HFL: elképesztő izgalmak után bajnok a Fehérvár Enthroners

DÓCS ÁKOSDÓCS ÁKOS
Vágólapra másolva!
2022.07.16. 20:57
null
Hatalmas volt a küzdelem az Új Hidegkuti Nándor Stadionban (Fotó: Dömötör Csaba)
A Fehérvár Enthroners 31–24-re legyőzte a Budapest Wolvest a magyar amerikaifutball-bajnokság döntőjében, vagyis a Hungarian Bowlon szombaton az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

 

AMERIKAI FUTBALL
XVI. HUNGARIAN BOWL, ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION
Fehérvár Enthroners–Budapest Wolves 31–24
(3–3, 7–14, 7–0, 14–7)

Visszavágó. Így készültek a csapatok a XVI. Hungarian Bowlra, hiszen 2021-ben is a Budapest Wolves és a Fehérvár Enhtroners vívta a döntőt, akkor a budapesti alakulat 18–7-re győzedelmeskedett.

Most a fehérvári együttes számított az esélyesebbnek, minden meccsét megnyerte az idei kiírásban – a Farkasokat is simán, 33–13-ra legyőzte –, ráadásul a fővárosiak magyar válogatott irányítója, Bencsics Márk súlyos sérülést szenvedett május végén, így a fiatal Tóth Leventének kellett a center mögé állnia.

Ahogyan az elmúlt években megszokhattuk, nagyszerű hangulatban fogadták a szurkolók a csapatokat – a háromezer rajongó közül sok-sok „Aaron Rodgersszel” és „Tom Bradyvel” (természetesen New England-ivel) találkozhattunk, akik hot doggal és sörrel a kezükben üvöltötték, hogy „defense go!”.

Ennek megfelelően igencsak erősen kezdett a fehérvári defense, már az első Wolves-passz után fumble-t láthatott az Új Hidegkuti Nándor Stadion közönsége. A Fehérvár az ellenfél térfelén megszerezte a labdát, gyors TD helyett azonban csak mezőnygólig jutott, a Farkasok védelme remekül helytállt a gólvonala előtt. 3–0

Az első negyed végén zseniális trükkös játékot húzott meg a Wolves – Czirók Márton kapta a labdát, majd a magyar válogatott elkapója óriási passzt mutatott be. A hétpontos azonban itt sem jött össze, 3–3-mal ért véget az első negyed.

A második játékrészben ismét remekül kezdett az Enthroners: Bakonyvári Patrik nagyszerű Chris Merchant-passz után megszerezte a döntő első touchdownját. A Wolves azonban nem adta magát könnyen, a következő támadósorozatban rögtön jött a válasz, majd a fordítás: előbb Danku Dávid futott hatpontost egy yardról, aztán Tóth Levente remek passzal szolgálta ki Czirók Mártont. 10–17

Az első félidő végén az Enthroners sztárelkapója, Rashad Still kiegyenlíthetett volna, ám az utolsó pillanatban sikerült megzavarnia egy védőnek, így Wolves-előnnyel mehettek szünetre a felek. A fordulás után nem kellett sok a Fehérvárnak, remekül felépített drive végén Merchant futott be a célterületre a labdával a kezében. 17–17

A Koronázók quarterbackje a harmadik negyed végén egy sack után megsérült, ám a fájdalom ellenére hősiesen folytatta, s a negyedik negyedben több nagyszerű passzal és néhány elképesztően vakmerő futással a hátára vette csapatát. Ennek nyolc perccel a vége előtt meg is lett az eredménye, Madaras Erik egy futott touchdownnal 24–17-es előnyhöz juttatta az alapszakaszgyőztest.

A második félidőben szinte semmi sem akart összejönni a Wolvesnak, így amikor hat perccel a vége előtt ismét a Fehérvár támadhatott, sokan már lefutottnak tekintették a finálét. A semmiből azonban sikerült kiharcolni egy fumble-t, két yardról pedig Tóth nagyon okos játékhívást követően bevitte a tojást az end zone-ba. 24–24

Kevesebb mint öt perc maradt, s az Enthroners megmutatta, miért a legjobb amerikaifutball-csapat jelenleg Magyarországon. Remek támadósorozat végén Merchant megtalálta Madarast, aki a második touchdownját jegyezte a meccsen, harminc másodpercet adva a Wolvesnek az egyenlítésre. A csereirányítóval felálló Farkasoknak nem sikerült csodát tenniük a végén: Tóth eladta a labdát, a Fehérvár Enthroners 31–24-re megnyerte a döntőt!

Az Enthroners az európai elitligába készül

Fehérváron sosem titkolt cél volt a hazainál rangosabb színtéren is helytállni, az Enthroners éppen ezért 2018-ban csatlakozott az osztrák bajnoksághoz. Bár a szomszédban érvényes szabályok értelmében a legalacsonyabb szintű osztályban, a divízió 4-ben kellett indulnia, azóta évről évre egyre feljebb tornázta magát. Az idén már a másodosztálynak megfelelő divízió 1-ben szerepelt, s veretlenül az elődöntőbe jutott, amelyet éppen a Hungarian Bowl másnapján, vasárnap vív meg a Hohenems Blue Devils ellen. Emellett a Közép-európai Futball-liga (CEFL) kupasorozatába is benevezett, amelyben július 23-án, szombaton döntőzik a Prague Lionsszal. A legnagyobb kihívás azonban jövőre várható. A Koronázók jelentkezését elfogadta ugyanis a European League of Football (ELF) vezetősége, így jövőre a kontinens egyetlen profi bajnokságában képviselheti a hazai amerikai futballt. A ligában két osztrák, egy-egy lengyel, török és spanyol klub mellett hét német együttes – köztük a Jim Tomsula által irányított Rhein Fire – versenyez, hozzájuk csatlakozik az Enthroners mellett biztosan egy svájci és egy olasz gárda is a következő kiírásra.

P. SZ.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik