MALONYAI PÉTER
MALONYAI PÉTER
2020.07.22 23:05 Frissítve: 2020.07.22 23:08

Tonó – Malonyai Péter jegyzete

 

Amikor felhívtam, hogy gratuláljak neki a jelöléshez, azzal kezdte, hogy „Mit szólsz, milyen barátod van, nem akárkivel szoktál együtt szaunázni”. Gyarlóság, tudom, hogy belekeverem magam Faragó Tamás ünnepébe, de csak azért, hogy jelezzem, hétköznapi ember vagyok. Ő pedig...

Nos, ő is. Csak éppen azok közül való, akikbe az átlagosnál jóval több tehetség, ambíció, akarat, tudás és a többi szorult – amitől különleges. Arra törekvő, hogy minden műfajban – még a szaunázásban is – a lehető legjobb legyen.

És akkor maradjunk a pólónál. Az eredményeiről, a sikereiről, a klasszisát dokumentáló érmekről bárki regényeket olvashat a világhálón, ahogy az illendő a Nemzeti Sport, a Magyar Nemzet és az Origo játékosan komoly szavazásának győzteséről: ő a Pólósok pólósa.

 
Nemzet Sportolója: Faragó Tamást jelölték új tagnak
Schmitt Pál: Örülök Faragó Tamásnak, mert rendkívüli sportember

A montreali olimpián a közönség (többségében persze hogy lányok) „Go-go-go, Faragó!” kiáltással ismerte el klasszisát, ami azért nagy szó, mert a póló nem igazán nemzeti sport Kanadában. Ne túlozzunk, nem lett egyszerre otthon a nép a zóna, a szoros, a kontra és a kapásoldal rejtelmeiben, ám volt valaki, akinek a kisugárzása magával ragadta az embereket. Olyan korban volt sztár, amelyben a szürke volt a kedves szín, az egyformaság a kitüntetésre érdemes, egyszerűen jött belőle a másság. Szerencsére a montreali aranycsapat többi tagjának is megvolt a maga különlegessége, így lehet nálam mindmáig a legmagasabb polcon az a generáció.

Legendás edzője, Rusorán Péter mesélte mindig, hogy egyik este, éppen Montreal után Tonó azt magyarázta, nem kell neki egyetem, már olimpiai bajnok is, mindent elért. Hiába győzködte az edző, aki másnap, a tanítás első napjának reggelén elment az egyetemhez, elbújt és várt. Elmúlt nyolc óra, már csalódni kezdett magában is, amikor Tonó bepöfögött a Trabantján. Mert lehetett, lehet akármekkora a duma, mindig tudja, mi a fontos és mi nem.

Állatorvos lett, edző, ráadásul sikeres, ám a közegtől függetlenül az igazságérzete nem hagyta el. Volt egy esete, még játékosként... Fölpofozott egy játékvezetőt. Az ilyesmi kirívó cselekedet, az erkölcs háborog, ám jött az érvelés, cáfolhatatlan: „Nem azért ragadtattam el magam, mert csalt, a csalás benne van a pakliban, hanem mert moralizált… Ez azért mégiscsak túlzás…!”

Lám, történeteket citálok, amikor a lényeg pofon­egyszerű: Faragó Tamás a Nemzet Sportolója lesz. Persze eddig is az volt, de ráütik a hivatalos pecsétet. Így van ez rendjén – medencén innen és túl.

2021.06.17 22:01:36

Vízilabda CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Hogy épp most jelenik meg ez az írás, az egyáltalán nem véletlen. Ma egy éve annak, hogy Benedek Tibor, ez a nagyszerű vízilabdázó, edző és apa búcsút intett nekünk – örökre.

2021.06.09 21:26:14

Vízilabda S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Nem magyarázat, hanem tény: a járvány szilánkokra zúzta az FTC türelmes munkával felépített pólós sikercsapatát.

2021.06.09 17:24:28

Vízilabda MTI, Cs. M.

A magyar női vízilabda-válogatott játékosa már készen áll az ujjsérülését követően.

2021.06.05 18:33:03

Vízilabda LAKNER GÁBOR (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

Varga Dénesék 16 percen keresztül nem tudtak gólt szerezni, így a nagyszünet után már nem volt esélyük.

2021.06.02 23:32:50

Vízilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Túl optimista vagyok? Miért ne lennék, hiszen a magyar pólóról van szó.