Az Atlanta állította meg a Milwaukee-t, kikapott a Suns és a Cavs is

Vágólapra másolva!
2022.11.08. 09:51
null
Stephen Curry így örült a hosszú idő után végre megszülető győzelemnek (Fotó: Getty Images)
A Lakerst kitömő Jazz vezeti Nyugatot, dudaszós triplával nyert Miamiban a Portland, a Brooklyn sem bírt Luka Donciccsal, Memphisben nyert rangadót a Boston, Steph Currytől 47 pont kellett a GSW sikeréhez: ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

 

Charlotte Hornets–Washington Wizards 100–108

Mélyebb volt a Wizards. Bradley Beal ezúttal sem játszhatott, továbbra is az NBA egészségügyi protokollja alatt van, de előlépett a Wizards kispadja, főleg Jordan Goodwin emelkedett ki az extra hatékonyságával: a hátvéd 7/7 jó dobással, valamint 2/2 sikeres büntetővel 17 pontot szerzett, begyűjtött 4 lepattanót, kiosztott 5 gólpasszt, továbbá 2 dobást is blokkolt mindössze 21 perc alatt. Goodwin mellett Rui Hachimura is jól szállt be, ő 16 pontot szórt, és kettejükre építve 50–27-re nyerte a Wizards a második sorok csatáját. A negyedik negyedben Kyle Kuzma is előlépett, a 20 pontjából 9 ekkor érkezett, de Kristaps Porzingis (19 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) és az este folyamán nagyrészt csendes Monte Morris (8 pont, 5 lepattanó) is megcsinált egy-egy kulcsjátékot a hajrában, így két vesztes meccs után nyert ismét a Wizards.

Pontatlanul játszott a Hornets. LaMelo Ball, Gordon Hayward és Cody Martin ezúttal sem játszott, de így is megvolt az a triójuk, akiktől a pontokat várhatták. A csapat élére P.J. Washington állt a 25 pontjával, ugyanakkor vele –27-ben zártak, hiába szerezte hatékonyan a pontjait. A Hornets gondjai ott kezdődtek, hogy Terry Rozier (19 pont, 5 gólpassz) és Kelly Oubre Jr. (20 pont) közös erővel 2/16-ot hajított a triplavonal mögül, és ehhez jött hozzá Dennis Smith Jr. (5 lepattanó, 10 gólpassz, 3 blokk) 1/11-es mezőnymutatója is – csapatszinten 41.6 százalékkal dobtak mezőnyből, és mindössze 5/32 triplát küldtek a helyére. Noha a Wizards 52.5 százalékkal tüzelt mezőnyből, mégis meccsben tudtak maradni, mert a fővárosiak 11 büntetőt is kihagytak, és ők is csak 5/19-cel dobtak távolról, de a mélységbeli különbséget ez sem tudta ellensúlyozni, sorozatban ötödször is kikapott a Hornets.

A Hornets legjobb dobói: Washington 25/6, Oubre Jr. 20/3, Rozier 19/3
A Wizards legjobb dobói: Kuzma 20/3, Porzingis 19/3, Goodwin 17/3

 

Orlando Magic–Houston Rockets 127–134

Triplaparádét rendezett a Rockets. Elképesztő elánnál, a csapat elmúlt éveinek legszebb napjait idézve kezdte a meccset a Rockets, az első 15 dobásukból 13 a triplavonalon túlról érkezett, a nagyszünetig be is bombáztak 14 hármast, a meccset pedig 24/48 jó kinti dobással fejezték be. Jalen Green és Eric Gordon is 5 bedobott triplával zárt, előbbi 34, utóbbi 19 pontot tett be a közösbe, de dicsérhető a dupla-duplázó Alperen Sengün (20 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) és a tripla-duplával kacérkodó Kevin Porter Jr. (17 pont, 8 lepattanó, 11 gólpassz, 7 eladott labda) is. A kispadról Kenyon Martin Jr. hozott egy 21-4-5-ös számsort 4/8 triplával, neki köszönhetően tartani tudták a lépést a Magic cseréivel, ezzel meglett a Rockets idei második győzelme.

Nem a védekezésről szólt a meccs. A Magic annak ellenére is vereséget szenvedett, hogy 54,9 százalékkal dobtak mezőnyből, elsüllyesztettek 12/25 triplát, valamint 25/31 büntetőt is, mert közben a Rockets is 52,9 százalékkal dobott, 25 alkalommal ők is odaállhattak a vonalra, és kétszer annyi triplát dobtak be. Paolo Banchero újabb kiemelkedő teljesítménnyel jelentkezett, 30 ponttal, 6 lepattanóval és 4 gólpasszal húzta az övéit, és támadásban segítse is akadt: Franz Wagner 23-5-7-tel, Jalen Suggs 11-5-6-tal hozta le a meccset, miközben Wendell Carter Jr. (15 pont, 7 lepattanó) is tette a dolgát, míg Terrence Ross (21 pont, 5/10 tripla) és Mo Bamba (14 pont, 6/7 mezőnyből) a padról adott mélységet a Magicnek, de ez sem lett elég. Ezzel a kimenetellel mindkét csapat mérlege 2,9-re alakult, ami jelenleg holtversenyben a legrosszabb a ligában.

A Magic legjobb dobói: Banchero 30/6, Wagner 23/9, Ross 21/15
A Rockets legjobb dobói: Green 34/15, Martin Jr. 21/12, Sengün 20

 

Detroit Pistons–Oklahoma City Thunder 112–103

A fordulás után robbantott a Pistons. Nem kezdték jól a meccset a hazaiak, a nagyszünetre 15 pontos hátrányba kerültek, de ezt szinte teljesen eltüntették a harmadik negyedben, az utolsó 12 percet pedig 28–18-ra hozták. Az első félidőben 35,4, a másodikban 48.9 százalékkal dobtak mezőnyből, Saddiq Bey (25 pont, 5 lepattanó) és Cade Cunningham (21 pont, 11 lepattanó, 8 gólpassz) is a fordulás után szórta meg magát, ketten együtt 33 pontot dobtak a második félidőben. Mellettük Jaden Ivey megtöltötte a statisztikai lapot, 15 pontot, 11 lepattanót, 6 gólpasszt, 2 labdaszerzést és 3 blokkot jegyzett, Isaiah Stewart (11 pont, 12 lepattanó) pedig dupla-duplázott. Kiemelendő még az 58–46-ra megnyert lepattanózásuk, illetve az is, hogy 33 büntetőt dobhattak, miközben a Thunder játékosai csak 17 alkalommal jutottak el a vonalra, ezekre építve három vereség után nyertek újra.

Erre a harmadik negyedre nem lehet büszke a Thunder. A szezon elején a harmadik negyedek megnyerése volt a Thunder legnagyobb erőssége, ezeket a 12 perceket átlagosan 5.7 ponttal húzták be, amivel vezették a ligát, de most 36–22-re elbukták ezt a játékrészt, aminek köszönhetően ki is csúszott a kezükből az addig biztosnak tűnő győzelem. Komoly problémát jelentett a vendégeknek, hogy a kezdőjükből egyedül a 33 pontig, 7 lepattanóig, 5 gólpasszig és 4 blokkig jutó Shai Gilgeous-Alexander érte el a 10 pontos határt, emiatt nem is meglepő, hogy a negyedik negyedre elfogyott az ereje. A végén még Mike Muscala próbálta menteni a menthetőt, a 11 pontjából 8 a negyedik negyedben érkezett, de ez a segítség túlságosan kevés volt Gilgeous-Alexandernek, és túlságosan későn is érkezett. Hiába tartották 41.9 százalékon a Pistonst, a Thunder játékosai annak ellenére is megálltak 40.2 százalékon, hogy Gilgeous-Alexander 13/23 dobását elsüllyesztette.

A Pistons legjobb dobói: Bey 25/3, Cunningham 21/6, Ivey 15/6
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 33, Muscala 11/9, K. Williams 11/3

 

Indiana Pacers–New Orleans Pelicans 129–122

Jó nézni a Pacerst. Az elmúlt meccseken látványos, ritmusos, hatékony támadójátékot játszott az Indiana, és ezen a találkozón is abszolút ezt hozta a társaság, amellyel végül túl tudta dobni a New Orleanst. Tyrese Haliburton szabta a fazont (20 pont, 13 gólpassz, 6/10 tripla), a kiosztásokra ott volt Buddy Hield (20 pont, 5/13 tripla) és Andrew Nembhard (15 pont, 3/4 tripla), Jalen Smith is nagyot ment erőcsatárként (15 pont, 11 lepattanó), a pontot az i-re viszont a dupla szezoncsúccsal büntető Myles Turner tette fel: a center kintről-bentről foghatatlannak bizonyult, így végül 37 pontot, 12 lepattanót és 3 blokkot tett a közösbe. A kezdőötös egészen elképesztő dobófesztivált rendezett és összesen 21/41 triplát bombázott be az öt játékos, így annak ellenére szétlőtték a Pelicanst, hogy a kispadról nem nagyon érkezett semmi ilyen téren. Rick Carlisle vezetőedző szerint is szenzációs meccset játszottak, és úgy fogalmazott, hogy ma minden, illetve mindenki egyszerre működött jól, ritkák az ilyen esték, de élvezniük kell – jó, hogy győzelemre tudták váltani, és most már egyébként 5,5-re állnak, a játékuk stabilan jó, számolni kell velük a folytatásban.

Nem tudta tartani a lépést a New Orleans. A vendégek is jól dobtak, jól támadtak, szűk 50%-os mezőnymutatóval, 41%-os triplázással és 32 gólpasszal zártak, héttel kevesebb labdát adtak el és 60-40-re nyertek a festékben, mégis leginkább csak futottak az eredmény után. Voltak pillanatok, amikor vezettek, de mindig csak egy-két ponttal, illetve voltak percek, amikor nem tudták tartani az Indy tempóját, a könyörtelennek bizonyuló hazaiak pedig meglógtak - a második félidőben már volt közte 18 pont is, hiába igyekezett még ebből is felállni a gárda. Brandon Ingram (29 pont, 3/4 tripla) és Zion Williamson (26 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) is dicsérhető, de CJ McCollum például tíz pont alatt maradt, bár az igazi gondot a védekezésük jelentette: Willie Green szerint felkészületlenek voltak (megígérte, hogy ez változni fog), illetve az akaratuk sem volt megfelelő, kicsit laza hozzáállással futottak ki a parkettre, amit a jelenlegi helyzetükben nem engedhetnek meg maguknak.

A Pacers legjobb dobói: Turner 37/12, Haliburton 20/18, Hield 20/15
A Pelicans legjobb dobói: Ingram 29/9, Williamson 26/6, Jones 16/3

 

Philadelphia 76ers–Phoenix Suns 100–88

Embiid visszatért, fontos meccset nyert a Philly. A nagy formában lévő Suns ellen nehéz mérkőzésre számíthatott a Sixers, viszont legalább Joel Embiid visszatérhetett a betegsége után, így már csak James Hardent kellett nélkülöznie a csapatnak a kulcsjátékosok közül. A center az első negyedben rögtön meg is változtatta a Philly játékát az utóbbi meccsekhez képest, sokat volt nála a labda, összerántotta a Suns védekezését, majd ha tudott, akkor dobást vállalt, ha úgy volt helyes, akkor pedig kiosztotta - eléggé meghatározta a mérkőzés képét, de a Sixers aligha bánta, hiszen 33-20-ra nyerték a nyitó játékrészt. Onnantól viszont mindkét csapat szenvedett támadásban, nehezen találtak ritmust, kihagyták a jó dobásokat is, a hazaiak fórja pedig elkezdett elkopni – végül a záró etapra tudták igazán felszívni magukat Doc Rivers játékosai, ott 18 ponton tartották a Phoenixet, és újra két számjegyűvé növelték a különbséget, egyúttal megverték a nyugati listavezetőt. Embiid végül 33 ponttal, 16/16 büntetővel, 10 lepattanóval (ebből 7 támadó) és 5 gólpasszal zárt, ugyan saját bevallása szerint edzésen még nem kapott rendesen levegőt, de a meccsen ebből semmi sem látszott, abszolút dominált – mellette Tobias Harris 21-8-6-ot hozott, a padról Georges Niang vert be 7/10 rendkívül fontos triplát, így Harden hiánya mellett Tyrese Maxey gyengébb napja is belefért. Nagyon kellett már ez nekik az utóbbi meccseik után, következőleg Atlantában viszont legalább ilyen nehéz dolguk lesz.

Chris Paul megsérült. Csak 14 percet tudott játszani a Suns veterán irányítója, a csapat tájékoztatása szerint a jobb sarka fájt, és inkább nem kockáztattak, a második negyedben véget ért számára az este. Talán ez is benne volt a Phoenix gyenge támadójátékában, mindenesetre vele a parketten sem voltak túl gördülékenyek, de a végül összekapart 88 pont egyértelműen jelzi, hogy mi volt most a problémájuk. Gyengén mezőnyöztek, gyengén tripláztak (6-12 a bedobott hármasok aránya), elnyomták őket Embiidék lepattanózásban (15:6 a támadók aránya), kilenccel kevesebb büntetőt harcoltak ki, és bár a védekezésük a helyén volt, de az apró dolgokban alulmaradtak – a Philly 38%-os mezőnymutatóval is nyerni tudott, ami nem túl biztató a vendégekre nézve. Devin Booker (28 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) teljesítménye dicséretes, de nem bizonyult elegendőek, így a játéknap után már nem is ők vezetik Nyugatot, hanem a Jazz, következőleg Minnesotában javíthatnak.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 33/3, Harris 21/9, Niang 21/21
A Suns legjobb dobói: Booker 28/3, Bridges 15/3, Ayton 14, Payne 14/3

 

Atlanta Hawks–Milwaukee Bucks 117–98

Óriási bravúr az Atlantától. A hazaiaknál a vezér, Trae Young nem tudta vállalni a játékot, az ellenfél pedig az egészen eddig veretlen, 9/0-val érkező Milwaukee volt, így nem számíthatott túl sok jóra Nate McMillan csapata. A teher és félelem nélkül játszó vendéglátó azonban két „ismerkedős” negyed után, a nagyszünetet követően a gázra lépett és sokkal agresszívebb, fizikálisabb, keményebb játékával lebontotta a ligaelsőt – a harmadik negyedet 37–22-re nyerte a gárda, folyamatosan szerezte a labdákat, és abból indult, elvette a Bucks megszokott könnyű játékait, közben pedig óriási lendülettel és kedvvel játszott támadásban. Dejounte Murray (25 pont, 8 lepattanó, 11 gólpassz) jó teljesítménye elengedhetetlen volt Young nélkül, de az váratlan fordulatként hatott, hogy az újonc AJ Griffin 31 percet kapott a helyzet miatt, ez idő alatt pedig 24 pontot és 10/15 jó dobást tett a közösbe. A kispad egyébként is nagyot ment, Justin Holiday 4/7 triplát dobott be, Okongwu 12 pontig jutott, Jalen Johnson nyolc lepattanóval és jó védekezéssel segített be – a második félidőt nagyrészt nekik köszönhetően 25 ponttal nyerte a Hawks, amely szétvédekezte a Milwaukee-t és óriási győzelmet aratott. McMillan szerint most nagyon okosan választották dobást, lejátszották a figuráikat, de agresszíven, határozottan fejezték be őket, hátul pedig jobban pörögtek, mint ellenfelük – úgy fogalmazott, hogy a liga legjobb csapatát győzték le, úgyhogy büszke a játékosaira.

A széria vége. Minden sorozat megszakad egyszer, a Milwaukee szezonnyitó kilences sikerszériája eddig tartott: ezen a meccsen laposan, pontatlanul, sok hibával játszott Mike Budenholzer alakulata, az Atlanta pedig ezúttal képes volt ezt megbüntetni. A 19 eladott labda és az ezekből kapott 22 pont nem fért bele, főleg úgy, hogy ők csak ötöt tudtak szerezni a Hawks labdavesztéseiből, és csak három egységük jött leindításból, egyáltalán nem tudtak rohanni. A 41%-os mezőnymutató, az átütőerő nélküli triplázás és az elvesztett lepattanózás így együtt nem eredményezhetett mást, mint vereséget, hiába kezdtek remekül és vezettek már 14 ponttal is, utána belealudtak a meccsbe, a sokkal élesebb Hawks pedig átgázolt rajtuk. Bobby Portis szerint az Atlanta a legjobb arcát mutatta, nekik pedig nem volt elég energájuk most ahhoz, hogy felvegyék a kesztyűt, ezért kaptak ki – egyénileg csak Janisz Adetokunbo (25 pont, 7 lepattanó 27 perc alatt) dicsérhető, de igazából ő is elmaradt attól a hatástól, amit általában gyakorolni szokott egy-egy mérkőzésre. Ezzel megvan az első vereség, de még mindig ők vezetik a tabellát, következőleg Oklahoma Cityben lépnek pályára.

A Hawks legjobb dobói: Murray 25/9, Griffin 24/6, Collins 14/3, Ju. Holiday 14/12
A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 25, Jr. Holiday 16/6, Lopez 11/9, Allen 11/9, Portis 11/6

 

Miami Heat–Portland Trail Blazers 107–110

Elképesztő hajrával, dudaszóra győzött a Portland. Több kihagyott meccs után újra játékra jelentkezett a Blazersnél Damian Lillard és Anfernee Simons is, így most ismét teljes kerettel léphetett pályára a vendégcsapat, de a szoros első negyed után szinte végig hátrányban volt a társaság. Volt közte 15 pont is a Heat javára, de látótávolságon belül tudott maradni Chauncey Billups alakulata, majd a végén egyszerűen megőrült, és megfordította a derbit: a mérkőzés utolsó hat percében 8/8-at (!) dobott a gárda mezőnyből, minden beesett, amit elemeltek Lillardék, így 29 másodpercnél Jerami Grant hármasával ők vezettek, majd a Miami hibája után Anfernee Simons büntetőivel 104–107-re alakították az eredményt. Itt Max Strus még megvillant, hat másodperccel az órán egy óriási triplával kiegyenlített, de Billups nem kért időt, Lillard felhozta a labdát, majd megtalálta a sarokban üresen álló Josh Hartot, aki a dudaszó pillanatában bevágta a meccsnyerő hármast. Nagy dobásra egy még nagyobb válaszként, a Portland pedig újabb fontos idegenbeli sikert könyvelhetett el – Simons 25 ponttal és 4 gólpasszal, Lillard 19 ponttal és 6 gólpasszal tért vissza, Grant 5/8 hármast süllyesztett el, Hart pedig a meccsnyerőjével együtt 12 pontot, 9 lepattanót és 8 gólpasszt jegyzett. A Blazers csapatszinten 50% feletti mezőnymutatóval és 43%-os triplázással hozta le a mérkőzést, de ezeken bőven javított az a bizonyos utolsó hat perc, amikor nem tudtak hibázni – akárhogy is, de 7,3-mal továbbra is ott tobzódnak a legelőkelőbb nyugati helyeken…

Nem tud nyerni a Heat. Sérülések ide, sok másik csapatnál is látszó lapos szezonkezdet oda, némi balszerencse amoda, de a Miami egyelőre meg sem közelíti azt a szintet, amit látni szeretnének Floridában. Ezen a mérkőzésen összesen nyolc játékost küldött parkettre Erik Spoelstra, a fontosabb nevek közül Tyler Herro hiányzott, de igazából mindenki tette is a dolgát: a nyolcból heten legalább tíz (és maximum 16) pontot dobtak, egyedül a három triplát bedobó Duncan Robinson állt meg kilencnél, és csapatszinten sem voltak rossz számaik. Viszont egyrészt a védekezésük most sem ütötte meg az elégséges szinten, másrészt a végjátékban hiányzott a kellő koncentráció, ez is kellett ahhoz, hogy a Blazers mindent bedobjon és fordítson, ahogy egyébként Hart meccsnyerőjénél is másodpercekig teljesen üresen állhatott a sarokban. Spoelstra szerint Lillard és Simons playmakingjére nem volt válaszuk, úgy érezte, hogy bármit csinálnak, a Portland hátvédjei mindig ki tudják alakítani a jó dobóhelyzeteket – akárhogy is, de csak 4,7-re állnak, alaposan át kell gondolniuk, hogy mit és hogyan kell kijavítaniuk nagyon rövid idő alatt.

A Heat legjobb dobói: Strus 16/12, Adebayo 16, Butler 16
A Trail Blazers legjobb dobói: Simons 25/12, Grant 23/15, Lillard 19/9

 

Chicago Bulls–Toronto Raptors 111–97

Visszavágott a Chicago. Előző este Torontóban a Raptors tudott érvényesülni a két csapat találkozóján, most viszont fordult a kocka: a Zach LaVine-nel kiegészülő Bulls magabiztos játékkal, a mérkőzés nagy részét kontrollálva tudott válaszolni riválisának. A hazaiak a nagyszünetben öt ponttal vezettek, aztán a harmadik negyedben vitték be a döntő ütést, amikor 17 egységen tartották a hullámvölgybe kerülő Torontót, és itt állva hagyták ellenfelüket: 21 ponttal lógtak meg, onnan nem lehetett visszaút. LaVine éreztette a hatását és 30 ponttal, 5 gólpasszal, 4/8 triplával éppen azt tette hozzá a Chicago játékához, ami tegnap hiányzott belőle, Nik Vucsevics is jól mozgott (15 pont, 13 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk), így azt is elbírták, hogy DeMar DeRozant másodszor is levédekezze a Raps: az ex-torontói pontgyáros most kilenc egységnél állt meg, bár csak hat dobást vállalt, hét gólpasszt osztott ki, azért kivette a részét a munkából. A Bulls a 21 eladott labda ellenére most jóval dinamikusabban, pontosabban játszott, mint az előző meccsen, az említett harmadik negyed után pedig már csak menedzselnie kellett a különbséget - ezt megtette, így 6,6-ra javult, következőleg a Pelicanst fogadja.

Most nem volt válasza a Torontónak. A vendégek ugyanúgy duplázták DeRozant, mint előző este, arra viszont nem tudtak már mit lépni, hogy nemcsak a kiegészítők éltek a nagyobb térrel, de ott volt LaVine is, aki köszönte szépen a könnyű helyzeteket és hatékonnyá tette a Bulls támadójátékát. A védekezési sémájuk így nem működött jól, de nem tudtak mást kitalálni, mindehhez olyan apróságok is hozzájöttek, mint hogy Scottie Barnes 0/6-tal kezdett mezőnyből vagy hogy OG Anunoby csak 4/12-vel zárt – ugyan Fred VanVleet (27 pont, 6/10 tripla) és Gary Trent Jr. (19 pont, 7/12 mezőnyből) nem volt rossz, de Nick Nurse vezetőedző szerint most hiányzott belőlük az extra. A remek hazai mérleg mellett említsük meg azt is, hogy idegenben ezzel már csak 2,4-re állnak, következőleg, a Rockets elleni otthoni mérkőzésen javíthatnak.

A Bulls legjobb dobói: LaVine 30/12, Vucsevics 15/3, Dosunmu 12/6, Jones Jr. 12
A Raptors legjobb dobói: VanVleet 27/18, Trent Jr. 19/6, Anunoby 13

 

Memphis Grizzlies–Boston Celtics 106–109

Hullámzó meccsen nyert a Boston. Az első negyedben mindkét csapat jól dobott, koncentrált, tudatos támadójátékkal rukkolt elő, így fej fej mellett haladtak, aztán a második játékrészben a Celtics lelépte ellenfelét: egy 18–0-s futással fordított és 14 pontos előnybe került a vendégcsapat, a negyedet pedig 37–20-ra nyerte meg. A nagyszünet után viszont a Memphis válasza következett, elöl-hátul sebességet váltott a back-to-backet játszó hazai alakulat, 31–19-re nyerte a harmadik negyedet, és visszavette a vezetést, az utolsó felvonásnak már Taylor Jenkins együttese mehetett neki egypontos előnnyel. 90-90 után viszont megint „ütött” egyet a Celtics, Joe Mazzulla brigádja egy 10–0-s rohammal került véglegesnek bizonyuló előnybe, de a Grizzlies nem adta fel, és az utolsó három percben még izgalmassá tette a meccset: Ja Morant kihagyott két büntetője ellenére az ő villanásaival, valamint 3.5 másodperccel a vége előtt Desmond Bane triplájával 106–107-re közelített a társaság. Itt Tatum hidegvérrel bedobta mindkét büntetőjét, de a lendületben lévő Grizzliesnek maradt még két másodperce arra, hogy egy triplával hosszabbításra mentsen – Morant viszont elcsúszott a saját térfelén, így lepörgött az óra, nem jött már válasz. A Celtics a sorozatban harmadik győzelmével 7,3-ra javította a mérlegét, míg a Grizzlies a vereség után 7,4-re áll.

Tatum és Morant is kitett magáért. A clutch hibák mellett clutch villanásokat is láthattunk Ja Moranttől, aki a tegnapi gyengébb játéka után most nagyon szívta magát: végül 30 ponttal, 8 lepattanóval, 9 gólpasszal és 5/12 triplával húzta övéit, ő volt a Memphis legjobbja. Mellette Desmond Bane (19-5-5) is kitett magáért, a padról John Konchar dobott be 4/7 triplát, de így sem volt bennük elég tűzerő, a 45%-os mezőnymutató és a 34%-os triplázás úgy nem bizonyult elégnek, hogy a hasonló számokat hozó Boston 14-gyel (!) több büntetőt harcolt ki. A vendégeknél Jayson Tatum volt a szupersztár, ő csak a nagyon megnyert második negyedben 19 pontot szerzett, végül pedig 39-cel zárta az estét: 12/25-öt dobott mezőnyből és 12/16-ot a büntetővonalról úgy, hogy a teljes Grizzlies 14-szer büntetőzhetett. Említsük még meg Jaylen Brownt (21 pont, 9 lepattanó, 7 eladott labda), Marcus Smartot (15 pont, 7 lepattanó, 12 gólpassz) és Al Horfordot (15 pont, 3/3 tripla) is, egy fokkal több lábon állt, és többször tudott futást vezetni a Celtics, ezzel nyerte meg a rangadót.

A Grizzlies legjobb dobói: Morant 30/15, Bane 19/6, Brooks 13
A Celtics legjobb dobói: Tatum 39/9, Brown 21/3, Horford 15/9, Smart 15/6

 

Minnesota Timberwolves–New York Knicks 107–120

Sima volt. A 13 pontos különbség a végeredményben csalóka, a Wolves ezt már csak a negyedik negyedben kozmetikázta fel ilyenre, de korábban 27 egység is volt közte a Knicks javára az este folyamán. A vendégek ellenállhatatlanul támadtak, az első és a második negyedben is 38-38 pontot dobtak, így már a félidőben 76–52 volt az állás, a harmadik játékrészben pedig bebetonozták a különbséget, és végül nagyon sima győzelmet arattak. Julius Randle (31 pont, 8 lepattanó, 8/13 mezőnyből), Jalen Brunson (23 pont, 8 gólpassz) és RJ Barrett (22-5-5) is kitett magáért, Obi Toppin is nagyon sokoldalú játékkal szállt be a kispadról, végül csapatszinten 19 hármast süllyesztettek el annak ellenére, hogy a második félidőben már jelentősen visszaestek az addigiakhoz képest. Ezért is tudott közelíteni a Karl-Anthony Towns (25 pont, 13 lepattanó, 7 gólpassz) által húzott, de Rudy Gobert-t továbbra is nélkülöző Minnesota, ám a kiütés elkerülésén túl másra már nem volt esélye a hazai együttesnek. Russellék védekezése nem ütötte meg az elfogadható szintet, ezzel úgy állnak 5,6-ra, hogy 11 meccsből nyolcat is otthon játszhattak le – most már Gobert-re se foghatják a gondokat, következőleg a Suns ellen muszáj lenne javítaniuk. A Knicks 5,5-re módosította a mérlegét, most pedig jöhet a Brooklyn elleni városi derbi.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 25/3, Edwards 16/3, Russell 14/12
A Knicks legjobb dobói: Randle 31/24, Brunson 23/6, Barrett 22/9

 

San Antonio Spurs–Denver Nuggets 109–115

Nehezebben, de megint Denver. Két napja sima győzelmet aratott a Spurs ellen otthon a Nuggets, most idegenben azért jobban megizzadt, de ezúttal is kipipálta a fontos sikert. A San Antonio jóval nagyobb akarattal, és agresszivitással védekezett, ez ellen pedig nehezebben boldogult a Denver, viszont a vendégek is odaértek a passzsávokba és 24 labdaeladásba hajszolták bele ellenfelüket – ezekből 35 pontot dobtak, amivel jelentősen javítottak a saját esélyeiken. A mérkőzés így is szorosan alakult, csak néhány ponttal vezetett a Nuggets, majd a záró etapban Nikola Jokics és Jamal Murray is hat-hat egységet jegyzett, az ő megmozdulásaikkal pedig sikerült megőrizni ezt a minimális különbséget. Ugyan a SAS négy perccel a vége előtt még egyszer utoljára átvette a vezetést 105–104-nél, de itt Jokics rögtön zsákolt, a Spurs eladott labdájából Caldwell-Pope bevert egy triplát, majd egy újabb Spurs-turnovert Murray büntetett meg. Végül az utolsó percben dőlt el a küzdelem, amikor 109–111 után Jokics süllyesztett el egy tempót egy támadópattanó után, majd KCP azonnal ellopta a labdát, és az okosan végigvitt támadást Aaron Gordon zsákolása fejezte be – nehezebben, de ezt is megoldotta a Denver, amely így a kisebb döccenők ellenére ott van Nyugat elejében 7,3-mal.

Süllyed a Spurs. Sorozatban negyedik vereségét szenvedte el a San Antonio, amely az 5,2-es rajt után érezhetően megtorpant. Ezen az estén nem látszottak az utóbbi meccsek „tünetei”, hátul most tényleg mindent megtettek a texasiak, egyébként pedig Keldon Johnson (30 pont, 5/11 tripla), Tyus Jones (20 pont, 9 gólpassz), Josh Richardson (22 pont, 8/11 mezőnyből), és Jakob Pöltl (7 lepattanó, 9 gólpassz, 2 labdaszerzés, 3 blokk) is csinálta, ami a dolga volt. Ez mégsem bizonyult elégnek, ugyanis a Denver nem laposodott el, a vendégekben is megvolt az ilyen feladatok megoldásához szükséges tűz: Jokics (26 pont, 8 lepattanó, 10 gólpassz, 2 labdaszerzés, 3 blokk) MVP-hez méltó teljesítményt nyújtott, Michael Porter Jr. 24 pontot és 4/8 triplát dobott, Murray 19 pontig és 6 gólpasszig jutott, de Gordon, Hyland és KCP is kivette a részét a munkából. Összességében a Spurs most megint nem tűnt tankoló csapatnak, de a Nuggets is résen volt – ha nem is sokkal, de jobbnak bizonyultak a vendégek.

A Spurs legjobb dobói: Johnson 30/15, Richardson 22/6, Jones 20/3
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 26, Porter Jr. 24/12, Murray 19

 

Dallas Mavericks–Brooklyn Nets 96–94

Doncic ellen továbbra sincs orvosság. A meccs előtt arról beszélt Jacque Vaughn, a Nets megbízott vezetőedzője, hogy limitálni kell a szlovén klasszis büntetőit, de Doncic máshogy gondolta: 12-szer állt a vonalra, beszórt 5/9 hármast, 6-6 lepattanó és gólpassz is a neve mellé került, nem igazán tudtak vele mit kezdeni a vendégek. Több társa viszont mélyen tudása alatt játszott, a kezdőben Bullock és McGee is nullázott, Spencer Dinwiddie kettő pontot kapart össze, a kispadról Christian Wood is megállt 6-6 pontnál és lepattanónál. Szerencsére a második sorból Josh Green hibátlan dobásokkal jutott el 16 pontig, Tim Hardaway Jr. is jól célzott, a Powell-Kleber páros pedig szépen takarított a palánkok alatt, így a a Dallas nem szakadt le. 74–78-nál aztán jött Doncic, vezetésével 14–0-s rohanást rendezett a Mavs, amiből a Nets még egyszer visszakapaszkodott, de az utolsó 15 másodpercben Doncic és a végül 18 pontig jutó Finney-Smith is hibátlanul büntetőzött, míg Durant rontott a vonalról, így a Dallas végül nagy nehezen behúzta a W-t – 6,3-mal állnak. Luka Doncic egyébként a szezon 9. mérkőzésén is elérte a 30 pontot, erre egyedül Wilt Chamberlain volt képes még az 1962–63-as évadban, a legendás center annak idején 23 meccsig jutott.

Nem bírta végig a Nets. A vendégeknél 16 perc erejéig visszatért Ben Simmons, de sok hatása nem volt a mérkőzésre, az eltiltott Kyrie Irving természetesen távol maradt, ennek ellenére az utóbbi időben sokat fejlődő Brooklyn kiválóan játszott. Az első negyedben 34 pontot termeltek, a következő két játékrészben foggal-körömmel védekeztek, és sokáig úgy tűnt, hogy ez elég is lehet a Dallas ellen. Kevin Durant jó dobásokkal jutott el 26 pontig, Royce O'Neale 15 pontja mellett 8 gólpasszt osztott ki, Nic Claxton dupla-duplázott, Joe Harris sokoldalúan játszott, míg a padról Cam Thomas 19 ponttal tolta meg a szekeret. A végjátékban azonban elég volt egy rövidzárlat, hogy a szépen felépített meccsüket kidobják a kukába. 88–78-as hátrányból még a Harris, Thomas, O'Neale trió vezetésével visszajöttek egy pontra, de a legvégén 96–93-nál Durant hiába dobhatott három büntetőt, a másodikat elrontotta, majd szándékosan kihagyta a harmadikat, ott viszont már nem jó irányba pattant a játékszer.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 36/15, Finney-Smith 18/6, Green 16/6.
A Nets legjobb dobói: Durant 26/3, Thomas 19/6, O'Neale 15/12.

 

Golden State Warriors–Sacramento Kings 116–113

Most is rezgett a léc. A címvédőnél szezon előtt a Green–Poole csörte okozott gondot, a szezon első meccsein két vereséget is beszedtek a Suns–Nuggets párostól, majd a következő 5 állomásos túra minden mérkőzését elbukták. Az utolsó, Pelicans elleni összecsapáson Curry, Thompson, Green és Wiggins nem is játszott, most viszont visszatértek, és a pihenő láthatóan jót is tett nekik. Curry 47 pontot termelt 8-8 gólpasszal és lepattanóval, remekelt a kritikus negyedik negyedben, Wiggins 25 pontos, 10 lepattanós dupla-duplát szállított, Green 11 pontot, 8 lepattanót, 6 gólpasszt és az utolsó percben egy fontos zsákolást jegyzett, és a gyengén célzó Thompson is eljutott 16 pontig. A gondok a kispadon kezdődtek, ahol Jordan Poole meccsek óta nem találja a dobóformáját, most már nem is vállalkozott, 2 pontig, 3 gólpasszig és 3 eladott labdáig jutott, az ő szerepkörét pedig senki nem tudta átvenni - a komplett második vonaltól 15 pont jött, ezt Poole általában egymaga megdobja. A lényeg a győzelem, de a címvédő továbbra is csak nyomokban emlékeztet tavalyi önmagára.

Ezt bánhatja a Kings. A szezon előtt a playoffot megcélzó vendégek is bőven negatív mérleggel állnak, ezt a meccset viszont behúzhatták volna, ha pár ember csak tudása minimumát hozza. Harrison Barnes konkrétan nullázott volt csapata ellen, az újonc Keegan Murray 6 pontig és 7 lepattanóig jutott, ezt a hendikepet pedig nem tudta ellensúlyozni a csapat többi része. De'Aaron Fox 28 pontig és 6 gólpasszig jutott, Sabonis felvette a kesztyűt Green ellen (19 pont, 14 lepattanó, 6 gólpassz), a kispadról Malik Monk 24 pontot és sokoldalú játékot hozott, a Huerter, Mitchell, Davis trió nyolc hármast pörkölt be, csapatszinten kiharcoltak 29 büntetőt és közel egálra hozták a pattanócsatát is. A negyedik negyedet kilencpontos előnyből kezdték, hat perccel a vége előtt 100–92-re vezettek, de a Curry, Wiggins páros a végén robbantott, az utolsó percben már a Kingsnek kellett volna kapaszkodnia, de 114–113-nál hagyták, hogy az óra 1.3 másodpercig pörögjön le – itt Curry bedobott két büntetőt, a maradék időben pedig már csak egy kétségbeesett Huerter-kísérletre futotta, ami kimaradt.

A Warriors legjobb dobói: Curry 47/21, Wiggins 25/12, Thompson 16/9.
A Kings legjobb dobói: Fox 28/6, Monk 24/9, Sabonis 19.

 

Utah Jazz–Los Angeles Lakers 139–116

LeBron James nélkül egy félidő volt a Lakersben. James mellett Beverley és Walker sem állhatott a vendégek rendelkezésére, és bár a támadójátékuk működött (71 pont az első félidőben), a túloldalon már az első negyedben 42 pontot kaptak. A harmadik negyedben rögtön benyeltek egy 10–2-es Jazz-rohanást, onnantól kezdve már csak loholtak az eredmény után - még egyszer felzárkóztak hét pontra, de a Jazztől jött egy újabb, 16–5-ös futás, az itt kialakuló közel 20 pontos differencia már soknak bizonyult. James távollétében egyébként Anthony Davis remekül dobott (29 pontos szezoncsúcs, 11/18 mezőnyből), de a játék többi elemében ő sem jeleskedett, ugyanez igaz egyébként Russell Westbrookra és Kendrick Nunnra is – Westbrook például 8/14-gyel célzott, de amikor ő pályán volt, 23 ponttal kapott ki a Lakers. A labda sem járt jól, mindössze 15 gólpasszt osztottak ki egymás között, megint inkább az egyéni játék dominált, a 2,8-as mérlegük nem a véletlen műve, jelenleg itt tartanak.

Három negyed alatt elintézte a 9,3-mal álló Utah. A szezon eddigi legnagyobb meglepetéscsapata a 12 gólpasszig jutó Mike Conley vezérletével ismét parádés támadójátékot tett ki az asztalra, a kezdő ötösben mindenki elérte a 10 pontos határt, Malik Beasley 4/7 hármast szórt, Lauri Markkanen és az 5/6 triplát vágó Jordan Clarkson 20 pont fölé jutott, míg a kispadról Collin Sexton és a volt csapata ellen motivált Talen Horton-Tucker célzott pontosan, de a második vonalból érdemes kiemelni az újonc centert, Walker Kesslert is (8 pont, 9 lepattanó, 2 blokk 18 perc alatt). A Jazz egy-két kisebb megingástól eltekintve végig uralta a meccset, darabokra szedte a Lakers nem létező védekezését, a végén az is belefért, hogy a negyedik negyedben már ne szakadjanak meg.

A Jazz legjobb dobói: Markkanen 23/3, Clarkson 22/15, Sexton 17/3.
A Lakers legjobb dobói: Davis 29/3, Westbrook 22/6, Nunn 18/6.

 

Los Angeles Clippers–Cleveland Cavaliers 119–117

Véget ért a nagy sorozat. Zsinórban 8 meccset nyert a Cavs, amivel a liga második helyén állt az összecsapás előtt, és sokáig úgy tűnt, hogy ha nehezen is, de behúzzák a kilencediket. Donovan Mitchell extrán dobott kintről, Darius Garland 19 pontja mellett 12 gólpasszt szervírozott, Evan Mobley 26 ponttal és 8 lepattanóval feledtette a Lakers elleni gyenge játékát, Jarrett Allen 10 pontja mellé 20 lepattanót húzott le, a padról pedig Kevin Love parádézott (17 pont, 4/8 tripla, 8 lepattanó, 4 gólpassz). Négy és fél perccel a vége előtt 100–112 állt az eredményjelzőn, semmi nem utalt arra, hogy gond lehet, azonban itt hatalmas összeomlást mutatott be a Cleveland, zsinórban 15 pontot kaptak, miközben elrontottak 7 dobást és eladtak 3 labdát, onnantól pedig ők kerültek alulra és már nem tudták visszavenni a vezetést. A végén Mitchell 117–119-nél kihagyott egy büntetőt, de a pattanót Paul George szedte össze, és már az sem számított, hogy a LAC vezére mindkét büntetőjét kihagyta, Kevin Love egész pályás kísérlete célt tévesztett.

Erőt villantott a Clippers. 5,5-ös mérleggel érkezett a meccsre a LAC, akiknél Kawhi Leonard továbbra is térdfájdalmakkal küzd, de John Wall is hiányzott, nála nem kockáztattak a back-to-back második felén. Az előző mérkőzésen térdsérülést szenvedett Reggie Jackson viszont tudta vállalni a játékot, az ő 18 pontja és 7 gólpassza nagyon kellett, hogy végig ritmusban tudjon maradni a kezdőötös: Paul George 5/11-es triplázással jutott 26 pontig, Marcus Morris 20 ponttal remekelt, Terance Mann (16 pont, 4 pattanó, 5 gólpassz, 2 labdaszerzés) pedig régi önmagát idézően játszott, egyedül talán Ivica Zubac horpadt be Allen mellett. A padról Norman Powell 17 ponttal jelentkezett, ráadásul a meccs végi nagy rohamból is alaposan kivette a részét: 10 pontot szerzett ebben a szakaszban, végül ő bizonyult a mérleg nyelvének. Összességében a liga legjobb formában lévő csapatát verték kilenc emberrel, ez mindenképp biztató a jövőre nézve – legközelebb a Lakers ellen tovább javíthatnak a mérlegükön.

A Clippers legjobb dobói: George 26/15, Morris 20/12, Jackson 18/6.
A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 30/24, Mobley 26, Garland 19/6.

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Hornets–Washington Wizards 100–108
Orlando Magic–Houston Rockets 127–134
Detroit Pistons–Oklahoma City Thunder 112–103
Indiana Pacers–New Orleans Pelicans 129–122
Philadelphia 76ers–Phoenix Suns 100–88
Atlanta Hawks–Milwaukee Bucks 117–98
Miami Heat–Portland Trail Blazers 107–110
Chicago Bulls–Toronto Raptors 111–97
Memphis Grizzlies–Boston Celtics 106–109
Minnesota Timberwolves–New York Knicks 107–120
San Antonio Spurs–Denver Nuggets 109–115
Dallas Mavericks–Brooklyn Nets 96–94
Golden State Warriors–Sacramento Kings 116–113
Utah Jazz–Los Angeles Lakers 139–116
Los Angeles Clippers–Cleveland Cavaliers 119–117

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik