Vízi: Japán ellen is könnyedén nyert férfiválogatottunk

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2022.08.18. 20:51
Varga Zsolt együttese jó játékkal érvényesítette a papírformát, így pénteken már a tornagyőzelemért ugorhat medencébe a Margitszigeten zajló BENU-kupán.
Japán ellen is nyertek a mieink a BENU-kupán (Fotó: Földi Imre)  
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Japán ellen is nyertek a mieink a BENU-kupán (Fotó: Földi Imre) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

A legutóbbi és a következő világbajnokság házigazdája találkozott egymással a BENU-kupa második napján – a japánok bizonyára előre aláírnák a hetedik helyet, amely a mieinknek másfél hónappal ezelőtt nagyon fájt. Az élet persze nem állt meg, az új szövetségi kapitány, Varga Zsolt szerdán első győzelmét ünnepelhette férfiválogatottunk élén, egy napra rá pedig máris következhetett a második, merthogy papíron Japán sem tűnt nagyobb falatnak, mint a nyitányon legyőzött francia együttes.

A magyar kapuban ezúttal Vogel Soma helyett Lévai Márton kezdett, aki eleinte nem sokat találkozott a labdával, a center körüli védekezés ugyanis jól működött, a japán lövések pedig elhaltak a blokkban. A lefordulásokból gólokat lőttek és ötmétereseket harcoltak ki a mieink, Angyal Dániel vezérletével két perc elteltével már három volt közte, a franciák elleni mérkőzéshez hasonlóan támadásban ezúttal is ültek a megoldásaink. Ellépni azonban sokáig így sem sikerült, mert a kellemetlen stílusú ázsiaiak idővel megtalálták a rést a pajzson, a második negyed 6–4-es magyar vezetésről kezdődött.

Innen lett aztán 9–4, Lévai ugyanis lehúzta a rolót, míg a túloldalon Zalánki Gergő kétszer is megvillant, a Pro Recco balkezesét nem tudták tartani a japánok. Varga Zsolt láthatóan együtt élt a játékkal, a jó megoldásokat tapssal jutalmazta, de csak akkor szólt, amikor kellett – márpedig ezen a mérkőzésen nemigen volt rá szükség, a magyar válogatott a fiatalítás ellenére összeszokott társaság benyomását keltette.

Szinte minden posztra jutott kimagasló teljesítmény, Jansik Szilárd védekezésben remekelt, a center Német Toni fórokat harcolt ki és gólokat szerzett, Manhercz Krisztián pedig pimasz ejtéssel lepte meg a japánok cserekapusát, Tanamura Kacujukit. A nagyszünetben hattal, a záró negyed előtt nyolccal vezettek a mieink, a vége pedig 21–10-es siker lett, amelyből minden mezőnyjátékos góllal vette ki a részét. Az eredménynél fontosabb, hogy a mutatott játék több mint biztató, de tény és való, Japánnál lesznek nehezebb ellenfelek is a spliti Európa-bajnokságon.

Előbb azonban még a hollandok következnek, péntek este már a tornagyőzelem a tét a Margitszigeten.

VÍZILABDA
BENU-KUPA, 2. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–JAPÁN 21–10
(6–4, 5–1, 5–3, 5–2)
Hajós uszoda, 1000 néző. V: Blanchard (francia), Schapers (holland).
MAGYARORSZÁG: Lévai – Manhercz K. 2, JANSIK SZ. 2, ANGYAL 2, NÉMET T. 2, ZALÁNKI 4, Burián 1. Csere: Fekete G. 1, Konarik 2, Nagy Ádám 1, Ágh 1, VIGVÁRI VENDEL 3. Szövetségi kapitány: Varga Zsolt
JAPÁN: Fukusima – Vatanabe 1, ADACSI 2, Takata, Arai 2, Date, Szuzuki. Csere: Tanamura (kapus), Araki 1, Okava 1, Ogihara 1, Majta 1, Cuta 1. Szövetségi kapitány: Siota Josinori
Gól – emberelőnyből: 9/6, ill. 7/4. Gól – ötméteresből: 4/4, ill. –.
Kipontozódott: Okava (20. p.), Takata (25. p.)
MESTERMÉRLEG
Varga Zsolt:
– Annak örültem igazán, hogy Jansik Szilárd azt mondta, a végére lefőtt az ellenfél, vagyis kifárasztottuk ezt a nagyon gyorsan mozgó japán csapatot. Megtaláltuk azt, hogyan kell játszani ellenük, normális képe lett a játékunknak, de az elmúlt napokban a kétkapuzások alkalmával nem mindig ment ez ilyen simán. Voltak tanulságai a mérkőzésnek, a „japán szorosnak” nevezett védekezést okosan be lehet építeni a saját taktikai repertoárunkba is.
Siota Josinori: – Szerettük volna nagyobb erőbedobásra késztetni a magyar válogatottat, de sajnos nem tudtuk megnehezíteni a dolgukat. Ezúttal mélyen a tudásunk alatt játszottunk, rengeteget hibáztunk, végig a magyarok akarata érvényesült. A hazai rendezésű világbajnokságig még sok munka vár ránk, azon leszünk, hogy lépésről lépésre csiszoljunk a játékunkon.

Az állás: 1. Magyarország 6 pont, 2. Hollandia 3, 3. Japán 3, 4. Franciaország 0

További eredmény
Hollandia–Franciaország 12–10

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik