A Hornets megállította a listavezető GSW-t, a Bulls pedig a Clipperst

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.11.15. 09:47
null
Sorozatban harmadszor nyert a Hornets (Fotó: Getty Images)
A Warriors és a Clippers sikerszériája is megszakadt, a Sunsé és a Nuggetsé viszont nem – a Brooklyn is nyert, az Atlanta hosszú idő után tudott újra győzni, és ezúttal a Lakers is jól játszott. Az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi játéknapjának összefoglalója.

 

Los Angeles Lakers–San Antonio Spurs 114–106

Összekapta magát a Lakers. Két nappal ezelőtt szörnyű teljesítménnyel szenvedett vereséget az eddig egyébként sem túl meggyőző Los Angeles, most viszont kollektív csapatjátékkal és összességében magabiztos produkcióval hozta a hazai győzelmet Frank Vogel csapata. LeBron James ugyan még mindig sérült, de visszatérhetett Talen Horton-Tucker, aki azonnal a kezdőben kapott helyet és elöl-hátul óriásit lökött a Los Angelesen: védekezésben rengeteg lyukat betömött a periméteren, elöl pedig 50 százalékos hatékonysággal szórt be 17 pontot, amellyel csapata második legjobb dobójává vált alig 27 perc alatt – plusz 14-ben voltak vele a parketten, ez is elég beszédes adat. A fővezér ezzel együtt Anthony Davis volt, aki nagyon akarta a győzelmet és 34 ponttal, 15 lepattanóval, valamint 6 gólpasszal húzta övéit, 40 percet a parketten töltött és mindent megtett a sikerért, csapata pedig profitált is ebből - összesen hatan dobtak náluk legalább 14 pontot, jól mozgott a kezdőbe kerülő Carmelo Anthony, a padról beszálló Ellington-Monk shooterpáros, de Russell Westbrook is hasznosnak bizonyult a hét eladott labdája ellenére. A második félidőben már 14 ponttal is vezettek és igazából végig előrébb jártak, a hajrában pedig visszaverték a Spurs próbálkozásait - ugyan egy futással 105-103-ig zárkóztak a vendégek, de itt Horton-Tucker, Anthony és Westbrook is clutch dobással jelentkezett. A fontos győzelem után 8-6-ra állnak, most fogadják a Chicagót, majd elmennek egy ötmeccses keleti túrára.

Popovich nem volt elégedetlen. A San Antonio vezetőedzője arról beszélt, hogy bár a 19 eladott labda most nem fért bele, mert túl sok esélyt adtak a Lakersnek, de összességében elégedett azzal, ahogy játékosai küzdöttek, mert megvolt a szükséges energia és annak is örült, hogy a végén még egyszer rá tudtak ijeszteni ellenfelükre, nem dobták be a törölközőt. Keldon Johnson (24 pont, 6/9 tripla) és Devin Vassell (19 pont, 4/7 tripla) kintit tűzereje sokat segített a tripla-duplázó (22 pont, 10 lepattanó, 10 gólpassz) Dejounte Murray-nek és végig látótávolságon belül maradtak, de náluk nem volt egy Davis, aki egy negyed alatt be tudott dobni 19 pontot – nem voltak rosszak, de elég jók sem, most a Clippers ellen folytathatják.

A Lakers legjobb dobói:
Davis 34/6, Horton-Tucker 17/3, Monk 16/6
A Spurs legjobb dobói: Johnson 24/18, Murray 22/6, Vassell 19/12

Atlanta Hawks–Milwaukee Bucks 120–100

Young és az Atlanta megrázta magát. Sorozatban hat vereség után, nagyon nehéz helyzetben lépett pályára a Hawks, de ezúttal sokkal összeszedettebben és koncentráltabban játszott a gárda, ami különösen védekezésben domborodott ki – eddig pocsékul teljesítettek hátul, most viszont a mérkőzés jelentős részében megvolt a kellő akarat és fizikalitás, ami elégnek is bizonyult a foghíjas Bucks ellen. Mindenképpen ki kell emelnünk viszont Trae Youngot, aki szenzációs teljesítménnyel vezette győzelemre csapatát: 42 pontot dobott 16/26-os mezőnymutatóval és 8/13 triplával, igazi dobófesztivált rendezett, de a társakra is odafigyelt, így leszedett 8 lepattanót és kiosztott 10 gólpasszt, egymaga működtette a Hawks rendszerét. Mellette nagy csodák egyénileg nem történtek, Clint Capela dupla-duplája és John Collins 19 pontja említhető, de Young parádéja és a javuló védekezés meghozta nekik a régóta várt sikert, ezek voltak a kulcsfaktorok - még mindig csak 5-9-re állnak, de most valamivel könnyebbre fordul az eddig egyébként elég nehéz sorsolásuk, talán elindulhatnak felfelé.

Nincs megoldás a Bucksnál. A vendégeknél Middleton, Lopez, DiVIncenzo és Hill is hiányzott a kulcsjátékosok közül, így pedig nem igazán tudták tartani a lépést: már a nagyszünetben is 14 pontos hátrányban voltak, majd kicsit ugyan javultak, de a záró etapban végleg lerendezte őket az Atlanta. Jrue Holiday most nem volt rossz, de Giannis Antetokounmpo nem hozta az MVP-szintet (26 pont, 9/21 mezőnyből, 5 lepattanó, 6 gólpassz), ami ebben a felállásban nem lehetett elég nekik a sikerhez – hiába Grayson Allen továbbra is jó formája (18 pont, 4/7 hármas), a kispad érvénytelennek bizonyult (15 pont jött onnan összesen), a lepattanózást 51–30-ra vesztették el és gyengébben is dobtak, mint ellenfelük. Az ennyire tartalékos kerettel továbbra sem találnak megoldást a gondjaikra, az utóbbi tíz meccsük során ez volt a hetedik vereségük - most viszont véget ért a túrájuk, jön zsinórban öt nyerhető hazai mérkőzésük, itt kell megpróbálniuk stabilizálni magukat.

A Hawks legjobb dobói: Young 42/24, Collins 19, Capela 12
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 26/3, Holiday 19/3, Allen 18/12

Charlotte Hornets–Golden State Warriors 106–102

Rozier volt a kulcs. Bravúrgyőzelmet aratott az utóbbi meccseken ismét magára találó és az addigi pocsék védekezését ráncba szedő Hornets, amelyet ezúttal is Miles Bridges (22 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz), valamint LaMelo Ball (21 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 4/8 tripla) lendülete vitt jó darabig. A siker kulcsa azonban mégis Terry Rozier lett, aki egyrészt mind a húsz pontját a második félidőben dobta, a 19–14-re megnyert záró etap második felében egymaga kilenc egységet tett fel a táblára, volt kulcsfontosságú 2+1-e, majd a végén is ő döntött. 15 másodpercnél ugyanis becsapdázta őt a Warriors, feldobás következett, amelyért a nála sokkal magasabb Draymond Greennel kellett ugrania, de erőn felüli eredményt produkálva elhozta a labdát, majd hidegvérrel elsüllyesztett két büntetőt is, ezzel lett 104–102 és Warriors-labda helyett 106–102. A GSW erre már nem is tudott válaszolni, két dobást is elrontottak a vendégek, így maradt ez az eredmény, a Hornets pedig sorozatban harmadik győzelmét aratva legyőzte a ligaelsőt.

Botlott a GSW. Ezúttal nem játszott jól a Warriors, a vendégek csak 23%-kal tripláztak és elsősorban ez, a megfelelő kinti dobóteljesítmény hiányzott nekik az üdvösséghez – így is volt 31 gólpasszuk, a védekezésük is nagyon harapott, de kellett volna még egy-két pontos távoli is ahhoz, hogy nyerni tudjanak. Az utolsó negyedet még előnnyel kezdhették, de aztán teljesen megálltak támadásban, a 14 dobott pont mindent elmond, ráadásul fél perccel a vége előtt 104–102-nél Kevon Looney kihagyott két büntetőt is – egyenlítés helyett ebből jött a már megénekelt csapda és Rozier megnyert feldobása. A hajrában elkövetett sok kritikus hiba nem fért bele, Steph Curry sem tudott segíteni (24 pont, 10 gólpassz, 3/13 tripla), Jordan Poole is harmatos volt, úgyhogy sorozatban hét győzelem után elszenvedték idei második vereségüket.

A Hornets legjobb dobói: Bridges 22/6, Ball 21/12, Rozier 20/9
A Warriors legjobb dobói: Wiggins 28/9, Curry 24/9, Poole 13/6

Houston Rockets–Phoenix Suns 89–115

Ez is megvan, haladjunk. Semmi érdekes nem történt ezen a találkozón, a Suns hiba nélkül, tükörsimán hozta a természetesen kötelező győzelmet. A Rockets az első félidőben még próbált partiban lenni, a nagyszünetben csak hét pont volt közte, a fordulás után azonban kicsit emelt a tempón a Phoenix és állva hagyta ellenfelét, így végül 26 pontos sikert aratott. A vendégeknél Devin Booker (26 pont, 6 gólpassz) és JaVale McGee (19 pont, 14 lepattanó, 3 blokk) emelhető ki egyénileg, Monty Williams pedig azért arra is figyelt, hogy a terhelés ne legyen túl nagy, 30 játékperc körül tartotta kulcsembereit. A Houstonnál maximum Christian Wood (17 pont, 8 lepattanó 27 perc alatt) érdemel említést, a Green-Porter Jr. hátvédpár ezúttal sem tudott felnőni a feladathoz, a 22%-os triplázás és a 19 gólpasszra jutó 23 eladott labda pedig nem is eredményezhetett mást, csak sima vereséget. A texasiak ezzel zsinórban 11. alkalommal buktak és 1–12-re állnak, míg a Suns sorozatban nyolcadszor nyert, amellyel továbbra is őrzi nyugati második helyét.

A Rockets legjobb dobói: Wood 17/3, Porter Jr. 12/6, Green 12, Gordon 12/6
A Suns legjobb dobói: Booker 26/9, McGee 19, Paul 15/6

Oklahoma City Thunder–Brooklyn Nets 96–120

Durantet nem érdekelte a zaj.
Ugyan már több mint öt éve távozott Oklahoma Cityből a város és a klub egykori kedvence, pontkirálya és MVP-je, de a szurkolók még mindig ugyanúgy éreznek iránta, mint 2016-ban: hangos pfújolás követte Kevin Durant minden labdaérintését a bemelegítés kezdetétől a találkozó végéig. KD ezzel nem nagyon törődött és kizökkenteni sem sikerült a külső zajokkal, hiszen ismét parádézott: 33 pontot dobott 9/17-es mezőnymutatóval és 13/14 büntetővel, 8 lepattanója és 4 gólpassza már csak hab volt a tortán. Az ő remeklése mellett ráadásul a Brooklyn most extrát kapott Patty Millstől is, aki ihletett napot fogott ki és 9/12 triplát (!) bombázott be a kispadról beszállva, így 29 pontig jutott – James Harden (16 pont, 13 gólpassz) és LaMarcus Aldridge (15 pont, 8 lepattanó, 2 blokk, 3/5 tripla) segítsége pedig elég is volt ahhoz, hogy kiütéses győzelmet arassanak a vendégek. A Nets sikere igazából egyszer sem forgott komoly veszélyben, végig vezetett Steve Nash csapata, amely a nagyszünetben már 13 ponttal járt előrébb, a fordulás után pedig tovább növelte előnyét, úgyhogy könnyedén kipipálta a kötelezőt – ezzel már tizedszer nyert idén és jelenleg a Washingtonnal holtversenyben vezeti Keletet.

Eddig tartott az OKC szériája. Váratlanul négymeccses győzelmi sorozattal érkezett meg erre az estére a Thunder, most viszont tulajdonképpen esélye sem volt arra, hogy egy bravúrral ezt tovább nyújtsa. Mark Daigneault vezetőedző szerint most egyszerűen nem volt meg bennük a szükséges tűz, de azért nem, mert a Nets annyira jó volt, hogy már csírájában elfojtotta ezt – a második félidőben már végig tisztes távolból figyelték az eseményeket és nem tudtak veszélyt jelenteni. Gilgeous-Alexander (23 pont, 3/6 tripla) és Dort (20 pont, 3/6 tripla) egyéni számai azért nem lettek rosszak, de a győzelemre most nem lehetett sanszuk és már nagy erővel készülhetnek a Heat ellen, ugyanis back-to-back fogadják a floridaiakat.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 23/9, Dort 20/9, Jemrome 11/6
A Nets legjobb dobói: Durant 33/6, Mills 29/27, Harden 16/3

Denver Nuggets–Portland Trail Blazers 124–95

Kiütés. Nem adott esélyt ellenfelének a Denver, a hazaiak tovább folytatták remek szériájukat és kérdés nélkül arattak kiütéses győzelmet. Mindezt igazából már az első negyedben megalapozták, hiszen 15 ponttal nyerték azt a játékrészt és bár eldönteni csak az utolsó negyedben tudták a derbit, de addig is magabiztosan, kényelmesen, jelentős előnnyel vezettek – a záró etapban viszont rátettek még egy lapáttal és ott már végleg kiütötték a Portlandet. Nikola Jokics újabb szenzációs meccse (28 pont, 9 lepattanó, 9 gólpassz, 11/17 mezőnyből, 3/3 tripla) mellett még további hat játékos jutott náluk tíz pont fölé, az újonc Bones Hyland például 18-at dobott 4/8 triplával a padról beszállva – csapatként egyébként 19 hármast süllyesztettek el, nagyon könnyedén szerezték a kosaraikat. A papírforma-győzelemmel már zsinórban öt sikernél tartanak és 9-4-gyel nyugati harmadikak, most viszont back-to-back utaznak Dallasba – ebből a szempontból is jó, hogy ilyen simán nyertek, mert a 30 játékperces határt senki sem érte el a keretből.

Damian Lillard nélkül ennyire futotta. Nem lépett pályára a vendégek sztárja, ezt pedig minden szempontból megérezték, gyakorlatilag esélytelennek bizonyultak nemcsak védekezésben, de támadásban is. Sem CJ McCollum, sem Anfernee Simons, sem Norman Powell nem tudta átvenni Lillard szerepét, agyonverték őket lepattanózásban, kikaptak a festékben, sokkal gyengébben tripláztak, több labdát adtak el, gyakorlatilag minden téren elmaradtak a Denvertől. Egy pillanatig sem vezettek az este folyamán és érdemi esélyük sem volt a győzelemre – Chauncey Billups vezetőedző nagyon mérges volt csapatára, szerinte Lillard ide vagy oda, annyira rosszul álltak hozzá a meccshez, annyira elkönyvelték már előre a vereséget, hogy az számára elfogadhatatlan...

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 28/9, Hyland 18/12, Morris 15/3
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 21/15, Simons 16/3, Powell 13/3, Little 13/9

Los Angeles Clippers–Chicago Bulls 90–100

Nagy győzelem a Bullstól. A GSW elleni sima vereség után, továbbra ia Nikola Vucsevics nélkül lépett pályára a Chicago, de a vendégek olyan agresszíven és olyan elánnal védekeztek, hogy tulajdonképpen széttörték a Clippers játékát. A kezdőbe kerülő Alex Caruso Lonzo Ball-lal párban hat labdát szerzett és gyakorlatilag mindenhol ott volt, nem lehetett őket megverni lábon, nem lehetett ellenük sem nyugodtan labdát vezetni, sem kényelmesen passzolni, a nagyon pörgős small-ball (DeRozannel négyesben) megoldhatatlan akadályt jelentett a Los Angeles számára. Elöl pedig szokás szerint villogott a Bulls két húzóembere: az említett DeRozan 35 ponttal, 7 lepattanóval, 5 gólpasszal, 12/16-os mezőnymutatóval és 10/11 büntetővel húzta övéit, Zach LaVine pedig 29 ponttal, 8 lepattanóval és 6/13 triplával segített be – ez a páros éppen elég tűzerőt jelentett a parádés védekezés mellé. A 30–17-re megnyert első negyed után igazából végig vezettek, majd a záró etapban még egyszer ráerősítettek a védekezésre és 19 ponton tartották az addigra közel zárkózó Clipperst – nagyon értékes idegenbeli győzelmet arattak és fél meccsre vannak a keleti első helytől.

Megszakadt a Clippers sorozata. Zsinórban hét győzelem után kapott ki ismét a Los Angeles, amelynél a vereség oka egyértelműen a gyenge támadójáték volt – hiányzott egy komoly, rutinos, okos irányító, mert sem Eric Bledsoe, sem Reggie Jackson nem tudta elég jól működtetni a rendszert, Jackson ráadásul gyengén is dobott. Ehhez jött hozzá az, hogy most Paul George dobásait is kidobta a gyűrű (7/25 mezőnyből), így pedig csak 36 százalékkal céloztak mezőnyből, nem találták meg egymást, teljesen szétzilálta őket a Bulls, amely következtében egy idő után már a jó helyzeteik is kimaradtak. Ez egy ilyen este volt számukra, semmi sem sikerült, tanulhatnak belőle és javíthatnak - a következő kilenc meccsükből hetet otthon játszhatnak, most kedvez nekik a sorsolás.

A Clippers legjobb dobói: George 27/6, Bledsoe 21/6, Jackson 13/9
A Bulls legjobb dobói: DeRozan 35/3, LaVine 29/18, Ball 10/6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik