B. E.
2022.10.05 19:52 Frissítve: 2022.10.05 19:55

Vízilabda: a FINA fontos szabályváltozásokat jelentett be

Szűkül a kétméteres zóna, utólag is megadhatják a büntetőt a játékvezetők a FINA legfrissebb szabályváltoztatásai alapján – írja a vlv.hu.

Illusztráció: Balogh László

 

A FINA legutóbbi vízilabda-szakági ülésén jelentette be a 2023. január 1-től életbe lépő 22 szabálymódosítást. Többek között módosul a kétméteres szabály, amely a korábbiaktól szűkebb területre, a kapu közvetlen előterére vonatkozik majd. A másik jelentős módosítás a büntetők megítélésére vonatkozik, amelyeket ezentúl utólag is megadhatnak a bírók.

Az új kétméteres szabály leszűkíti a korábban a pálya egész szélességére érvényesített területet. A késleltetett döntés bevezetésével a bírók az akció végén is befújhatják a büntetőt egy korábbi szabálytalanság után. Molnár Tamás, a szakág technikai bizottságának elnöke maga is részt vett a szabályok kidolgozásában, és reméli, hogy a sportág még látványosabbá válik a módosítások révén.

„Mind az új »kétméteres-szabály«, mind pedig a késleltetett ötméteres-ítélet nagyon fontos döntés. Előbbi kapcsán egyértelműen az várható, hogy a támadó csapat kedvezőbb pozícióba jut. A lövők közelebb kerülnek, a »kapufások« veszélyesebbek lesznek, hiszen a kijelölt zónán kívül elhelyezkedve nem kell már figyelniük a két méter betartására. Nyilván idő kell ahhoz, hogy a csapatok alkalmazkodjanak az új lehetőséghez, de ez minden szabálymódosításnál így van, szerintem ez a módosítás segíti majd a póló látványosabbá tételét” – nyilatkozta Molnár a vlv.hu-nak.

2022.11.29 23:54:35

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Csapó Dudi érett felnőttként futballban, teniszben, politikában, bármiben képes volt zavarba ejtő módon megközelíteni témákat, látványos, új magyarázattal, ötlettel, és mindehhez sztentori hangján olyan kedélyesen előadott, mégis határozott érvrendszerrel szolgált, hogy az ember csupán biccentett: végül is, miért ne?

2022.11.07 00:04:20

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás.

2022.11.07 00:09:42

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nem igazán pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után.

2022.11.06 14:03:30

Vízilabda nemzetisport.hu

Gurisatti az utolsó másodpercben mentette szétlövésre a finálét, aztán a 20. (!) ötöst ő rontotta el...

2022.10.11 08:50:03

Vízilabda nemzetisport.hu

A 60 esztendeje elhunyt korszakos pólós a Fradi első úszóbajnoka volt.