Női vízi Eb: a nehezebb út vezet a legjobb négy közé

LAKNER GÁBOR (Split)LAKNER GÁBOR (Split)
Vágólapra másolva!
2022.08.30. 07:14
null
Máté Zsuzsanna az első mérkőzés után dühös volt, a második után csalódott (Fotók: Mirkó István/Magyar Nemzet)
Bíró Attila szövetségi kapitány vagányabb és pontosabb játékot vár a csapatától az Európa-bajnokság folytatásában.


Két vereséggel kezdte a magyar női vízilabda-válogatott a Splitben zajló Európa-bajnokságot. Ezek közül az első bosszantó volt, hiszen a mieink – bár nem játszottak jól – két perccel a vége előtt még két góllal vezettek a görögök ellen, ám 9–8-ra kikaptak. A második pedig egyenesen fájdalmas, hiszen a hollandok 13–4-re ütötték ki a 24 órán belüli két rangadótól teljesen kikészülő magyar csapatot, ez volt egyébként a mieink legnagyobb zakója 1985 óta, amikor ugyancsak a hollandok verték a még egyáltalán nem az élmezőnyhöz tartozó válogatottunkat 19–4-re. Nagy tragédia nem történt, a negyeddöntőben így is biztosan ott lesz a magyar csapat, csak hát minden bizonnyal a spanyolok jönnek majd szembe, akiket ritkán szoktunk legyőzni, vagyis bravúr kell már a négy közé jutásért is.

Bíró Attila
Bíró Attila
„Lesz egy hetünk, hogy összeszedjük magunkat – mondta Bíró Attila szövetségi kapitány a hollandok elleni vereséget követően. – A mérkőzések mellett lesz időnk és lehetőségünk, hogy felépítsük a csapatot a negyeddöntőre. Eredetileg is arra készültünk, de nyilván szerettük volna megnyerni legalább az egyik rangadónkat, ehhez képest egyiket sem sikerült. Bízom benne, hogy a negyeddöntőre összeállunk, addig lesz időnk regenerálódni, edzeni és lesz három olyan meccsünk, ami azért valamit ér, hiszen mégiscsak Európa-bajnoki mérkőzéseket játszunk. Ezek alatt is tudunk fejlődni, és remélem, hogy ez a fejlődés elég lesz a negyeddöntő megnyeréséhez. Először is pihennünk kellett, aztán rendet tenni a fejekben, ugyanakkor a lányok mindent tudnak, amit játszani szoktunk. Nincs bonyolult taktikánk, hiszen nem ugyanazt játsszuk, mint a kész válogatottal, amiből jó néhány játékos hiányzik. Sokkal jobb, vagányabb és pontosabb játékot várok el, és ennek eredményesebbnek is kell lennie.”

A játékosok csak keresték a szavakat a hollandoktól elszenvedett kilencgólos vereség után, szemlátomást mindenkit megviselt ez az eredmény.

„Nem gondoltam a görögök elleni meccs után, hogy lehet annál is rosszabbul játszani, de úgy tűnik, lehetett – sóhajtott nagyot Máté Zsuzsanna, a magyar válogatott bekkje. – Az első mérkőzés után dühös voltam, a második után csalódott. Azt éreztem, hogy nagyon akarunk, de egyszerűen semmi sem megy. Vannak ilyen napok, sajnálom, hogy egymás után kettő is volt. Volt rá esély, hogy könnyebb úton tudunk négy közé jutni, mi a nehezebbet választottuk... Lesz mit videózni, lesz miről beszélgetni és rendet tenni a fejekben. Újra összhangba kell kerülnünk, mert vannak jó bemozgások, megfelelő zárások, csak éppen a labda közben a másik oldalon van. Ha ennyire nem megy semmi, vissza kell térni az alapokhoz, és ismét fel kell építeni magunkat. Eddig kettőből semmi, remélem, kedden már változik a mérleg!”

Na, ebben speciel biztosak vagyunk, mert a németek ellen kötelező a győzelem, méghozzá valahogy úgy, ahogyan a férfiválogatott verte a szlovéneket.

A KEDDI PROGRAM
A-csoport. MAGYARORSZÁG–Németország, 11.30. Horvátország–Románia, 17.30. Görögország–Hollandia, 20.30. B-csoport. Szlovákia–Szerbia, 10. Franciaország–Spanyolország, 13. Olaszország–Izrael, 19

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik