Kings-bravúr a Clippers otthonában, Trae Young szétszedte a Phillyt

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2020.01.31. 09:26
null
Amikor Trae Young így játszik, akkor nagyon nehéz őket megverni (Fotó: ESPN)
Váratlan győzelmet aratott a Clippers pályáján a fáradtan érkező Sacramento, a nagycsapatok közül a Philly kapott ki a parádézó Trae Young által húzott Atlanta vendégeként, a nyugati rangadót pedig a Denver nyerte – a Jazz ezzel sorozatban harmadszor szenvedett vereséget az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. A Toronto és a Boston hozta a kötelezőt, a Wizards pedig javítani tudott a Charlotte ellen.

 

Cleveland Cavaliers–Toronto Raptors 109–115

A kilencedik is megvan. Sorozatban kilencedszer is győzött a Toronto, bár a vártnál talán jobban meg kellett dolgoznia érte, a Cleveland ugyanis nem adta olcsón magát - a legnagyobb különbség 14 pont volt a Raptors javára, de mindig visszazárkózott a Cavs. Az első félidőben hétszer változott a vezető kiléte és 12-szer volt egál az állás, aztán a harmadik negyedben volt egy nagyobb torontói roham, de a Cleveland nem hagyta annyiban és a végén 105-104-re zárkózott fel, sőt, csak azért nem egyenlített ki, mert kimaradt Garland második büntetője. A végjátékot azonban Norman Powell döntötte el, aki itt, 105-104 után bevert egy hármast, zsákolt egyet labdalopás után, majd elsüllyesztett három büntetőt - egymaga nyolc pontot szerzett egymás után, erre pedig már nem volt idő válaszolni. Ezzel az utolsó perces extrával végül hozták a kötelezőt Marc Gasol nélkül is, bár a spanyol centert a helyén kezdő Serge Ibaka (26 pont, 10/14 mezőnyből) konkrétan a csapat legjobb dobójaként pótolta. A februárt Detroitban kezdik, ezen felül pedig az All-Starig oda-vissza játszanak a Pacersszel és a Brooklynnal, valamint fogadják a Minnesotát és a Chicagót is.

Nem tudta megcsinálni a Cavs. Ezúttal nem játszottak rosszul a hazaiak, Kevin Love (23 pont, 6/9 tripla), Collin Sexton (23 pont, 9/17 mezőnyből) és a pihentetésből visszatérő újonc, Darius Garland (16 pont, 8 gólpassz) vezetésével fel tudták venni a kesztyűt a Torontóval, nem is dobtak rosszul, uralták a lepattanózást (52-37-re nyerték), úgyhogy volt is esélyük a győzelemre. Eleinte még vissza is tudtak jönni a Raptors "ütéseiből", de aztán a végjátékban egyszerűen túl sokat hibáztak ahhoz, hogy megverjenek egy ilyen jó csapatot: Garland kihagyott büntetője után elnéztek egy védekezést, eladtak egy labdát, majd húsz másodperccel a vége előtt eladtak még egyet - összességében 23-szor veszítették el a játékszert, ez nem férhetett bele. Közel álltak a bravúrhoz, de végül elrontották, úgyhogy nem tudták megtörni rossz szériájukat: továbbra is nyeretlenek otthon 2020-ban, december 23-án győztek itt utoljára.

A Cavaliers legjobb dobói: Love 23/18, Sexton 23/3, Garland 16/3
A Raptors legjobb dobói: Ibaka 26/3, Lowry 23/6, Siakam 19/3

Washington Wizards–Charlotte Hornets 121–107

Jobb volt a Washington. A fővárosiak egymás után kétszer kaptak 150 pont felett, ezúttal viszont jobban odafigyeltek hátul, illetve nem is tudta kihasználni a hibáikat a Charlotte - a vendégek megint nagyon gyengén játszottak, a második félidőre teljesen elfogytak. Ebben benne volt az is, hogy a 15 pontos PJ Washington bokasérülést szenvedett a harmadik negyedben, de akárhogy is, ott már sem elöl, sem hátul nem voltak meg, a hazaiaknál viszont Bradley Beal (34 pont, 9 lepattanó, 9 gólpassz), Thomas Bryant (21 pont, 8 lepattanó, 9/11 mezőnyből, 23 perc) és Isaiah Thomas (18 pont, 4/10 tripla, 22 perc) is remekelt, illetve még Ish Smith (11 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz) is hozzátette a magáét. A Charlotte végül alig 43%-os mezőnymutatóval és 30%-os triplázással zárt, a büntetőket is gyengén dobta, míg a Wizards a második félidőben 66 pontot tett fel a táblára és 19-cel nyert a fordulás után - volt egy 13-0-s futásuk Thomaséknak, amellyel gyakorlatilag eldöntötték a találkozót. Különösebb tét nem volt, a Charlotte egyre mélyebben van, a Washingtonnak pedig most éppen jobban jött ki a lépés - ezzel egyébként a hazaiak éppen a vendégeket előzték meg a tabellán.

Beal megsértődött. Az utóbbi két évben ott volt az All-Star gálán a Wizards hátvédje, most viszont nem választották be a csapatba - ez olyan rosszul esett neki, hogy bár ő mindig a leggyorsabban nyilatkozó játékosok közé tartozik, ezúttal egyáltalán nem állt az újságírók rendelkezésére a meccs után. A pályán azért még elmondta a véleményét, amikor megmondták neki, hogy ez történt, mit gondol róla - szerinte ez tiszteletlenség és alaposan felhúzta a helyzet, mert ő számított a meghívóra a teljesítménye alapján. A meccs után a többiek védték meg, csapattársai beszéltek arról, hogy márpedig Beal egy All-Star, csak valamiért kihagyták, biztosan kevés országos tv-ben leadott meccsük volt idén, vagy valami ilyesmi lehet a háttérben - 28,6 pontot, 4,4 lepattanót és 6,3 gólpasszt átlagol ebben a szezonban, pontban és gólpasszban karriercsúcsot dönt, illetve az 57,2 TS% sem feltétlenül akkora negatívum. A védekezés teljes hiánya és a csapata semmire sem jó szereplése viszont ezek szerint most nem ért AS-meghívót - ugyan ezek Trae Youngra is igazak, de ő azért 29,2 pontot és 9 gólpasszt átlagol (mindegyik top3 a ligában) 59,5%-os TS-sel, szóval Bealhez képest mégis jobb szezonja van, ettől függetlenül érdekes, hogy ő konkrétan a kezdőbe került, Beal pedig a cserék közé sem.

A Wizards legjobb dobói: Beal 34/18, Bryant 21, Thomas 18/12
A Hornets legjobb dobói: Bridges 23/9, Rozier 21/3, Washington 15

Atlanta Hawks–Philadelphia 76ers 127–117

Trae Young show-t csinált. Elképesztő meccset játszott az Atlanta fiatal irányítója, aki úgy értékelte saját teljesítményét, hogy szerinte ezt a mérkőzést most egész jól kézben tartotta az elejétől kezdve - a Philly képtelen volt őt megállítani, Tobias Harris szerint úgy kaptak ki a vendégek, hogy az ellenfél egész támadójátéka annyiból állt, hogy Young megoldja, de erre nem tudtak őt mit lépni. A hazaiak karmestere már az első negyedben (!) kiosztott tíz gólpasszt, végül 18-cal karriercsúcsot döntött, emellett viszont dobni sem felejtett el, 39 pontot szórt be 9/22-es mezőnymutatóval és 18/20 büntetővel - gyakorlatilag minden labdabirtoklás életveszély volt a részéről, azt csinált, amit csak akart. Ez pedig konkrétan elég is volt a Hawksnak támadásban, az ő labdáiból még hatan érték el a tízpontos határt, John Collins lekapott 20 lepattanót, a gárda pedig 20-21 után egyszer sem volt már hátrányban - a negyedik negyedben egy 9-0-s rohammal kerültek ismét meggyőző fölénybe, onnantól már nem volt kérdés a vége. Amikor Young így játszik, akkor nagyon nehéz őket megverni, az utóbbi kilenc meccsükből ötöt nyertek és bár még mindig ők a sereghajtók Keleten, de jelenleg játéktudásban ennél bőven többet tudnak.

Meg sem lepődünk. A Philly jó formában érkezett meg erre a mérkőzésre, de a pocsék idegenbeli mérleg nem hazudik, ráadásul egyéb problémáik is voltak: Josh Richardson mellett Al Horford sem tudta vállalni a játékot, Matisse Thybulle faultgondokkal küzdött, a padról pedig botrányosan rossz volt a Korkmaz-Neto páros, ők 0/13-at dobtak mezőnyből. Így borzasztóan lerövidült a hasznos emberek névsora és bár Ben Simmons (31 pont, 10/15 mezőnyből) parádézott, illetve Shake Milton teljesen valószínűtlen 27 pontos karriercsúcsot szórt (5/9 tripla), ez nem volt elég az üdvösséghez - említsük még meg Joel Embiid (21 pont, 14 lepattanó), vagy Tobias Harris (21 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz) estéjét is, de egyszerűen kevesen voltak, Young pedig azt csinált velük, amit csak akart. Brett Brown vezetőedző különösen a védekezésükkel volt elégedetlen, a negyedik negyedben például egy percen belül kétszer is időt kért, de hiába, jött a szokásos idegenbeli vereség, úgyhogy továbbra is csak hatodikak Keleten.

A Hawks legjobb dobói: Young 39/9, Collins 17, Hunter 15/6
A 76ers legjobb dobói: Simmons 31, Milton 27/15, Embiid 21/9, Harris 21

Boston Celtics–Golden State Warriors 119–104

Papírforma. Ugyan kicsit döcögősebben indult a meccs a Boston számára, de az első negyed hajrájában egy 18-7-es futással kézbe vették a dolgokat és onnantól kényelmes ritmusban játszva menedzselték a helyzetet, tartották az egyértelmű előnyüket és nem adtak igazán komoly esélyt a Warriorsnak - a negyedik negyedben 19 ponttal is vezettek már. Ezúttal a 23 eladott labda is belefért, meg az is, hogy a leindításokat tekintve simán kikaptak, ugyanis a játék többi elemében a GSW fölé nőttek: például 14-3-ra nyerték a támadópattanózást, vagy 43%-kal dobtak kintről. A harmadik negyedben bevert hét triplájuk azért nem jött rosszul, egyénileg pedig Gordon Hayward (25 pont, 8 lepattanó), valamint a padról beszálló Marcus Smart (21 pont, 5/10 tripla, 6 gólpassz) mellett a három meccs után visszatérő Jayson Tatum (20 pont, 7/14 mezőnyből, 24 perc) is dicsérhető - nem kellett megszakadniuk, szépen hozták a kötelezőt, úgyhogy utolérték a keleti harmadik Miamit.

Próbálkozott a Warriors. Természetesen nem feltartott kezekkel érkezett meg a meccsre Steve Kerr alakulata és az első negyedben még jól is néztek ki a vendégek: ők kezdték magasabb fordulatszámon a találkozót, vezettek hat ponttal is még az elején. Később aztán érvényesült a papírforma, de azért nem adták magukat könnyedén, nem törtek meg, úgyhogy nem nyílt szét igazán az olló, látótávolságon belül maradtak - D'Angelo Russell (22 pont, 5 gólpassz) és Alec Burks (18 pont, 5/10 mezőnyből) vezetésével próbáltak rohanni, a leindításból szerzett pontokat tekintve nyertek is 26-10-re. Komoly esélyt viszont nem kaptak a győzelemre a Celticstől, úgyhogy be kellett érniük az újabb vereséggel - sorozatban ötödször kaptak ki, 10-39-re állnak a szezonban, ezzel természetesen ligautolsók.

A Celtics legjobb dobói: Hayward 25/9, Smart 21/15, Tatum 20/3
A Warriors legjobb dobói: Russell 22/9, Burks 18/9, Robinson 11/3, Lee 11/3

Denver Nuggets–Utah Jazz 106–100

Egy nagy rohammal egy nagy győzelem. Jamal Murray, Paul Millsap és Mason Plumlee mellett végül Gary Harris sem vállalta a játékot a hazaiaknál, így három kezdő és egy fontos cserejátékos nélkül álltak ki. Ennek ellenére jó csapatjátékot mutattak be és az első félidőben tartották is magukat, majd a harmadik negyedben már kilencpontos hátrányba kerültek és úgy tűnt, hogy ez a Jazz azért sok lesz nekik ilyen kerettel - aztán pont az ellenkezője történt. A hazaiak teljesen váratlanul előrántottak egy 15-0-s (!) rohamot, amellyel fordítottak, majd ugyanilyen lendülettel kezdték a negyedik negyedet is, így összességében egy 27-1-es (!) futást raktak össze gyakorlatilag a semmiből - beestek a hármasaik, egy dudaszós dobásuk is, a Jazz megzuhant, hirtelen minden az ő szájízük szerint alakult. Ez az időszak aztán meg is hozta nekik a győzelmet, ugyan a 17 pontos előnyüket később leadták és izzadniuk kellett a sikerért, de a végjátékban nem remegtek meg - jött Jokics (28 pont, 10 gólpassz) és clutch pontokkal megtolta a csapata szekerét, sorozatban hét egységet szerzett, ezzel pedig kimozogták a hajrát. Így óriási győzelmet arattak egy közvetlen rivális ellen és mivel a Clippers kikapott, így ők a másodikak Nyugaton - igaz, most back-to-backre utaznak Milwaukee-ba...

Gödörben. Back-to-back lépett pályára a Jazz, de sokáig úgy tűnt, hogy a csapat javítani tud az előző két meccs váratlan veresége után és most megnyer egy fontos idegenbeli rangadót - azonban a harmadik negyed közepén megtört valami és onnantól már nem sok esélye volt a társaságnak. Talán ott ürült ki a tank, vagy egyszerűen csak jött egy rövidzárlat, mindenesetre 70-61 után közel nyolc perc alatt egyetlen büntetőt tudtak felmutatni, úgyhogy a kilencpontos előnyükből 17 pontos hátrány lett, innentől pedig kényszerpályán mozogtak. Azért a hatalmasat játszó Jordan Clarkson még megpróbálta egyedül megmenteni a helyzetet és egymaga 24 pontot szórt az utolsó negyedben (végül 37-tel zárt a padról beszállva), de ez már nem volt elég: visszajöttek három pontra, de Jokics clutch kosaraira nem nagyon tudtak válaszolni, úgyhogy sorozatban harmadszor is kikaptak. Most már azért kijelenthetjük, hogy kisebb gödörben vannak, következőleg Portlandbe utaznak, ott már bizonyítaniuk kell - és ott sem fog beleférni az, hogy Donovan Mitchell 1/12-t dobjon mezőnyből, mint most...

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 28/3, Barton 18/3, Grant 15/6
A Jazz legjobb dobói: Clarkson 37/21, Gobert 21, Bogdanovic 18/18

Los Angeles Clippers–Sacramento Kings 103–124

Váratlan bravúr. Egy húszpontos hazai vereség után, a back-to-back második felén lépett pályára a Clippershez egyébként sem nagyon hasonlítható Kings ezen az estén, úgyhogy teljesen váratlanul jött ez a győzelem. Az első negyedet még a LAC nyerte, a másodikban azonban beélesítette az ágyúkat a Sacramento és csak ebben a játékrészben kilenc hármast bombázott be - Cory Joseph egymaga négyet vállalt, a Clippers teljesen lefagyott és összességében 36-14-re nyerte a negyedet a vendégcsapat. Innentől pedig végig uralta is a találkozót, a Los Angeles egyszer sem tudott komoly nyomást gyakorolni, az utolsó játékrészben pedig még rátett egy lapáttal a Kings, amikor 39 pontot szórt - egyénileg De'Aaron Fox (34 pont, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés, 2 blokk) volt igazán elemében, ő szenzációsan játszott, de rajta kívül még négyen jutottak tíz pont fölé, a csapatszinten bevert 21 tripla (ráadásul 51%-kal) pedig szezoncsúcsnak számít náluk. Ezzel a váratlan bravúrral megint lehelt magába és a szezonjába némi életet a Sacramento, ha következőleg a Lakerst is meg tudja lepni, akkor még "újraindulhat" az idény a csapat számára.

Nem volt erő a Clippersben. Kawhi Leonard derékfájdalmak miatt kihagyta a mérkőzést, bár a bemelegítést megkezdte, de utána úgy döntöttek, hogy inkább kiüli az estét - visszatért viszont Paul George és Patrick Beverley, úgyhogy így is erős volt azért a hazaiak kerete. Ők azonban nem tudtak igazán hozzátenni: George végül csak 19 percet játszott és 8 pontot dobott, Beverley pedig ugyan elsüllyesztett 3/4 triplát, de ő sem tudott komolyabban segíteni csapatán - a LAC 40% alatt tüzelt mezőnyből, védekezésben pedig nem ért oda a periméterre, a Kings valósággal szétlőtte a hazaiakat. A padról ugyan hozott 43 pontot és 9 gólpasszt a Williams-Harrell páros, de ők sem jelentettek komoly fegyvert, a második negyedtől kezdve gyakorlatilag esélytelen volt a társaság, úgyhogy belefutott egy kellemetlen pofonba annak ellenére, hogy négy teljes napot pihenhetett. Ami még fájó, az az, hogy eltelt már a szezonból 48 meccs, de a George-Leonard páros összesen 18-at játszott le együtt és ilyesmire utoljára január 2-án volt példa - az All-Star után rá kell gyúrniuk kettejük kapcsolatára, hogy készen álljanak a playoffra.

A Clippers legjobb dobói: Williams 22/3, Harrell 21, Shamet 15/15
A Kings legjobb dobói: Fox 34/9, Hield 19/15, Joseph 16/12

NBA, ALAPSZAKASZ
Cleveland Cavaliers–Toronto Raptors 109–115
Washington Wizards–Charlotte Hornets 121–107
Atlanta Hawks–Philadelphia 76ers 127–117
Boston Celtics–Golden State Warriors 119–104
Denver Nuggets–Utah Jazz 106–100
Los Angeles Clippers–Sacramento Kings 103–124

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik