130-at dobott a Sunsnak a Dallas, megégett a GSW és a Sixers is

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2022.12.06. 11:25
null
Andrew Nembhard (jobbra) elhúz Jordan Poole mellett (Fotó: Getty Images)
Címkék
A tartalékos Memphis is legyőzte a Miamit, Atlantában nyert az OKC, nem hibázott a Bucks, Torontóban is győzött a Boston, míg Kawhi Leonard győztes dobással, James Harden viszont vereséggel tért vissza.

 

Charlotte Hornets–Los Angeles Clippers 117–119

Kawhi Leonard győztes dobással tért vissza. Ezen a meccsen újra pályára léphetett a Clippersnél Kawhi Leonard, Paul George és Luke Kennard is, a végén pedig a két visszatérő sztár szállította a csapat győzelmét. A találkozó szorosan alakult, ugyan a nagyszünetben kilenc ponttal vezetett a Los Angeles, de a harmadik negyedben pusztított a Charlotte, megfordította a küzdelmet, és a hazaiak is vezettek már kilenccel. A záró etap aztán megint a Clippersé lett, de a végjátékban mindenre és mindenkire szükség volt: egy eladott labda és egy kihagyott Leonard-dobás, valamint egy teljesen felesleges technikai miatt 117–115-tel mentek neki a felek az utolsó percnek, úgy tűnt, hogy a legfontosabb pillanatban tudott ismét fordítani a higgadtabbnak látszó Charlotte. A támadásban szenvedő LAC a következő végigjátszott figuráját is elrontotta, de George berepült a támadópattanóért és odaütötte Leonardhöz, aki feltette az egyenlítő duplát. A Hornets támadásából nem lett kosár, maradt húsz másodperce a Clippersnek arra, hogy megnyerje a meccset – a figura végén Leonardhöz került a labda pozícióban, aki egy-egyben megoldotta és egy visszalépős középtávolival szállította a győzelmet a vendégeknek. Maradt ugyan még egy másodperc az órán, de abból nem tudott mit kihozni a Charlotte, így Leonard 16 pontjából négy is az utolsó percben érkezett, ő egyenlített és övé lett a győztes dobás, stílusosan tért vissza.

Volt fantázia a Hornetsben. A hazaiak nem mozogtak rosszul és volt három olyan játékosuk, aki nagyon igyekezett: Kelly Oubre Jr. (28 pont, 4/10 tripla), PJ Washington (26 pont, 4/10 tripla) és Terry Rozier (22 pont, 8 gólpassz) is kitett magáért. Rájuk építve összességében működött a támadójáték, illetve legalább annyira működött, mint a sokszor tanácstalannak tűnő, körülményes, döntésképtelen Clippersé: hiába nem dobtak rosszul a vendégek, rengeteg figuránál voltak bizonytalanok, nem mertek vállalkozni, továbbtolták a labdát, nem volt meg bennük az igazi agresszivitás. Náluk nem is volt kiemelkedő egyéni teljesítmény, a 19 pontos George lett a legjobb dobó, igaz hatan is dobtak legalább 12-t, míg a Hornetsnél a három vezér volt az, aki vitte a hátán az ügyet. Ezzel együtt volt fantázia a vendéglátókban, a végén egy védőpattanóra és egy eladott labdára voltak attól, hogy megverjék a kiegészült Clipperst – minimum ilyen játékkal kellene folytatniuk Brooklynban, és akkor lehetne keresnivalójuk.

A Hornets legjobb dobói: Oubre Jr. 28/12, Washington 26/12, Rozier 22/9
A Clippers legjobb dobói: George 19/6, Leonard 16, Jackson 13/9

 

Orlando Magic–Milwaukee Bucks 102–109

Kellett Giannis csillogása. Ezúttal Brook Lopez kapott pihenőt a Milwaukee-nál, amely összességében jelentős energiabefektetés nélkül hozta a kötelező győzelmet, de az igazi könnyed siker mégis elmaradt, mert a negyedik negyedben jelentősen közelíteni tudott az Orlando. Ezzel együtt a nagyszünetben 11, a harmadik játékrész végén pedig 16 pont volt a vendégek előnye, de az este folyamán vezettek 19-cel is, ezt pedig Jrue Holiday (17 pont, 8 lepattanó, 10 gólpassz) és Bobby Portis (18 pont, 10 lepattanó) mellett természetesen Janisz Adetokunbo alapozta meg: a csapat vezére 34 pontos meccset rakott össze, 12/21-et dobott mezőnyből, leszedett 13 lepattanót és kiosztott 5 gólpasszt, illetve 2 blokkot is. A görög remeklésére nem érkezett válasz orlandói oldalról, de a hajrát így is élessé tudták tenni a hazaiak: bő két perccel a vége előtt a semmiből (kényelmes tíz pont volt közte még előtte is) 101-97-ig zárkózott a társaság, de Giannis hamar beszórt gyors öt pontot, amivel stabilizálta csapatát, és nem engedte, hogy elrontsák a kötelezőt. Ugyan a Magicnél Franz Wagner (25 pont, 8/13 mezőnyből), Paolo Banchero (20 pont, 12 lepattanó, 7 gólpassz), Mo Wagner (19 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz) és Markelle Fultz (20 pont) is igyekezett, de a csapatszintű 36,6%-os mezőnymutató, illetve a 25%-os triplázás nem eredményezhetett győzelmet - a Bucks végül takaréklángon égve, de megoldotta a feladatot, most pedig készülhet a Sacramento elleni hazai rangadóra.

A Magic legjobb dobói: F. Wagner 25/6, Banchero 20, Fultz 20/6
A Bucks legjobb dobói: Andetokunbo 34/6, Portis 18/3, Holiday 17/3

 

Atlanta Hawks–Oklahoma City Thunder 114–121

A negyedik negyed a Thunderé lett – megint. Az utóbbi három mérkőzésen összesítve 106–68-ra nyerte a negyedik negyedeket az OKC, ebből pedig most is vastagon kivette a részét a vendégcsapat. Az első félidő szorosan alakult, aztán a harmadik játékrészben meglógott az Atlanta és már 14 ponttal is vezetett a hazai együttes, de a Thunder felállt, már a negyed végéig eltüntette a különbség jelentős részét, majd a záró etapot 37–26-ra nyerte meg a társaság – Josh Giddey egymaga 12 pontot szórt ekkor, de Gilgeous-Alexander is ugyanennyit vállalt, a hajrában könyörtelennel bizonyult a büntetővonalról. A harmadik negyed végén és a negyedik elején szenzációsan játszott az OKC, ott elöl a nagy játékokat, hátul pedig a kőkemény, koncentrált, fizikális védekezést tudta hozni a csapat, ebből egy 23-8-as futás jött ki, az első negyed után először megszerzett vezetését pedig meg is tartotta már a végéig SGA büntetőivel – sorozatban harmadszor nyert az együttes, így továbbra is egálban van a Lakersszel, és nincs messze a playin-vonaltól.

SGA volt a meccs legjobbja. Kilógott a mezőnyből Shai Gilgeous-Alexander, az OKC vezére az Atlanta hátvédjeit is elhomályosította, és ő lett a találkozó legjobbja: 35 pontot szórt 15/15 büntetővel, folyamatosan elment a gyűrűig, igazából nem tudta őt megállítani a Hawks, bár a hat eladott labda nem mutat igazán jól. Mellette még öten dobtak kétszámjegyűt, Lu Dort dupla-duplázott, ez pedig végül elég lett a sikerhez, míg a Hawksnál Dejounte Murray (24 pont, 10/21 mezőnyből) és Trae Young (23 pont, 10 gólpassz, 6/19 mezőnyből) mellé Clint Capela (14 pont, 16 lepattanó) és Bogdan Bogdanovics (17 pont, 5/10 tripla) igyekezett felnőni. A hazaiak viszont csak 43%-kal dobtak mezőnyből és 18 labdát adtak el, ráadásul héttel kevesebb büntetőt harcoltak ki, és a harmadik negyed végén bekövetkező lefagyás végül elvitte a győzelmüket - így is ott vannak Kelet elejében, de kellett volna nekik ez a siker...

A Hawks legjobb dobói: Murray 24/9, Young 23/3, Bogdanovics 17/15
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 35, Giddey 17/6, Dieng 15/9

 

Toronto Raptors–Boston Celtics 110–116

A harmadik negyedben hengerelt a Boston. Szorosan alakult az első félidő, a nagyszünetben hat ponttal még a Raptors vezetett, de aztán a pihenő alatt sebességet váltott a back-to-backet játszó Celtics és a harmadik negyedben letarolta ellenfelét. A nagy rohamot természetesen Jayson Tatum vezényelte le, aki egymaga 17 pontot dobott ebben a játékrészben, miközben védekezésben sokkal magasabb intezitással pörögtek, és a Raptors alig tudta őket megbontani – 35–18 lett a negyed vége, onnantól pedig már a kezükben volt az este. A záró etapban végig tíz pont körül/felett mozgott a távolság, majd a hajrában jött vissza 113–108-ig a Toronto, de igazán komoly nyomást nem tudott helyezni ellenfelére, a Boston kellően nyugodt maradt a végéig. A vendégeknél Tatum 31 ponttal, 12 lepattanóval és 5/10 triplával zárt, Jaylen Brown 22 pontot, 8 lepattanót és 8 gólpasszt jegyzett eladott labda nélkül, a visszatérő Marcus Smart 18 pontot dobott 7 gólpasszal és 4/8 triplával, így az is belefért, hogy Al Horford és Malcolm Brogdon is kiülte a derbit. A Celtics a 4–3-as rajt óta 16–2-ben van, így a ligában elsőként elérte a 20 győzelmet úgy, hogy senki más nem jutott eddig 17 fölé – a következő napokban viszont előbb a nyugati éllovas Sunshoz, majd a címvédő Warriorshoz látogatnak, komoly feladatok várnak rájuk.

Ennyit tudott a Raptors. A kanadaiaknál Pascal Siakam (29 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz), Scottie Barnes (21-7-4) és Gary Trent Jr. (20 pont, 3/3 tripla) is tette, amit tudott, OG Anunoby is próbálkozott, egyedül Fred VanVleet bicskája tört bele Smartba és a Boston védekezésébe: ő 3/14-es mezőnymutatóval hozott össze 8 pontot és szervezni sem volt ereje. Összességében nem játszottak rosszul, a harmadik negyedet rontották el, az ott összeszedett lemaradásukat pedig már nem tudták eltüntetni, igazából semmi extra nem történt, csak egy fokkal jobb volt náluk a ligaelső - nagy baj nincs, nem kell szégyenkezniük, következőleg a Lakers ellen javíthatnak, majd két meccset játszanak egymás után Orlandóban.

A Raptors legjobb dobói: Siakam 29/6, Barnes 21/3, Trent Jr. 20/9
A Celtics legjobb dobói: Tatum 31/15, Brown 22/3, Smart 18/12

 

Houston Rockets–Philadelphia 76ers 132–123 – kétszeri hosszabbítás után

Újabb houstoni bravúr. Nemrég a Sunst lepte meg a Rockets, most pedig a Philadelphiánál bizonyult határozottabbnak és erőszakosabbnak hazai pályán. A vendéglátók egy elég hektikus, szoros meccsen tudtak diadalmaskodni, igazából egyik oldalra sem alakultak ki nagy különbségek a találkozó során, de védekezni egyik fél sem igazán akart, támadni pedig nem annyira tudott, legalábbis nem pontosan. A rendes játékidő végén James Harden és Eric Gordon is megnyerhette volna mindkét csapatnak, de mindketten hibáztak, az első ráadás végén pedig Kevin Porter Jr. kezében maradt a houstoni győzelem: két másodpercnél büntetőzhetett, de csak az egyiket dobta be, ezzel egyenlített, a másikat kihagyta, így jöhetett a második túlóra. Ott a Sixers már nem számíthatott az első hosszabbítás végén kipontozódó Joel Embiidre, a Houston pedig ki is használta a hiányát: Gordon és Kevin Porter Jr. gyors hármasaival kezdtek, majd bő egy percnél Jabari Smith Jr. is bevert egyet távolról, amivel eldöntötte a küzdelmet - ezt az öt percet 15–6-ra nyerték a hazaiak, elfogyott a Philly tudománya. Így újabb nagy győzelmet könyvelhettek el a texasiak, Stephen Silas vezetőedző szerint pedig ez a fiatalok önbizalmának és karakterének is jót tesz, az ilyen meccsekből lehet leginkább építkezni.

Harden visszatért. Bő egy hónap kihagyás után léphetett újra pályára James Harden, aki ráadásul Houstonban tehette ezt meg, ahol bő nyolc évig volt a franchise arca és vezére, MVP-je, pontkirálya. A meleg fogadtatás után viszont nem igazán találta a ritmust, a 4/11 triplája sem túl szép, viszont a 0/8 kétpontosa pláne nem az, csak a büntetővonalról tudott szépíteni a statisztikai lapján, így eljutott 21 pontig - szerinte fizikálisan rendben volt, ilyen gondja nem adódott, de nem találta a ritmust, főleg hogy Doc Rivers folyamatosan monitorozta is a perceit. Végül a hosszabbításokkal együtt így is játszott 39-et, nem igazán sikerült pihentetni, de nagyon kellett volna a jó játéka, főleg miután Joel Embiid (39 pont, 12/21 mezőnyből, 14/17 büntető) kipontozódott - mellette csak Tobias Harrisben (7/8 tripla) volt potenciál, a Milton-Melton páros most elveszett. Végül nem sikerült jól Harden visszatérése, sorozatban harmadszor is kikaptak, újra 50%-ra süllyedtek, most viszont zsinórban hét hazai meccsük következik, ott újra elkaphatják a fonalat.

A Rockets legjobb dobói: Green 27, Porter Jr. 24/12, Eason 18/6
A 76ers legjobb dobói: Embiid 39/3, Harris 27/21, Harden 21/12

 

Memphis Grizzlies–Miami Heat 101–93

Tartalékosan is nyert a Memphis. A még mindig sérült Desmond Bane mellett Ja Morant, John Konchar és Jaren Jackson Jr. sem lépett pályára a Grizzliesnél, gyakorlatilag három legjobbja nélkül állt ki a back-to-backet vívó hazai alakulat, így pedig különösen értékes ez a győzelem. Taylor Jenkins vezetőedző szerint szenzációs csapatvédekezést mutattak be, minden labdáért repültek, sprintben közlekedtek hátul, mindent levédekeztek lábon, odaértek a dobásokra, megnehezítették a betöréseket, csak küszködött ellenük a Heat. A floridaiak az első negyedben még 50% felett dobtak, de aztán felőrölte őket a Grizzlies ellenállása és a folytatásban csak 21/60-at erőlködtek össze mezőnyből - végül 40% alá csúsztak és a 17 eladott labda sem segített. A Memphisnél közben élete meccsét játszotta a kezdővé előléptetett Tyus Jones (28 pontos karriercsúcs, 10 gólpassz), és a csapat igazi erényét csillogtatták meg: 64-24-re nyertek a festékben, megsemmisítették ellenfelüket a gyűrű környékén. A Heatet szokatlan módon fizikálisan darálta be az ellenfél, a Grizzlies pedig ebben a felállásban idei talán legnagyobb győzelmét aratta pusztán az akarata, koncentrációja, energiája miatt – Jenkins érthetően elégedett, Erik Spoelstra viszont bosszús, hiszen az utóbbi meccseken újra jól játszott a Miami, legutóbb Bostonban is nyert, most viszont megint leeresztett..

A Grizzlies legjobb dobói: Jones 28/9, Aldama 18/6, Brooks 17/6
A Heat legjobb dobói: Herro 23/9, Butler 18/3, Martin 16/12

 

Dallas Mavericks–Phoenix Suns 130–111

Oktatott a Dallas. A texasiak könyörtelennek bizonyultak a rangadón, már az első percektől érezni lehetett, hogy most nagyon könnyedén, ugyanakkor koncentráltan játszik Jason Kidd csapata, és a vendéglátó nagyon hamar földbe is döngölte a nyugati éllovast. A hazaiaknál Luka Doncic szokásos teljesítménye (33 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 2 blokk, 4/9 tripla alig 27 perc alatt) mellett rengeteg volt az extrapassz, amikor egy egyszerű pick-and-rollból sikerült megbontani a Phoenixet, jó triplahelyzetet kialakítani, de abból még tovább járatták a labdát és még jobb lehetőségekhez jutottak. Sokszor játszották ki teljesen üres helyzetekig a labdabirtokást, a Sunsnak nem sok köze volt ehhez, így már az első negyedet 33–15-re nyerte a Mavs, a második játékrészben bőven húsz pont fölé nőtt a különbség, a nagyszünetben pedig 77–41 állt az eredményjelzőn. A totális kiütés a második félidőben kicsit tompult, közelített a Phoenix, a Dallas pedig kiengedett, de egy pillanatig sem forgott veszélyben a hazaiak tükörsima győzelme, amely során végül húsz triplát bombázott be Kidd csapata 49%-kal v ízekre szedték a konferencia első helyezettjét, ilyenkor mindig elgondolkodhatunk azon, hogy miért is áll csak 12–11-gyel ez a csapat...

Reménytelen Suns. A vendégek nem is emlékeztettek saját magukra, és bár idegenben több gyenge teljesítményük is volt már, de ez most különösen rosszul nézett ki. A sorozatos 40 pontos meccsek után Devin Booker légüres térben mozgott egész este (11 pont, 4/13 mezőnyből), Cam Payne 4/16-ot dobott, egyedül Deandre Aytonban volt fantázia, ő dobott 20 pontot 8 lepattanóval és 3 blokkal, csak az ő magassága, képzettsége nézett ki úgy, mint ami gondot okozhat a Dallasnak. Csak éppen védekezésben végig nyomozták a labdát, a Mavs gyönyörűen szétpasszolta őket és be is dobálta a helyzeteket, erre igazából egész este nem tudtak válaszolni a vendégek, akik továbbra is Chris Paul, Cam Johnson és Torrey Craig nélkül küzdöttek – ezúttal esélyük sem volt a győzelemre, igaz, fél meccsel még így is őrzik első helyüket Nyugaton.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 33/12, Dinwiddie 21/15, Wood 18/6
A Suns legjobb dobói: Ayton 20, Payne 14/6, Bridges 13/6, Lee 13/3, Shamet 13/9

 

Golden State Warriors–Indiana Pacers 104–112

Kínos betli. Ugyan Andrew Wiggins nélkül, de 11–1-es hazai mérleggel, meccsek óta mutatott remek formával, pihentebben léphetett pályára a GSW a mélyponton lévő, ráadásul back-to-back érkező Pacersszel szemben, így a papírforma sima sikert jósolt a címvédőnek. Ezt talán túlságosan is elhitte Steve Kerr csapata, mert már az első negyedben tíz pont feletti hátrányba került, hirtelen megváltozott a felállás, mert sem elöl, sem hátul nem volt meg a kellő intenzitás a bajnoknál, míg a Pacers váratlanul energikusan, koncentráltan mozgott. A folytatásban próbálta összeszedni magát a GSW, de ez nem igazán sikerült, Steph Curry pocsék meccset játszott (12 pont, 3/17 mezőnyből), ő egyáltalán nem tudott „felébredni” a kezdeti álomból, de Draymond Green is csatlakozott hozzá egy 1/8-as mezőnyözéssel, így hiába Klay Thompson remeklése (28 pont, 8/18 tripla), nem érték utol a Pacerst. Pontosabban de, a negyedik negyedben tulajdonképpen utolérték, sőt vezettek is, de 100-99 után nem egészen két perc alatt kaptak megint tíz pontot, elég volt két Curry-hiba és egy engedett támadópattanó ahhoz, hogy belefussanak egy nagyon kínos vereségbe. A váratlan pofon ismét rávilágított arra, hogy még ilyen helyzetben sem szabad teljes lötyögéssé degradálni egy meccset, most a Jazz otthonában kell javítani, aztán fogadják a Bostont és mennek Milwaukee-ba, a motivációval ezeken a mérkőzéseken nem lehet probléma.

Andrew Nembhard nevet szerez magának. A Lakers elleni dudaszós győztes dobása mellett is remek formában van a Pacers újonc hátvédje, ezen az estén pedig ismét szenzációsan pótolta az újfent hiányzó Tyrese Haliburtont. Nembhard karriercsúcsot jelentő 31 pontot dobált össze, 13/21 mezőnykísérlete és 5/7 triplája landolt a gyűrűben, ráadásul leszedett 8 lepattanót és kiosztott 13 gólpasszt is, teljességgel jól hozta azt, amit Haliburtonnek kellene – nem véletlen, hogy vele +16-ban voltak és abban a pár percben, amit a padon töltött, kikaptak. A többiek olyan nagyot azért nem játszottak, volt villanása Buddy Hieldnek és a kezdőbe kerülő Bennedict Mathurinnek is, de Haliburton mellett Myles Turner is kihagyta a derbit, ez tovább emeli a váratlan bravúrgyőzelem értékét – az elmúlt meccsek pocsék játéka után több szintet javultak védekezésben, ez pedig a Warriors hozzáállásával együtt meghozta a sikert. Még elmennek Minnesotába, hogy lezárják a maratoni hosszúságú nyugati túrát, aztán hazai pályán folytathatják és reményeik szerint rendezhetik a soraikat.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 28/24, Poole 23/6, Curry 12/6
A Pacers legjobb dobói: Nembhard 31/15, Hield 17/12, Smith 15/6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik