Férfi vízi: Egész életemben vágytam rá, hogy elérkezzek ide – Kemény Kristóf

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.03.01. 10:02
null
Kemény Kristóf: neves elődök után saját úton jár (Fotó: Árvai Károly)
Az új edző, Kemény Kristóf bravúrgyőzelemmel mutatkozott be a BVSC kispadján, ám tisztában van vele, hogy a jó kezdés után folytatni kell a munkát.

 

Vihar után nyugalom

„Zaklatott hét volt” – fújt nagyot Kemény Kristóf a Ferencváros legyőzése után. Amint arról beszámoltunk, a BVSC múlt szombaton hozta nyilvánosságra, hogy az eddigi vezetőedző, Szűcs Levente azonnali hatállyal felmondott, a klub pedig korábbi segítőjét, Kemény Kristófot nevezte ki utódjának. Az okokról lapunknak interjút adott a lemondott szakember, a klub közleményben fejtette ki álláspontját. A váltás nem volt zökkenőmentes, a történések sodrában meg ott voltak a játékosok, akik eddig becsülettel tették a dolgukat – és a Ferencváros ellen látottak alapján ez a folytatásban is így lesz. Kemény Kristóf a mérkőzést követő sajtótájékoztatón külön kiemelte, hogy a játékosok jól reagáltak a kialakult helyzetre, ami a vízben is látszott. A viharos hetek után másfél hetes, mérkőzés nélküli időszak következik a csapatnak – alighanem mindenkire rá is fér a nyugalom.

– Milyen volt első alkalommal nem a kispad szélén ülve nézni a BVSC ob I-es meccsét, hanem a medence szélén állva irányítani a csapatot?
– Természetesen élmény volt az első mérkőzés és az egész első hét is, olyan légkörbe kóstolhattam bele, amit nagyon élveztem – mondta Kemény Kristóf a Nemzeti Sportnak, aki a BVSC korábbi vezetőedzője, Szűcs Levente felmondása után a címvédő, ám tartalékos Ferencváros legyőzésével mutatkozott be a BVSC kispadján. – Ez már profi szint, egész életemben vágytam rá, hogy egyszer elérkezzek ide. Nem feltétlenül az volt a tervem, hogy ilyen körülmények között mutatkozzak be, sőt kifejezetten nyugodtabb bemutatkozást szerettem volna, de ezt dobta a gép, ilyen körülmények között kellett megfelelnem a kihívásnak.

– Hasonló bemutatkozásról álmodott?
– Természetesen. Ugyanakkor bevallom, éreztem, hogy nyerni fogunk. Nekem vagy vannak megérzéseim, vagy egyáltalán nincsenek, ám amikor vannak, általában bejönnek. Az egész héten azt éreztem, hogy nyerni fogunk, de ezt nem mondtam senkinek, mert nem akartam elkiabálni. A nagy mérkőzések előtt ugyanúgy alakulnak a napjaim, ezúttal sem történt másként, nem szeretek a bevált szokásokon változtatni.

– Mennyit jelentett a csapatnak és személy szerint önnek a Ferencváros legyőzése?
– Hatalmas élményt adott a mérkőzés, a Fradit nem lehet mindennap megverni, és nem is mindenkinek sikerül. Nekünk sikerült, nagyon nagy skalpot szereztünk. A bajnokság szempontjából akkor ér valamit ez a győzelem, ha meg tudjuk nyerni azokat a mérkőzéseket is, amelyeket meg kell. Akkor helyzeti előnybe kerülhetünk a ki-ki találkozókra.

– Ezzel a bravúrral jó helyzetbe kerültek a negyedik helyért folytatott versenyfutásban. Innentől kezdve már merészebbet is álmodhatnak?
– Most már az a célunk, hogy bejussunk a négy közé. A minimumelvárás, hogy ötödikek legyünk az alapszakasz végén, de szeretnénk egy helyet előrelépni, aztán a rájátszásban már bármi megtörténhet. A kezdés jó volt, de folytatnunk kell a munkát.

– Ilyen rövid idő alatt még nem lehetett jelentősen belenyúlni a csapat játékába, a látottak alapján nem is tette. Később tervez változtatást?
– Ezt még nem gondoltuk végig ebben a rendkívüli helyzetben, az első héten egyelőre kizárólag a Fradira koncentráltunk. Hosszabb távon Dabrowski Norbert szakmai igazgatóval együtt a saját arculatunkra próbáljuk formálni a csapatot, de ez sok mindenen múlik majd.

– Háromgenerációs edzőcsalád harmadik tagja, nyilván elkerülhetetlen az összehasonlítás nagypapájával, az utánpótlás szövetségi kapitányként világklasszisokat kinevelő Kemény Ferenccel és édesapjával, a szövetségi kapitányként háromszoros olimpiai bajnok Kemény Dénessel. Ezt hogy éli meg?
– Korábban teher volt, ám most már nem foglalkozom vele. Ha negatív kritikát kapok emiatt, akkor is inkább igyekszem erőt meríteni belőle. Édesapám egyébként mindenben támogat, de hagyja, hogy a saját káromon tanuljak, és a saját utamat járjam.

– Merre vezethet ez az út?
– A munkát nem megvető családból származom, természetesen vannak céljaim, de szeretnénk lépésről lépésre haladni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik