NBA: Doncic vezetésével versenyben maradt a rájátszásért a Dallas

Vágólapra másolva!
2023.03.28. 08:20
null
Doncic nagyot játszott (Fotó: Getty Images)
A Dallas Mavericks a 25 pontos Luka Doncic vezérletével 127–104-es győzelmet aratott az Indiana Pacers vendégeként az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) legutóbbi játéknapján, ezzel versenyben maradt a rájátszásba jutásért zajló küzdelemben.


Detroit Pistons–Milwaukee Bucks 117–126

Tartalékosan is megoldotta a Bucks. Mike Budenholzer ezúttal nem számíthatott Giannis Antetokounmpo és Jrue Holiday szolgálataira sem, ugyanakkor a társak így is megoldották a kötelezőt a ligautolsó ellen. Khris Middleton 34 ponttal, 8 lepattanóval és 5 gólpasszal állt a Bucks élére, mellette Brook Lopez (24 pont, 14 lepattanó) és Bobby Portis (21 pont, 14 lepattanó) is masszív dupla-duplát szállított, míg Jevon Carter a 6/8 triplájával tűnt ki. A vendégeknél örömre adhat okot, hogy Jae Crowder visszatérhetett, míg Goran Dragic bemutatkozhatott a csapat színeiben, ugyanakkor egyikük sem tett hozzá sokat a játékhoz, bár nem is volt erre szükség. A Pistons végig tisztességesen helytállt, de az első perceket leszámítva nem tudtak vezetni, ezt követően végig az üldöző szerepét töltötték be, hiába játszott nagyot Jaden Ivey: az újonc hátvéd 32 pontot, 8 lepattanót és 8 gólpasszt ért el, mellette Jalen Duren (18 pont, 10 lepattanó) és Marvin Bagley III (16 pont, 9 lepattanó) is aktív volt, csapatként viszont nem tudtak ugyanolyan hatékonyak lenni, mint a Bucks, és ez döntőnek bizonyult.

A Pistons legjobb dobói: Ivey 32/9, Duren 18, Bagley III 16/3
A Bucks legjobb dobói: Middleton 34/3, Lopez 24, Carter 22/18

Indiana Pacers–Dallas Mavericks 104–127

Doncic mégis játszhatott. Sokáig úgy nézett ki, hogy Luka Doncic nem léphet pályára, mivel legutóbb a Hornets ellen megkapta a 16. technikaiját, amiért automatikusan egymeccses eltiltás jár, ugyanakkor a liga visszavonta ezt a technikait, így a szlovén sztár is játszhatott. A Mavericksnek nagy szüksége volt egy győzelemre, mert sorozatban négy vereségből érkeztek meg erre a meccsre, a Pacers viszont Tyrese Haliburton, Myles Turner és Buddy Hield nélkül ideális ellenfélnek bizonyult. Doncic is jól játszott, elért 25 pontot, 7 lepattanót és 6 gólpasszt, de igazán nagy extrára nem volt szükség tőle, mert csapatszinten kiválóan tripláztak, 18/37-tel zártak távolról, és Jaden Hardy (20 pont, 4/6 tripla) vezetésével a kispad is remekelt, így Kyrie Irvingtől elég volt 16 pont és 6 gólpassz is. A tartalékos hazaiaknál Bennedict Mathurin beszórt 26 pontot, illetve T.J. McConnell (15 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz) és Andrew Nembhard (17 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) igyekezett elosztani a labdákat, de a két középső negyedet összesen 23 ponttal veszítette el a Pacers, nem tudták tartani a lépést a play-inbe igyekvő Mavericksszel.

A Pacers legjobb dobói: Mathurin 26/6, Nembhard 17/3, McConnell 15/3
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 25/12, Hardy 20/12, Irving 16/3

New York Knicks–Houston Rockets 137–115

Quickley megszórta magát. Három vesztes meccs után tudott nyerni a Knicks, ráadásul Jalen Brunsont ismét nélkülözniük kellett, de a helyén kezdő Immanuel Quickley feledtetni tudta a hiányát, mindössze 30 perc alatt karriercsúcsot jelentő 40 pontot ért el 14/18 jó dobással, és emellett 9 gólpasszt is kiosztott. A hátvéd extrája mellett Julius Randle is betett a közösbe 26 pontot, ráadásul neki és RJ Barrettnek (19 pont, 5 gólpassz) sem kellett még csak 30 percet sem pályán tölteni, Tom Thibodeau kicsit pihentetni is tudott. Támadásban a Rockets is megvolt, és három negyeden keresztül látótávolságon belül tudtak maradni, a negyediket viszont egy 30-9-es futással kezdte a Knicks, és ekkor Obi Toppin (15 pont, 6/12 mezőnyből) is megszórta magát. A vendégeknél Kevin Porter Jr. 26 ponttal tűnt ki, mellette Kenyon Martin Jr. és Jalen Green is ponterős volt, míg Jabari Smith Jr. (14 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz) a sokoldalúságával tűnt ki, de védekezésben nem tudtak nagyobb ellenállást tanúsítani, a Knicks 58,1 százalékkal dobott ezen az estén.

A Knicks legjobb dobói: Quickley 40/15, Randle 26/9, Barrett 19/3
A Rockets legjobb dobói: Porter Jr. 26/9, Green 19/3, Martin Jr. 18/3

Utah Jazz–Phoenix Suns 103–117

Az utolsó negyedben stabilizálta magát a Suns. Jól kezdték a mérkőzést a vendégek, akik 37-26-ra, 11 ponttal nyerték az első negyedet, de ezt követően nem tudták dűlőre vinni a dolgot, visszaestek támadásban, kicsit megborult a ritmusuk, és a Jazz fokozatosan közelített. A záró etap elején csak három ponttal vezettek, ott azonban begyújtották a rakétákat, és a cseresor újra stabilizálta a távolságot: Terrence Ross hét, Cameron Payne öt pontot vállalt, besegített nekik Bismack Biyombo is, és bő három perc alatt egy 14-5-ös futással ismét meglógtak ellenfelük elől. Innentől már nem inogtak meg, a hátralévő időben kétszámjegyű előnyt menedzselhettek, és nem adtak több esélyt a Jazznek, úgyhogy a 43%-os mezőnymutató és a 31%-os triplázás ellenére fontos idegenbeli győzelmet arattak - egyénileg a 24 pontos Devin Bookert emelhetjük ki, de igazából a kispad remeklése hozta meg a sikert. Ezzel megvan a 40 győzelmük, és fél meccs előnnyel vezetnek a Clippers előtt a nyugati negyedik helyen.

Walker Kessler azért most is bizonyított. A Utah újonc magasembere kiváló szezont teljesít, és sok remek meccse közé ez az este is befért: 18 pontot dobott 8/10-es mezőnymutatóval, leszedett 8 lepattanót és kiosztott 7 (!) blokkot, rá finoman szólva nem lehetett panasz hazai oldalon. Kessler 3,5 blokk felett átlagol az All-Star óta, és beszédes, hogy ezen a 14 ponttal elvesztett mérkőzésen +7-ben volt vele a vendéglátó, a nélküle eltöltött 18 percet sikerült 21 ponttal elbukni. Rajta kívül mást nem nagyon tudunk pozitívumként említeni, Lauri Markkanen 25 pontjához 6/22 dobás kellett, Talen Horton-Tucker 16-8-8-as meccse 7/18-as mezőnymutatóval jött össze, a többiek pedig nem tudtak tíz pont fölé kerülni - zsinórban negyedik vereségükkel azért szépen elengedték a playint, most már két meccs a hátrányuk a nyugati tizedik helyhez képest.

A Jazz legjobb dobói: Markkanen 25/6, Kessler 18, Horton-Tucker 16/6
A Suns legjobb dobói: Booker 24/6, Ayton 14, Ross 13/6

Denver Nuggets–Philadelphia 76ers 116–111

Elmaradt az MVP-csata. A két fő MVP-jelölt, a címért zsinórban harmadszor küzdő Nikola Jokics és Joel Embiid csatájaként harangozhatták be ezt a csúcsrangadót, a Philly viszont másképp gondolta, és végül kiültette a kisebb sérüléssel bajlódó Embiidet - magára haragítva sokakat, hiszen megfosztotta az NBA-világot ettől a kiemelt párharctól. A Sixersnél James Harden továbbra sem állt még rendelkezésre, úgyhogy két legjobb játékosa nélkül állt ki a csapat, és bár Tyrese Maxey (29 pont, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés) vezetésével, valamint a kispad hathatós segítségével (Paul Reed 7/7 jó dobással, 9 lepattanóval és 2 blokkal szállt be, de többen is nagy energiát hoztak a cseresorból) így is szorossá, izgalmassá tudták tenni a végét, de összességében nem tudták borítani a papírformát, és most keveseket érdekel a tisztes helytállás, inkább az Embiid-Jokics csata érdekelt volna mindenkit...

Nem hibázott a Nuggets és Jokics. A Philly kerete miatt abszolút kötelező volt a győzelem a hazaiak számára, ezt pedig meg is oldotta Michael Malone alakulata: a 25-18-ra nyert első és a 30-20-ra behúzott harmadik negyeddel kontroll alatt tartotta a találkozót a vendéglátó, és bár a második, valamint a negyedik játékrészt a Sixers nyerte, de ezzel csak kozmetikázni tudott az eredményen. A záró etapban volt közte 20 pont, még öt perccel a vége előtt is 19-cel vezetett a Denver, innen tudott jelentősen közelíteni a Philly a cseresornak köszönhetően, majd amikor az utolsó két percre visszajött 5-6 pontnyira, akkor izgalmassá vált a helyzet. Ennél közelebb azonban nem jutott, annyit ért el, hogy a Nuggets nem pihentethette a kezdőit, fent kellett maradniuk - az utolsó húsz másodpercre csak három pont lett a távolság, de egy kiharcolt faulttal és két büntetővel Jeff Green azért megnyugtatta övéig, és bár a sima győzelemből szoros végjáték lett, de nem hibázott a Nuggets. Egyénileg Nikola Jokicsot természetesen most is ki kell emelnünk, 25 ponttal, 17 lepattanóval és 12 gólpasszal tripla-duplázott, Jamal Murray 19-5-7-et hozott, a padról Bruce Brown 18-4-5-tel szállt be, de Michael Porter Jr. és Aaron Gordon is hozzá tudott tenni. Zsinórban negyedik sikerükkel 3,5 meccs az előnyük Nyugat élén, és mivel már csak hét találkozót játszanak, így nagyon közel kerültek ahhoz, hogy bebiztosítsák az első kiemelésüket.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 25, Murray 19/9, Brown 18/6
A 76ers legjobb dobói: Maxey 29/6, Harris 16/6, Reed 16

Portland Trail Blazers–New Orleans Pelicans 90–124

Az első negyedben eldőlt. A Trail Blazersnél egyetlen kulcsember sem tudott visszatérni, és a legutóbbi meccsükkel ellentétben most Shaedon Sharpe és Nassir Little sem tudott remekelni, így már az első negyedben egyértelművé tette a helyzetet a Pelicans, 34-14-re húzták be a nyitó 12 percet. A különbség később járt már 36 pontnál is, mielőtt kicsit kiengedtek volna a vendégek, és nagyon megszakadnia senkinek sem kellett náluk, a 29 pontos Brandon Ingram játszotta a legtöbbet a maga 31 percével. A Pelicansnál jól járt a labda, CJ McCollum (17 pont, 8 gólpassz) vezetésével 31 gólpasszt osztottak szét egymás között, míg Jonas Valanciunas 21 lepattanót kaparintott meg, amire építve 53-29-re nyerték ezt a kategóriát. A hazaiaknál nem működött a kezdő ötös, a padról beszállva viszont Keon Johnson (20 pont, 6 gólpassz) mutatott szép dolgokat, de ez önmagában csak szépségtapasznak volt elegendő. A Pelicans ezzel begyűjtötte sorozatban az ötödik győzelmét, és jelenleg a nyolcadik helyet foglalják el nyugaton, legközelebb viszont komoly próbatétel vár rájuk, a Warriorshoz utaznak.

A Trail Blazers legjobb dobói: Johnson 20/9, Knox 15/3, Sharpe 12/3, Eubanks 12
A Pelicans legjobb dobói: Ingram 29/3, McCollum 17/9, Murphy III 16/3

Sacramento Kings–Minnesota Timberwolves 115–119

Nagyon megy a Wolves. Előző este a Warriors vendégeként aratott győzelmet a Minny, most pedig a nyugati harmadik helyezett otthonában nyert a back-to-back második felén - akkor a remek védekezéssel, most pedig a kiegyensúlyozott, sok lábon álló támadójátékkal alapozta meg a sikerét. Az első negyed kilencpontos megnyerése után a nagyszünetben egy egységgel már hátrányban volt a vendégcsapat, de aztán a fordulást követően újra összekapta magát, és remek játékkal tudott felülkerekedni. Az állás azért szorosan alakult, az utolsó negyed 85-86-ról vette kezetét, de a Wolves megint bizonyította, hogy milyen tartás van benne és milyen fegyelmezett: megcsinálta a kulcsvédekezéseket, a legfontosabb pillanatokban mindig kijött a figura támadásban, vagy valaki mindig előlépett egy kosárral, így így szűk négy perccel a vége előtt meglett a közte tíz, és onnan már nem rontotta el a társaság. Abszolút dicséretes és megsüvegelendő játékot mutatott be a back-to-back miatt Karl-Anthony Towsnt pihentető együttes, amelyben heten dobtak 14-20 pont között, Gobert és Anderson dupla-duplázott, csapatszinten pedig 33 gólpasszal és alig 6 eladott labdával zártak, ami jól jelzi, hogy mennyire gördülékenyen játszottak. Ezzel a (sorozatban negyedik) sikerrel utolérték a Warriorst és feljöttek a nyugati hatodik helyre, remek formában várják az alapszakasz hajráját.

Elmaradt a Kings bulija. Ezen az estén tervezte megünnepelni a playoffba jutást a Sacramento, de ez elmaradt, ahhoz jobban kellett volna védekezni - hátul nem igazán voltak a helyükön a hazaiak, és ezen az egész este során nem tudtak javítani. A negyedik negyedben egyszerűen nem voltak elég koncentráltak, míg a Wolves rendkívül fegyelmezett és tudatos, pontos játékkal büntette meg a hibákat, így nem maradt más a Kings számára, mint a fejhajtás - hiába De'Aaron Fox 29 pontja vagy Domantas Sabonis 24-10-es meccse. Túl nagy baj azért nincs, a nyugati harmadik hely már szinte fix, a héten Portlandben pedig jó eséllyel azért matematikailag is bebiztosítják a playoff-részvételt, csak jobb lett volna ezt rögtön a saját csarnokukban a saját szurkolóikkal megünnepelni...

A Kings legjobb dobói: Fox 29/3, Sabonis 24, Barnes 19
A Timberwolves legjobb dobói: McDaniels 20/3, Reid 18/6, Edwards 17/3

Los Angeles Clippers–Chicago Bulls 124–112

Ellenállhatatlan volt a Clippers. A gyengébb kezdés után nagyon elkapta a fonalat a LAC, és szenzációs támadójátékkal szedte szét a Chicagót: a két középső negyedet 27 ponttal nyerte meg a gárda, földbe döngölte ellenfelét ebben a két játékrészben. Végül csapatszinten szűk 60%-kal céloztak mezőnyből és kereken 20 triplát bombáztak be, ebből 8/10-et Nic Batum vállalt magára, de Kawhi Leonard (22 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz), Eric Gordon (22 pont, 5/9 tripla), Russell Westbrook (12 pont, 10 gólpassz) és Bones Hyland (13 pont, 8 gólpassz) is kitett magáért. A kiemelkedő támadójátékra nem volt válasza a back-to-back érkező Bullsnak, amely előző este ugyanitt legyőzte a Lakerst, most viszont védekezésben nem tudott mit tenni, a Clippers mostanában már nem előszörr mattolta így aktuális ellenfelét - a végén azért sokat kozmetikáztak LaVine-ék, de most ennyi volt tőlük a maximum, szebbre hozták az eredményt a 25 pontos lemaradásból. Ők így is három meccsel vezetnek a Wizards előtt és biztosan őrzik a playin-részvételüket, ennél nagyobb reményeik amúgy sem lehetnek, a Clippers viszont javuló játékkal rohan a Suns után - most pedig Memphisben rangadózik, ott bizonyíthatja, hogy mennyit ér Paul George nélkül.

A Clippers legjobb dobói: Batum 24/24, Leonard 22/9, Gordon 22/15
A Bulls legjobb dobói: LaVine 23, DeRozan 21/6, Vucevic 20/6

NBA
ALAPSZAKASZ

Indiana Pacers–Dallas Mavericks 104–127
Sacramento Kings–Minnesota Timberwolves 115–119
New York Knicks–Houston Rockets 137–115
Utah Jazz–Phoenix Suns 103–117
Denver Nuggets–Philadelphia 76ers 116–111
Portland Trail Blazers–New Orleans Pelicans 90–124
Detroit Pistons–Milwaukee Bucks 117–126
Los Angeles Clippers–Chicago Bulls 124–112

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik