Egylabdás végjátékot nyert a Bucks, 2–0-ra vezet a Jazz

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.06.11. 08:17
null
Egylabdás végjátékot nyert a Bucks (Fotó: Getty Images)
Kiélezett meccsen tartotta 83 ponton és győzte le a Brooklynt a Milwaukee, a Jazz viszont húsz triplát bombázott be és 2–0-s előnybe került a Clippersszel szemben.

 

Milwaukee Bucks–Brooklyn Nets 86–83

Egylabdás végjátékot nyert a Bucks.
Muszáj volt hoznia ezt a mérkőzést a Milwaukee-nak, a hazaiak pedig ennek megfelelően nekiestek ellenfelüknek és az első negyed elején iszonyatos tempót diktáltak Jannisz Adetokunbo, illetve a két betli után ezúttal nagyon pörgő Khris Middleton vezérletével: 9–0-val kezdtek és 30–9-re (!) vezettek másfél perccel a játékrész vége előtt. Itt aztán elfogyott az erő, a Nets egy gyors 9–0-val még időben visszajött a meccsbe, majd a második negyed derekán egy labdányira csökkentette a távolságot - ezen a ponton tudta elállítani a vérzést a Bucks és innentől kezdve szorosan alakult a derbi, de végig a hazaiak vezettek. A harmadik negyedben 57–57-nél egyszer kiegyenlített a Brooklyn, majd a játékrész hajrájában, 65–64-nél egyszer a vezetést is át tudta venni, de aztán erre reagált a Milwaukee és rendkívül kiélezett helyzetben közeledett a hajrá – egálban votlak a csapatok és volt több mint három (!) olyan perc, amikor egyik fél sem talált a gyűrűbe. A hajrában elindult a Middleton–Durant dobópárbaj, mindketten nagy dobásokat süllyesztettek el, de egy ponttal jobban jött ki ebből a Nets és 83–82-es előnynél támadhattak még a vendégek – ott azonban Bruce Brown kísérlete kimaradt, a Bucks nem kért időt, Jrue Holiday pedig a lepattanó után megindult és villámgyorsan befejezte a támadást – 84–83 a hazaiaknak, jöhetett a Nets, ám nem tudták jól kijátszani a vendégek, ismét Brownnak kellett betörnie, a kísérlet kimaradt, így megnyerte a meccset a Bucks, Middleton két büntetője állította be a végeredményt. A korábbi meccsekhez képest több kategóriát javuló védekezés a 83 kapott pontból is jól látszik, ez volt a kulcs, illetve az, hogy Adetokunbo (33 pont, 14 lepattanó, 14/31 mezőnyből, 1/8 tripla) mellett végre Middleton (35 pont, 15 lepattanó, 12/25 mezőnyből) is hozta a jó teljesítményt, a végén pedig ők jöttek ki jobban az egylabdás végjátékból – ezekre a dolgokra építhetnek, életben maradtak, meglátjuk, hogy a negyedik meccsen képesek lesznek-e kiegyenlíteni a szériát.

Visszaesett, de így is majdnem nyert a Brooklyn. Ahogy jeleztük az első bekezdésben is, a botrányos kezdés után minden esélye megvolt a Netsnek arra, hogy ezt a mérkőzést is megnyerje, ezzel pedig eldöntse a szériát, de az utolsó két támadásukat eléggé elrontották és mindkétszer Brown fejezett be a nagy formában lévő Durant, vagy a clutch closernek számító Irving helyett. Durant végül most is dobott 30 pontot 11 lepattanóval, 5 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel, ő volt csapata legjobbja, de a 11/28-as mezőnymutató nála sem az igazi, Kyrie Irving 9/22-vel jutott el 22 pontig, Joe Harris viszont 1/11-et hajított és csapatszinten alig 36 százalékkal dobtak mezőnyből – nagyon visszaestek magukhoz képest, de így sem voltak messze a döntő jelentőségű sikertől. A támadójátékukon és a dobóformájukon kicsit igazítani kell a negyedik meccsre, a Bucks agresszivitása most eléggé megakasztotta őket, de ha ezt meg tudják oldani, akkor jó esélyeik lehetnek úgy is, hogy James Harden és Jeff Green továbbra sem bevethető – igaz, utóbbi visszatérése állítólag közel van.

A Bucks legjobb dobói: Middleton 35/9, Adetokunbo 33/3, Holiday 9/3
A Nets legjobb dobói: Durant 30/9, Irving 22/6, Brown 16

A párharc állása: 2–1 a Nets javára.

 

Utah Jazz–Los Angeles Clippers 117–111

2–0.
Most szinte végig vezetett valamennyivel a Jazz, az első félidő végét sikerült megnyomnia a gárdának és később is többször tudott meglógni (21 ponttal is vezetett), majd amikor a záró etapban 101–99-es hátrányba került a társaság, akkor tudott emelni a szinten: Bogdanovic és O'Neale triplát dobott, Gobert 2+1-gyel jelentkezett, közben pedig nem nagyon kaptak pontot, így még egyszer, utoljára elfutottak a Clippers elől. A teljes meccset nézve ez valóban inkább róluk szólt, ők diktáltak, ők vezettek, de nagyon kellett a győzelmükhöz az is, hogy a hajrában meglegyen még ez a plusz fokozat, ott gyilkos dobásokkal rázták le magukról ellenfelüket és végül 55 százalékos mezőnymutatóval, valamint 20/39 (!) triplával hozták a győzelmet – parádésan támadtak és ismét szétszedték a LAC védekezését. Donovan Mitchell a 45 pontos meccse után most sem fogta vissza magát, ezúttal 37-et dobott 15/29-es mezőnymutatóval, az Ingles,Bogdanovic páros iszonyatosan jó hatékonysággal szállította a kosarait, Rudy Gobert 20 lepattanót húzott le, Jordan Clarkson pedig 24 pontot szerzett a kispadról beszállva úgy, hogy 6/9 hármasa vágódott a gyűrűbe. A több remek egyéni teljesítmény egy komplett csapatmunkává ért össze és úgy kerültek 2–0-s előnybe, hogy kezdő irányítójuk, Mike Conley még nem lépett pályára a sorozatban – eddig tökéletesen alakul számukra a párharc, meglátjuk, hogy idegenben el tudják-e dönteni a küzdelmet.

Nem tudta végrehajtani a tervét a Clippers. Ahogy legutóbb, úgy most is alacsony szerkezetben játszottak a vendégek a meccs nagyobb részében, ugyan Ivica Zubac kezdett, de DeMarcus Cousinsszal együtt összesen 25 percet voltak fent, a többi időben magasember nélkül húzta szét a pályát Tyronn Lue csapata. A probléma az, hogy bár az elképzelés működött, nem tudtak vele élni: a negyedik negyedben sorra alakították ki az üres triplákat, gyakorlatilag minden támadásból el tudtak jutni egy tisztára kijátszott hármasig, de Morris, Beverley és mindenki más is a téglákat dobálta ezekből. Reggie Jacksonnak volt két fontos triplája egymás után, akkor át is tudták venni a vezetést, de ezt követően megint csak az erőlködés és a kimaradó jó helyzetek jutottak nekik, Bojan Bogdanovic parádés védekezéssel folyamatosan passzolásra késztette Kawhi Leonardöt, de mivel a többiek nem tudták kihasználni az adódó esélyeket, így végül el kellett fogadniuk a második vereségüket is. A következő mérkőzésre ki kell találniuk valamit, mert ugyen Jackson jó volt (29 pont, 11/19 mezőnyből) és Paul George sem hozott rossz számokat (27 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz), de Leonard visszafogott játéka úgy kevés, hogy 6-7 egyértelmű gólpasszából a gyűrűt is alig találják el a többiek – arról persze nem is beszélve, hogy az ő védekezésük fizikalitása elmaradt a szükségestől. Úgy mehetnek haza 0–2-vel, hogy mindkétszer volt esélyük és mindkettőnek elrontották a végét, a következő találkozón óriási győzelmi kényszerben lesznek, hogy életben maradjanak.

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 37/18, Clarkson 24/18, Ingles 19/12
A Clippers legjobb dobói: Jackson 29/12, George 27/6, Leonard 21/6

A párharc állása: 2–0 a Jazz javára.

KELETI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS
Milwaukee Bucks–Brooklyn Nets 86–83
(30–11, 15–31, 22–23, 19–18)
Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc állása: 2–1 a Brooklyn javára

NYUGATI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
Utah Jazz–Los Angeles Clippers 117–111
(30–29, 36–24, 27–33, 24–25)
Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc állása: 2–0 a Jazz javára

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik