NBA: tovább menetel a Clippers és a Wizards is

AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2021.11.14. 09:37
null
A Clippers szeret a Timberwolves ellen játszani (Fotó: Getty Images)
Az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi játéknapján ismét bukott az egyre rosszabb formába kerülő Jazz és a tartalékos 76ers is, nagy fordatást mutatott be a Cavaliers a Celtics ellen, a gyengélkedő Grizzlies ellen ért véget a Pelicans rossz sorozata, míg a Pistons javított a legutóbbi súlyos veresége után.

 

Utah Jazz–Miami Heat 105–111

Túl későn ébredt a Jazz. Sokáig nem játszott jól a Jazz, és csak a kispadról 25 ponttal beszálló Jordan Clarkson pontjaival tudtak látótávolságon belül maradni, de a harmadik negyedben már ő sem tudott segíteni, és ezt a játékrészt 16 ponttal nyerte a Heat, így 26 pontos előnnyel vághattak neki a vendégek az utolsó 12 percnek. Ekkor valami átkattant Bojan Bogdanovicban, aki a 26 pontjából 19-et ekkor szerzett, a 22 ponttal záró Donovan Mitchell (6 lepattanó, 4 gólpassz, 5 labdaszerzés) dobásai is elkezdtek beesni, és egy 18–0-s futásnak köszönhetően 105–109-ig felértek 14.5 másodperccel a vége előtt. Ezt követően Tyler Herro a helyére küldött két büntetőt, Clarkson triplája kimaradt, és ezzel szertefoszlottak a Jazz egyenlítési reményei. A szezont kiválóan kezdő Jazz így egyre rosszabb formába kerül, az utolsó öt meccsükön már a negyedik vereségüket szenvedték el.

Most beestek Robinson dobásai is. A Heat továbbra is a sérült Jimmy Butler nélkül volt kénytelen kiállni, és az ő hiányában különösen fontos volt számukra, hogy az előző két meccsén csak 5/24-gyel triplázó Duncan Robinson megtalálja a dobásait, és ez meg is történt, ezúttal 6/11 hárompontost süllyesztett el, ezzel komoly szerepet játszva a hatalmas előny kiépítésében. Mellette az ismét kezdőként szerepet kapó Tyler Herro a gyengébb triplázása ellenére is a szebbik arcát mutatta, 27 pontja mellett begyűjtött 8 lepattanót, míg az első negyedben sérülés miatt átmenetileg kiváló Kyle Lowry is beszórt 21 egységet. A Heatnél sokkal jobban megvolt ezúttal az egyensúly, a 13 pontja mellett 7-7 lepattanóig és gólpasszig jutó Bam Adebayo most sokkal inkább a játékszervezésre koncentrált, P.J. Tucker triplái is ültek, így most három vereség után nagy győzelmet arattak.

A Jazz legjobb dobói: Bogdanovic 26/18, Clarkson 25/12, Mitchell 22/9
A Heat legjobb dobói: Herro 27/3, Robinson 22/18, Lowry 21/6

Indiana Pacers–Philadelphia 76ers 118–113

Justin Holiday extrája is kellett. Rick Carlisle azt emelte ki a találkozót követően, hogy a Pacers számára hatalmas luxus, hogy a második sorukban van egy olyan jó játékos, mint Justin Holiday – az edző elégedett is lehetett a wing teljesítményével, aki 9/11-es mezőnymutatóval 27 pontot szórt be a kispadról beszállva. Neki köszönhetően a két második sor közötti különbség döntött a Pacers javára, mert hiába játszott jól Myles Turner (20 pont, 6 blokk) és Domantas Sabonis (18 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz) is, illetve tripla duplázott Malcolm Brogdon (13 pont, 10-10 lepattanó és gólpassz), a hazaiak első sora alulmaradt az ellenfél kezdőivel szemben. A továbbra is foghíjas 76ers cseréi azonban nem tudtak akkora lendületet hozni a mérkőzésbe, mint Holiday és társai, a második sorok csatáját 48–21-re húzta be a Pacers, és ennek köszönhetően a győzelmet is megszerezték.

Jobb védekezés kell a 76erstől. Tobias Harris szerint ott dőlt el a mérkőzés, hogy az első félidőben nem védekeztek elég jól, és valóban éles a kontraszt, mert a nagyszünetig 70 pontot kapott a 76ers, míg a fordulás után csak 48-at, de Joel Embiid és Matisse Thybulle nélkül nem jött össze a fordítás, és sorozatban a negyedik vereségüket szenvedték el. Annak mindenképpen örülhetnek a 76ersnél, hogy Tobias Harris a visszatérését követő második meccsén 32 ponttal és 11 lepattanóval jelentkezett, Tyrese Maxey 10/15-ös mezőnymutatóval elért 24 pontja is jól mutat, ahogyan Andre Drummond (11 pont, 16 lepattanó) dupla duplája is, de most már nagyon nagy szükségük lenne arra, hogy visszatérjen a két hiányzó, mert a kiváló szezonkezdet után már csak két meccsel állnak 50 százalék felett.

A Pacers legjobb dobói: Holiday 27/18, Turner 20/6, Sabonis 18/6
A 76ers legjobb dobói: Harris 32/9, Maxey 24/9, Green 14/6

Orlando Magic–Washington Wizards 92–104

Jalen Suggs megsérült. Nem alakul eddig túlságosan jól a Magic újoncának az idénye, Suggs ráadásul ezen az estén összeszedett egy bokasérülést is a harmadik negyedben, így emiatt különösen fájó lehet ez a vereség a Magic számára. Noha a túloldalon nem lépett pályára Bradley Beal, emiatt talán joggal hihették azt, hogy lesz keresnivalójuk ezen az estén, de csapatszinten pocsékul dobtak, 33.7 százalékkal céloztak mezőnyből, így csak a 33–22-re megnyert negyedik negyednek köszönhetik, hogy végül nem kaptak nagyobb verést. Cole Anthony (22 pont, 8 gólpassz) esetében pozitívum, hogy a 4/16-os mezőnymutatóját 11/12 büntetővel tudta valamennyire kompenzálni, Wendell Carter Jr. talán egyedüliként hatékonyan tudott támadni és egy 17–7-es meccsel jelentkezett, míg Mo Bamba (14 pont, 17 lepattanó) hiába hozott masszív dupla duplát, csak 6/17-tel dobott – még mindig jobban, mint a 2/11-gyel célzó Franz Wagner. A Magic mérlege ezzel 3–10-re romlott, legközelebb a Hawks otthonában próbálhatnak meg javítani.

Bradley Beal hiánya sem okozott gondot. Bradley Beal a nagymamája halála miatt ezúttal nem tudta vállalni a játékot, ezért a Wizardsnak a gyászoló sztárja nélkül kellett megoldania ezt a kötelezőt, és meg is ugrották azt az akadályt, amit a nem túl nagy ellenállást tanúsító Magic képzett előttük. Beal hiányában Spencer Dinwiddie (23 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz) vette kezébe a karmesteri pálcát, Kyle Kuzma (17 pont, 10 lepattanó) dupla duplázott, míg Montrezl Harrell a tőle megszokott lendülettel szállt be a kispadról, viszont az már kevésbé szokványos, hogy a 20 pontja és a 6 lepattanója mellett 7 gólpasszt is kiosztott a magasember. A Wizards újabb győzelmével 9–3-ra javította a mérlegét, vezetik keletet, és ezzel a játékukkal a következő, Pelicans elleni mérkőzésükön is esélyesnek számítanak.

A Magic legjobb dobói: Anthony 22/9, Carter 17/12, Bamba 14/6
A Wizards legjobb dobói: Dinwiddie 23/9, Harrell 20, Kuzma 17/9

New Orleans Pelicans–Memphis Grizzlies 112–101

Megszakadt a Pelicans sorozata. Az elmúlt kilenc mérkőzésén mindig vesztesen hagyhatta el a pályát a Pelicans, és a találkozó előtt 1–12-es mérlegükkel az utolsó helyen álltak a ligában, nem ők számítottak előzetesen a mérkőzés esélyeseinek. Brandon Ingram azonban visszatért a kihagyása után, elsőre rögtön betett a közösbe 19 pontot, és ehhez ugyan elhasznált 17 dobást, de neki köszönhetően sokkal mélyebbek lettek, és rengeteg terhet levett a társakról. Mellette Nickeil Alexander-Walkernek sem kellett annyi rossz dobást elvállalnia, így hatékonyan szerzett 21 pontot, Jonas Valanciunas (15 pont, 9 lepattanó) 3/3 triplával, Josh Hart pedig 11 gólpasszal jelentkezett, míg Devonte' Graham ezúttal a triplavonalon belülről volt veszélyes, mindenki meg tudta találni, hogy mivel segítse győzelemhez a csapatát. Külön említést érdemel még a Pelicans második körös újonca, Herbert Jones, aki 17 ponttal és 6 lepattanóval szállt be a kispadról, és a vezetésével 11 ponttal dobták túl a Grizzlies cseréit.

Nem estek a Grizzlies dobásai. Dillon Brooks a sérülését követő második meccsét játszotta még csak, és a 23 pontjával a jobbak közé is tartozott, a mérkőzést követően mégis úgy értékelhetett, hogy a gyenge dobóforma miatt maradtak alul – a Grizzlies 43.2 százalékkal célzott, míg a Pelicans 48.1 százalékkal, ráadásul a hazaiak 14/29 triplát is a helyére küldtek. A kezdőből igazán gyengén egyedül Jaren Jackson Jr. célzott, akinek 1/8 dobása esett be, viszont a kispadról csak Kyle Anderson szállt be jól, míg De'Anthony Melton például teljesen súlytalan volt, és a második soroknál így a másik irányba billent a mérleg nyelve. Hiába játszott ismét jól Ja Morant (22 pont, 9 lepattanó, 10 gólpassz), illetve hozta a tőle elvárhatót Steven Adams és Desmond Bane is, az elmúlt időszakban valami félrement a Grizzliesnél, az utolsó öt meccsükből negyedszer maradtak alul.

A Pelicans legjobb dobói: Alexander-Walker 21/6, Ingram 19/3, Jones 17/9
A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 23/6, Morant 22/9, Adams 15

Toronto Raptors–Detroit Pistons 121-–27

Előkerült Goran Dragic. Fred VanVleet sérülés miatt nem tudta vállalni a játékot, és az ő hiányában az október 25-e óta először pályára lépő Goran Dragic találta magát a kezdőben, aki meg is hálálta a bizalmat, 16 ponttal és 5 lepattanóval jelentkezett 28 perc alatt, és vele a pályán +6-ban voltak a Pistonhoz képest. Mellette a formába lendülő Pascal Siakam (25 pont, 12 lepattanó, 7 gólpassz) parádézott egészen a kipontozódásáig, Gary Trent Jr. is megszórta magát, míg az ezúttal csendesebb Scottie Barnes (11 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) számára amiatt lehet emlékezetes ez az este, hogy megkapta pályafutása első technikaiját, miután egy gesztussal jelezte a játékvezetőnek, hogy szemüvegre lenne szüksége. A Raptors a több jó egyéni teljesítmény ellenére is alulmaradt, védekezésben nem tudták lassítani ellenfelüket, így 7–7-es mérleggel várhatják a folytatást.

Valami átkattant támadásban a Pistonsnál. Legutóbb kilátástalan támadójátékot bemutatva kapott ki 98–78-ra a Pistons a Cavaliers ellen, viszont a back-to-back második felére látványosan összeszedték magukat. A csapat élére Jerami Grant állt 24 ponttal, valamint 5-5 lepattanóval és gólpasszal, de mellette jó volt a 20 pontig jutó Isaiah Stewart, valamint a tripla duplával kacérkodó Killian Hayes (13 pont, 7 lepattanó, 10 gólpassz) is, Saddiq Bey (16 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) szintén sokoldalúan játszott, így Cade Cunningham csendesebb estéje is belefért ezúttal. Csapatszinten 54.4 százalékkal céloztak mezőnyből, bebombáztak 15 triplát, ráadásul 26/30 büntetőt is értékesítettek, míg a Raptors 11 büntetőt is kihagyott a túloldalon, ami döntőnek bizonyult ezen a végig szorosan alakuló találkozón.

A Raptors legjobb dobói: Siakam 25/6, Trent 23/12, Anunoby 17/6
A Pistons legjobb dobói: Grant 24/6, Stewart 20, Bey 16/9

Cleveland Cavaliers–Boston Celtics 91–89

Nagyot mentett a Cavaliers. Pocsék támadójátékkal, mindössze 9 első negyedben szerzett ponttal nyitott a Cavaliers, a találkozó elején egészen kilátástalan játékkal álltak elő, és csak annak köszönhetően nem dőlt el már ekkor a meccs, hogy a Celtics sem dobott jól. A folytatásban is csak rohantak az eredmény után, a harmadik negyedben már 19 pontra is duzzadt a hátrányuk, viszont ezt követően átkattant valami, és fokozatosan elkezdtek zárkózni, majd a 14 ponttal megnyert utolsó 12 percben a mérkőzést is megfordították. A kiélezett utolsó 7 percben ötször változott a vezető csapat kiléte, és hétszer álltak döntetlenre a felek, 9.4 másodperccel a vége előtt viszont Darius Garland higgadtan elsüllyesztett két büntetőt, majd a túloldalon Dennis Schröder elhibázta a hosszabbításért eleresztett kettesét.

Schröder kezében maradt a hosszabbítás. Összességében egyik csapat sem játszott túlságosan jól, a kiélezett hajrát leszámítva nem volt túl magas a színvonal, viszont kiemelkedett Dennis Schröder, aki 28 ponttal állt a Celtics élére, és joggal kapta meg a végén is a labdát, hogy ő próbáljon meg egyenlíteni, mivel Jayson Tatum a 21 pontja ellenére ismét sok hibával játszott. A hibája miatt nem ő lett a hős, hanem a Cavalierst 22 ponttal és 6 gólpasszal húzó Darius Garland, aki sok segítséget kapott a kispadról beszálló Ricky Rubiótól (16 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz), míg Evan Mobley (19 pont, 9 lepattanó, 3 blokk) felvette a versenyt a túloldalon szép számokat hozó Robert Williamsszel (12 pont, 16 lepattanó, 3 blokk). Miután mindkét csapat gyengén dobott, végül az eladott labdák is döntöttek, a Celtics játékosai 20, míg a Cavaliers kosarasai csak 11 alkalommal veszítették el a játékszert, úgyhogy lesz miért visszavágnia a Bostonnak a két csapat szerda hajnali következő találkozóján.

A Cavaliers legjobb dobói: Garland 22/6, Mobley 19/3, Rubio 16/6
A Celtics legjobb dobói: Schröder 28/6, Tatum 21/3, R. Williams 12

Los Angeles Clippers–Minnesota Timberwolves 129–102

A Clippers szeret a Timberwolves ellen játszani. Sorozatban a hetedik győzelmét aratta a Los Angeles-i csapat, és ezalatt harmadszor győzték le a Timberwolvest, ráadásul harmadszorra is kétszámjegyű különbséggel. Szokás szerint Paul George (23 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz) állt a Clippers élére, és ezúttal meg sem kellett szakadnia, 27 percet töltött a pályán, de ez igaz volt a többiekre is, egyedül a kispadról beszálló Terance Mann (16 pont) érte el a 30 perces játékidőt náluk. George mellett Reggie Jackson is beszórt 21 pontot, Eric Bledsoe idei egyik legjobb meccsét játszva kiosztott 9 gólpasszt a hatékonyan szerzett 14 pontja mellett, és még Isaiah Hartenstein is hozott egy 12 pontos, 12 lepattanós dupla duplát a cseresorból. Várhatóan legközelebb sokkal nehezebb dolga lesz a Clippersnek, ugyanis a Bullst fogadják majd.

Karl-Anthony Towns ritkán látott teljesítménye. Teljesen megfogták a Timberwolves centerét, mindössze 3/11 mezőnykísérletét értékesítette, megállt 8 pontnál és 8 lepattanónál, és 2018 óta először fordult vele elő, hogy egy meccsen ne érjen el kétszámjegyű ponttermést. Nem lehet ugyanakkor csak az ő nyakába varrni ezt a vereséget, mert egyedül Anthony Edwards (21 pont, 9 lepattanót) hozott elfogadhatót, de ő sem dobott túl pontosan, míg D'Angelo Russell és Jaden McDaniels szintén erőlködve jutott 15-15 pontig – előbbi neve mellett szépen mutat a 8 gólpassz, ahogyan az utóbbinál is a 6 lepattanó, de a Lakers elleni hatalmas sikerük másnapján csak egyetlen negyedig tudták felvenni a versenyt aktuális ellenfelükkel, és a 38–17-re elbukott második negyedben megpecsételődött a sorsuk. Legközelebb a Suns ellen próbálhatnak meg javítani, viszont a Timberwolves játékosai egy időre megnyugodhatnak, mert legközelebb csak január 4-én találkoznak a Clippersszel.

A Clippers legjobb dobói: George 23/9, Jackson 21/9, Mann 16/6
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 21/6, Russell 15/9, McDaniels 15/3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik