Legyőzte és megelőzte a Sunst a Clippers, Adetokunbo megsérült

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2023.02.17. 09:15
null
A Clippers a Suns elleni sikerrel megelőzte a Phoenixet (Fotó: Getty Images)
A Milwaukee úgy is megnyerte sorozatban tizenkettedik meccsét, hogy elvesztette a vezérét, míg a Washington húszpontos hátrányból fordított Minnesotában: így ment szünetre az NBA.

 

Chicago Bulls–Milwaukee Bucks 100–112

Adetokunbo rekordot döntött, majd megsérült. Alig kilenc percet tudott játszani ezen a mérkőzésen Janisz Adetokunbo (Giannis Antetokounmpo), ugyanis a második negyed elején egy védekezésnél ráesett a csuklójára, majd fájdalmas grimaszolással lent maradt a parketten. Végül nem is tudta folytatni a találkozót, bement az öltözőbe és nem láttuk többet, ami három nappal az All-Star gála előtt nem túl jó jel – bár a csapat tájékoztatása szerint az első vizsgálatok alapján lehet reménykedni, a röntgen pedig tiszta volt, így talán nincs akkora baj. A sérülés előtt azonban leszedett 7 lepattanót és kiosztott 3 gólpasszt, ez utóbbival pedig megdöntötte a vonatkozó franchise-rekordot, immár övé a legtöbb assziszt a Bucks története során - a kérdés már csak az, hogy az amúgy is megtörténő egyhetes pihenőn kívül kell-e még tovább várni, hogy folytathassa a történelem írását.

Lopez besegített, nem hibázott a Milwaukee. Összességében a frissebb Bucks vendégként is kontrollálni tudta az eseményeket annak ellenére, hogy Giannis megsérült, és hogy Khris Middleton teljes egészében kihagyta a találkozót. Jrue Holiday a sokoldalúsága mellett most nem tudott igazán a társaság élére állni, de többen is elő tudtak lépni, közülük pedig kiemelkedett Brook Lopez: a center 33 pontot termelt 13/18 jó dobással, 3/6 triplával, 7 lepattanóval és 4 kiosztott blokkal, nem véletlen, hogy vele a pályán +28-ban volt a vendégcsapat. Mellette Jevon Cartert (22 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz, 4/5 tripla) vagy AJ Greent (5/7 tripla) is érdemes megemlíteni, és a társaság a tíz ponttal nyert első negyed után tulajdonképpen lemenedzselte az estét – Giannis sérülése kicsit megborította a rendszert, de ez nem tartott sokáig, a nagyszünetben 12 egység volt közte, a második félidőben pedig ezt a fórt tudta őrizni Mike Budenholzer alakulata. A fáradt Bulls csak 38%-kal célzott mezőnyből, és csapatszinten nem érte el a 20 gólpasszt, nagyon hiányzott a mérkőzést kihagyó DeMar DeRozan játéka, főleg hogy Zach LaVine sem érezte most a csít - így még a magához képest visszafogottabb Milwaukee-t sem tudták igazán megszorítani, nem szakadtak le, nem kaptak ki nagyon, de csak közel tudtak maradni, komoly nyomást gyakorolni nem. Ezzel ők zsinórban öt vereséggel, míg Lopezék sorozatban 12 győzelemmel mehetnek az All-Star szünetre: a Chicago már két meccsre van a playinhelyektől is, míg a Milwaukee hátránya alig fél mérkőzés a ligaelső Bostonhoz képest.

A Bulls legjobb dobói: Vucsevics 22/6, LaVine 18/3, Williams 16/9
A Bucks legjobb dobói: Lopez 33/6, Carter 22/12, Holiday 15/6, Green 15/15

Minnesota Timberwolves–Washington Wizards 106–114

20 pontos hátrányból nyert a Washington. Az első negyedben kereken 20 egységgel vezetett már a Minnesota, végül 15-tel nyerte azt a játékrészt, nem úgy tűnt, hogy a Wizardsnak komoly sansza lehet a győzelemre, de aztán megkezdődött a felzárkózás, a nagyszünetben már csak nyolc egység volt közte, és szorosabb lett a küzdelem. A fordulás után ismét a Minny tudott egy kicsit növelni az előnyén, tizenegy pont volt a felek közötti távolság az utolsó negyed előtt, ott viszont minden erejét mozgósította és elöl-hátul bedarálta ellenfelét a Washington: a 38–19-es eredmény magáért beszél, de különösen az utolsó pár perc hozta meg a fordulatot. Egészen addig csak üldözte ellenfelét a fővárosi alakulat, négy és fél perccel az órán is hét ponttal vezetett még a Minnesota, ám innentől szinte nem hibáztak a vendégek, és egészen félelmetes 9/9-es (!) szériával zárták le a találkozót mezőnyből. 99–92 után tehát a következő kilenc dobásuk mindegyike a gyűrűben landolt, és ebben volt három tripla, illetve egy 2+1 is, a vezér pedig Bradley Beal lett, aki egymaga 13 pontot dobott ebben a kulcsfontosságú időszakban. Így 106–107-nél már fordítottak, és az ő extra dobóformájuk mellett emeljük ki, hogy a Wolves viszont pont a legrosszabbkor torpant meg, hiszen az utolsó bő két percben egyáltalán nem szerzett pontot - ez a jelentős fordulat a Washington javára döntött, hiába vezetett végig a Minny, az utolsó percek lefagyása a vendégek győzelmét eredményezte. Egyénileg egyébként a 35 pontos Bealt, míg a túloldalon a 34-ig jutó Anthony Edwardsot, valamint Rudy Gobert-t (17 pont, 19 lepattanó, 3 blokk) és Kyle Andersont (18 pont, 8 gólpassz) is érdemes kiemelni, de a Wolvesnál végül a 41 százalékos mezőnymutató és a 27.6 százalékos triplázás nem fért bele.

A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 34/9, Anderson 18, Gobert 17
A Wizards legjobb dobói: Beal 35/12, Kuzma 16/12, Kispert 15/12

Phoenix Suns–Los Angeles Clippers 107–116

Jobb volt a LAC. Szoros mérkőzést vívtak a hazaiak, amelyen egy fokkal végül jobbnak bizonyult a Norman Powellt nélkülöző Los Angeles – a Durant, Shamet, Payne trió nélkül felálló Phoenix főleg a második félidőben már csak futott az eredmény után. Elsősorban a triplák hiányoztak, a meccs elején 1/10-zel kezdtek távolról a hazaiak, és később is csak Josh Okogie melegedett bele, ő 6/12-vel zárt, a társak viszont összesen 5/19-et tettek ehhez hozzá. Chris Paul megállt öt pontnál, Devin Booker 6/16-ot dobott mezőnyből, és a kispadról is csak a most debütáló, a Magictől megszerzett Terrence Ross tett hozzá valamit - ő gyorsan bekezdett és csereként beszállva már az első negyedben hét pontot dobott, de végül úgy zárt 16-tal, hogy csak 1/8 triplája esett be. A Clippersnél Kawhi Leonardnek volt csendesebb estéje (5/18 mezőnyből, 0/5 tripla), de Paul George mellé ezúttal felnőtt Terance Mann, aki 10/12-vel dobott 26 pontot, az átalakított kispad (Hyland, Gordon és Plumlee) is jól szállt be, úgyhogy ha nem is sokkal, de néhány ponttal szinte végig vezetni tudtak. A negyedik negyedet hétpontos előnnyel kezdték, és onnantól már nem is forgott komoly veszélyben a sikerük, a Suns minden próbálkozására válaszolni tudtak, az utolsó másfél percben pedig előbb egy Mann-kosár, majd egy Leonard-féle 2+1 döntötte el végleg a küzdelmet – fontos győzelmet arattak, jó helyzetből várhatják a folytatást.

A Clippers fordulhat negyedikként. Ezzel a győzelemmel a Los Angeles megelőzte a Phoenixet a tabellán, és Tyronn Lue együttese mehet a konferencia negyedik helyezettjeként pihenni - fél meccs az előnye a Sunsszal szemben jelen pillanatban. Viszont Nyugaton a harmadik Sacramento és a 12. Portland, esetleg még a 13. Lakers között is bármi történhet, utóbbi hátránya hat (a Blazersé négy és fél) mérkőzés a Kingshez képest, a köztük lévő csapatok iszonyatos tülekedésben vannak, aki az adott napon kikap, az valószínűleg hátrébb csúszik, aki nyer, az pedig előrébb lép - egy-egy jól elkapott, többmeccses sikerszéria komoly helyezéseket jelenthetne, ha valaki össze tudna állni az All-Star után. A Clippers az utóbbi időben már összekapta magát, de a cserehatáridő lejártakor kicsit megvariált keretet még ki kell egyenesíteni, illetve szeretnének halászni még egy irányítót, míg a Suns Kevin Durant bevetésétől várja a szintlépést a szünetet követően – meglátjuk, hogy melyikük hajrája alakul majd jobban az alapszakasz utolsó heteiben.

A Suns legjobb dobói: Okogie 24/18, Booker 19/3, Ayton 18
A Clippers legjobb dobói: George 26/12, Mann 26/9, Leonard 16

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik