Vízilabda: változik a sárga és piros lapokkal kapcsolatos szabályzat is

L. G.L. G.
Vágólapra másolva!
2022.10.07. 07:48
null
Sok lesz még a szimulálás? (Fotó: Szabó Miklós)
Előnyszabály az ötmétereseknél, szimulálásért adható sárga lap – januártól más lehetőségei lesznek a játékvezetőknek.

 

Ismét megváltoznak a vízilabdázás szabályai, ami önmagában nem meglepő, hiszen a folyamatosan gyorsuló játékot illik a szabálykönyvnek is követnie. A Nemzetközi Úszószövetség vízilabda technikai bizottsága (FINA TWPC) által bejelentett változások január elsejével lépnek életbe, és bár fontos területeket érintenek, azért ezúttal nem olyan volumenű az újrafazonírozás, mint a 2018-as átfogó módosítások alkalmával volt.

A kétméteres szabály (vagyis hogy a labdát kapó játékos nem lehet két méternél közelebb a kapuhoz a passz pillanatában) a kapu előtti területre szűkült a pálya teljes szélességéről, és a játékos fejének helye lesz a mérvadó. Labdarúgásból vett hasonlatban ez a terület olyan lesz a kapu előtt, mint az öt és feles. Ha a kapu előtt helyezkedő játékos feje hátrébb van két méternél, akkor a labdaátvétel és azt azt követő gól szabályos lesz.

Bevezetik a késleltetett döntés lehetőségét, vagyis végre a vízilabdában is lesz előnyszabály. Eddig nem volt mérlegelési lehetősége a játékvezetőnek az ötmétereseknél, ha szabálytalanság történt, le kellett fújnia, nem várhatta meg az akció végét. Ez januártól megváltozik, a játékvezető megvárhatja, hogy a kapura törő játékos értékesíti-e a lehetőséget, és ha elmarad a gól, akkor utólag is ítélhet ötméterest. A FINA ezzel azt szeretné honorálni, ha a játékos gólhelyzetben nem kifejezetten a büntetőre megy, hanem az őt érő szabálytalanság ellenére igyekszik megjátszani a labdát, és tovább akciózik – erre azért elég gyakran látunk példát itthon és a nemzetközi mezőnyben is.

Az egyik legidegesítőbb jelenségnek is elejét veszi a FINA, szigorítja ugyanis az ötméteres elvégzésének szabályait. A védőknek legalább három méterre el kell távolodniuk a lövő játékostól, a kapusnak pedig semelyik testrésze sem lóghat túl a gólvonalon. A játékvezetőknek ráadásul szankcionálási jogosultsága is lesz, vagyis januártól vége a hosszas integetésnek és a játékosok fütyülve rendezgetésének, a kapus folyamatos visszaparancsolásának – nem mellesleg ezzel is gyorsul a játék.

Változott a sárga lapokkal és a piros lapokkal kapcsolatos szabályzat is, ennek legfontosabb eleme, hogy a szabálytalanságot eljátszó, vagyis szimuláló játékost sárga lappal lehet büntetni, elejét véve ezzel a Jászai Mari-díjas alakításoknak – azért azt kíváncsian várjuk, hogy az olasz klubcsapatok és válogatottak mérkőzésein ezt mennyire veszik komolyan a sporik…

A FINA vízilabda technikai bizottságát a háromszoros olimpiai bajnok Molnár Tamás vezeti, a magyar sportdiplomatának nagy szerepe volt az újításokban. A javaslatokat elsöprő többséggel támogatta a TWPC: a résztvevők 93 százaléka igennel szavazott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik