L. M.
2022.07.02 08:56 Frissítve: 2022.07.02 09:11

Sportrádió: Oda kell állni aznap este, és akkor kell megmutatni, ki a jobb – Valkai Ágnes

Valkai Ágnes és Drávucz Rita, a 2005-ben világbajnoki címet nyerő női vízilabda-válogatott játékosai voltak a Sportrádió Hazafutás című műsorának legutóbbi vendégei. A két korábbi világbajnok felidézte a Montrealban rendezett világbajnokság történéseit és tanácsokkal is ellátta a mostani csapatot.

Valkai Ágnes és Drávucz Rita a Sportrádió vendégei voltak (Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ)

A magyar válogatott szombat este az Egyesült Államok ellen játssza a női vízilabda-világbajnokság döntőjét. Suba Kata a 2005-ben az amerikaiak ellen világbajnokságot nyerő Valkai Ágnessel és Drávucz Ritával beszélgetett a finálé előtt.

 
Vizes vb: női válogatottunk 17 éve vár a világbajnoki aranyra

„Nagyon komplexnek, nagyon összetartónak és nagyon felszabadultnak látom a csapatot. A hollandok elleni meccs szemet gyönyörködtető és magas színvonalú volt, a lányok jól is játszottak, a csapat egységben nagyon jól működött” – mondta Valkai a csapatról és az elődöntős teljesítményről.

Elárulta, hogy nemcsak szakmai, hanem szurkolói szemmel is nézte eddig a meccseket, emellett egykori játékosként a mai napig elérzékenyül ezeknél a pillanatoknál.

„Azt tudom mondani, hogy összeállt a puzzle. Persze voltak hibák, meg rossz döntések, de a szerencse mindig úgy hozta, hogy mi jöttünk ki belőlük győztesen” – vélekedett a csapat Hollandia elleni mérkőzéséről Drávucz.

Valkai és Drávucz 2005-ös montreali világbajnokságon legyőzte az amerikaiakat a döntőben, az akkori siker a női válogatott legutóbbi vb-győzelme. 

„Máig emlékszem, hogy hol volt a megbeszélés a döntő előtt. Faragó Tamás akkor annyit mondott, hogy lányok, ne túlélni akarjátok, hanem megélni ezt a döntőt. Úgy tudtunk ezáltal odamenni az uszodába, hogy nem volt rajtunk teher, nem volt vesztenivalónk” – emlékszik vissza a 2005-ös döntő előtti pillanatokra Valkai.

A szombati döntőben a minden sorozatban címvédő amerikai válogatott lesz a magyarok ellenfele, amelyről Valkai azt gondolja, hogy nagyon magabiztosak a játékosai, de a szurkolókkal még talán őket is ki lehet zökkenteni.

„Nem vagyunk olyan messze ettől az amerikai csapattól, hogy ne tudnánk őket megverni egy ilyen világbajnoki döntőn itthon. Mindig csak egy meccset kell megnyerni, a döntő is ilyen. Senkit sem érdekel, hogy az amerikaiak hánnyal győzték le az ellenfelüket, hogy mi kikaptunk az elején. Egy meccs van, oda kell állni aznap este, és akkor kell megmutatni, hogy ki a jobb” – vélekedik Valkai a döntőről.

„Szerintem akkor tudunk nyerni, ha mi a maximumot hozzuk, ők pedig nem, mert hiszen mondhatjuk azt, hogy az elmúlt évtized olimpiai döntőseivel, bajnokaival fogunk játszani, mindent megnyertek. Magasan lőnek, magasan játszanak, pontosan és erősen lőnek. Meg kell őket egy kicsit fizikailag és mentálisan is törni ahhoz, hogy győzni tudjunk” – mondta Drávucz a válogatott esélyeiről a döntő előtt.

A teljes beszélgetés Valkai Ágnessel és Drávucz Ritával itt hallgatható meg. 


VÍZILABDA, NŐK (Hajós uszoda)
A 7. HELYÉRT
13.00:
Franciaország–Görögország
AZ 5. HELYÉRT
17.00:
Spanyolország–Ausztrália (Tv: M4 Sport+)
BRONZMÉRKŐZÉS
14.30:
Olaszország–Hollandia (Tv: M4 Sport)
DÖNTŐ
20.00:
Egyesült Államok–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

2022.07.03 22:55:11

Vizes vb 2022 BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A gyengébb nem egyre erősödött. Már nem csak lányos apukák tűntek fel a kispadokon, nem kizárólag tehetségtelen úszók váltottak pótcselekvésként a pólóra, a tribün »háztáji« jellege is megszűnt. Olyannyira, hogy a szombati döntőben – de már kedden, az ausztrálok ellen, a négy közé jutásért – is telt ház, hatezer néző, sőt szurkoló biztatta a csapatot, és senkit nem láttam perecért rohangálni.

2022.07.03 22:15:55

Vizes vb 2022 CSURKA GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. Nem feltétlenül ezen múlt, a címvédők jobbak voltak. Csak ha már ilyen közel jártunk, akkor... Azért így is happy end a vége, avagy alighanem az utóbbi évek legboldogabb pólós ezüstérmesei léptek dobogóra.

2022.07.03 19:36:53

Vizes vb 2022 PATAI GERGELY (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Trónfosztás a férfiaknál, a spanyol vízilabdacsapat szétlövés után megverte az olasz válogatottat.

2022.07.03 12:26:57

Vizes vb 2022 LAKNER GÁBOR, PATAI GERGELY (összefoglaló), TÖRÖK DÁNIEL (percről percre)

Férfi vízilabdázóink magabiztos sikerrel zárták a hazai világbajnokságot.