Vizes vb: Hosszú a legjobb, Verrasztó D. a 2. idővel döntős 400 m vegyesen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.08.09. 09:59
Hosszú Katinka a legjobb, Verrasztó Dávid a második idővel döntős 400 m vegyesen a kazanyi vizes világbajnokságon. Jakabos Zsuzsanna (11. hely) és Grátz Benjámin (13.) viszont lemaradt a fináléról. Miként a férfi 4x100 m-es vegyes váltónk is, amelyet rossz váltás miatt zártak ki. Pedig az időeredmény alapján a harmadik helyen léphetett volna tovább.

FÉRFI 400 M VEGYESFÉRFI 400 M VEGYES

A DÉLUTÁNI PROGRAM
16.30: döntők. Férfi 50 m hát (16.32), női 50 m mell (16.39), férfi 400 m vegyes (Verrasztó Dávid; 16.47), női 50 m gyors (17.05), férfi 1500 m gyors (17.20), női 400 m vegyes (Hosszú Katinka; 17.49), férfi 4x100 m vegyes váltó (18.07), női 4x100 m vegyes váltó (18.25) (Tv: M4, Eurosport)

Verrasztó Dávid visszafogott kezdés után 150 m-nél már elsőként fordult – egyéni csúcsos részidején belül –, a táv második felén az amerikai Chase Kalisszal ellépett a mezőnytől. A hajrában az amerikai volt a gyorsabb, de Verrasztó úszásán érződött, hogy maradt még benne tartalék. A magyar úszó ideje (4:11.99 perc) nemcsak a futamban, hanem az egész előfutamban a második helyre volt elég. Grátz Benjámin az egész távon a mezőnnyel jött, volt ugyan harmadik helyen is, ám végül 4:16.69 perccel a hatodik helyen zárt, és lemaradt a döntőről.

„Örülök, hogy végre először jól tudtam úszni világbajnokságon, mindegy, hogy délelőtt vagy délután – nyilatkozta az M4-nek Verrasztó Dávid. – Jó úton haladok, jól kijövök az edzőmmel, hosszú idő után először érzem magam sínen. Nem gondolkodom helyezésben, egyelőre még a délutánra sem.”

„A legjobbamtól két tizedre maradtam el, sajnálom, jó lett volna javítani az egyéni rekordomon – nyilatkozta az M4-nek Grátz Benjámin. – A célom a döntő volt, másfél másodperc kellett volna hozzá. Szomorú vagyok. Idén a négyszáz méter megy jobban, a felnőttek között inkább ebben van esélyem a döntőbe kerülni, kétszáz vegyesen ehhez még gyorsulnom kell.”

NŐI 400 M VEGYES

Hosszú Katinka magabiztosan uralta a 400 m vegyest (Fotó: MTI)
Hosszú Katinka magabiztosan uralta a 400 m vegyest (Fotó: MTI)

Hosszú Katinka nagyon bekezdett, Jakabos Zsuzsanna csak a mezőnnyel jött pillangón. Ennek megfelelően Hosszú az első, Jakabos a negyedik helyen fordult az első száz után. Féltávnál a helyzet nem sokat változott: Hosszú magabiztosan vezetett és fordult – világcsúcs-részidőn belül –, Jakabos a harmadik volt. Mellen visszavett a tempóból Hosszú, de a riválisok így is csak tisztes távolból „lesték”. Jakabos a hatodik helyen fordult. A gyorson szépen tempózó Hosszú három testhosszal győzött (4:32.78 perc), Jakabos a hatodik lett (4:38.94). Hosszú a legjobb idővel döntős, Jakabos viszont lemaradt róla, a 11. helyen végzett.

„Meglehetett volna a döntő, ha kicsit jobban úszok, talán majd jövőre… – mondta az M4-nek Jakabos Zsuzsanna. – Csalódás számomra ez a világbajnokság, azt hittem, hogy sokkal, de sokkal jobban úszok majd. Nagyon utálom ezt, mert olyan érzés, mintha egész évben hiába dolgoztam volna. De ez van. Lesz két év múlva is világbajnokság, meg négy év múlva is, egyszer csak összejön.”

„A világcsúcsot tartó kínai annak idején félelmetes utolsó százat jött gyorson. Nagyon jó finis kell ahhoz, hogy az addig esetleg megszerzett előny kitartson, és a piros vonal ne érjen utol – mondta az M4-nek Hosszú Katinka. – Jól ment az úszás, kíváncsian várom, mi lesz délután. A mostani előnyömtől függetlenül nagy csatára számítok a döntőben. Vannak olyan versenyzők, akik kifejezetten erre a napra készültek, még nem versenyeztek ezen a vb-n. Bízom abban, hogy frissen és koncentráltan állok rajthoz.”

FÉRFI 4X100 M VEGYES VÁLTÓ

Balog Gábor kezdett háton, az ötödik helyen adta át helyét Gyurta Dánielnek. A váltás sajnos erősen határeset volt. Gyurta remekül ment mellen, féltávnál a harmadik helyen állt a váltónk, jött Cseh László. Laci pillangón nemcsak feljött másodiknak, hanem a hátrányból is jelentősen ledolgozott. Utolsó emberünk, Takács Krisztián Ryan Lochte-val versenyzett száz gyorson. Kikapott ugyan tőle, de 3:32.41 perccel így is a második helyen zárt a magyar váltó ebben az előfutamban. A magyar kvartett ideje a harmadik legjobb volt, az amerikaiakon kívül csak az ausztrálok tudtak jobbat. Utólag azonban szabálytalan váltás miatt kizártak minket. A csapat teljesítményét és a riválisokat elnézve éremesélyt szalasztottunk el.

„Nagyon sajnálom, szerettem volna döntőbe kerülni – mondta az M4-nek Gyurta Dániel. – Én nem éreztem rossznak a váltásomat, a számítógép viszont megmutatta, hogy az volt. Sajnálom, nagyon akartam ezt a döntőt.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik