Lillard negyvenet dobott, franchise-rekorddal nyert a Portland

Vágólapra másolva!
2021.01.14. 09:55
null
Damian Lillard negyven pontot dobott (Fotó: Getty Images)
A Lakers is megdöntött egy klubcsúcsot az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, Kristaps Porzingis visszatérésével a Mavs szériája maradt életben Charlotte-ban, nyert a Bucks, a Nets és a Clippers is.

 

Charlotte Hornets–Dallas Mavericks 93–104

Végig szaladt az eredmény után a Hornets. Nem fért bele a rossz kezdés a hazaiaknak, 12 perc után 16-32 állt az eredményjelzőn, és ezt követően is nagyrészt megmaradt a 15-20 pont körüli különbség a Mavericks javára. Egyetlen alkalommal tudott 10 pont alá bemenni a Hornets, a 3. negyed hajrájában, de hamarosan ismét meglett a közte 20, nem volt valódi esélyük a fordításra. Az elmúlt meccseken remeklő Gordon Hayward ezúttal megállt 16 pontnál és csak 5/15-tel dobott, ráadásul a 4. negyedben egy csípősérülés miatt már nem is erőltették a játékát. Ezúttal LaMelo Ball (4 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) sem tudott akkora lendületet hozni a kispadról, mint az elmúlt meccseken, mindössze 2/8 dobása ért célba, közte 0/4 triplája. Terry Rozier (18 pont, 6 lepattanó), valamint a sokoldalúan játszó, de csak 6/17 dobását elsüllyesztő P.J. Washington (16 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz) próbála megtolni a Hornets szekerét, de egyszerűen nem volt bennük elegendő tűzerő ezen az estén, csapatszinten mindössze 38%-kal dobtak mezőnyből, 26,3%-kal triplából, 14 büntetőjükből is csak 7 hullott be, így 4 győzelem után vereséget szenvedtek.

Kristaps Porzingis visszatért. Jalen Brunson, Dorian Finney-Smith, Maxi Kleber, Dwight Powell és Josh Richardson továbbra is hiányzott a Mavericksnél a liga egészségügyi és biztonsági protokollja miatt, mégis sok mindennek örülhettek a vendégek. Kristaps Porzingis a műtétje óta először lépett pályára, kezdésként 21 perc lehetőséget kapott, és nem is vesztegette az idejét, rögtön beleállt 16 dobásba, bár csak 6 hullott be, de így is eljutott 16 pontig, kiosztott 2 blokkot, és mutatott ígéretes dolgokat. A 14/25-tel dobó Luka Doncic (34 pont, 13 lepattanó, 9 gólpassz, 2 labdaszerzés, 4 blokk) ezúttal is kacérkodott egy tripla-duplával, most ráadásul 5/9 triplája is beesett, így az is belefért, hogy csak 2 büntetőt harcolt ki. Csapatszinten a Mavericks sem dobott túl jól, 41,7%-kal céloztak mezőnyből, 32,6%-kal a hárompontos vonalon túlról, és nekik is csak 9/16 büntetőjük ért célt, de ennyi is elég volt ahhoz, hogy sorozatban 4. győzelmüket arassák, ami nem mellékesen Rick Carlisle edző pályafutása 800. sikere volt a ligában.

A Hornets legjobb pontszerzői: Rozier 18/6, Hayward 16/9, Washington 16/6
A Mavericks legjobb pontszerzői: Doncic 34/15, Hardaway 18/9, Porzingis 16/12

Detroit Pistons–Milwaukee Bucks 101–110

Egy negyednyi előnyt adott a Pistons. Pocsékul kezdték a mérkőzést a hazaiak, mindössze 4/20 dobásuk esett be az első játékrészben, és a két-két kosarat jegyző Grant és Griffin mellett 0/13-mal dobtak a többiek, ennek fényében nem is nézett ki annyira rosszul a 14 pontos hátrányuk. Ezt követően kezdetét vette a húzd meg, ereszd meg játék, hol 20 pont fölötti előnybe került a Bucks, hol visszazárkózott a Pistons, de nem forgott veszélyben a vendégek győzelme, bő 4 perccel a vége előtt 85-106 állt az eredményjelzőn. Jerami Grant (22 pont, 4 lepattanó) többé-kevésbé hozta magát az első negyedet követően is, és a kispadról beszálló Svi Mykhailiuk is 18 ponttal próbálta megtolni a csapat szekerét, de közben Delon Wright (3 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) 1/10-es, míg Mason Plumlee (7 pont, 13 lepattanó, 5 gólpassz) 3/11-es mezőnymutatóval riogatott. Bedobtak ugyan 14 hármast 40%-kal, de a triplavonalon belülről mindössze 22/57 dobásuk ért célt, 38,6%-kal dobták a kétpontosaikat, és ez nem fért bele. Újabb vereségével már csak 2-9-en áll a Pistons, amivel a liga végén kullognak.

Csak a szokásos. A Bucks ezúttal is Giannis Antetokounmpo (22 pont, 10 lepattanó, 10 gólpassz) remeklésének, valamint a csapatszinten kiváló triplázásának köszönhette a győzelmét, ahogyan oly sokszor az elmúlt években. Ezúttal 19 triplát süllyesztettek el 44,2%-kal, kiosztottak 31 gólpasszt, és a 37 percet pályán töltő Jrue Holidayt leszámítva senki sem játszott náluk túl sokat. A Pelicanstól megszerzett hátvéd eddigi egyik legjobb meccsét hozta új csapatában, 8/13 dobásból eljutott 21 pontig, leszedett 6 lepattanót, kiosztott 5 gólpasszt, valamint szerzett 3 labdát, elő tudott lépni a visszafogott estét hozó Khris Middleton (12 pont, 6 gólpassz) szerepébe. Az is belefért náluk, hogy az első negyedben 3/3 triplát elsüllyesztő Brook Lopez (9 pont, 11 lepattanó, 4 blokk) ne találjon be a mérkőzés további részében, mert mindig elő tudott lépni valaki a Bucksnál, 7 játékosuk szerzett legalább 9 pontot. A Bucks egyre jobb formába lendül, egymást követő 3. győzelmüket aratták, és a legutóbbi 7 összecsapásukból 6 alkalommal is győztesen hagyhatták el a pályát, így ott vannak a keleti élmezőnyben.

A Pistons legjobb pontszerzői: Grant 22/9, Mykhailiuk 18/6, Griffin 12/9
A Bucks legjobb pontszerzői: Antetokounmpo 22/6, Holiday 21/9, Forbes 13/9

New York Knicks–Brooklyn Nets 109–116

Tartalékosan, back-to-back is nyert a Nets. Az előző esti győzelem után most már abszolút tartalékos volt a Brooklyn, ugyanis az amúgy is hiányzó Irving-Dinwiddie páros mellett már nem léptek pályára azok a játékosok sem, akiket a csapat beletett a James Hardenért feladott cserecsomagba - LeVert, Allen, Prince és Kurucs is hiányzott, így eléggé rövid volt a rotáció. Azonban ezt is megoldotta a gárda, Kevin Durant szerint nagyon akarták ezt a győzelmet és elég motiváltan léptek pályára, maga Durant pedig élen járt a jó példával: az előző esti klasszisteljesítménye után most 26 ponttal, 10/18 jó dobással, 6 gólpasszal és 2 blokkal húzta övéit alig 30 perc alatt. A pályára lépő kilenc játékosból egyébként mindenki kapott legalább 22 percet, Steve Nash figyelt arra, hogy ne terheljen túl feleslegesen senkit, illetve csak az 1/8-at dobó Chiozza maradt kilenc pont alatt, ilyen szempontból is megvolt az egyensúly. A 15 ponttal megnyert második negyed után nem is kellett nagyon izgulniuk, a Knicks csak a végén kozmetikázott az eredményen, 113-95 után egy 14-1-es futással mentette vállalhatóra a végét a hazai csapat - a Brooklyn 50% fölé került és érkezik Harden, úgyhogy dörzsölhetik a tenyerüket...

Javult a Knicks, de nem eleget. Az utóbbi három meccsen mindig 90 pont alatt maradt a New York, ahhoz képest most legalább támadásban sikerült valamennyit előrelépni, igaz, győzelmet végül ez sem ért, sőt, szoros eredményt is csak a negyedik negyedes kozmetikázás miatt. Ezzel együtt legalább látszott valami előrelépés, Julius Randle (30 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz), RJ Barrett (20 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) és Immanuel Quickley (19 pont, 3/6 tripla) vezetésével több elképzelés volt bennük elöl, 48%-kal tüzeltek mezőnyből, közel 40%-kal tripláztak, vigyáztak a labdára - így is kikaptak zsinórban negyedszer, de talán visszatalálnak a korábbi jó útra.

A Knicks legjobb dobói: Randle 30/6, Barrett 20/3, Quickley 19/9
A Nets legjobb dobói: Durant 26/9, Harris 15/9, Brown 15

Minnesota Timberwolves–Memphis Grizzlies 107–118

A Memphisé lett az utolsó negyed. Az első három játékrész során hasonló dolgokat mutattak a csapatok, de a Timberwolves pontosabban játszott, úgyhogy 90-80-as előnnyel kezdhette meg a záró etapot. Itt azonban leült pihenni Karl-Anthony Towns és a Memphis ezt nagyon csúnyán megbüntette: egy 14-0-s rohamot produkált és átvette a vezetést, ettől pedig olyan lendületbe jött, hogy hiába tértek vissza a Minny kezdői, már ők sem tudtak csodát tenni. A vendégek így 37-18-ra húzták be a negyedet és megnyerték a mérkőzést, ezzel már sorozatban harmadik sikerüket könyvelhették el - Jonas Valanciunas (24 pont, 16 lepattanó, ebből 8 támadó) tarthatatlan volt a palánk alatt, de Brandon Clarke (19 pont, 9 lepattanó, 3 labdaszerzés), Grayson Allen (20 pont, 3/5 tripla, kemény védekezés), vagy éppen De'Anthony Melton (15 pont, 4 gólpassz) is kitett magáért. Az utolsó negyedes védekezés abszolút biztató volt a jövőre nézve, azzal az intenzitással máshol is lesz keresnivalójuk - most éppen mondjuk pont maradnak Minnesotában...

Összeomlott a Wolves. Malik Beasley (28 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz), az említett Towns (25 pont, 14 lepattanó, 2 blokk), valamint D'Angelo Russell (25 pont, 8 gólpassz) jó játékára építve támadásban sokáig egyben volt a Minnesota és az első három negyed során a védekezése sem volt olyan átjáróház, mint sokszor korábban, úgyhogy kézben tudta tartani az összecsapást. Az utolsó etapra azonban jött az említett szétesés, hogy percekig lefagyott a gárda, ebből pedig nem tudott már megfelelően kimászni, így bosszantó vereséget szenvedett - Towns szerint ebben a periódusban semmilyen védekezést nem csináltak, ez pedig tűrhetetlen, Ryan Saunders vezetőedző a fizikális játékot hiányolta, egyszerűen nem voltak elég kemények a hazaiak ahhoz, hogy kiharcolják a győzelmet.

A Timberwolves legjobb dobói: Beasley 28/12, Towns 25/3, Russell 25/6
A Grizzlies legjobb dobói: Valanciunas 24, Allen 20/9, Clarke 19

Oklahoma City Thunder–Los Angeles Lakers 99–128

Halad előre a Lakers. A back-to-back második felén sem hibázott a Los Angeles, a második houstoni siker másnapján megint könnyedén hozta a kötelezőt a bajnok. A vendégeknél LeBron James (26 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 5/8 tripla alig 27 perc alatt) volt a vezér, de az is érdekes, hogy nála többet végül csak Dennis Schröder töltött a pályán, a többiek mind maximum 25 percet kaptak, úgyhogy bőven jutott idő pihenni - ezzel együtt Harrell, Davis, Schröder, Morris, KCP és Gasol is megtette a magáét, utóbbi például két labdaszerzéssel és négy blokkal jelentkezett hátul. A Lakers tulajdonképpen fokozatosan nyúlt el ezen a mérkőzésen, a 30-21-re nyert első negyed után a nagyszünetben már tíz pont felett járt az előnye, a harmadik játékrészben pedig végleg eldöntötte a küzdelmet - egyébként előtte is vezetett már 24-gyel, de akkor arra még válaszolt az OKC és visszajött 12-ig. A címvédő ezzel 7-0-ra javította idegenbeli mérlegét (franchise-rekord) és 10-3-mal természetesen továbbra is ligaelső, most pedig hazatérhet, hogy a New Orleanst fogadja.

Nem volt partiban az OKC. Úgy fest, hogy a hazai pálya ellenére a back-to-back a Thundert viselte meg jobban, Al Horford nem is játszott, de egyébként sem voltak most egy súlycsoportban a Lakersszel - védekezésben nem nagyon tudtak hozzászólni és a támadójátékuk sem ütötte meg az elégséges szintet. A papírforma persze a vereségük volt, de akkor is érdekes, hogy az 5-1-es idegenbeli mérlegükhöz most már 0-5-öt tudnak hozzátenni otthon, ráadásul ennél sokkal jobban szoktak játszani vendégként - most még maradnak ebben a csarnokban és a Chicago érkezik látogatóba, kapnak még egy esélyt, hogy megtörjék ezt a szériát.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 17/3, Roby 11, Hill 10, Pokusevski 10/6
A Lakers legjobb dobói: James 26/15, Harrell 21, Davis 18

Los Angeles Clippers–New Orleans Pelicans 111–106

Nem bírta el a hiányzókat a Pelicans. Zion Williamson, Lonzo Ball és Eric Bledsoe személyében három meghatározó kezdőjátékos sem volt ott a pályán a vendégeknél, ráadásul Williamsonnál "bizonytalan teszteredményről" beszéltek, úgyhogy ez még nagyobb bajt is hozhat a csapatra. A meglévő keretük próbálta tartani magát, de a második negyedet 33-15-re elbukták és onnantól csak üldözni tudták a Clippersr - Nick Alexander-Walker mindent megtett, hogy meghálálja a bizalmat kezdőként (37 ponttal és 8 lepattanóval dupla karriercsúcs, 5/8 tripla), de ezúttal nem volt bennük elég tűzerő ahhoz, hogy megcsinálják a bravúrt. A végén azért négy-öt pontra megközelítették ellenfelüket, de a LAC kezelte a helyzetet és itt megálljt parancsolt, úgyhogy a New Orleans zsinórban negyedszer is vereséget szenvedett.

A két sztár elintézte. Lou Williams a második félidőben már nem tudott pályára lépni egy sérülés miatt, így még inkább a Kawhi Leonard - Paul George párosra hárult a játékszervezés a Clippersnél, de a jó formában lévő sztárok ezen az estén megoldották a feladatot. Leonard 28 ponttal, 6 lepattanóval és 9 gólpasszal zárt, George pedig 27-6-6-ot hozott 5/9 triplával, a második negyedben nagyrészt miattuk tudtak meglógni, aztán a harmadik játékrészben úgy is tartotta a különbséget a csapat, hogy ők ketten összesen hat pontot szereztek. Majd jött a záró etapban a Pelicans felzárkózási kísérlete, de 89-85 után megint a kezükbe vették az irányítást, Leonard innentől 10 pontot és 3 gólpasszt, George pedig hat pontot és két gólpasszt jegyzett, az ő vezetésükkel megint megléptek és a végeredmény kozmetikázása már csak a végén történt meg. A Clippers így 8-4-gyel második Nyugaton és ligaszinten is ott van a top ötben jelenleg.

A Clippers legjobb dobói: Leonard 28/6, George 27/15, Ibaka 12/3
A Pelicans legjobb dobói: Alexander-Walker 37/15, Ingram 22, Adams 12, Redick 12/6

Sacramento Kings–Portland Trail Blazers 126–132

Nagy portlandi győzelem. Kétszer állt fel nagy hátrányból ezen a mérkőzésen a Blazers, egyszer már a második negyedben becsúszott egy 58-38-ba a vendégcsapat, amelyből akkor egy 20-4-es rohammal vágta ki magát, de később volt 94-75 is az állás, onnantól ismét nagy felzárkózásra volt szüksége a gárdának. Ezt azonban megint megtette, Damian Lillard (40 pont, 13 gólpassz, hibátlan büntetőzés, 0 eladott labda) parádéja mellett CJ McCollum (28 pont, 7 lepattanó, 10 gólpassz, 1 eladott labda) is hozta a megszokott szintet, a kisebb sérülésével együtt is játszó Jusuf Nurkic 18 pontjából 10-et dobott a negyedik negyedben (plusz volt 12 lepattanója, 2 labdaszerzése és 3 blokkja összességében), míg a Trent-Covington páros 8/12 triplát tett hozzá - végül 23 bedobott hármassal beállították a franchise-rekordot, ezzel az óriási tűzerővel pedig megfordították a meccset. Az utolsó clutch játékokat Lillard hajtotta végre, de ez abszolút csapatmunka volt és Terry Stotts alakulata zsinórban negyedik győzelmével elindult Nyugat eleje felé - következőleg a Pacerst látja majd vendégül.

Nyernie kellett volna a Kingsnek. Többször is előfordult mostanában, hogy vállalhatatlan védekezést mutatott be a Sacramento, a Torontótól kaptot 144 pont is ékes bizonyítéka ennek, de ezt a meccset is meg kellett volna nyerni akkor, ha csak alulról súrolja egy átlagos NBA-csapat védekezését a gárda. Ezt azonban most sem tudta megtenni és bár voltak meccsek, amikor ez abszolút működött, de ezúttal nagyjából akkor szerzett pontot a Portland, amikor akart, amit nem tudott a végtelenségig ellensúlyozni a hazai együttes. De'Aaron Fox (29 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz, 5/8 tripla), Buddy Hield (26 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 8/18 tripla), Richaun Holmes (17 pont, 9 lepattanó, 6/6 mezőnyből) és Tyrese Haliburton (17 pont, 5 lepattanó, 9 gólpassz, 7/10 mezőnyből) is remek számokkal zárt, de kétszer is leadták a nagy előnyüket és a végjátékot is elrontották - az utóbbi nyolc meccsükből hatodszor kaptak ki, nincsenek jó passzban.

A Kings legjobb dobói: Fox 29/15, Hield 26/18, Holmes 17, Haliburton 17/9
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 40/18, McCollum 28/18, Nurkic 18

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Hornets–Dallas Mavericks 93–104
Detroit Pistons–Milwaukee Bucks 101–110
New York Knicks–Brooklyn Nets 109–116
Minnesota Timberwolves–Memphis Grizzlies 107–118
Oklahoma City Thunder–Los Angeles Lakers 99–128
Los Angeles Clippers–New Orleans Pelicans 111–106
Sacramento Kings–Portland Trail Blazers 126–132

A Washington Wizards–Utah Jazz és a Phoenix Suns–Atlanta Hawks mérkőzés koronavírusos esetek miatt elmaradt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik