ismét működött a recept...

Két fecske sem csinált nyarat. Az erősen tartalékos Orlandónál két játékos emelkedett ki nagyon messze a csapatból, Nik Vucsevics (38 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz, 6/13 tripla) és Terrence Ross (31 pont, 8/13 tripla) – ők ketten dobtak 69-et csapatuk 97 pontjából és 14-et az összesített 16 hármasból. Vucsevicsre nem is volt igazán embere a Heatnek Bam Adebayo hiányában, mindenesetre a végjátékot ők sem tudták megnyerni, pedig minden esélyük megvolt rá: egy-két clutch megmozdulás kellett volna a bravúrhoz, ám ezeket a megmozdulásokat most (is) a Miami tudta szállítani. Ross szerint nem figyeltek eléggé a labdára, a végén is ez pecsételte meg a sorsukat (Vucsevics egymaga hétszer szórta el), így zsinórban nyolcadszor kaptak ki, most pihenhetnek pár napot és mennek tovább New Yorkba.

A Magic legjobb dobói:
Vucsevics 38/18, Ross 31/24,
A Heat legjobb dobói: Butler 29, Herro 22/12, Olynyk 18/9

Atlanta Hawks–Cleveland Cavaliers 100–82

Nincs megállás.
Back-to-back ide vagy oda, ezt a mérkőzést is megnyerte az Atlanta, így sorozatban ötödször tudott győzni és továbbra is veretlen, mióta Nate McMillan vette át a vezetőedzői posztot – pedig most Trae Young például csak négy mezőnykosarat küldött a gyűrűbe, egyáltalán nem játszott extrát. A védekezés viszont ezúttal is egyben volt, kontrollálták a Cavs játékát, majd három negyednyi szoros állás után az utolsó játékrészben sebességet váltottak és állva hagyták ellenfelüket: egy 12–0-val nyitották ezt az etapot és az itt felépített előnyt kényelmesen menedzselték a végéig. Az sem számított, hogy Clint Capelát kiültették, a two-way szerződéssel játszó Nathan Knight 16 ponttal és 9 lepattanóval pótolta, a lecsorgók csatáját pedig a kezdő center nélkül is megnyerték 48–34-re – a 2016–2017-es szezon óta nem voltak ötmeccses sikerszériában, következőleg Houstonban újra elérhetik az 50 százalékos mérleget is.

Valami nem jó. A leállás előtti remek forma után most megint nagyon mélyen van a Cavs, a vendégek legutóbb és most is mindössze 82 pontot tudtak dobni – ugyan ezúttal három negyeden keresztül így is közel tudtka maradni, de támadásban valami nagyon félrecsúszott náluk az utóbbi napokban. Plusz adalék, hogy a legutóbb karácsony óta először játszó Kevin Love most két perc után befejezte a meccset, mert nem érezte jól magát és nem akartak vele kockáztatni – pocsék formában mennek Miamiba, de valamit sürgősen ki kell találniuk erre a hirtelen visszaesésre.

A Hawks legjobb dobói:
Collins 22/6, Gallinari 20/9, Knight 16/3
A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 15/3, Garland 11/6, Osman 10/6, McGee 10

Houston Rockets–Boston Celtics 107–134

Papírforma.
Jelenleg nagyjából ekkora a különbség a csapatok között, a Boston pedig könnyedén érvényesítette is a fölényét – a vendégek 55 százalékos mezőnymutatóval, közel 50 százalékos triplázással nyertek, takaréklángon égve (28 perc fölé senki nem ment) sem adtak esélyt a Houstonnak. Brad Stevens alakulata az első negyedben még kevésbé vette komolyan a védekezést, de a másodiktól kezdve már odafigyelt erre is, a fordulás után pedig hamar le is rendezte az estét – volt közte 36 pont is, mielőtt valamelyest kozmetikázott ezen a Rockets. Érdekesség, hogy Daniel Theis mindössze hat percet játszott úgy, hogy nem sérült meg, kezdett, majd ami után lecserélték, nem tért vissza a parkettre – Stevens szűkítené a centerrotációt és ebben most Tristan Thompson, valamint a 16 pontos, 13 lepattanós, 3 blokkos Robert Williams III kapott szerepet. A kötelező behúzása után fogadják a Jazzt, majd mennek Clevelandbe, de a héten még találkoznak a Sacramentóval és az Orlandóval is.

Új mélységekben a Rockets. Sorozatban tizenhatodik vereségét könyvelhette el Stephen Silas teljesen szétesett csapata, ez pedig már a franchise második leghosszabb ilyen jellegű szériája: 1968-ban volt egy 17-es sorozatuk, de a papírforma szerint ezt következőleg eléri, majd utána meg is dönti a mostani együttes. Az amúgy sem túl acélos keretből egyetlen kezdőjátékos állt rendelkezésre Victor Oladipo személyében, aki dobott is 26 pontot, rajta kívül pedig még az újonc Kenyon Martin Jr.-t lehet kiemelni, aki 21 ponttal karriercsúcsot termelt – nem látni, hogy mi rángatná ki őket ebből a helyzetből, jelenleg mindenkinél messze gyengébbek a ligában.

A Rockets legjobb dobói: Oladipo 26/9, Martin 21/6, Jones 14/12
A Celtics legjobb dobói: Brown 24/6, Tatum 23/9, Walker 16/9, R. Williams 16

Minnesota Timberwolves–Portland Trail Blazers 114–112

Ezt már megnyerte a Minnesota.
Előző este ugyanitt találkoztak a felek és a Wolvesnek akkor is minden esélye megvolt a sikerre, de a végén Carmelo Anthony vezetésével elvitte a győzelmet a Portland – most viszont ezt már nem hagyta a Minny és ismét jelezte, hogy talán elkezdte összeszedni magát. Pedig ezúttal Karl-Anthony Towns elég felemás teljesítményt nyújtott (13 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz, 7 eladott labda), de nem volt szükségük az extrájára, azt hozta az 1/1-es Anthony Edwards, aki 34 pontos karriercsúcsot termelt – 50 százalékkal dobott mezőnyből és beesett 6/14 triplája is, most ő volt az első opció. Összességében hatan is elérték náluk a tízpontos határt és a védekezésük is egészen vállalhatóra sikerült, leszámítva persze az utolsó negyedet, amikor 40 pontot kaptak, itt azonban már megvolt a tíz egység körüli, néha ez feletti előnyük, amit be tudtak osztani a végéig. Mondjuk negyven másodperccel az órán visszajött 106–104-re a Blazers, de ott Ricky Rubio elsüllyesztett két clutch büntetőt, védekeztek egy jót, majd a spanyol karmester további 6/6 egypontost küldött a gyűrűbe – így az ő nyolc büntetőjével tudták megőrizni az előnyüket és aratni egy önbizalomnövelő győzelmet.

Nem tudta megoldani a Portland. Ezúttal nem játszott jól a Blazers, Terry Stotts vezetőedző szerint abszolút nem találták a ritmust támadásban és bár az akaratra, a küzdőszellemre nem lehetett panasz, de ez most egyszerűen egy olyan nap volt, amikor nem működött a játékuk. Damian Lillard ezt azért nehezen fogadta el, ő dobott 38 pontot 6/13 triplával, mellette Gary Trent Jr. is 20 egység fölé jutott, Rob Covington és a tegnap remeklő Carmelo Anthony sem mozgott rosszul, de egyszerűen nem tudtak ellenfelük fölé nőni, majd a záró etap elején szétnyílt az olló – onnan egy 19–8-as rohammal még visszakapaszkodtak, de a Wolves (Rubio) nem tette meg azt a szívességet a végjátékban, hogy hibázzon. Ezzel ahogy a szezon során sokszor, sok párharcban láthattuk, 1–1-re hozták ki az azonos csarnokban lejátszott back-to-backet és egálban vannak a Denverrel a nyugati ötödik-hatodik helyen.

A Timberwolves legjobb dobói:
Edwards 34/18, Rubio 15/3, Nowell 14/12
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 38/18, Trent Jr. 21/12, Covington 19/12

Chicago Bulls–Toronto Raptors 118–95

Egyértelmű volt.
A tartalékos, fáradt Toronto ellen muszáj volt nyernie az előző két mérkőzését elvesztő Chicagónak, ezt pedig most átérezte a hazai csapat és annak ellenére tudta magabiztosan hozni a meccset, hogy Zach LaVine ezúttal megállt 15 pontnál és 3 gólpassznál. Billy Donovan változtatott a rotáción, ezúttal Coby White és Wendell Carter Jr. is csak a kispadról érkezett, a helyükön Tomas Satoransky és Thad Young kezdett, akik nagyon jól illeszkedtek is a rendszerbe, hiszen ketten együtt 20 pontot, 13 lepattanót és 14 gólpasszt jegyeztek – mivel Patrick Williams 23 ponttal jelentkezett, így az is belefért, hogy LaVine mellett Lauri Markkanen is elég visszafogott teljesítményt nyújtson. A Bulls a második félidőben szinte végig kétszámjegyű előnyben volt és ezt a fórt kellett menedzselnie, összességében egyértelmű volt a helyzet – kellett már nekik egy ilyen találkozó, ráadásul bő négy év után először tudták megverni a Raptorst.

Nagyon kellenének már a többiek. Sorozatban ötödször kapott ki a back-to-backet játszó Toronto, amelynél a Siakam, VanVleet, Anunoby, McCaw, Flynn ötösfogat továbbra sem volt bevethető – mióta ők nincsenek, nem tudtak nyerni, ráadásul az előző két találkozójukon reális esélyük sem volt a győzelemre. Ugyan a megszokott Lowry (20 pont, 8 gólpassz), Powell (32 pont, 5 gólpassz), Boucher (17 pont, 7/12 mezőnyből) trió ezúttal sem hozott rossz számokat, de az egyértelmű, hogy ebben a felállásban nem lehetnek versenyképesek – 40 százalék alatt céloztak mezőnyből, bőven 30 százalék alatt tripláztak, Lowryt ráadásul a hajrában két technikaival ki is állították a játékvezetők. Nagyon nehéz helyzetben vannak, mert már csak a 11. helyen állnak Keleten, borzasztó nagy szükségük lenne már a hiányzóikra, hogy ott maradjanak a playoffharcban.

A Bulls legjobb dobói: Williams 23/3, LaVine 15/3, Markkanen 13/6, White 13/6
A Raptors legjobb dobói: Powell 32/9, Lowry 20/6, Boucher 17/3

New Orleans Pelicans–Los Angeles Clippers 135–115

Szenzációs Pelicans.
Két meccsel ezelőtt szörnyű vereséget szenvedett a New Orleans, erre legutóbb előkapta a szezonja talán legjobb védekezését, most pedig parádés támadójátékot bemutatva átgázolt a bajnokesélyesnek tartott Clippersen is – mióta Stan Van Gundy vezetőedző kifakadt, összeszedte magát a csapat. Ezen az estén váratlanul jók voltak a hazaiak, már az első negyedben tíz pont feletti előnyt építettek fel, majd a harmadik játékrészben földbe döngölték a Los Angelest: 43–26-ra nyerték azt a játékrészt és már 33 ponttal is vezettek, mielőtt egész nyugodtan kiengedhettek. A meccs során egy másodpercig sem voltak hátrányban és 65 százalékkal (!) dobtak mezőnyből, ami egészen brutális adat – 72–40-re nyertek a festékből és 38 gólpasszt osztottak szét, azt csináltak, amit akartak. Egyénileg Zion Williamson (27 pont, 13/16 mezőnyből) tudott leginkább dominálni, de igazi extrákra nem is volt szükségük, ráadásul a 30 perces határt is csak az említett Williamson lépte át – a 65 százalékos mezőnymutató egyébként idei NBA-rekord, ennyire könnyedén verték rommá a többre tartott Clipperst.

Ez így nem elég. A szünet előtt pocsék formában volt a LAC, aztán a visszatérő meccsen nagyon koncentrált, nagyon jó játékkal aratott sima győzelmet, ezt viszont most egy ilyen összeomlás követte – Tyronn Lue és Kawhi Leonard is elmondta a véleményét, előbbi a védekező hozzáállást, a fizikalitást hiányolta, utóbbi pedig azt, hogy miért nem tudnak kiegyensúlyozottak lenni legalább egy rövid ideig. Védekezésben ezúttal teljesen esélytelenek voltak, az első negyedben annyira puhán álltak oda, hogy a Pelicans szétszedte őket, meglett a forró kéz, onnantól pedig a vendégeknek igazából nem is volt keresnivalójuk – Leonard szerint ha bármit szeretnének elérni, akkor ezeket a hibákat sürgősen ki kell javítaniuk...

A Pelicans legjobb dobói: Williamson 27, Ingram 23/9, Ball 20/15
A Clippers legjobb dobói: Leonard 23/6, Jackson 18/12, George 15/3, Kennard 15/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Oklahoma City Thunder–Memphis Grizzlies 128–122
Golden State Warriors–Utah Jazz 131–119
Philadelphia 76ers–San Antonio Spurs 134–99
Orlando Magic–Miami Heat 97–102
Atlanta Hawks–Cleveland Cavaliers 100–82
Houston Rockets–Boston Celtics 107–134
Minnesota Timberwolves–Portland Trail Blazers 114–112
Chicago Bulls–Toronto Raptors 118–95
New Orleans Pelicans–Los Angeles Clippers 135–115

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik