Az amerikaiak legjobbjaikkal és honosított játékosaikkal utaznak

TÓTH SÁNDORTÓTH SÁNDOR
Vágólapra másolva!
2007.08.16. 18:13
A szeptemberi rögbi-világbajnokságra készülve két tengerentúli együttes, az Egyesült Államok és Kanada is kihirdette utazó keretét. A két csapat aligha fűzhet vérmes reményeket a tornára, a világban gazdaságában megkerülhetetlen két ország ugyanis ebben a sportágban igencsak a verhetők mezőnyébe tartozik.
Kanada az egyetlen csapat az IRB-ranglista második dekádjából, amelyik bejutott valaha a legjobb nyolc közé világbajnokságon
Kanada az egyetlen csapat az IRB-ranglista második dekádjából, amelyik bejutott valaha a legjobb nyolc közé világbajnokságon
Kanada az egyetlen csapat az IRB-ranglista második dekádjából, amelyik bejutott valaha a legjobb nyolc közé világbajnokságon
Kanada az egyetlen csapat az IRB-ranglista második dekádjából, amelyik bejutott valaha a legjobb nyolc közé világbajnokságon

Kanada sem tétovázott tovább. Kanada az egyetlen csapat az IRB-ranglista második dekádjából, amelyik bejutott valaha a legjobb nyolc közé világbajnokságon. Igaz, nem mostanában volt, hanem 1991-ben.

Sokáig úgy tűnt, hogy felzárkóznak a második vonal (Wales, Skócia, Szamoa) szintjére, de az új évezredben inkább a lemaradás látszik. Kanada azért az erős csapatok kedvelt edzőpartnere maradt, de nem több.

Keretében sok a megbízható tudású játékos, de klasszis kevés akad. Ezek közé sorolható Jamie Cudmore, aki a francia bajnoki döntőig jutott klubjával, a Clermont-nal. Jeleskedett még az elmúlt idényben Kevin Tkachuk a Glasgow-ban, főleg a kelta ligában, valamint a francia újonc Albi játékosai, Mensah-Coker és Morgan Williams (hiába, a walesi vér...!).

Testvérek itt is vannak, de „csak" ketten: a Platch-fivérek az Oakville gárdáját tartják a vállukon pillérként. Bár elég kiegyensúlyozott csoportba kerültek (Ausztrália, Wales, Fidzsi, Japán), de továbbjutási esélyük nincs.

A KANADAI VB-KERET:

Tolongás: Scott Franklin (Castaway Wanderers), Dan Platch (Oakville), Mike Platch (Oakville), Rod Snow (Dogs), Kevin Tkachuk (Glasgow) pillérek; Aaron Carpenter (Brantford), Pat Riordan (Burnaby Lake) sarkazók; Jamie Cudmore (Clermont), Mike James (Stade Français), Luke Tait (Parma) 2. sor; David Biddle (Meraloma), Adam Kleeberg (University Victoria), Sean-MIchael Stephens ((Béziers), Mike Webb (Vancouver), Colin Yukes (Agen) 3. sor;
Háromnegyed: Ed Fairhurst (Cornish Pirates), Matt Weingart (Castaway), Morgan Williams (Albi) nyitók; Derek Daypuck (Castaway), Ander Monro (Waterloo), Ryan Smith (Montauban) irányítók; Craig Culpan (Meraloma), David Spicer (Un. Victoria), Nick Trenkel (Capilano) centerek; Justin Mensah-Coker (Albi), James Pritchard (Bedford) szélsők; Mike Pyke (Montauban), DTH van der Merwe (James Bay)


A rögbisek világában mindenki az Egyesült Államok csapatát sajnálja a legjobban! Nyilván, hiszen csoportjuk: a címvédő Anglia, Dél-Afrika, Szamoa és Tonga. Két vezető és két kőkemény gárda!

Egy Tonga vagy Szamoa elleni mérkőzés a nagycsapatok számára sem élvezet, hát még a kicsiknek. Az amerikai válogatott amúgy is lemaradt a nagy versenyfutásban, hiába lett egyre szervezettebb és profibb (az első osztályban vannak már félprofik).

A csapat jelesei közül kiemelkedik Mike Hercus, aki 2003-as vb után játszott a Sale-ben. Charlie Hodgson cseréje volt; egy év múlva irány Llanelli, ahol kezdő 10-es, a Powergen Cup döntőjében is szerepel; a Newportban (Wales) meg a Llanellibe távozó Stephen Jones helyére igazolták. 2007-ben hazament, a Belmontban játszik. Paul Emerick is megfordult jó pár neves klubban (Newport, Catania).

Chad Erskine is felépült könyöksérüléséből, a legjobbakkal állhatnak tehát fel, de mindez nem sokat nyomhat a latban. Pedig igencsak igyekeznek igazolni a nemzetközi piacról, sok óceániai (hatan vannak a keretben) és dél-afrikai születésű játékost (Viljoen) honosítanak az eredményesség érdekében. Kíváncsian várjuk, milyen sikerrel. A Churchill Kupán nagyon gyenge formát mutattak, igaz, akkor hiányzott Hercus, Emerick és Erskine.

AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK VB-KERETE:

Tolongás: Mike MacDonald (Leeds Tykes), Matekitonga Moeakiola (Park City), Chris Osentowski (Belmont), John Vitale (Chicago), Blake Burdette (NYAC), Owen Lentz (Maryland), Luke Gross (Doncaster), Mike Mangan (Denver), Hayden Mexted (St. Louis), Alec Parker (Aspen), Inaki Basauri (Agen), Mark Aylor (Denver), Tasi Mounga (San Francisco), Todd Clever (OMBAC), Dan Payne (OMBAC), Louis Stanfill (Berkeley), Henry Bloomfield (Belmont)
Háromnegyed: Chad Erskine (Waterloo), Mike Petri (Belmont), Mike Hercus (Belmont), Valenese Malifa (Belmont), Phillip Eloff (Chicago), Vaha Esikia (San Mateo), Thretton Palamo (San Francisco), Albert Tuipulotu (San Mateo), Paul Emerick (Newport), Takudzwa Ngwenya (Dallas AC), Salesi Sika (Béziers), Chris Wyles, Francois Viljoen (Belmont)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik