A Denvert is legyőzte az OKC, remekelt a Milwaukee

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2021.12.23. 09:26
null
Shai Gilgeous-Alexander tripla-duplát ért el az Oklahoma Cityben (Fotó: Getty Images)
A koronavírus által eléggé megtépázott játéknapot láthattunk az NBA alapszakaszában, mutatjuk, hogy mi történt.


Atlanta Hawks–Orlando Magic 98–104

A Magic alkalmazkodott jobban a helyzethez. Mindkét csapat rengeteg hiányzóval, gyakorlatilag B kerettel lépett pályára és ezt a szituációt most az Orlando kezelte jobban. A vendégek a nagyszünetben már tíz ponttal vezettek, amikor a Hawks összesen 37 egységet tudott összekaparani és innentől végig a Magic irányította a derbit – még bő hat perccel a vége előtt is 17 volt közte, innen hozta a végeredményt jóval szorosabbra az Atlanta. A hazaiaknál a Mays-Wright-Reddish-Collins-Dieng, a vendégeknél pedig a Gravett-Harris-Wagner-Okeke-Lopez ötös kezdett, ez jól jelzi, hogy milyen rotációk feszültek egymásnak – végül a valamivel pontosabban dobó és a labdát jobban járató Magic tudott felülkerekedni, de ez azon felül semmit sem jelent, hogy egy győzelem ide, egy vereség oda...

Reddish és Collins igyekezett, Stephenson visszatért. A kiürült Atlantánál voltak azért pozitívumok a vereség ellenére is, John Collins 28 pontos, 12 lepattanós dupla-duplája mellett Cam Reddish 34 pontos szezoncsúcsa és 6/10 triplája is jól mutat, ráadásul nyolc meccs után a nehéz helyzetben visszatérhetett Bogdan Bogdanovics is, igaz, egyelőre nem annyira találta a ritmust. A nagy visszatérő viszont mégsem ő, hanem Lance Stephenson, aki a ligába került be újra azok után, hogy most már évek óta nincs igazából helye az NBA-ben – a helyzet miatt kapott egy tíznapos szerződést és játszott is 23 percet, amely alatt 1 pont, 8 lepattanó és 5 gólpassz került a neve mellé. A Magicnél a 25 pontos Franz Wagner emelhető ki, illetve az a tény, hogy Robin Lopez centerként osztott szét 11 gólpasszt, meglehetősen szokatlan statisztikát tud felmutatni.

A Hawks legjobb dobói: Reddish 34/18, Collins 28/9, Wright 9/3
A Magic legjobb dobói: F. Wagner 25/3, Harris 17/6, Johnson 14/6

Boston Celtics–Cleveland Cavaliers 111–101

A Boston volt egészségesebb. Ezen a meccsen is jelentősen befolyásolta az eseményeket a koronavírus, hiszen a Cavsnél jó páran hiányoztak, például rögtön a kezdő magasember-páros Mobley és Allen révén, így Tacko Fall volt az első sor centere. A Celtics ezeket jól meg tudta büntetni, ugyan a hazaiaknál is voltak hiányzók (például Al Horford), de azért a húzóemberek jelentős része ott lehetett a parketten és Jaylen Brown (34 pont, 5/10 tripla), valamint a visszatérő Robert Williams III (21 pont, 11 lepattanó, 7 gólpassz, 10/12 mezőnyből) remek játékával sikerült is kihasználni a helyzetet. Jayson Tatum. Marcus Smart és Dennis Schröder ugyan mind gyengén dobott (utóbbi kettő főleg, ők együtt 2/18-as mezőnymutatót hoztak össze), de most ez is belefért, a nagyszünetben már 15 ponttal vezettek, volt közte 23 is a javukra és kordában tartották az eseményeket. A keretükből heten vannak az egészségügyi protokoll alatt és bár közülük csak ketten számítanak igazán alapembernek, de a rotációba így is kellettek új játékosok, emiatt pedig sor került egy nagy visszatérésre is: a veterán Joe Johnsonnak adtak szerződést, Iso Joe pedig kapott is két percet ezen a meccsen és egyetlen kísérletét a gyűrűbe is küldte, így nem maradt kosár nélkül sem – egyébként a közönség követelte a pályára, majd az utolsó percben, a kosarát is felállva tapsolták meg...

Nem tudott többet tenni a Cavs. A vendégeknél összesen nyolcan hiányoztak a koronavírus miatt, közülük hárman a kezdőből, így nagyon leszűkült rotációval, felforgatott kerettel álltak ki, arra pedig ráment egy félidejük, hogy valahogy alkalmazkodjanak a helyzethez. A harmadik-negyedik negyedben már partiban voltak, de addigra jelentős hátrányt szedtek össze és bár elkezdtek közelíteni, de amint veszélyes távolságba értek volna, a negyedik negyed elején jött egy 8-0-s bostoni futás, amely végleg eldöntötte a mérkőzést. Darius Garland 28 pontja és 6 gólpassza szép, de rajta kívül senki nem érte el a tíz egységet sem a kezdőben, ami azért beszédes – várnak a negatív teszteredményekre, addig ezzel a kényszerhelyzettel kell együtt élniük.

A Celtics legjobb dobói: Brown 34/15, R. Williams III 21, Tatum 18/6
A Cavaliers legjobb dobói:
Garland 28/6, Love 18/3, Osman 13/3

Milwaukee Bucks–Houston Rockets 126–106

MEGMŰTÖTTÉK DERRICK ROSE-T
Bokaműtéten esett át Derrick Rose, a New York Knicks irányítója. Klubja közlése szerint a jobb bokájában érzett fájdalmat az elmúlt időszakban, ezért vált szükségessé a beavatkozás, ami miatt két hónapot ki kell hagynia. A 2011-ben az alapszakasz legjobbjának választott, 33 éves kosaras pályafutását jelentősen befolyásolta több térdsérülés. A mostani szezonban eddig átlagban 12 pontot dobott, négy gólpasszt adott és három lepattanót szedett mérkőzésenként. (MTI)

Ehhez elég volt a Bucks kerete. Ugyan továbbra is jó páran hiányoznak a bajnoknál, köztük Jannisz Adetokunbo (plusz Portis, Lopez, DiVincenzo, Allen), de mégis, ők sok más csapathoz képest stabilabb kerettel tudnak már kiállni, hiszen Jrue Holiday és Khris Middleton is ott lehetett a parketten, sőt, Wesley Matthews is visszatért a karanténból. A hazaiak a második negyedben vették kezükbe az irányítást, amikor egy 16-0-s futással tekintélyes előnyt építettek fel, ezt pedig már nem is adták ki a kezükből, sőt, a harmadik játékrészben még rá tudtak tenni egy lapáttal és összességében kérdés nélkül, teljesen simán, végig magabiztos előnyben játszva arattak győzelmet. Holiday (24 pont, 10 gólpassz) és Middleton (23 pont, 6 gólpassz 28 perc alatt) mellett jól mozgott a két kezdő magasember, Jordan Nwora (18 pont, 9 lepattanó) és DeMarcus Cousins (18 pont, 8 lepattanó), de külön ki kell emelnünk Matthewst, aki a karanténban tudta meg, hogy elhunyt a nagyanyja, most pedig idei legjobb teljesítményével, 16 ponttal és 4/5 triplával tért vissza – mint mondta, ezzel adózott nagyanyja felé, aki a világot jelentette számára...

Elfogyott a Houston. A vendégek nem tudtak mit kezdeni a Milwaukee védekezésével, Stephen Silas vezetőedző szerint egyszerűen nem volt válaszuk a Bucks játékára – a dobásaik több mint felét a triplavonalon túlról voltak kénytelenek elengedni, mert a festéket Cousinsék uralták, de nem dobtak jól távolról, a 30% alatti hatékonyságuk pedig ebben a formában „aláírta" a vereségüket. Christian Wood (20 pont, 11 lepattanó) számai azért így sem voltak rosszak, de elöl-hátul komoly gondban voltak, a Milwaukee gördülékeny játéka úgy bontotta meg őket, ahogy akarta, jelentős különbség volt most a csapatok között, így a texasiaknak igazából maximum a tisztes helytállásra lehetett csak esélyük. Ezzel az utóbbi nyolc meccsükből hatodszor kaptak ki és a nyugati utolsó helyen állnak a korábbi nagy szériájuk ellenére, most pedig Indianában folytatják idegenbeli túrájukat a back-to-back második felén.

A Bucks legjobb dobói: Holiday 24/6, Middleton 23/3, Nwora 18/12, Cousins 18/3
A Rockets legjobb dobói: Wood 20, Gordon 12/6, Martin Jr. 12/6

Oklahoma City Thunder–Denver Nuggets 108–94

Elkapta a fonalat az OKC. Sorozatban harmadik győzelmét aratta a Thunder és a koronavírus által még „megtépázatlan" (bár sérülések miatt így sem teljes) Denver legyőzése különösen nagy fegyverténynek számít – főleg úgy, hogy igazából végig egyértelmű volt a hazaiak fölénye. A társaság rögtön az első negyedet megnyerte tíz ponttal és fizikálisan teljesen más szinten volt ezen az estén, mint a Nuggets, védekezésben gyakorlatilag megsemmisítették a vendégeket Dorték, ezt pedig megtetézték azzal, hogy a palánkok alatt is domináltak: 60-39-re húzták be a lepattanózást, 15-4-re nyertek a támadópattanók terén és 62-36-ra múlták felül ellenfelüket a festékben. A fizikális, agresszív játékba ugyan elég sok fault csúszott bele, de ez sem számított, a 28-14-re megnyert harmadik negyedben végleg dűlőre vitték a dolgokat és egyszerűen annyival energikusabbak, aktívabbak, gyorsabbak, erősebbek voltak most, hogy esélyt sem adtak az egyébként jóval felettük jegyzett Denvernek. Egyénileg Shai Gilgeous-Alexander tripla-dupláját (27 pont, 11 lepattanó, 12 gólpassz) kell kiemelnünk, de ez most egy nagyon összerakott csapatmunka volt és ha így folytatják, okozhatnak még meglepetéseket – jelenleg például egyetlen meccsre vannak a playint jelentő nyugati 10. helytől.

Csalódást keltő Nuggets. Főleg a kezdőötös volt nagyon harmatos a Denvernél, ezúttal Nikola Jokics is idei leggyengébb teljesítményét nyújtotta és erőtlenül kolbászolt a pályán, de a komplett kezdő óriási csalódást okozott. Michael Malone azért nem engedte el az estét és le is kapta az első sort, csak 21-25 percet játszottak ők, mert a cserékben viszont volt energia és motiváció, ők sokkal inkább képesek voltak felvenni a kesztyűt, de a Thunder agresszivitása végül nekik is sok lett – a kispad révén azért vállalhatóra hozták az estét, de reális győzelmi esélyük igazából egy pillanatig sem volt a 27%-os mezőnymutatóval zárt első negyedet követően. Ezzel a vereséggel ismét 50%-ra süllyedtek vissza, most pedig back-to-back kell összeszedniük magukat, hogy javíthassanak a Hornets elleni hazain.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 27, Bazley 17/3, Dort 15/12
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 13/3, Gordon 12/3, Rivers 12/6

Sacramento Kings–Los Angeles Clippers 89–105

Összeszedte magát a Clippers. Sorozatban három vereség után ezúttal megint felszívta magát a Los Angeles és bár a támadójáték ezúttal is eléggé akadozott, de a védekezést nagyon összerakta a társaság és a harmadik negyedet leszámítva „sakkban tartotta" a Sacramentót. Fontos faktor volt még, hogy a mostanában fő hiányosságnak számító lepattanózásra is odafigyeltek a vendégek és a megszokott sima vereség helyett sikerült nyerniük ezen a téren, nem nagyon engedtek támadópattanót, úgyhogy viszonylag stabilan haladtak előre, a nagyon koncentrált játékkal lehozott első félidő végén kilenc ponttal vezettek. A harmadik negyedben jött egy hullámvölgy, amikor visszazárkózott a Kings, de a negyedik etapban előkerült az idén nem sokszor látott Serge Ibaka, aki egymaga 12 pontot és három zsákolást tett hozzá ebben az időszakban, így végül 17 pontos szezoncsúccsal és kulcsidőszakban jegyzett fontos kosarakkal zárta az estét. Ez a meccs és ez a teljesítmény nagyon kellett nekik, így minden nehézségük ellenére ötödikek Nyugaton, most pedig lesz némi pihenőjük, mielőtt vasárnap fogadják a Denvert.

Nem tudott többet a Sacto. De'Aaron Fox, Davion Mitchell, Marvin Bagley III, Terence Davis, Alex Len, Louis King és Neemias Queta, valamint Alvin Gentry vezetőedző hiányzott a hazaiaknál és bár Tyrese Haliburton ezúttal is remekelt (22 pont, 13 gólpassz), ez nem lehetett elég a most jól védekező Los Angelesszel szemben. Buddy Hield gyenge dobóformája sem segített, főleg a meccs elején, aztán amikor a harmadik negyedben elkapták a fonalat, akkor nem bírtak Ibakával és igazából alig érték el a 40%-os mezőnymutatót – ezt súlyosbították azzal, hogy eladtak 19 labdát és 29 pontot kaptak leindításból, amit ezzel az eszköztárral nem ellensúlyozhattak. Ezzel a kerettel most csak ennyi volt bennük, tartották magukat, amíg lehetett, aztán a negyedik negyedben „eldőltek", következőleg a Memphis elleni hazain próbálhatnak meg javítani.

A Kings legjobb dobói: Haliburton 22/9, Barnes 18/9, Hield 16/15
A Clippers legjobb dobói: Bledsoe 19/3, George 17/9, Ibaka 17/6

A Chicago Bulls–Toronto Raptors mérkőzést elhalasztották, mert a vendégek a koronavírus miatt nem tudtak volna kiállni nyolc emberrel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik