A San Antonio erődemonstrációt tartott a Houston ellen

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2016.01.28. 08:44
null
Thompson 45 pontot dobott a Dallasnak (Fotó: Reuters)
Két nappal a Warriors elleni hatalmas vereség után a Houstonon állt bosszút a San Antonio az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, LaMarcus Aldridge-ék 31 pontos verésben részesítették a tavalyi nyugati döntőst. A Golden State is könnyedén nyert, Klay Thompson 45 pontot dobott a Dallasnak, a Cleveland pedig szintén simán hozta a kötelezőt a Phoenix ellen. Az OKC óriási meccset nyert meg Minnesotában, a Clippers parádés védekezéssel aratott győzelmet Atlantában, a Detroit a hajrában lépte le a Philadelphiát, a Boston tempóját nem bírta a Denver, a Jazz viszont nagyon simán vágott vissza a Jeremy Lint elveszítő Charlotte-nak.

Cleveland Cavaliers–Phoenix Suns 115–93

A félidő után már nem szórakozott a Cavs. Az első két negyedben a hazai csapat a Tyronn Lue által kért gyorsabb játékot igyekezett játszani, ám nem igazán találta a ritmust, sok volt a hiba, így csupán öt ponttal vezettek Jamesék a nagyszünetben. A fordulás után azonban rögtön egy 12–0-s futással kezdett a Cleveland, ez pedig eldöntötte a találkozó sorsát – a tetemes előnyt már nem adták le, sőt, vezettek 28 ponttal is, mielőtt a negyedik negyed második felét a padon töltötték a kulcsjátékosok. James, Love és JR Smith is hozta a pontokat, a csapat 55 százalékkal dobott mezőnyből, de Kyrie Irving csupán nyolc egységet tett hozzá 11 dobásból, ő továbbra sem igazán találja a helyét.

Ennyi volt a Phoenixben. Ameddig lehetett, tartotta a lépést a Suns, de ahogy pontosabbá vált a Cavs, eldőlt a meccs – jelen állapotában ez volt a maximum, amit megtehetett a vendégcsapat. A védekezésükről csak elméleti síkon lehet beszélni és bár támadásban mutattak szép dolgokat Knight és Bledsoe nélkül is, a 23 eladott labda éppen elég segítséget adott a Clevelandnek. A Phoenix így továbbra is a Minnesotával áll holtversenyben és három meccsel előzi meg a nyugati utolsó Lakerst.

A Cavaliers legjobb dobói: James 21, Love 21/9, Smith 18/12
A Suns legjobb dobói: Booker 16/3, Morris 13/3, Tucker 13/9

Boston Celtics–Denver Nuggets 111–103

Végig vezetett a Boston. Már az első negyedben lelépte ellenfelét a hazai csapat és nyolc ponttal nyerte a játékrészt, az előnyt pedig ezután nem adta ki a kezéből: inkább folyamatosan növelte azt, a záró etap elején már volt közte 22 is. A denveri rohamokat jól kezelték Bradley-ék, a dobóhátvéd 27 ponttal beállította szezoncsúcsát, érdekesség azonban, hogy leginkább a védekezésüknek köszönhették ezt a sikert. Húsz eladott labdába hajszolták bele a Denvert, amelyből 15-öt közvetlenül ők loptak el, gyors indításból pedig 24 egységet írtak fel a táblára, ami döntőnek bizonyult – a Celtics így sorozatban negyedik sikerét aratta és már csak fél meccsre van a Chicagótól.

Nem bírta a tempót a Denver. A Celtics rohanásával nem tudta tartani a lépést a vendégcsapat, ebből jött a sok hiba és főleg a gyenge védekezés, ezeknek köszönhetően pedig nem tudtak igazán közel kerülni ellenfelükhöz – végig stabilan vezettek a hazaiak. A Nuggetsnél Gallinari és Barton termelte a pontokat, Faried 15 pontos, 15 pattanós dupla-duplát hozott, de ez is kevésnek bizonyult a már taglalt problémák miatt – összességében az utóbbi öt meccsből a negyediket veszítette el a gárda és távolodott a Portland, Sacramento, Utah triótól.

A Celtics legjobb dobói: Bradley 27/15, Olynyk 17/6, Thomas 16/3
A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 23/3, Barton 23/9, Faried 15, Harris 15/3

Detroit Pistons–Philadelphia 76ers 110–97

A hajrában fordított a Pistons. Az első negyedet nyolc ponttal nyerte a Philly, majd a harmadik játékrészben is a vendégek kerekedtek felül, így a záró etap elején még vezettek is hat ponttal Noelék. A Pistons azonban három perc alatt a maga javára fordította a meccs alakulását, Stanley Johnson (18 pont) és Reggie Jackson (27 pont, 4/5 tripla) vezérletével az utolsó percekhez már ők érkeztek masszív előnnyel, Jackson egy triplával pedig végleg eldöntötte a dolgot. Andre Drummond most ismét jól teljesített, 25 pontja mellé 18 lepattanót szedett és bár védekezésben továbbra sem meggyőző, ezúttal a büntetőivel sem volt gond – hiába hackelte őt a Philly, 7/12 dobását értékesítette a vonalról.

Most sem hiányzott Okafor. A Philly kezdő centere nélkül is termelte a pontokat a festékből, ugyan Ish Smith-nek nem ment a játék (6/18 mezőnyből, 13 pont, 6 gólpassz, 6 eladott labda), a Noel, Grant duó 41 ponttal, 17/24-es mezőnymutatóval húzta csapatát. Ez végül kevésnek bizonyult, ugyan időszakokra a vendégek védekezése is jól működött, az utolsó negyedet 36–18-ra vesztették el, itt már nem tudtak mit kezdeni a Pistons játékával – a hazaiak ezzel a sikerrel megelőzték a Miamit és felléptek a keleti hatodik helyre.

A Pistons legjobb dobói: Jackson 27/12, Drummond 25, Johnson 18/3
A 76ers legjobb dobói: Grant 21/3, Noel 20, Smith 13/3

Atlanta Hawks–Los Angeles Clippers 83–85

Nem kell ide Griffin. Mióta kidőlt (először) a klasszis erőcsatár, 13–3-ra áll a Clippers és most is egy idegenbeli rangadót tudott megnyerni, méghozzá egy nappal azután, hogy Indianában is hasonló győzelmet aratott. A harmadik negyed végén kilenc ponttal vezetett a Hawks, ám jött Jamal Crawford, aki 21 pontot szórt be a padról és az általa vezetett második sor remek védekezéssel fordított a dolgok menetén. DeAndre Jordant hiába hackelték a hazaiak, 6/8 büntetőt bedobott a negyedik negyedben, így Paul és Redick gyengébb napja is belefért, nagyon értékes győzelmet aratott Doc Rivers csapata.

Elrontotta a Hawks. Az első és a harmadik negyedben is kihasználta a kissé enerváltabban mozgó Clippers-kezdők hibáit az Atlanta, ám az előnyt nem tudta megtartani, mert nemes egyszerűséggel keményebben védekeztek a vendégek, mint Horfordék. Ennek ellenére Korver óriási triplájával vezettek az utolsó percben, ám 15 másodperccel a vége előtt Jordan zsákolhatott üresen, amivel visszavette a vezetést a Los Angeles. Az utolsónak szánt támadást elrontották, ám a Clippers még megadta az esélyt azzal, hogy nem tudta jól elvégezni az alapvonali bedobást – Millsap futtából eleresztett dobása viszont lejött, így maradt a 83–85. Mindkét együttes gyengén dobott mezőnyből, a Clippers 18 százalékkkal triplázott, de a Hawks 23 eladott labdája ezúttal nem fért bele.

A Hawks legjobb dobói: Teague 16/6, Horford 15/3, Korver 14/12, Millsap 14/3
A Clippers legjobb dobói: Crawford 21/3, Jordan 13, Redick 12/6

Minnesota Timberwolves–Oklahoma City Thunder 123–126

A rutin döntött. A harmadik negyed után még a Minnesota járt előrébb, ám a záró etapban fordított a Thunder és az utolsó két percben Kevin Durant két óriási kosara jelentette a különbséget a csapatok között. A klasszis kiscsatár egy nappal korábban New Yorkban dobott 44 pontot és clutch kosarakat egy hosszabbításos meccsen, most pedig ismét ő volt a kulcs, igaz, ezúttal „megállt” 27 egységnél – mellette ismét a 24 pontos, 15 gólpasszos Westbrookot, valamint a padról 23 pontig jutó Kantert lehet kiemelni. Ezekhez a kiélezett helyzetekhez a Minnesota fiataljai még nincsenek hozzászokva, ami az utolsó percekben döntőnek bizonyult – Durant már nem egy, nem két ilyen meccset nyert meg...

LaVine rekordja sem ért győzelmet. Amellett, hogy a kezdőben Wiggins és Dieng is elérte a húsz pontot, ráadásul Towns (19 pont, 13 pattanó, 3 blokk) is remekelt, az igazi show-t Zach LaVine szállította a padról – a hátvéd gyakorlatilag nem tudott hibázni ezen az estén. 35 pontot dobott 14/17-es mezőnymutatóval (!), közte 5/8 triplával és eladott labda nélkül, ez pedig cserejátékosként idei NBA-csúcs, valamint a Wolvesnál franchise-rekord. A sikerhez azonban ez is kevés volt, védekezni most sem tudott a gárda, a döntő pillanatokban pedig hiányzott tőlük egy Durant – így hiába volt közel tökéletes a támadójátékuk (55 százalék mezőnyből, 31 gólpassz, 9 eladott labda), a mérlegükön továbbra sem látszik a potenciál.

A Timberwolves legjobb dobói: LaVine 35/15, Dieng 21, Wiggins 20
A Thunder legjobb dobói: Durant 27/3, Westbrook 24/9, Kanter 23

San Antonio Spurs–Houston Rockets 130–99

Erődemonstráció. Két nappal a Golden State elleni megsemmisítő vereség után egészen elképesztő játékot mutatott be a San Antonio és feltörölte a padlót a Houstonnal. Tim Duncan ezúttal is hiányzott és Popovich small-ballra váltott, ugyanis Kyle Anderson került be a kezdőbe – nem biztos, hogy ezért, de félidőben már megvolt a közte húsz és a folytatásban sem álltak le a hazaiak. Egyénileg Aldridge, valamint a 6/8 triplát elsüllyesztő Green emelhető ki leginkább, de érdemes megemlítenünk a 16 perc alatt 13 pontos, 10 lepattanós dupla-duplát szállító Marjanovicsot is – a konklúzió persze az, hogy iszonyatos különbség van a Warriors-Spurs kettős és a liga többi része között...

Nem volt köze a meccshez a Houstonnak. A vendégek az első perctől kezdve alárendelt szerepet játszottak és esélyük sem volt arra, hogy lassítsák a Spurst, az örömük nagyjából annyiban merült ki, hogy Howard pályára tudott lépni, Harden pedig tíz dobásból jutott el húsz pontig – ennél többet nem remélhettek. A játék minden elemében „osztálykülönbség” volt a felek között, elemezni felesleges – valószínűleg bánják Arizáék, hogy a GSW-meccs után ők következtek a Spurs sorsolásában...

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 25, Green 18/18, Leonard 18/9
A Rockets legjobb dobói: Harden 20/3, Howard 13, Smith 11/6, Jones 11

Utah Jazz–Charlotte Hornets 102–73

A második negyedben eldőlt. Az első játékrész még szorosan alakult, de ezt követően egy 20–2-es (!) rohanással lelépte ellenfelét a Utah, innentől pedig nem nagyon volt miről beszélni – félidőre masszív előnyben voltak a hazaiak, majd amikor a Charlotte kicsit közelebb zárkózott, Trey Burke egymaga berámolt három triplát pillanatok alatt és elvette a vendégek kedvét a további próbálkozástól. A védekezés a hat blokkot kiosztó Gobert, Booker páros vezérletével most is remekül működött, a túloldalon pedig Hayward és Hood (46 pont, 7/13 tripla) volt a vezér – a Jazz tükörsimán hozta a meccset és visszavágott a tíz nappal ezelőtti vereségért.

Lin megsérült. Két nappal korábban dupla hosszabbításos drámát játszott a Hornets és kicsit még érezhető volt rajtuk a fáradtság, enerváltan mozogtak védekezésben, elöl pedig nem ültek a dobásaik. A dolgokat tetézte Jeremy Lin sérülése, a hátvéd a harmadik negyedben szenvedett súlyosnak tűnő bokasérülést és nem tudott visszatérni a pályára, ez pedig talán a vereségnél is nagyobb gond – egyébként is szűk a rotáció Lamb nélkül és a nem teljesen egészséges Batummal.

A Jazz legjobb dobói: Hood 24/12, Hayward 22/9, Favors 12
A Hornets legjobb dobói: Walker 15/3, Roberts 13/6, Hawes 9/6, Williams 9

Golden State Warriors–Dallas Mavericks 127–107

Most Thompson őrült meg. Steph Curry ezúttal nagyon gyenge estét fogott ki, az első félidőben összesen három pontot szerzett és bár a folytatásban beszórt még 11-et (közte 3/3 triplát), valamint 9 gólpasszal zárt, ezt a meccset nem ő nyerte meg a címvédőnek. Klay Thompson volt az, aki „eldobta az agyát” ezen az estén, a hátvéd félidőben 26 pontnál járt, végül pedig 45 egységig jutott parádés hatékonysággal (14/20 mezőnyből, 7/12 tripla, 10/10 büntető), rá nem lehetett ma ellenszert találni. A Warriors annak ellenére dobott 58 százalékkal, hogy sem Curry, sem Green nem játszott extrát, a harmadik negyedben húsz pontra nőtt a különbség, itt pedig el is dőlt a találkozó.

Egy félidőt bírt a Dallas. Pachulia mellett ezúttal Nowitzki sem lépett pályára a back-to-back miatt a Mavsnél, így Parsons kezdett négyesként, Matthews hármasként, a hátvédsort pedig Deron Williams és Raymond Felton alkotta. Ezzel a szerkezettel tartották is a lépést, ugyan az első negyedben rögtön kikaptak tíz ponttal, de a nagyszünetig ezen belül maradtak és csak Thompson elképesztő estéjével vezetett a Warriors. A fordulás után azonban nem csak Curry, de Green is beindult, a Mavs védekezése elfáradt és a címvédő pillanatok alatt állva hagyta ellenfelét – hiába az 50 százalékos mezőnymutató és a 107 dobott pont, esélyük sem volt a győzelemre.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 45/21, Curry 14/9, Barnes 13/3
A Mavericks legjobb dobói: Parsons 23/12, Barea 14, Felton 12/6, Williams 12/6

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik