Videó: Nem volt okos úszás... – Milák a világcsúcsáról

Vágólapra másolva!
2022.06.21. 21:42
Milák Kristóf világcsúccsal világbajnok 200 méteres pillangóúszásban a budapesti vizes világbajnokságon. Fantasztikus úszása után sajtótájékoztatót tartott, amelyet megnézhet az NSO Tv videójában, interjúnkat pedig elolvashatja az alábbiakban!

Milák Kristóf eddigi utolsó világcsúcsa óta három év telt el.

„Ideje volt megdönteni a saját legjobbamat. Nem gondoltam volna, hogy ilyen korán, egy friss edzőváltásból, bár annyira új környezetbe nem kerültem, mert előtte dolgoztunk együtt természetesen, csak nem ilyen gyakran. A hazai közönség meg a kis kérésem a kommentátorokhoz segített engem abban, hogy ezt az elképesztő időt még jobbá tegyük.”

Videónkból az is kiderül, mi volt a konkrét kérése a Duna Aréna műsorközlőjéhez, de elemzi a saját úszását is (amit a gyors kezdés miatt nem tart túl okosnak), szóba kerül a jövő és mindemellett a legnagyobb ellenfele 100 pillangón, vagyis Caeleb Dressel is, aki lemondta szereplését 100 gyorson.

– Ezt látta?
– Mit csinált Nándi?

– Nándi, vagyis Németh Nándor holtversenyben a nyolcadik időt úszta a száz gyors középdöntőjében, a szétúszást pedig országos rekorddal, 47.69-cel megnyerte.
– Hogy mennyivel? Nem mondom ki, mi jutott elsőnek eszembe erről, mert leírja…

– Beszéljünk inkább a kétszáz pillangó világrekordjáról!
– Megint nem tudom, hogyan csináltam – halál komolyan! Amikor beléptem az uszodatérbe, és meghallottam az ovációt, na, az nagyon jólesett, amikor pedig felálltam a rajtkőre, azt éreztem, egy álom részese vagyok. Csak vitt előre a flow, közben meg azért igyekeztem minél jobban megcsinálni mindazt, amit elterveztem. Nem annyira sikerült…

– Tessék?!
– Természetesen még ki kell elemezni ezt a döntőt, de az egyértelmű, hogy sokkal erősebben kezdtem, mint korábban bármikor, a másik három ötvenem emiatt viszont rosszabb volt, úgyhogy ha szigorúan szakmai szemmel nézem, ez egyáltalán nem volt jó úszás, okos meg aztán végképp nem. De azért örülök, hogy sikerült világcsúcsot úsznom, ráadásul hazai közönség előtt – egyébként ha nem engedem be ennyire az élményt, ha nem hagyom, hogy elvigyenek magukkal a nézők, ebből jobb idő is kisülhetett volna. Sebaj, majd később lesz belőle még jobb.

– Vagyis az 1:50-et akarja feltörni.
– Tudja, hányan mondogatják nekem már jó ideje, hogy ússzak 1:49-et? Mindenki hajtogatja, hogy menjek már be 1:50 alá, és rajta is vagyok az ügyön, azon dolgozom, hogy ez mihamarabb bekövetkezzen – az a célom, hogy ez a világcsúcsom ne éljen hosszú évekig. Az előző is már majd' hároméves volt: gondolkoztam is a világbajnokság előtt, hogy épp itt lenne már az ideje, hogy megjavítsam az egyéni legjobbamat, de a felkészülés nehézségei után valahogy nem éreztem magamban az 1:50-es időt. Végig 1:51-ben gondolkodtam, aztán mégis világcsúcs lett belőle. Leginkább annak örülök, hogy hazai közönség előtt úsztam világrekordot.

– Úgy tűnik, jó erőben várja a száz pillangót. A rövidebb távhoz további lendületet ad a kétszáz sikere és világcsúcsa?
– És még továbbit adna, ha nem kellene azzal töltenem az időt, hogy interjúkat adok, hanem rögtön mehetnék pihenni…

– Caeleb Dressel visszalépett a száz gyorstól, hogy indul-e száz pillangón, egyelőre nem tudni. A felkészülését, a ráhangolódását befolyásolja, hogy kérdéses, újra összecsaphat-e az amerikai klasszissal?
– Engem nem befolyásol, de nagyon szeretném, ha ott lenne Dressel száz pillangón, jó házigazda módjára bánnék vele. Ha ott lesz, ha nem, én odaállok a rajtkőre, és mindent megteszek a jó eredményért. Az ezüstért, az aranyért, esetleg a világrekordért…

FÉRFI 200 M PILLANGÓ
1. Milák Kristóf (MAGYARORSZÁG) 1:50.34 perc – világcsúcs
2. Leon Marchand (Franciaország) 1:53.37
3. Honda Tomoru (Japán) 1:54.29
…6. Kenderesi Tamás (MAGYARORSZÁG) 1:55.20

Németh Nándor szétúszással jutott döntőbe

Kapás Boglárka: Az sem volt biztos, hogy elindulok

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik