KOVÁCS ERIKA
KOVÁCS ERIKA
2022.06.22 09:50 Frissítve: 2022.06.22 10:45

Vizes vb: Tanulságos vb-döntő volt – Kenderesi Tamás

Magyar szempontból a legfontosabb esemény a férfi 200 pillangó döntője volt kedden a vizes világbajnokságon. Sós Csaba szövetségi kapitány szavaiból kiderül, valamit nagyon megsejtett Milák Kristóf világcsúcsa kapcsán. A 6. helyen végző Kenderesi Tamás tanulságos vb-döntőről beszélt.


Kenderesi Tamás szerint meg kell találni az arany középutat (Fotó: Török Attila)

KENDERESI TAMÁS: TANULSÁGOS DÖNTŐ VOLT

– Miért megy ilyen nehézkesen?
– Nagyon fáj mindenem, alig bírok állni... Teljesen kiúsztam magam.

 
Milák Kristóf világcsúccsal világbajnok 200 pillangón!
Videó: így úszott világcsúcsot Milák Kristóf
Milák: Ahogy felálltam a rajtkőre, se kép, se hang

– Azt hajtogatja, amióta kiszállt a medencéből, hogy tanulságos futam volt a kétszáz pillangó döntője.
– Igen, mert erősebben kezdtem, mint máskor.

– Mások mondták, hogy tegyen így?
– Mondhatjuk ezt is, de jogosan gondolták így sokan. Azt hiszem, meg kell találni az arany középutat ezen a téren is, vagyis úgy elkezdeni a kétszáz métert, hogy az utolsó ötvenen még képes legyek megújulni.

– Betegséggel és sérüléssel is küzdött a felkészülés során, már a tavasz elején azt nyilatkozta, úgy érzi, az augusztusi római Európa-bajnokságra kerülhet csúcsformába. Ehhez képest világbajnoki hatodik – tud örülni neki?
– Igen. Úgy végképp, hogy még két hónappal ezelőtt is azt mondtam, nincs értelme elindulnom a világbajnokságon. Az előzmények után elég jól sikerült a verseny. A hétfői középdöntőben az idei legjobbamat úsztam, amit szerintem képes lettem volna megjavítani a fináléban, ha más taktikával versenyzem.

– Megbánta, hogy erősen kezdett?
– Nem. Úgy éreztem, kell az erősebb kezdés ahhoz, hogy labdába rúghassak a végén. Csak nem bírtam a végét...

NS-szakértő: Sós Csaba szövetségi kapitány
„Végig azt mondtam a férfi kétszáz pillangó kapcsán, hogy gondolok valamire, de inkább nem mondom ki – Virth Balázsnak kimondtam, szóltam neki, hogy ne lepődjön meg, ha Kristóf világcsúcsot úszik. Hogy miből gondoltam ezt? A tokiói száz pillangójából kiszámítható volt, és csak azért mondtam el Virth Balázsnak, hogy valamelyest megnyugodjon. Selmeci Attila nélkül Kristóf nem jutott volna el az első világrekordjáig, ez a mostani csúcs pedig kettős siker, hiszen Balázzsal ez volt az első jelentős fellépésük, márpedig a formába hozás mindig hordoz magában nehézségeket és kérdéseket – ez a világcsúcs innentől kettejük közös éveit is meghatározza már. Azt azért hozzá kell tennem, hogy bár jó volt látni Kristófot, ahogy fürdik a közönség szeretetében, elvitte a hév, kicsit bután úszott. De a zsenik így is ilyen eredményekre képesek.”
 KRISTÓF A MIÉNK

„Írsz egy szöveget estére? Nem leszek ott fejben.” „Angolul?” „Ja.” „És az 1:49.85-höz igazítva?” „Is-is. 50/50.”

Rövid üzenetváltás Milák Kristóffal a Whatsappon kora délután. Mindenre gondol. Pontosan tudja, győzni fog. Pontosan tudja, az angolja még nem tart ott, hogy valamit ott helyben rögtönözzön – viszont minden aranyérmesnek az orra alá tartják a mikrofont, mondjanak valamit a közönségnek, plusz a nagyvilágnak, a tévéknek, és ő nem csak őőőzni akar, meg szavakat keresgélni. Nem lenne méltó ahhoz, amire készül.

Az 1:49.85 vidám célzás, hogy akkor most olyasmi kell, amit egy világrekord után mond az ember, vagy... Ezek szerint 50-50. És ezt szemrebbenés nélkül írja vissza. Ebből az is-is-ből üvölt, hogy mindennél jobban akarja a csúcsot.

Fél óra múlva elkészülök. „Ez amúgy nagyon jó” – írja vissza.

Este hét körül járunk. Az eredményjelzőn a New WR felirat villog. Négyezer ember tombol, Kristóf ül a rajtkőnél, és integet. Végül odavonszolja magát a fal elé – ez most tényleg fájt –, kapja az 50 ezer dolláros látványcsekket, plusz érkezik az orra alá a mikrofon.

Amikor átküldtem neki az angol dumát, gondoltam, hát jó, alapnak tán megfelel... Azóta elteltek órák, elkezdett melegíteni, felpörgetni magát, kilépett a zsúfolásig telt Duna Arénába, felállt a rajtkőre, aztán repesztett egy kozmikus világcsúcsot. Átlagembernek most ne kezdjük magyarázni a fiziológiai folyamatokat, a 210-es pulzust, a fájdalomküszöb kitolását... Hétmilliárd emberből mindössze egy ússza a 200 pillangót 1:51 perc alatt (másodszor), azaz erről másnak konkrétan fogalma sem lehet. Úgy voltam vele, sansztalan, hogy azt a néhány mondatot fel­idézze.

„You know, this is my home... I won my first big medal here five years ago, I've been training here ever since. This pool belongs to me, lane four belongs to me... And now I have four thousand fantastic fans here.” Szóról szóra. (Tudjátok, ez az otthonom. Itt nyertem az első komoly érmemet öt éve, azóta itt edzek. Ez az én medencém, a négyes pálya az enyém... És most itt van négyezer fantasztikus szurkoló.)

A közönség őrjöng, Kristóf alig áll a lábán... Látom, mondaná tovább... Lüktet mindene, püföl a szíve, ég a tüdeje... A műsorvezető érzékeli, ez pont elég az élő tévéadásba, elvágja az angol részt egy lekonffal; de azért magyarul még befejezik, egymás mellett ülve, a földön, mert a bajnok nem bír állva maradni.

És hozzáteszi azt, amit a lihegés miatt már nem tudott tovább mondani angolul. „Ez az érem a tiétek. Ez a rekord a tiétek. A szívem a tiétek.”

Annyira jó, hogy ő meg a miénk.

CSURKA GERGELY

2022.07.01 08:18:16

Vizes vb 2022 KOVÁCS ERIKA

Virth Balázs tanítványa előbb meggyógyulni akar, csak azután foglalkozik az augusztusi Eb-vel.

2022.06.30 22:41:00

Vizes vb 2022 CSURKA GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. Gálicz Péter a hajrában nyilván szaporázta, azaz alighanem a végső szaldó 11 ezer környékén mozog.

2022.06.30 14:21:57

Vizes vb 2022 LAKNER GÁBOR (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Tizenhét év után újra döntőt játszhat Magyarország, ezúttal is az Egyesült Államok ellen.

2022.06.29 23:20:45

Vizes vb 2022 CSURKA GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. „Inkább foglalkozzanak Dáviddal.” Ez volt Rasovszky Kristóf reakciója.