Micsoda nap: máris oda a Bulls és a Lakers pályaelőnye!

Vágólapra másolva!
2011.05.03. 07:39
Az Atlanta Hawks idegenben 103–95-re legyőzte a Chicago Bullst az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszásában. A magyar idő szerint keddre virradóra megrendezett másik mérkőzésen is vendégsiker született, a Dallas Mavericks öldöklő küzdelemben múlta felül a Los Angeles Lakerst. Ezzel mind a Bulls, mind a Lakers elveszítette kezdeti kedvezőbb pozícióját a párharcban.

Az Atlanta nem ismert lehetetlent – itt a 10 pontig jutó Jeff Teague talál kiutat a csávából (Fotó: Reuters)
Az Atlanta nem ismert lehetetlent – itt a 10 pontig jutó Jeff Teague talál kiutat a csávából (Fotó: Reuters)
Az Atlanta nem ismert lehetetlent – itt a 10 pontig jutó Jeff Teague talál kiutat a csávából (Fotó: Reuters)

 

CHICAGO BULLS–ATLANTA HAWKS 95–103

Minden úgy történt, ahogyan a rájátszás első körének nyitányán – vagyis majdnem minden. Az Atlanta ugyanolyan rámenősen kezdett, mint az Orlando vendégeként, a Chicago gépezete pedig ugyanúgy csikorgott, ahogyan az Indiana ellen – az a bizonyos eltérés ott mutatkozik, hogy az alapszakaszgyőztes Bikáknak ezúttal nem sikerült megfordítaniuk a meccset.

Az Atlanta a harmadik és a negyedik negyed fordulóján vezette a döntő rohamot: Joe Johnson triplája és nyolc pontja köré 15–2-es szakasz épült, a 69–65-ös chicagói vezetésből 80–71 lett az Atlantának, és az állás többé nem fordult meg.

A 12/18-as mezőnydobási mérleget felmutató, hibátlanul triplázó (5/5) Johnson végül 34 pontig hatolt, Jamal Crafword 22-ig, a Hawks pedig ugyanúgy 103-mal vonult le, ahogyan azon a bizonyos két héttel ezelőtti, a továbbjutást megalapozó orlandói találkozón.

Tetézi a chicagóiak gondjait, hogy nem sokkal a befejezés előtt Derrick Rose megsérült, sántikálva hagyta el a parkettet – egyelőre nincs hír arról, veszélyben van-e a játéka a szerdán esedékes második meccsen. Rose amúgy nagy hibaszázalékkal dobott a mezőnyből (11/27), ám szokás szerint így is ő volt a húzóember (24 pont, 10 gólpassz); mögötte Luol Deng 21 pontig, Carlos Boozer 14-ig jutott.

Oszama bin Laden likvidálásának híre, valamint az év edzőjének megválasztott Tom Thibodeau köszöntése nyomán a United Center közönsége kiváló hangulatban várta a feldobást, ám a jókedv nem tartott sokáig. Miközben a hazaiak kilenc rossz dobással nyitottak – Rose mind a hét kísérletét elrontotta az első negyedben –, az Atlanta tízpontos előnyre tett szert.

A Bulls kemény munkával visszakapaszkodott a meccsbe, a nagyszünet után át is vette a vezetést, ám a lendülete nem tartott ki, ráadásul a vendégek kitartóan jól dobtak – ötven százalék fölött (51.3) zártak a liga egyik legkellemetlenebb védelmével szemben, miközben a 13 lepattanót szedő Al Horford vezetésével a palánk alatt is kiválóan tartották magukat. Sikerük teljesen megérdemelt.

LOS ANGELES LAKERS–DALLAS MAVERICKS 94–96

A Nyugati főcsoport hétfői elődöntőjének utolsó öt pontját a Dallas szerezte, ezzel csikarta ki a győzelmet. Dirk Nowitzki 28 ponttal és 14 lepattanóval vette ki a részét a texasiak diadalából, míg a hazaiaknál Kobe Bryant 36 pontig jutott – ő rontotta el az utolsó fordítási esélyt kínáló triplát a záró másodpercben.

Bryant a második félidőben 21 pontot szerzett, ám ez sem volt elég a 16 pontos hátrányból visszakapaszkodó Mavs ellen. A vendégek Dirk Nowitzki két büntetőjével vették át a vezetést 20 másodperccel a vége előtt, ám hogy ebből a későbbiekben győzelem legyen, ahhoz Pau Gasol és Bryant egy-egy labdaeladása, valamint a labdaszerzéséből egy pontot kicsiholó Jason Kidd lélekjelenléte is kellett.

A Lakers a második negyedben megnyugtató előnyt szerzett, ezt a harmadik játékrészben tovább pumpálta (60–44). A dallasiak 20–6-os rohammal jelezték felzárkózási szándékukat, de ekkor még Bryant 12 egymást követő pontjával versenyben tartotta a csapatát. Ezt követte a fent leírt őrült végjáték.

A dallasiaknál Nowitzki mögött Jason Terry (15) és Tyson Chandler (11) szerezte a legtöbb pontot, míg Kidd a hét pontja mellé 11 gólpasszt is elkönyvelt. A hazaiaknál leginkább Pau Gasol (15 pont, 11 lepattanó) és Lamar Odom (15, 12) volt Bryant segítségére a pontok gyűjtésében.

NBA, RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Chicago Bulls–Atlanta Hawks 95–103
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 az Atlanta javára
NYUGATI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Los Angeles Lakers–Dallas Mavericks 94–96
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Dallas javára

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik